Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

Studénka |  | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

O vybudování podjezdu pod kolejemi ve Studénce v Nádražní ulici se mluví několik let. Místo je nebezpečné zejména proto, že tu řada netrpělivých řidičů jezdí na červenou. Tragicky skončil v roce 2015 manévr polského řidiče kamionu, do kterého narazilo Pendolino. Při nehodě zemřeli tři lidé. Nyní Správa železnic potvrdila, že vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele podjezdu a stavba příští rok začne.

Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic: “Správa železnic už získala všechna pravomocná povolení k zahájení prací, těsně před koncem je také výkup potřebných pozemků a nemovitostí, kde nám zbývá podepsat poslední dvě smlouvy. V současné době už proto máme vypsaný tendr na zhotovitele celé stavby ve Studénce, ve kterém je nejvyšší přípustná nabídková cena přibližně 868 milionů korun. Zahájení samotných stavebních prací plánujeme příští rok na jaře, kdy se začne nejprve budováním nové obslužné komunikace pro nákladní auta z dálnice D1 přes Butovickou ulici k průmyslovým areálům. Poté naváže i stavba vlastního podjezdu určeného pro osobní auta, vozidla integrovaného záchranného systému, cyklisty a také chodce. Ten se otevře v závěru roku 2026.”
Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Dá se říct, že je to dobrá zpráva, že se to posunulo a je už jasné, že se realizovat bude."
    Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Shodou okolností bude to příští rok deset let od té poslední tragické nehody, které na tady tom přejezdu byla. Myslím si, že to je určitě jeden z důležitých milníků, že ta stavba se posune. Pro nás jako pro město je klíčové to, že jsme si tam při realizaci projektu dokázali prosadit objízdnou trasu pro kamionovou dopravu, která by měla přijíždět do průmyslového areálu bývalé Vagonky od dálničního přivaděče. A pak, i na základě memoranda, které máme uzavřené s Moravskoslezským krajem, bychom měli docílit toho, že dojde k vytěsnění kamionové dopravy tady průjezdem ulicí 2. května.”
    Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “My vnímáme, že tady ty závory jsou poměrně často dole. Nevím přesně to číslo, ale někdo to někdy dávno změřil, že snad více než 45 minut v hodině jsou tyto závory dole. Někde jsem toto číslo zaznamenal, do jaké míry je to pravda, to netuším. Ale jsem hlavně přesvědčen o tom, že nám to pomůže s tím vytěsněním kamionové dopravy, protože kamiony jezdí po ulici, která na to není konstruována, je v blízkosti mateřské školy, základní školy, kulturní památky jakou je zámek, takže to všechno ukazuje na to, že je to potřebné, a že díky tomu, že budeme mít náhradní objízdnou trasu, tak si vyřešíme i problém s nadměrnou kamionovou dopravou ve Studénce.”
    Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic: “Přes železniční přejezd ve Studénce denně projedou na tři stovky vlaků. To ale neznamená jednoduše i počet uzavření tohoto přejezdu. V rámci aktuální provozní situace totiž může být přejezd uzavřený i na delší časový interval, podle toho, jak se zrovna vlaky v daném úseku trati navzájem ovlivňují.”

    Od letošního února střeží tento frekventovaný železniční koridor automatizovaný kamerový systém, který reaguje na spuštění červených světel. Od uvedení do provozu do konce srpna zaznamenal bezmála 150 průjezdů přes železniční přejezd v době, kdy to výstražná světla zakazují.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    Studénka se dočká klíčové stavby, začne na jaře příštího roku

    16. října 2024 8:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

    Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

    Nechvalně proslulý železniční přejezd zmizí ze Studénky za dva roky

    14. listopadu 2023 11:20 | Studénka | Petra Dorazilová

    Stavba podjezdu pod hlavním železničním koridorem ve Studénce dostává reálnější obrysy. Správa železnic se dohodla s firmou, která vlastní stěžejní pozemek, na jeho koupi. Přejezd by tak měl být zrušen v roce 2026.

    Podjezd pod železničním přejezdem by měl být v roce 2026, kamiony ho objedou

    15. listopadu 2023 11:38 | Studénka | Petra Dorazilová

    Stavba podjezdu pod hlavním železničním koridorem ve Studénce dostává reálnější obrysy. Správa železnic se dohodla s firmou, která vlastní stěžejní pozemek, na jeho koupi. Přejezd by tak měl být zrušen v roce 2026.


    V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

    Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

    Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

    Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

    Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

    Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

    Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

    Včera 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

    Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

    Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

    Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

    Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

    Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

    V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

    Včera 21:01 | Bruntál | Karel Soukop

    Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

    Noční nehoda sanitky a osobního vozu v Dobré, na místě čtyři zranění, hasiči museli vyprošťovat

    Včera 12:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

    Čtyři lidé utrpěli zranění při noční nehodě vozidla Zdravotnické záchranné služby a osobního automobilu v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů, které musely dvě osoby z osobního vozidla vyprostit pomocí hydraulického nářadí.

    Beskydské divadlo otevřelo Růžový salonek jako galerii designu

    V Beskydském divadle zahájil provoz Růžový salonek, první galerie současného umění a designu v Novém Jičíně. Výstavní prostor vznikl z budoáru, který měl sloužit ženám pro úpravu před vstupem do divadelního sálu.

