Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Trenér Petr Czudek: Máme za sebou nejúspěšnější sezónu posledních let

Opava |

Petr Czudek, basketbalový trenér, je spjatý s opavským basketbalem od dětství. Jako hráč prošel českými a slovenskými kluby, aby se do Opavy vrátil. Už 15 letech tady působí jako trenér. V následujícím rozhovoru vám přineseme nejen ohlédnutí za mimořádnou sezónou.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Máte za sebou úspěšnou sezónu: se svými svěřenci jste dosáhli na Český pohár a stali se ligovými vicemistry. Jste spokojený?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Určitě jsem spokojený. Nejen, že jsme se stali vicemistry a obhájili tak postavení z loňského a předloňského roku, ale hlavně jsme vyhráli Český pohár. Jsme rádi, že jsme si ten pocit vítězství, zvednout Český pohár, jsme si v této sezóně zažili. Proto je to pro nás nejúspěšnější sezóna za posledních 19 let.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Basketbalu se věnujete od dětství, jen aktivní hráčskou kariéru vystřídala trenérská. Měl jste to takto v plánu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Je pravda, že jsem z učitelské rodiny. Takže jsem měl v plánu určitě být učitelem. Do toho se vyvíjela má hráčská kariéra, kterou jsem stále bral tak, že mne to baví. Pak jsem odešel do střediska vrcholového sportu do Brna, kde už to profesionalismem zavání. Pak jsem hrál za A tým. I když jsem aktivně hrál, tak jsem navštěvoval kempy mladých basketbalistů, nebo když mne někdo požádal, tak i tréninky. A zjistil jsem, že mne to baví.  Chci říct, že jsem měl odjakživa k dětem blízko. Takže už tam někde v hlavě bylo, že bych chtěl trénovat. Také jsem přemýšlel, že půjdu učit.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak se změnil basketbal od doby, kdy jste s ním začínal?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Hrozně moc. Ty pravidla se měnila. Já jsem začínal ještě na dřevěných koších. Teď tam jsou plexiskla. Za mne ještě nebyla trojka, potom ji namalovali. Pro nás to byl šok. Celkově se hra hrozně zrychlila. V době, kdy jsem aktivně hrál, tak jsem byl na palubovce celých 40 minut. Střídal jsem, jen když jsem měl 5 faulů, nebo jsem se zranil. Teď se málokdy vidí, aby hráč odehrál 40 minut. Opravdu je to hodně náročné fyzicky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Nepochybuji o tom, že sport je pro váš život nezbytný. U čeho relaxujete, když si od něj chcete odpočinout?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „Basket i zabere hodně času. Ale rád relaxuji zase sportem. Rád chodím na vycházky Za covidu jsme si pořídili psa, tak s ním. A miluju plážový volejbal. Když to počasí dovolí, tak se půl roku věnuju plážovému volejbalu. Ale když úplně odskočíme od toho sportu, tak relax je také dobrý koncert a divadlo.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vaší zálibou je divadlo a film. A ve filmu „Zlatý podraz“ z basketbalového prostředí jste také hrál. Jaké to pro vás bylo stát před kamerou?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „To byly tři natáčecí dny, ale uvidíte tam jen moje záda. A ve filmu nemluvím, na rozdíl od mých kolegů, kteří se tam objevili. Třeba Tomáš Satoranský nebo Jirka Welsh. Já mám většinou mám takovou smůlu. Trávím na place hodně času a výsledek není vidět.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Naopak vaše činnost je vidět v propojení se sociálně - terapeutickou dílnou Radost, kterou provozuje opavská Charita. Jak tato spolupráce vznikla?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „To je už 7 roků. Najednou se z těch setkávání stala tradice s tím, že hodně tamních klientů nám chodí fandit, sedí většinou za lavičkou. Teď máme takovou společnou akci, kde budeme střílet, budeme soutěžit. A musím říct, že jsou to setkání přirozená. Nice není strojené. To naše vzájemné propojení funguje nějak automaticky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A já musím dodat, že na mne působí společná setkání vždy velmi přátelsky. Co vám tato setkání dávají?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „No, dobrý pocit. To je jako když se vám podaří dát dobrý dárek k Vánocům. A vidíte ty rozzářené oči, taky z toho máte dobrý pocit. Tak to je ono. Já bych v tom nehledal nic složitého. Čistá radost z toho, že někdo má radost.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na přátelských vztazích si nejspíš zakládáte i v klubu. Jinak si nedovedu vysvětlit tu přirozenou autoritu, kterou u hráčů máte. Čím to je?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Jedno je pravda, že jsme spolu dlouho už dlouho. Je to takové manželství. Neříkám, že tam je láska, ale spíš očekávání a tolerance. Já něco toleruju klukům a kluci zase tolerují něco mně. A je tam vzájemný respekt. Kluci ví, že mně jde o to, udělat co nejlepší výsledek. Tam ta motivace je společná.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jaké máte plány pro příští sezónu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Sezona byla dva roky v covidu, pak přišla válka. Je to docela problém, jak zabezpečit sezónu, to mluvím o penězích. Zvažovali jsme i variantu tzv. „dietní sezóna“. Že nebudeme hrát poháry, nebo jich budeme hrát méně. Ale když tady byla dvakrát vyprodaná hala, hrálo se finále, tak sponzoři řekli: Musíme hrát dál! Tak se teď rozhodlo, že budeme hrát poháry a oslovíme také nějaké zahraniční hráče. Ale hlavně musíme oslovit nové sponzory. Já věřím, že se všechno podaří, a že ta nová sezóna bude ještě lepší, než byla ta letošní.“
Nahlásit chybu


