Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

V noci z 8. na 9. května se ve městě pohyboval vandal, který zapálil dva kontejnery na tříděný odpad. Na první incident na Jiráskově ulici upozornila městskou policii žena, která po 23. hodině zavolala na služebnu.

Ilona Majorošová, preventistka MP Nový Jičín: “Paní jsme poprosili, ať okamžitě volá hasiče, a hlídka jela na místo. Během půl hodiny bylo oznámeno, že máme další pořád na ulici Sokolovská. Hlídka okamžitě vyjela na místo, volali jsme hasiče, a na místě bylo zjištěno, že kontejner už hoří, je v plném plameni, a vedle už se roztápěly další dva kontejnery. Hlídka se snažila zbylé kontejnery alespoň trošku posunout, aby ten požár nebyl obrovský. O obou událostech jsme informovali Policii České republiky, která také přijela na místo.”
Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR, ÚO Nový Jičín: “Novojičínští policisté ve středu 8. května ve večerních hodinách vyjížděli na oznámení o hořících kontejnerech na odpad hned na dvou místech Nového Jičína. Nyní se zabývají okolnostmi zahoření těchto kontejnerů a vyhodnocují získané informace. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel úmyslným jednáním.”

Plastové kontejnery jsou už na většině území města a místních částí, nahradily kovové, které rezavěly a měly menší životnost. První vážnější hoření odpadní nádoby evidovali pracovníci technických služeb v roce 2022 v Bludovicích.

Petr Slotík, vedoucí úseku odpadového hospodářství TSM: “Potom v roce 2023 byly dva vyhořelé kontejnery zvonového typu na papír. Ty byly ve Smetanových sadech a na Dlouhé. A v letošním roce jsme měli zatím shořelý kontejner na papír v únoru v Bludovicích a teď to z 8. na 9. května, kde nám shořel jeden zvonový kontejner, dva kontejnery o objemu 1100 litrů na plast a papír a dvě popelnice sto dvaceti litrové na gastroodpad.”

Zvonové odpadní nádoby, tedy i tato shořelá na papír, jsou majetkem společnosti Eko-Kom, se kterou má město na jejich užívání uzavřenou smlouvu.

Petr Slotík, vedoucí úseku odpadového hospodářství TSM: “Pokud se stane takový problém, tak Eko-Kom vyčíslí městu nějakou zůstatkovou hodnotu za tenhle kontejner a potom ho doplní, dodají nový. Mám informace, že teď v únoru, co zahořel ten kontejner zvonového typu, takže město doplácelo dvacet tisíc Eko-Komu za vlastně poškozený kontejner.”

Od roku 2022 tedy způsobili vandalové zapálením odpadních nádob celkovou škodu zhruba ve výši 100 tisíc korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Noc práva otevřela soudní budovu veřejnosti, diskutovat s lidmi přijel i krajský policejní ředitel

11. března 2024 12:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Okresní soud v Novém Jičíně se poprvé zapojil do akce Noc práva. Jejím cílem bylo přiblížit veřejnosti fungování justice. Lidé mohli vstoupit do jednací síně, ale i do prostor, do kterých se standardně dostanou jen obžalovaní a vězni.

Nový Jičín je stabilní, objasněnost kriminality je vysoká a město investuje do kamerového systému

18. března 2024 16:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Zastupitelé města si vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci v Novém Jičíně za rok 2023. Ta je víceméně stabilní. Z pohledu Policie České republiky se uplynulý rok vyznačoval velkou úspěšností v objasněnosti kriminality. Městská policie řešila více přestupků v dopravě.


Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Nová výstava na hradě ukazuje loutky z depozitáře ostravského divadla, zaujme malé i velké

Maňásky, manekýny, javajky, marionety a spoustu dalších loutek z depozitáře ostravského loutkového divadla mohou návštěvníci nově obdivovat na Slezskoostravském hradě. V plánu jsou ale i lektorské programy a dílničky, věnující se třeba jejich výrobě.