    Galerie Stará pošta vystavuje příběh třicetileté Berušky

    Galerie Stará pošta zve na narozeninovou výstavu. Ta prezentuje příběh Mateřské školy Beruška, která v letošním roce slaví třicet let.

    Stíhacího pilota RAF uctili v rodném Straníku sochařským dílem

    V novojičínském Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

    Studenti Mendelovy školy pracovali v mezinárodním týmu s AI

    19. října 2024 15:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Mendelova střední škola patří v rámci zahraničních projektů k těm velmi aktivním. Teď v říjnu tu na mezinárodním workshopu hostili studenty z Norska, Rakouska a Francie. Věnovali se využití umělé inteligence.

    Florbalový O-CUP se hraje dál a spěje do třetí dekády

    19. října 2024 15:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Bavit se florbalem mohli účastníci dalšího ročníku turnaje O-Cup, který se ve městě hraje téměř třicet let. Konal se v tělocvičně Základní školy Komenského 66.

    BEZ KOMENTÁŘE: Lidi ve Studénce zachránily vybudované suché poldry

    19. října 2024 15:01 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

    Příprava na velkou vodu začala ve Studénce už ve čtvrtek. Zasedala povodňová komise a krizový štáb města, hasiči vyčistili koryta potoků, mostních konstrukcí a kanály, lidem rozdávali pytle s pískem. Připraveny byla dvě evakuační centra, v základních školách Sjednocení a Františka kardinála Tomáška.

    Turnaj přípravek v národní házené dělá dětem radost a motivuje

    19. října 2024 8:52 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Národní házenou, ryze český sport, mohou ve Studénce začít hrát děti už od tří let. Aby je trenéři pro tento sport ještě více motivovali, pořádají tu pro ně turnaj přípravek.

    Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina
    Vydáno 21. října 2024 13:40, Studénka, Petra Dorazilová
    Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

    O vybudování podjezdu pod kolejemi ve Studénce v Nádražní ulici se mluví několik let. Místo je nebezpečné zejména proto, že tu řada netrpělivých řidičů jezdí na červenou. Tragicky skončil v roce 2015 manévr polského řidiče kamionu, do kterého narazilo Pendolino. Při nehodě zemřeli tři lidé. Nyní Správa železnic potvrdila, že vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele podjezdu a stavba příští rok začne.

    Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic: “Správa železnic už získala všechna pravomocná povolení k zahájení prací, těsně před koncem je také výkup potřebných pozemků a nemovitostí, kde nám zbývá podepsat poslední dvě smlouvy. V současné době už proto máme vypsaný tendr na zhotovitele celé stavby ve Studénce, ve kterém je nejvyšší přípustná nabídková cena přibližně 868 milionů korun. Zahájení samotných stavebních prací plánujeme příští rok na jaře, kdy se začne nejprve budováním nové obslužné komunikace pro nákladní auta z dálnice D1 přes Butovickou ulici k průmyslovým areálům. Poté naváže i stavba vlastního podjezdu určeného pro osobní auta, vozidla integrovaného záchranného systému, cyklisty a také chodce. Ten se otevře v závěru roku 2026.”
    Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Dá se říct, že je to dobrá zpráva, že se to posunulo a je už jasné, že se realizovat bude."
      Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Shodou okolností bude to příští rok deset let od té poslední tragické nehody, které na tady tom přejezdu byla. Myslím si, že to je určitě jeden z důležitých milníků, že ta stavba se posune. Pro nás jako pro město je klíčové to, že jsme si tam při realizaci projektu dokázali prosadit objízdnou trasu pro kamionovou dopravu, která by měla přijíždět do průmyslového areálu bývalé Vagonky od dálničního přivaděče. A pak, i na základě memoranda, které máme uzavřené s Moravskoslezským krajem, bychom měli docílit toho, že dojde k vytěsnění kamionové dopravy tady průjezdem ulicí 2. května.”
      Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “My vnímáme, že tady ty závory jsou poměrně často dole. Nevím přesně to číslo, ale někdo to někdy dávno změřil, že snad více než 45 minut v hodině jsou tyto závory dole. Někde jsem toto číslo zaznamenal, do jaké míry je to pravda, to netuším. Ale jsem hlavně přesvědčen o tom, že nám to pomůže s tím vytěsněním kamionové dopravy, protože kamiony jezdí po ulici, která na to není konstruována, je v blízkosti mateřské školy, základní školy, kulturní památky jakou je zámek, takže to všechno ukazuje na to, že je to potřebné, a že díky tomu, že budeme mít náhradní objízdnou trasu, tak si vyřešíme i problém s nadměrnou kamionovou dopravou ve Studénce.”
      Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic: “Přes železniční přejezd ve Studénce denně projedou na tři stovky vlaků. To ale neznamená jednoduše i počet uzavření tohoto přejezdu. V rámci aktuální provozní situace totiž může být přejezd uzavřený i na delší časový interval, podle toho, jak se zrovna vlaky v daném úseku trati navzájem ovlivňují.”

      Od letošního února střeží tento frekventovaný železniční koridor automatizovaný kamerový systém, který reaguje na spuštění červených světel. Od uvedení do provozu do konce srpna zaznamenal bezmála 150 průjezdů přes železniční přejezd v době, kdy to výstražná světla zakazují.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000045569/stavba-zeleznicniho-podjezdu-a-objizdne-trasy-zacne-na-jare-temer-deset-let-po-srazce-kamionu-a-pendolina