Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

Studénka |  | Expres Studénky

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

Soutěž pro nadaná angličtináře s názvem Have Fun with English se v Základní škole Butovická konala letos už po dvanácté - a zúčastnili se ji žáci ze 12 základních škol, všech studéneckých a také z okolí, z Fulneku, Bílovce, Bartošovic, Sedlnic, Pustějova, Bravantic a Hladkých Životic.

Aranka Horváthová, ředitelka ZŠ Butovická: “Zúčastnily se ji děti od čtvrté po devátou třídu. V každé kategorii máme dva soutěžící a máme vlastně kategorii 4. a 5. třída, 6. a 7. třída a 8. a 9. třída. Celkem nám dnes soutěži 72 dětí a s porotce ji tu celkem 109 žáků.”

Příprava soutěže, včetně všech úkolů, probíhá v režii učitelů anglického jazyka pořádající školy.

Lenka Školová, hlavní organizátorka soutěže: “Určitě tam musí být nějaká slovní zásoba dostatečná, z gramatiky, samozřejmě jsou ta úkoly i z reálií a zařadili jsme i úkoly s videem a poslechové úkoly. Takže v podstatě všechny dovednosti, které v angličtině mohou použít.”

Úkolů bylo v každé kategorii 12, na každý z nich měly děti tři minuty. Zpracovány byly například formou křížovek, přiřazování nebo spojování vět.

Lenka Školová, hlavní organizátorka soutěže: “Snažíme se o tu hravost a snažíme se také o pestrost a doufáme, že děti to pořád baví, ale podle té účasti si myslíme že ano.”
Dorota Panáčková, ZŠ Jana Amose Komenského Fulnek: “Za mě zatím super, baví mě to, je to fajn. Přihlásila nás naše paní učitelka a jsem moc ráda, že jsem tady.”
Matěj Klímek, ZŠ Butovická: “Řekl bych, že se nám daří úplně skvěle. Já se hlavně i v angličtině učím, takže umím.”
Tomáš Hudec, ZŠ Butovická: “Angličtina mi jde hodně dobře a velmi dobře se mi daří i v této soutěž.”
Berenika Bohdalová, ZŠ Butovická: “Jsem soutěživý typ a chtěla jsem to znovu zkusit, soutěžila jsem už v šesté třídě a chtěla jsem to znovu zkusit se svou spolužačkou.”
Natália Chaideftou, ZŠ Butovická: “Přihlásila jsem se, protože jsem chtěl vyhrát. Nejlépe se mi dělají poslechové úkoly a nejhorší jsou asi vypisovací.”

Specifikem této soutěže je, že probíhá jako týmová, školáci tedy musí mít nejen jazykové znalosti, ale také v dané dvojici umět dobře spolupracovat a rozložit si řešení v časovém limitu tak, aby jej zvládli. Další přidanou hodnotou akce je i to, že asistenty poroty jsou u každého stanoviště také školáci, kteří tak aktivně přispívají k hladkému průběhu soutěže.

Lenka Školová, hlavní organizátorka soutěže: “Pomáhají, bez nich bychom to vůbec nezvládli, jsou úžasní, protože v takovém rozsahu to bez nich vůbec nejde.”
Aranka Horváthová, ředitelka ZŠ Butovická: “Ta soutěž vznikla z toho důvodu, že jsme chtěli děti podporovat v cizím jazyku, což je velmi důležité v dnešní době, každý by měl umět nějaký cizí jazyk. A tak jsme se rozhodli, že tuto soutěž budeme dělat, požádali jsme město, které nám v tom finančně pomáhá, takže je to grantová akce našeho města, a jsme velmi rádi, že mezi nás mohou jezdit i okolní školy. A to je důležité, že žáci porovnávají síly mezi sebou a nezůstává to všechno jenom, dalo by se říct, doma na jednom písečku.”




Nahlásit chybu


K tématu

Živá knihovna ve Studénce přiblížila deváťákům třicítku profesí

9. listopadu 2023 8:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Živá knihovna povolání se ve Studénce opět otevřela žákům devátých ročníků. V Dělnickém domě představila více než třicet odborníků z různých profesí. Školákům vysvětlovali, co jejich povolání v praxi obnáší.

Havárie potrubí, která potrápila základní školu, je zažehnána

3. listopadu 2023 10:20 | Studénka | Petra Dorazilová

Na Základní škole Františka kardinála Tomáška končí oprava havárie potrubí. Ta na zhruba dva měsíce vyřadila z provozu jedny chlapecké toalety. Situace byla o to komplikovanější, že vyvstala na konci srpna, těsně před zahájením školního roku.