Svůj den oslavila Loučka v zahradě u Orlovny

24. června 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Největší místní část Nového Jičína, Loučka, oslavila svůj den. Akce se druhým rokem konala v zahradě u Orlovny. Program nabídl zábavu pro děti, kouzelníka a vystoupení kapel různých hudebních žánrů.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě výstavy ukazují Studénku v čase

22. června 2024 13:34 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Město Studénka má dvě výstavy k oslavám. Jedna je složená z historických fotografií, na druhé se podílely děti ze škol.

Hudební týden ve Studénce vyvrcholil oslavou u sportovního centra

21. června 2024 15:45 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka Hudebním týdnem oslavila 65. výročí založení města. Hlavní program se v sobotu odehrál u sportovního centra. Součástí bylo vyhlášení úspěšných občanů a osobnosti města.

Město chce převzít majetek tělovýchovné jednoty, začne tribunou

21. června 2024 9:52 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Město převezme do vlastnictví od tělovýchovné jednoty tribunu fotbalového stadionu. Následně ji nechá zbourat a na jejím místě postaví multifunkční sportovní halu. Její součástí bude nová tribuna.

Školu na Butovické vyřadil z provozu požár, sanační firma už likviduje škody

21. června 2024 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V Základní škola Butovická hořelo. Požár vypukl mimo vyučovací dobu. Škoda je odhadována na 5 milionů korun. Děti do budovy nesmí, interiér je zasažen zplodinami a popelem.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně
Vydáno 13. května 2024 15:49, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

V noci z 8. na 9. května se ve městě pohyboval vandal, který zapálil dva kontejnery na tříděný odpad. Na první incident na Jiráskově ulici upozornila městskou policii žena, která po 23. hodině zavolala na služebnu.

Ilona Majorošová, preventistka MP Nový Jičín: “Paní jsme poprosili, ať okamžitě volá hasiče, a hlídka jela na místo. Během půl hodiny bylo oznámeno, že máme další pořád na ulici Sokolovská. Hlídka okamžitě vyjela na místo, volali jsme hasiče, a na místě bylo zjištěno, že kontejner už hoří, je v plném plameni, a vedle už se roztápěly další dva kontejnery. Hlídka se snažila zbylé kontejnery alespoň trošku posunout, aby ten požár nebyl obrovský. O obou událostech jsme informovali Policii České republiky, která také přijela na místo.”
Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR, ÚO Nový Jičín: “Novojičínští policisté ve středu 8. května ve večerních hodinách vyjížděli na oznámení o hořících kontejnerech na odpad hned na dvou místech Nového Jičína. Nyní se zabývají okolnostmi zahoření těchto kontejnerů a vyhodnocují získané informace. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel úmyslným jednáním.”

Plastové kontejnery jsou už na většině území města a místních částí, nahradily kovové, které rezavěly a měly menší životnost. První vážnější hoření odpadní nádoby evidovali pracovníci technických služeb v roce 2022 v Bludovicích.

Petr Slotík, vedoucí úseku odpadového hospodářství TSM: “Potom v roce 2023 byly dva vyhořelé kontejnery zvonového typu na papír. Ty byly ve Smetanových sadech a na Dlouhé. A v letošním roce jsme měli zatím shořelý kontejner na papír v únoru v Bludovicích a teď to z 8. na 9. května, kde nám shořel jeden zvonový kontejner, dva kontejnery o objemu 1100 litrů na plast a papír a dvě popelnice sto dvaceti litrové na gastroodpad.”

Zvonové odpadní nádoby, tedy i tato shořelá na papír, jsou majetkem společnosti Eko-Kom, se kterou má město na jejich užívání uzavřenou smlouvu.

Petr Slotík, vedoucí úseku odpadového hospodářství TSM: “Pokud se stane takový problém, tak Eko-Kom vyčíslí městu nějakou zůstatkovou hodnotu za tenhle kontejner a potom ho doplní, dodají nový. Mám informace, že teď v únoru, co zahořel ten kontejner zvonového typu, takže město doplácelo dvacet tisíc Eko-Komu za vlastně poškozený kontejner.”

Od roku 2022 tedy způsobili vandalové zapálením odpadních nádob celkovou škodu zhruba ve výši 100 tisíc korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043023/horely-kontejnery-nekdo-je-v-noci-zapalil-umyslne