Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Cimbalistka přivezla z Číny Zlaté pásmo, podílela se na zápisu do Guinnessovy knihy rekordů

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.

Johana Demlová, nyní již čerstvá absolventka hudebního oboru novojičínské Základní umělecké školy, začala na cimbál hrát ve svých pěti letech. Za jejím zájmem o tento hudební nástroj stálo rodinné prostředí.

Johana Demlová, hráčka na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Moje teta hraje na cimbál a děda hrál, když byl malý a cimbál měl doma, takže jsem ho měla pořád na očích. A jednou jsem se rozhodla, že bych chtěla zkusit začít na něj hrát. Od malička mi tedy pomáhal děda, naučil mě ty základy, a potom paní profesorka Růžena Děcká a potom jsem přešla do Nového Jičína k Markovi Čípovi.”
    Johana Demlová, hráčka na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Mně držel právě děda, že už odmalička mi nastavil režim a já jsem si na to zvykla do teď a jsem mu za to vděčná. Cvičím pětkrát týdně.”
    Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Johanka je velmi talentovaná žačka, mám velkou radost, že mohu učit zrovna ji, je velmi pracovitá, má velký potenciál a hlavně je velký muzikant, takže je to velká radost, mít takového žáka.”

    Mladá cimbalistka má za sebou vítězství v celostátním kolo soutěže základních uměleckých škol, a také získala 3. místo na mezinárodní soutěži. Teď v květnu si zapsala další velký triumf ve světovém měřítku.

    Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Teď největší úspěch, máme za sebou soutěž v Číně, kterou vyhrála a dostala zlaté pásmo.”
    Johana Demlová, hráčka na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Bylo to úžasné, jsem moc vděčná, že jsem se tam dostala, a určitě mě to povzbudilo, že se chci ještě více věnovat tomu cimbálu.”
    Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “ Pro nás to byla velmi ojedinělá příležitost, dostali jsme pozvánku u do Číny, kde dělali první velkou soutěž, přímo v městě Čching-tao. Ta soutěž byla strašně moc našlapaná, bylo tam přes 180 účastníků, konkurence byla velmi velká.”

    Na tomto velkém kulturním festivalu v Číně reprezentovaly Českou republiku tři mladé hráčky, Marek Číp byl v jedné z porot soutěže. Všichni čeští zástupci, bylo jich celkem osm, se tam zapojili do vytvoření světové události.

    Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Kde se zapojilo 425 cimbalistů z celého světa, zahráli jsme společnou skladbu, které trvala zhruba pět minut a zapsalo se to do Guinnessovy knihy rekordů.”

    I když Johanna Demlová již nyní Zájezdní uměleckou školu v Novém Jičíně dokončila, cimbálu se bude věnovat nadále, a to na konzervatoři Pavla Josefa Vejvanovského v Kroměříži.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    Cimbalistka z novojičínské Základní umělecké školy má světové zlato a účast v rekordu

    Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.

    Novojičínská ZUŠka proměnila městský park ve velké pódium

    Novojičínské Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

    Absolventi výtvarného oboru vystavují své závěrečné práce na baště

    12. června 2024 14:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Výstavní prostory na baště představují absolventské práce žáků výtvarného oboru základní umělecké školy. Sešlo se tu dvacet autorů, mnoho různých technik a témata, kterým dominuje příroda.


    Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

    Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

    Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

    Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

    Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

    Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

    24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

    Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

    Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

    Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

    24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

    Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

    24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

    O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

    Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

    24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

    Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

    FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

    Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

    Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

    Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

    Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

    Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

    Svůj den oslavila Loučka v zahradě u Orlovny

    24. června 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Největší místní část Nového Jičína, Loučka, oslavila svůj den. Akce se druhým rokem konala v zahradě u Orlovny. Program nabídl zábavu pro děti, kouzelníka a vystoupení kapel různých hudebních žánrů.

    Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

    22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

    BEZ KOMENTÁŘE: Dvě výstavy ukazují Studénku v čase

    22. června 2024 13:34 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

    Město Studénka má dvě výstavy k oslavám. Jedna je složená z historických fotografií, na druhé se podílely děti ze škol.