Rodiče usedli zpět do lavic a povečeřeli ve školní jídelně

27. října 2023 7:20 | Studénka | Petra Dorazilová

Zpátky do školních lavic se na jedno odpoledne vrátili rodiče žáků Základní školy Františka kardinála Tomáška. Učitelé pro ně připravili ukázkové hodiny výuky, museli například zkoumat půdu a ponořit se do Hejného matematiky.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Obrazová galerie v zahradě se na tři dny otevřela ve Studénce

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Nový Jičín hostil Český pohár, plavali tu i evropští medailisté

V novojičínském bazénu se představili nejlepší plavci z České republiky, včetně olympioniků a evropských medailistů. Zdejší plavecký klub pořádal svou tradiční Malou cenu, která byla současně závodem Českého poháru.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

22. října 2024 14:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Novojičínská Gemma nabídla deváťákům třicet středních škol a učilišť

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma konaná v Novém Jičíně. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

21. října 2024 13:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol
Vydáno 31. května 2024 16:55, Studénka, Petra Dorazilová
Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

Soutěž pro nadaná angličtináře s názvem Have Fun with English se v Základní škole Butovická konala letos už po dvanácté - a zúčastnili se ji žáci ze 12 základních škol, všech studéneckých a také z okolí, z Fulneku, Bílovce, Bartošovic, Sedlnic, Pustějova, Bravantic a Hladkých Životic.

Aranka Horváthová, ředitelka ZŠ Butovická: “Zúčastnily se ji děti od čtvrté po devátou třídu. V každé kategorii máme dva soutěžící a máme vlastně kategorii 4. a 5. třída, 6. a 7. třída a 8. a 9. třída. Celkem nám dnes soutěži 72 dětí a s porotce ji tu celkem 109 žáků.”

Příprava soutěže, včetně všech úkolů, probíhá v režii učitelů anglického jazyka pořádající školy.

Lenka Školová, hlavní organizátorka soutěže: “Určitě tam musí být nějaká slovní zásoba dostatečná, z gramatiky, samozřejmě jsou ta úkoly i z reálií a zařadili jsme i úkoly s videem a poslechové úkoly. Takže v podstatě všechny dovednosti, které v angličtině mohou použít.”

Úkolů bylo v každé kategorii 12, na každý z nich měly děti tři minuty. Zpracovány byly například formou křížovek, přiřazování nebo spojování vět.

Lenka Školová, hlavní organizátorka soutěže: “Snažíme se o tu hravost a snažíme se také o pestrost a doufáme, že děti to pořád baví, ale podle té účasti si myslíme že ano.”
Dorota Panáčková, ZŠ Jana Amose Komenského Fulnek: “Za mě zatím super, baví mě to, je to fajn. Přihlásila nás naše paní učitelka a jsem moc ráda, že jsem tady.”
Matěj Klímek, ZŠ Butovická: “Řekl bych, že se nám daří úplně skvěle. Já se hlavně i v angličtině učím, takže umím.”
Tomáš Hudec, ZŠ Butovická: “Angličtina mi jde hodně dobře a velmi dobře se mi daří i v této soutěž.”
Berenika Bohdalová, ZŠ Butovická: “Jsem soutěživý typ a chtěla jsem to znovu zkusit, soutěžila jsem už v šesté třídě a chtěla jsem to znovu zkusit se svou spolužačkou.”
Natália Chaideftou, ZŠ Butovická: “Přihlásila jsem se, protože jsem chtěl vyhrát. Nejlépe se mi dělají poslechové úkoly a nejhorší jsou asi vypisovací.”

Specifikem této soutěže je, že probíhá jako týmová, školáci tedy musí mít nejen jazykové znalosti, ale také v dané dvojici umět dobře spolupracovat a rozložit si řešení v časovém limitu tak, aby jej zvládli. Další přidanou hodnotou akce je i to, že asistenty poroty jsou u každého stanoviště také školáci, kteří tak aktivně přispívají k hladkému průběhu soutěže.

Lenka Školová, hlavní organizátorka soutěže: “Pomáhají, bez nich bychom to vůbec nezvládli, jsou úžasní, protože v takovém rozsahu to bez nich vůbec nejde.”
Aranka Horváthová, ředitelka ZŠ Butovická: “Ta soutěž vznikla z toho důvodu, že jsme chtěli děti podporovat v cizím jazyku, což je velmi důležité v dnešní době, každý by měl umět nějaký cizí jazyk. A tak jsme se rozhodli, že tuto soutěž budeme dělat, požádali jsme město, které nám v tom finančně pomáhá, takže je to grantová akce našeho města, a jsme velmi rádi, že mezi nás mohou jezdit i okolní školy. A to je důležité, že žáci porovnávají síly mezi sebou a nezůstává to všechno jenom, dalo by se říct, doma na jednom písečku.”




Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000043317/hrava-anglictina-otestovala-zaky-dvanacti-zakladnich-skol