K tématu

Charita Opava staví v Jarkovicích nový dům pro mentálně znevýhodněné

16. srpna 2023 18:26 | Opava | Yvona Fajtová

Rozvoj chráněného bydlení v Jarkovicích. To je název projektu Charity Opava, na kterém se finančně podílí EU. Výsledkem budou čtyři bezbariérové byty pro lidi s mentálním znevýhodněním.

Zámek v Raduni patřil klientům Charity Opava. Prohlídky byly šité na míru jejich hendikepu

24. června 2023 15:01 | Opava | Yvona Fajtová

Zámek v Raduni se stal opět místem už tradičního Dne Charity Opava. Jeho součástí byla také vernisáž fotografií 15. ročníku fotosouteže Můj svět, která se uskutečnila v tamní oranžerii.

Zámek v Raduni patřil klientům Charity Opava. Prohlídky byly šité na míru jejich hendikepu

26. června 2023 9:19 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Zámek v Raduni se stal místem už tradičního Dne Charity Opava. Jeho součástí byla také vernisáž fotografií 15. ročníku fotosouteže Můj svět, která probíhala v hojně navštěvované zámecké oranžerii.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

24. dubna 2024 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

24. dubna 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Trenér Petr Czudek: Máme za sebou nejúspěšnější sezónu posledních let
Vydáno 6. července 2022 10:41, Opava, Katka Geryková
Petr Czudek, basketbalový trenér, je spjatý s opavským basketbalem od dětství. Jako hráč prošel českými a slovenskými kluby, aby se do Opavy vrátil. Už 15 letech tady působí jako trenér. V následujícím rozhovoru vám přineseme nejen ohlédnutí za mimořádnou sezónou.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Máte za sebou úspěšnou sezónu: se svými svěřenci jste dosáhli na Český pohár a stali se ligovými vicemistry. Jste spokojený?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Určitě jsem spokojený. Nejen, že jsme se stali vicemistry a obhájili tak postavení z loňského a předloňského roku, ale hlavně jsme vyhráli Český pohár. Jsme rádi, že jsme si ten pocit vítězství, zvednout Český pohár, jsme si v této sezóně zažili. Proto je to pro nás nejúspěšnější sezóna za posledních 19 let.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Basketbalu se věnujete od dětství, jen aktivní hráčskou kariéru vystřídala trenérská. Měl jste to takto v plánu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Je pravda, že jsem z učitelské rodiny. Takže jsem měl v plánu určitě být učitelem. Do toho se vyvíjela má hráčská kariéra, kterou jsem stále bral tak, že mne to baví. Pak jsem odešel do střediska vrcholového sportu do Brna, kde už to profesionalismem zavání. Pak jsem hrál za A tým. I když jsem aktivně hrál, tak jsem navštěvoval kempy mladých basketbalistů, nebo když mne někdo požádal, tak i tréninky. A zjistil jsem, že mne to baví.  Chci říct, že jsem měl odjakživa k dětem blízko. Takže už tam někde v hlavě bylo, že bych chtěl trénovat. Také jsem přemýšlel, že půjdu učit.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak se změnil basketbal od doby, kdy jste s ním začínal?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Hrozně moc. Ty pravidla se měnila. Já jsem začínal ještě na dřevěných koších. Teď tam jsou plexiskla. Za mne ještě nebyla trojka, potom ji namalovali. Pro nás to byl šok. Celkově se hra hrozně zrychlila. V době, kdy jsem aktivně hrál, tak jsem byl na palubovce celých 40 minut. Střídal jsem, jen když jsem měl 5 faulů, nebo jsem se zranil. Teď se málokdy vidí, aby hráč odehrál 40 minut. Opravdu je to hodně náročné fyzicky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Nepochybuji o tom, že sport je pro váš život nezbytný. U čeho relaxujete, když si od něj chcete odpočinout?