Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

“Srdce” Straníku získalo čističku odpadních vod, další bude u fotbalového hřiště

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Dva objekty v části Straník, které jsou ve vlastnictví města, letos získají domovní čističky odpadních vod. Ty nahradí dosavadní septiky. Jednou z těchto budov je i ta, ve které mají zázemí místní hasiči a senioři.

U této budovy ve Straníku, která je majetkem města, proběhla instalace domovní čističky odpadních vod, která nahradí dosavadní septik, v měsíci květnu. Cena díla byla zhruba půl milionu korun bez DPH.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Jednak tím zlepšujeme provozně ekonomické náklady tohoto objektu a jednak přispíváme k vyšší ekologizaci provozu tohoto zařízení.”
Petr Bartůšek, správce budovy: “Ten dům je v podstatě takové srdce Straníka, toho kulturního i společenského dění. Hlavní složky nebo spolky, které tady mají své zázemí a konají zde akce, tak jsou v prvé řadě klub seniorů, který tady sídlí, máme tady spolky myslivců, spolky dobrovolných hasičů, jsou tady spolky včelařů. Máme tady Soptíkovu hernu pro matky s dětmi, takže ta budova, když se tady třeba sejde i nějaká rodinná akce, protože se tady konají jak ty veselejší, tak ty smutnější rodinné akce, tak je tady třeba i 40 lidí. Takže ten barák si to zaslouží a jsme rádi, že po delších peripetiích se dostalo i na Straník a máme tady vybudovanou čističku, která je těsně před spuštěním.”

Druhý významný objekt ve Straníku, který je rovněž ve vlastnictví města, je areál fotbalového hřiště s malou tělocvičnou a venkovním přístřeškem. I zde by letos měla být realizována domovní čistička odpadních vod včetně kanalizační přípojky.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Nicméně tady z důvodu zřízení věcného břemene na pozemku státu a dalších administrativních kroků došlo k posunu této akce na druhé pololetí letošního roku.”

Aktuálně město řeší také obecně záležitosti týkající se vodohospodářské infrastruktury ve Straníku, tedy vodovodu a kanalizace. Vodovod v této místní části je majetkem města, na základě pachtovní smlouvy jej provozuje obec Hodslavice.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Pokud jde o vodovod, tak v minulém období byl zpracován pasport, takže máme zjištěno, v jakých trasách ten vodovod vede, a máme zjištěno, že není úplně v dobrém technickém stavu. Čili do budoucna bude potřeba jeho rekonstrukce. V letošním roce se zpracovává projektová dokumentace na opravu stavby vodojemu a předpokládáme, že v letošním roce, ve druhém pololetí, by mohla být ta oprava realizována. V rozpočtu města máme vyčleněnou částku 1,5 milionu korun.”

Daleko palčivějším probléme je ovšem ve Straníku absence centrální kanalizace.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V minulých letech již byly zpracované určitě studie, které identifikovaly, že na zhruba 500 obyvatel a 160 nemovitostí, které se nachází v této místní části, by vybudování centrální kanalizace stálo zhruba 160 milionů korun, což je poměrně výrazný výdaj rozpočtu města. Takže monitorujeme i možnosti získání dotačních prostředků. Nicméně, je potřeba připomenout, že vlastníci nemovitosti jsou odpovědni za legální odvádění odpadních vod. Město tady určitou pomoc nabízí a v tuto chvíli tedy monitorujeme možnosti, ať už vybudování centrální kanalizace, případně vybudování domovních čističek odpadních vod, které by realizovalo na své náklady město.”



Nahlásit chybu


K tématu

V novojičínském Straníku přibudou dvě čističky odpadních vod

Dva objekty v novojičínské místní části Straník, které jsou ve vlastnictví města, letos získají domovní čističky odpadních vod. Ty nahradí dosavadní septiky. Jednou z těchto budov je i ta, ve které mají zázemí hasiči a senioři.

Novojičínská radnice vyjíždí za lidmi do místních částí, například v Žilině řeší vodovod a chodník

29. září 2023 9:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice také letos zjišťuje, co trápí obyvatele místních okrajových částí města. Ve všech pěti pořádá veřejná setkání. Teď se schůzka uskutečnila ve druhé největší části, v Žilině.

Do oprav vodárenské infrastruktury dají SmVaK v roce 2024 přes miliardu korun

26. listopadu 2023 17:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Severomoravské vodovody a kanalizace chystají na rok 2024 rozsáhlé investice do vodárenské infrastruktury. Téměř 462 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod. Více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu.


Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Včera 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Včera 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Včera 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozloučení s létem, které uspořádala Charita Studénka

Odpoledne v zahradě u Charitního domova sv. Anny ve Studénce se neslo v duchu rodinných a přátelských setkání a také v mezigeneračním kontaktu. Konala se tu akce Loučení s létem, na které byl vítán každý.

