Toto
je tréninková kavárna Komunitního centra Anima Viva v
Opavě. Přestože to na první
pohled není vidět, pracují zde lidé s psychickým
onemocněním. Na kurzu, který pro ně přímo na míru připravil
Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity se
během měsíce zdokonalí v přípravě kávy a také
v obsluze.Tak, aby tady zákazník dostal odpovídající
službu na profesionální úrovni.
„Bonusem této kavárny je kromě dobrého pocitu z návštěvy, kterou můžete podpořit dobrou věc, také klid a čas. Toho je v uspěchaných kavárnách v centru pomálu,“ říká Alexandr Burda ze Slezské univerzity, který kurz přípravy kávy a kávových nápojů zaštítil.
Přestože
většina z 9 kurzistů už nějaký ten čas kávu hostům
připravuje, pořád je co zdokonalovat. Základem je kvalitní dávka
kávy a pak správně připravené espreso to
se učili kurzisté minule. Teď
pod dohledem baristky Šárky Bolatzké připravují kapučíno.
I když to vypadá jednoduše, našlehat správně mléko a pak jej
přelít
do
šálku je opravdu oříšek.
„Podle mne je třeba i 100, 200 kapučín na to, aby člověk aspoň chápal smysl lití mléka. A to se nebavím o latte artu a povýšených obrázcích. To chce mnohem větší dril,“ usmívá se baristka.
A
tak posluchači kurzu jeden podruhém berou do ruky konvičku
s mlékem, aby vytvořili akorát hustou a hladkou pěnu,
kterou pak
patrně přelijí do hrnečku s kávou.
Kdo je
obzvlášť zručný, může se pokusit o obrázek. Ten vznikne
spojením kávy a mléka.
Na
závěr nezbývá říci nic jiného,než abyste umění proškolených
baristů přišli do tréninkové kavárny Komunitního centra Anima
Viva v Opavě Kylešovicích sami vyzkoušet!