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „Basket i zabere hodně času. Ale rád relaxuji zase sportem. Rád chodím na vycházky Za covidu jsme si pořídili psa, tak s ním. A miluju plážový volejbal. Když to počasí dovolí, tak se půl roku věnuju plážovému volejbalu. Ale když úplně odskočíme od toho sportu, tak relax je také dobrý koncert a divadlo.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vaší zálibou je divadlo a film. A ve filmu „Zlatý podraz“ z basketbalového prostředí jste také hrál. Jaké to pro vás bylo stát před kamerou?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „To byly tři natáčecí dny, ale uvidíte tam jen moje záda. A ve filmu nemluvím, na rozdíl od mých kolegů, kteří se tam objevili. Třeba Tomáš Satoranský nebo Jirka Welsh. Já mám většinou mám takovou smůlu. Trávím na place hodně času a výsledek není vidět.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Naopak vaše činnost je vidět v propojení se sociálně - terapeutickou dílnou Radost, kterou provozuje opavská Charita. Jak tato spolupráce vznikla?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „To je už 7 roků. Najednou se z těch setkávání stala tradice s tím, že hodně tamních klientů nám chodí fandit, sedí většinou za lavičkou. Teď máme takovou společnou akci, kde budeme střílet, budeme soutěžit. A musím říct, že jsou to setkání přirozená. Nice není strojené. To naše vzájemné propojení funguje nějak automaticky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A já musím dodat, že na mne působí společná setkání vždy velmi přátelsky. Co vám tato setkání dávají?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „No, dobrý pocit. To je jako když se vám podaří dát dobrý dárek k Vánocům. A vidíte ty rozzářené oči, taky z toho máte dobrý pocit. Tak to je ono. Já bych v tom nehledal nic složitého. Čistá radost z toho, že někdo má radost.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na přátelských vztazích si nejspíš zakládáte i v klubu. Jinak si nedovedu vysvětlit tu přirozenou autoritu, kterou u hráčů máte. Čím to je?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Jedno je pravda, že jsme spolu dlouho už dlouho. Je to takové manželství. Neříkám, že tam je láska, ale spíš očekávání a tolerance. Já něco toleruju klukům a kluci zase tolerují něco mně. A je tam vzájemný respekt. Kluci ví, že mně jde o to, udělat co nejlepší výsledek. Tam ta motivace je společná.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jaké máte plány pro příští sezónu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Sezona byla dva roky v covidu, pak přišla válka. Je to docela problém, jak zabezpečit sezónu, to mluvím o penězích. Zvažovali jsme i variantu tzv. „dietní sezóna“. Že nebudeme hrát poháry, nebo jich budeme hrát méně. Ale když tady byla dvakrát vyprodaná hala, hrálo se finále, tak sponzoři řekli: Musíme hrát dál! Tak se teď rozhodlo, že budeme hrát poháry a oslovíme také nějaké zahraniční hráče. Ale hlavně musíme oslovit nové sponzory. Já věřím, že se všechno podaří, a že ta nová sezóna bude ještě lepší, než byla ta letošní.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000032138/trener-petr-czudek-mame-za-sebou-nejuspesnejsi-sezonu-poslednich-let