Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Včelaři spolupracují s krajem i univerzitou

Opava |

Teprve nedávno založený Včelařský spolek Moravy a Slezska má jasno v tom, jak chce pomáhat včelařům v našem reginu. Základní prioritou je vzdělání, a tak už nyní jsou v plném proudu přípravy Včelařské akademie, která se rodí ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Začne na podzim

Včelařský spolek Moravy a Slezska vniknul jako protipól k Českému včelařskému svazu. Jeho členy jsou zatím včelaři z okresů Bruntál, Karviná a Opava, kteří nebyli spokojeni s centrálním řízením z Prahy.

„V tom regionu pro včelaře a hlavně včely dovedeme toho více zařídit, více udělat,” říká Alena Vítková, jednatelka Včelařského spolku Moravy a Slezska z.s.

Už dříve navázali včelaři spolupráci s Moravskoslezským krajem, který nyní třetím rokem přispívá dvěma miliony korun vždy na konkrétní projekt: nejprve to byla finanční podpora začínajícím včelařům, pak na vyšetření včelích nemocí a nyní na výměnu starých úlů za nové.

„V letošním roce jsme celou dotaci věnovali na pořízení nových úlů. V úlech, které jsou 15 let staré a starší, tak tam mohou zůstávat spory chorob, přestože se úly vysíří, vyčistí,” vysvětluje Daniel Havlík (ČSSD), náměstek hejtmana MSK

Včelařský spolek Moravy a Slezska chce zajistit zájemcům pravidelné vzdělávání, které je pro ně špatně dostupné. Školící střediska Českého včelařského svazu jsou totiž chovatelům ze severu Moravy stovky kilometrů vzdálená. Zázemí pro školení včelařů nyní poskytne opavská Slezská univerzita, která spolupráci uvítala.

„Aby tady byla možnost i případné interakce s našimi studenty, kteří se věnují monitorování životního prostředí,“ vítá spolupráci Zdeněk Stuchlík, děkan Filosoficko- přírodovědecké fakulty SU Opava

Na včelařské akademii se zájemci dozvědí, jak si včelstvo založit a starat se o něj, a nebo také jak využít dotací. Přednášky začínají v říjnu.

Nahlásit chybu


K tématu

Včelaři na Frýdecko-Místecku se museli vypořádat s nebezpečnou nákazou

16. listopadu 2023 14:16 | Palkovice | Libor Běčák

Velmi dobrých výsledků v nepříjemné situaci dosáhli včelaři z Frýdecko-Místecka, kteří v posledních měsících bojují s nebezpečnou hnilobou včelího plodu. Rychlým a efektivním postupem zabránili vysokým škodám a rozšíření nákazy do dalších regionů.

V životických sadech se bude konat Májový den, úroda jablek je kvůli počasí nejistá

22. dubna 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V roce 2018 sklidili v životických sadech v Havířově rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu. V areálu se bude také poprvé konat Májový den.

Aktivní včelaři věnují důležitou péči i vlastnímu vosku

2. října 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Když je řeč o včelařích, většinou se diskuze stáčí kolem množství a kvality medu. S předsedou novojičínské organizace jsme proto tentokrát hovořili o jiném včelím produktu, v tomto období je aktuálním tématem také vosk.


Zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě potrvá měsíce, splašky tečou do Odry

Dnes 16:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po závažném poškození ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze povodněmi potrvá její zprovoznění několik měsíců. Většina odpadních vod z města nyní odtéká přímo do řeky Odry. O situaci informoval mediální zástupce společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Jaromír Krišica. Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval vládu a ústřední krizový štáb k řešení této kritické situace.

Množství odpadu ze zatopených domů je extrémní. Při odvozu musejí být lidé trpěliví

Voda už opadla na velké většině zatopených míst a na ulicích ji nahradilo moře odpadu. Lidé vynášejí před domy zničené věci a nákladní vozy je postupně odvážejí na skládku společnosti OZO v Hrušově. Náklaďáků je ale takové množství, že se tvoří dlouhé kolony.

O komentovanou prohlídku k aktuálnímu stavu vítkovického nádraží byl velký zájem

Budova vítkovického nádraží prochází kompletní rekonstrukcí. V jakém je objekt momentálně stavu se mohli lidé dozvědět na komentované prohlídce, kterou uspořádala vítkovická radnice. Oprava za více než čtvrt miliardy korun má být dokončena za dva roky.

Slezská nemocnice v Opavě se stala vítězem celostátního projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Dnes 15:08 | Celý MS kraj | Redakce

Velký úspěch slaví Slezská nemocnice v Opavě, která se stala vítězem celostátního projektu zaměřeného na kvalitu a bezpečí v nemocnicích. Tento projekt vyhlašuje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví a nemocnice hodnotí komise složená z odborníků zaměřených na oblast kvality. V lednu letošního roku Slezská nemocnice v Opavě úspěšně prošla re-akreditačním šetřením a získala certifikát na další tři roky u České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví.

Letní koupaliště v Havířově letos navštívilo zhruba 55 tisíc lidí

Zhruba 55 tisíc lidí navštívilo během letní sezony koupaliště v Havířově a to i přesto, že byla o něco kratší. Tak velký počet návštěvníků si vyžádal i vyšší nároky na plavčíky. Jejich práce byla náročná.

