Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Obědy pro děti zdarma od Women for Women

Opava |

Obecně prospěšná společnost Women for Women už deset let pomáhá rodičům, kteří jsou ve finanční tísni, a nemohou platit svým dětem obědy ve školní jídelně. Opavské školy jsou do projektu Obědy pro děti zapojené od roku 2016. Nyní peníze pomáhají také ukrajinským dětem.

Obědy pro děti, tak se jmenuje projekt, který podporuje děti ze základních škol, jejichž rodiče nemají dostatek financí na to, aby jim zaplatili stravování ve školní jídelně. Nadace Women for Women v tomto školním roce podporuje také 106 opavských školáků.

Tereza Glösslová, referentka, odb. školství, Magistrát Opava: „Počet dětí závisí na tom, jak škola vytipuje ty žáky. Třeba když vidí, že dítě nemá stabilní zázemí, nosí skromné svačinky, nabídne pomoc. Je to ovšem podmíněno tím, že rodič se školou spolupracuje.“

Mnohé školní jídelny musely v důsledku zdražování potravin v poslední době navýšit i cenu obědů. Ta se pohybuje okolo třiceti korun. A může být ještě vyšší. Od února totiž vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která umožní zvýšení ceny až o 20%. Limity se navyšují kvůli udržení požadavků na kvalitu jídla.

Jana Adamcová, tisková mluvčí, Women for Women: „Oproti loňskému školnímu roku jsme zaznamenali 30% nárůst žádostí. Ta novela vešla v platnost zhruba před týdnem, takže data, která by nám řekla o kolik vzrostl počet dětí za ten týden ještě nemáme.“

Z 15 opavských škol se do projektu Obědy pro děti každoročně zapojuje několik desítek žáků. Jejich počet v posledních letech roste.


Odpovědnost výběru potřebných leží na učitelích. Je důležité, aby byli všímaví, a pak také dokázali taktně oslovit s nabídkou pomoci rodiče.

Eva Grambalová, učitelka, ZŠ E. Beneše, Opava: „Každopádně jsem se pak rozhodla, že informace o tomto projektu pošlu všem rodičům, oslovím všechny rodiče. A následně na to se ozvala jedna maminka.“

Od loňského roku pomáhá nadace Women for Women také dětem ukrajinských uprchlíků, kteří se rozhodli zůstat v Česku kvůli válce, a jejich děti jsou zde přihlášené k povinné školní docházce.

Simona Horáková, ředitelka, ZŠ E. Beneše, Opava: „Mají stejné podmínky jako české děti. Maminky se o děti starají, spolupracují se školou. Paní učitelky vyhodnotily, že jsou to samoživitelky a že by jim to pomohlo.“

Vloni se do projektu Obědy pro děti zapojilo v Opavě také 48 ukrajinských dětí. V letošním roce jich je 15.

V Moravskoslezském kraji má obědy zdarma přes 2 100 dětí. Přitom v době před začátkem pandemie koronaviru byl jejich počet zhruba poloviční. 

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Příspěvky na obědy pro školáky by ve Frýdku-Místku chtěli zavést od října

13. července 2023 16:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek připravuje projekt Příspěvky na obědy pro školáky. Spustit by se mohl v říjnu, kdy bude definitivně jasné, kolik rodin využije dotace od státu a dalších programů. Účast v dotačním projektu bude dobrovolná a peníze dostanou přímo školní jídelny, které budou účtovat nižší ceny za obědy.

Plán příspěvků na obědy pro školáky ve F-M. Práce na hotelu Centrum i nová linka na Olešnou

24. srpna 2023 15:51 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová linka na Olešnou, příspěvky na obědy pro školáky i aktuální situace s rekonstrukcí hotelu Centrum. To jsou témata pro rozhovor s náměstkem primátora Frýdku-Místku Radovanem Hořínkem.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

24. dubna 2024 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

24. dubna 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Obědy pro děti zdarma od Women for Women
Vydáno 8. února 2023 16:49, Opava, Katka Geryková
Obecně prospěšná společnost Women for Women už deset let pomáhá rodičům, kteří jsou ve finanční tísni, a nemohou platit svým dětem obědy ve školní jídelně. Opavské školy jsou do projektu Obědy pro děti zapojené od roku 2016. Nyní peníze pomáhají také ukrajinským dětem.

Obědy pro děti, tak se jmenuje projekt, který podporuje děti ze základních škol, jejichž rodiče nemají dostatek financí na to, aby jim zaplatili stravování ve školní jídelně. Nadace Women for Women v tomto školním roce podporuje také 106 opavských školáků.

Tereza Glösslová, referentka, odb. školství, Magistrát Opava: „Počet dětí závisí na tom, jak škola vytipuje ty žáky. Třeba když vidí, že dítě nemá stabilní zázemí, nosí skromné svačinky, nabídne pomoc. Je to ovšem podmíněno tím, že rodič se školou spolupracuje.“

Mnohé školní jídelny musely v důsledku zdražování potravin v poslední době navýšit i cenu obědů. Ta se pohybuje okolo třiceti korun. A může být ještě vyšší. Od února totiž vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která umožní zvýšení ceny až o 20%. Limity se navyšují kvůli udržení požadavků na kvalitu jídla.

Jana Adamcová, tisková mluvčí, Women for Women: „Oproti loňskému školnímu roku jsme zaznamenali 30% nárůst žádostí. Ta novela vešla v platnost zhruba před týdnem, takže data, která by nám řekla o kolik vzrostl počet dětí za ten týden ještě nemáme.“

Z 15 opavských škol se do projektu Obědy pro děti každoročně zapojuje několik desítek žáků. Jejich počet v posledních letech roste.


Odpovědnost výběru potřebných leží na učitelích. Je důležité, aby byli všímaví, a pak také dokázali taktně oslovit s nabídkou pomoci rodiče.

Eva Grambalová, učitelka, ZŠ E. Beneše, Opava: „Každopádně jsem se pak rozhodla, že informace o tomto projektu pošlu všem rodičům, oslovím všechny rodiče. A následně na to se ozvala jedna maminka.“

Od loňského roku pomáhá nadace Women for Women také dětem ukrajinských uprchlíků, kteří se rozhodli zůstat v Česku kvůli válce, a jejich děti jsou zde přihlášené k povinné školní docházce.

Simona Horáková, ředitelka, ZŠ E. Beneše, Opava: „Mají stejné podmínky jako české děti. Maminky se o děti starají, spolupracují se školou. Paní učitelky vyhodnotily, že jsou to samoživitelky a že by jim to pomohlo.“

Vloni se do projektu Obědy pro děti zapojilo v Opavě také 48 ukrajinských dětí. V letošním roce jich je 15.

V Moravskoslezském kraji má obědy zdarma přes 2 100 dětí. Přitom v době před začátkem pandemie koronaviru byl jejich počet zhruba poloviční. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000035607/obedy-pro-deti-zdarma-od-women-for-women