Vestibul radnice vyplnila výstava se silným příběhem lásky

Ve vestibulu radnice je k vidění výstava fotografií s názvem Láska překoná všechno. Ztvárňuje téma osob pečujících o svého blízkého s vážným poraněním mozku. Autorem je legendární fotograf Jindřich Štreit.

Úřední budova v Novém Jičíně uzavře na pět měsíců oficiální vchod

Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy novojičínského městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce v oblasti oficiální vstupní části.

Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

26. září 2024 8:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Křída vnesla do centra více pestrosti a pozvala do kroužků Fokusu

25. září 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Děti si užily hodinu kreslení v centru města. Pomalovat mohly plochu náměstí. Dodat na ni mohly to, co v historickém jádru chybí - více přírody. Akce Křída byla ale především tradiční pozvánkou do kroužků Střediska volného času Fokus.

Minulost Zámku Nová Horka, to jsou i desítky let sociální péče

25. září 2024 13:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zámek Nová Horka ve Studénce připomněl, že tu dříve bývalo nejen šlechtické sídlo, ale také ústav pro mentálně postižené ženy, a to až do roku 2016. Od jeho zřízení uplynulo šedesát let.

“Srdce” Straníku získalo čističku odpadních vod, další bude u fotbalového hřiště
Vydáno 6. června 2024 10:50, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Dva objekty v části Straník, které jsou ve vlastnictví města, letos získají domovní čističky odpadních vod. Ty nahradí dosavadní septiky. Jednou z těchto budov je i ta, ve které mají zázemí místní hasiči a senioři.

U této budovy ve Straníku, která je majetkem města, proběhla instalace domovní čističky odpadních vod, která nahradí dosavadní septik, v měsíci květnu. Cena díla byla zhruba půl milionu korun bez DPH.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Jednak tím zlepšujeme provozně ekonomické náklady tohoto objektu a jednak přispíváme k vyšší ekologizaci provozu tohoto zařízení.”
Petr Bartůšek, správce budovy: “Ten dům je v podstatě takové srdce Straníka, toho kulturního i společenského dění. Hlavní složky nebo spolky, které tady mají své zázemí a konají zde akce, tak jsou v prvé řadě klub seniorů, který tady sídlí, máme tady spolky myslivců, spolky dobrovolných hasičů, jsou tady spolky včelařů. Máme tady Soptíkovu hernu pro matky s dětmi, takže ta budova, když se tady třeba sejde i nějaká rodinná akce, protože se tady konají jak ty veselejší, tak ty smutnější rodinné akce, tak je tady třeba i 40 lidí. Takže ten barák si to zaslouží a jsme rádi, že po delších peripetiích se dostalo i na Straník a máme tady vybudovanou čističku, která je těsně před spuštěním.”

Druhý významný objekt ve Straníku, který je rovněž ve vlastnictví města, je areál fotbalového hřiště s malou tělocvičnou a venkovním přístřeškem. I zde by letos měla být realizována domovní čistička odpadních vod včetně kanalizační přípojky.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Nicméně tady z důvodu zřízení věcného břemene na pozemku státu a dalších administrativních kroků došlo k posunu této akce na druhé pololetí letošního roku.”

Aktuálně město řeší také obecně záležitosti týkající se vodohospodářské infrastruktury ve Straníku, tedy vodovodu a kanalizace. Vodovod v této místní části je majetkem města, na základě pachtovní smlouvy jej provozuje obec Hodslavice.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Pokud jde o vodovod, tak v minulém období byl zpracován pasport, takže máme zjištěno, v jakých trasách ten vodovod vede, a máme zjištěno, že není úplně v dobrém technickém stavu. Čili do budoucna bude potřeba jeho rekonstrukce. V letošním roce se zpracovává projektová dokumentace na opravu stavby vodojemu a předpokládáme, že v letošním roce, ve druhém pololetí, by mohla být ta oprava realizována. V rozpočtu města máme vyčleněnou částku 1,5 milionu korun.”

Daleko palčivějším probléme je ovšem ve Straníku absence centrální kanalizace.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V minulých letech již byly zpracované určitě studie, které identifikovaly, že na zhruba 500 obyvatel a 160 nemovitostí, které se nachází v této místní části, by vybudování centrální kanalizace stálo zhruba 160 milionů korun, což je poměrně výrazný výdaj rozpočtu města. Takže monitorujeme i možnosti získání dotačních prostředků. Nicméně, je potřeba připomenout, že vlastníci nemovitosti jsou odpovědni za legální odvádění odpadních vod. Město tady určitou pomoc nabízí a v tuto chvíli tedy monitorujeme možnosti, ať už vybudování centrální kanalizace, případně vybudování domovních čističek odpadních vod, které by realizovalo na své náklady město.”



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043422/srdce-straniku-ziskalo-cisticku-odpadnich-vod-dalsi-bude-u-fotbaloveho-hriste