66letý motorkář havaroval u Milotic nad Opavou, v ohrožení života byl transportován vrtulníkem

Dnes 7:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pondělí 23. září odpoledne zasahovali záchranáři u vážné nehody motocyklisty poblíž obce Milotice nad Opavou na Bruntálsku. Šestašedesátiletý muž utrpěl vážná zranění a v kritickém stavu byl letecky transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

V Bruntále otevřeli vyhlídkovou kostelní věž v centru města

Bruntál se po dlouhé době konečně dočkal zpřístupnění vyhlídkové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru města. Kostel je nejstarší kamennou stavbou ve městě. Původně gotická stavba byla na konci 16 století renesančně a v první polovině 18. století barokně upravena.

Ostrava se vzpamatovává z povodní. V Nové Vsi voda rychle klesá

Situace po povodních se v Ostravě rychle zlepšuje. V asi nejhůře zasažené části města - Nové Vsi už je téměř polovina ze zatopených domů přístupná a mohly tak začít úklidové práce. Skoro všude funguje elektřina a teče teplá voda. Obnoveno už bylo i vytápění domů. V plném proudu jsou i práce na opravě protržené hrázi Odry.

Frýdek-Místek chystá opět po letech Pochod pro seniory

Město obnovilo oblíbenou akci Pochod pro seniory. Výprava letos půjde z Lískovce do Sedliště. Akce proběhne ve čtvrtek 26. září od 10 hodin.

Studénka se dočká nového podjezdu, Správa železnic zahájila výběrové řízení na zhotovitele

Včera 11:22 | Studénka | Lukáš Zavadil

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele nového podjezdu ve Studénce, který nahradí současný čtyřkolejný přejezd na koridorové trati. Projekt za téměř 870 milionů korun má zlepšit bezpečnost a plynulost dopravy. Stavba má začít na jaře příštího roku a dokončení se plánuje na konec roku 2026.

Ničivé povodně stmelují lidi v Opavě. Pomáhají nejen lidé lidem, ale i kolegové kolegům

21. září 2024 14:00 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Ničivé povodně stmelují lidi v Opavě. Pomáhají nejen lidé lidem, ale i kolegové kolegům. Aktuálně zachraňují bistro poblíž mostu na Ratibořské ulici, kde byl proud tak silný, že bude muset být zbourán.

Velká voda v Opavě zcela zničila náhradní ledovou plochu. Zaplavila i fotbalový stadion a další sportoviště

21. září 2024 13:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol i fotbalový stadion.

Lidem v Držkovicích, Vávrovicích, Karlovci a Palhanci chybí hlavně kontejnery a nakládací technika

21. září 2024 13:28 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

20. září 2024 11:22 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

20. září 2024 10:44 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

Extrémní povodeň se nevyhla ani Malým Hošticím. Voda zaplavila přes 50 domů

19. září 2024 11:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do koryta už se vrátila i řeka Opava v Malých Hošticích. A také v této opavské městské části zanechala velkou spoušť. Lidem zatopila domy až do výšky dva metry.

Včelaři spolupracují s krajem i univerzitou
Vydáno 9. srpna 2016 10:00, Opava, Katka Geryková
Teprve nedávno založený Včelařský spolek Moravy a Slezska má jasno v tom, jak chce pomáhat včelařům v našem reginu. Základní prioritou je vzdělání, a tak už nyní jsou v plném proudu přípravy Včelařské akademie, která se rodí ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Začne na podzim

Včelařský spolek Moravy a Slezska vniknul jako protipól k Českému včelařskému svazu. Jeho členy jsou zatím včelaři z okresů Bruntál, Karviná a Opava, kteří nebyli spokojeni s centrálním řízením z Prahy.

„V tom regionu pro včelaře a hlavně včely dovedeme toho více zařídit, více udělat,” říká Alena Vítková, jednatelka Včelařského spolku Moravy a Slezska z.s.

Už dříve navázali včelaři spolupráci s Moravskoslezským krajem, který nyní třetím rokem přispívá dvěma miliony korun vždy na konkrétní projekt: nejprve to byla finanční podpora začínajícím včelařům, pak na vyšetření včelích nemocí a nyní na výměnu starých úlů za nové.

„V letošním roce jsme celou dotaci věnovali na pořízení nových úlů. V úlech, které jsou 15 let staré a starší, tak tam mohou zůstávat spory chorob, přestože se úly vysíří, vyčistí,” vysvětluje Daniel Havlík (ČSSD), náměstek hejtmana MSK

Včelařský spolek Moravy a Slezska chce zajistit zájemcům pravidelné vzdělávání, které je pro ně špatně dostupné. Školící střediska Českého včelařského svazu jsou totiž chovatelům ze severu Moravy stovky kilometrů vzdálená. Zázemí pro školení včelařů nyní poskytne opavská Slezská univerzita, která spolupráci uvítala.

„Aby tady byla možnost i případné interakce s našimi studenty, kteří se věnují monitorování životního prostředí,“ vítá spolupráci Zdeněk Stuchlík, děkan Filosoficko- přírodovědecké fakulty SU Opava

Na včelařské akademii se zájemci dozvědí, jak si včelstvo založit a starat se o něj, a nebo také jak využít dotací. Přednášky začínají v říjnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000005127/vcelari-spolupracuji-s-krajem-i-univerzitou