    Hudební týden ve Studénce vyvrcholil oslavou u sportovního centra

    21. června 2024 15:45 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Studénka Hudebním týdnem oslavila 65. výročí založení města. Hlavní program se v sobotu odehrál u sportovního centra. Součástí bylo vyhlášení úspěšných občanů a osobnosti města.

    Město chce převzít majetek tělovýchovné jednoty, začne tribunou

    21. června 2024 9:52 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Město převezme do vlastnictví od tělovýchovné jednoty tribunu fotbalového stadionu. Následně ji nechá zbourat a na jejím místě postaví multifunkční sportovní halu. Její součástí bude nová tribuna.

    Školu na Butovické vyřadil z provozu požár, sanační firma už likviduje škody

    21. června 2024 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    V Základní škola Butovická hořelo. Požár vypukl mimo vyučovací dobu. Škoda je odhadována na 5 milionů korun. Děti do budovy nesmí, interiér je zasažen zplodinami a popelem.

    Cimbalistka přivezla z Číny Zlaté pásmo, podílela se na zápisu do Guinnessovy knihy rekordů
    Vydáno 6. června 2024 5:28, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.

    Johana Demlová, nyní již čerstvá absolventka hudebního oboru novojičínské Základní umělecké školy, začala na cimbál hrát ve svých pěti letech. Za jejím zájmem o tento hudební nástroj stálo rodinné prostředí.

    Johana Demlová, hráčka na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Moje teta hraje na cimbál a děda hrál, když byl malý a cimbál měl doma, takže jsem ho měla pořád na očích. A jednou jsem se rozhodla, že bych chtěla zkusit začít na něj hrát. Od malička mi tedy pomáhal děda, naučil mě ty základy, a potom paní profesorka Růžena Děcká a potom jsem přešla do Nového Jičína k Markovi Čípovi.”
      Johana Demlová, hráčka na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Mně držel právě děda, že už odmalička mi nastavil režim a já jsem si na to zvykla do teď a jsem mu za to vděčná. Cvičím pětkrát týdně.”
      Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Johanka je velmi talentovaná žačka, mám velkou radost, že mohu učit zrovna ji, je velmi pracovitá, má velký potenciál a hlavně je velký muzikant, takže je to velká radost, mít takového žáka.”

      Mladá cimbalistka má za sebou vítězství v celostátním kolo soutěže základních uměleckých škol, a také získala 3. místo na mezinárodní soutěži. Teď v květnu si zapsala další velký triumf ve světovém měřítku.

      Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Teď největší úspěch, máme za sebou soutěž v Číně, kterou vyhrála a dostala zlaté pásmo.”
      Johana Demlová, hráčka na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Bylo to úžasné, jsem moc vděčná, že jsem se tam dostala, a určitě mě to povzbudilo, že se chci ještě více věnovat tomu cimbálu.”
      Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “ Pro nás to byla velmi ojedinělá příležitost, dostali jsme pozvánku u do Číny, kde dělali první velkou soutěž, přímo v městě Čching-tao. Ta soutěž byla strašně moc našlapaná, bylo tam přes 180 účastníků, konkurence byla velmi velká.”

      Na tomto velkém kulturním festivalu v Číně reprezentovaly Českou republiku tři mladé hráčky, Marek Číp byl v jedné z porot soutěže. Všichni čeští zástupci, bylo jich celkem osm, se tam zapojili do vytvoření světové události.

      Marek Číp, učitel hry na cimbál, ZUŠ Nový Jičín: “Kde se zapojilo 425 cimbalistů z celého světa, zahráli jsme společnou skladbu, které trvala zhruba pět minut a zapsalo se to do Guinnessovy knihy rekordů.”

      I když Johanna Demlová již nyní Zájezdní uměleckou školu v Novém Jičíně dokončila, cimbálu se bude věnovat nadále, a to na konzervatoři Pavla Josefa Vejvanovského v Kroměříži.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043400/cimbalistka-privezla-z-ciny-zlate-pasmo-podilela-se-na-zapisu-do-guinnessovy-knihy-rekordu