Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pivo umí nejlépe čepovat studenti z opavské hotelovky

Opava |

Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“
Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

17. června 2023 17:09 | Opava | Adéla Pluhaříková

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Proběhla studentská soutěž v míchání drinků Kofola Cup

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Barmanská soutěž Opavské hotelové školy. Studenti několika oborů předvedli, co se během studia naučili a před porotou míchali drinky. Jejich úkolem bylo nejen předvést vypilovanou techniku při přípravě chutného nápoje, ale i volba marketingové strategie.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

24. dubna 2024 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

24. dubna 2024 11:06 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Pivo umí nejlépe čepovat studenti z opavské hotelovky
Vydáno 4. března 2023 16:35, Opava, Katka Geryková
Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“
Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000036021/pivo-umi-nejlepe-cepovat-studenti-z-opavske-hotelovky