Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na průjezd Malými Hošticemi dohlíží radar. Za rychlou jízdu Řidičům hrozí vysoké pokuty i zákaz řízení

Opava |  | Opavský expres

Neukázněné řidiče projíždějícími Malými Hošticemi na Opavsku nově zaznamenává nainstalovaný radar. Zastupitelé schválili jeho nákup a instalaci v této městské části kvůli bezpečnosti chodců.

Malými Hošticemi ve směru na Hlučín nebo opačně projíždí více než 300 tisíc vozidel měsíčně. Ne každý řidič tady ale dodržuje stanovenou rychlost.

Miroslava Konečná, starostka Malých Hoštic: “Vzhledem k zesilující dopravě, protože tato ulice Opavská je vlastně hlavní tah na Hlučín, jsme se rozhodli už v roce 2018 vybudovat bezpečné přechody se semafory. Jenže ani toto nepomohlo, řidiči nezpomalili svou rychlost a jezdili si pořád, pokud nesvítila červená, překračovali asi v 50 procentech rychlost. Proto jsme se rozhodli nainstalovat úsekový radar naostro. Lidé už po prvním měsíci, když se ptám, jak to tady vypadá ta doprava, tak nejenom se snížila ta rychlost, ale hlavně se ztišila hlučnost a je to hlavně prý poznat na motorkářích, kteří tady jezdili velice rychle.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Radar v Malých Hošticích jsme nechali nainstalovat z důvodu bezpečnosti, zejména a z důvodu zvyšujícího se počtu vozidel, které projíždí Malými Hošticemi. Jen z toho měření, které jsme prováděli po dobu 9 dnů, ten průjezd byl 90 tisíc vozidel. Takže poměrně velký a ten pohyb chodců je tam velký, je tam základní škola, mateřská škola dvě autobusové zastávky.”

Chodci tak měli ztíženou situaci při přecházení z jedné strany na druhou, zvláště v případě, kdy řidiči nerespektovali rychlost 50 km. Byla jich více než polovina, rychleji tudy projíždělo přesně 54 procent řidičů.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Radar je v provozu od 1.8. a za tu dobu jsme zaznamenali více než 400 přestupků."

650 řidičů překročilo rychlost 70 km/hodině, bezmála 350 řidičů jelo dokonce více než devadesátkou. Ve správním řízení jim hrozí vysoké finanční pokuty, zákaz řízení na 6 až 18 měsíců a ztráta až 6 bodů. O instalaci radaru usilují i Malé a Velké Heraltice. Také tam rychle jedoucí auta často ohrožují chodce.

Nahlásit chybu


K tématu

V Rychvaldě řeší, kam umístit úsekové radary ke zpomalení rychlých řidičů

10. března 2024 12:03 | Rychvald | Libor Běčák

Obyvatele Rychvaldu na Karvinsku trápí řidiči, kteří některými ulicemi projíždějí příliš rychle a ohrožují ostatní účastníky silničního provozu, především chodce a cyklisty. Město proto chce instalovat radary, se kterými však zatím mají problém dopravní policisté.

V Českém Těšíně přibyly úseky, na kterých měří městští strážníci rychlost

15. března 2024 16:21 | Český Těšín | Monika Danková

Z důvodu zvýšení bezpečnosti začali strážníci městské policie v Českém Těšíně měřit rychlost projíždějících vozidel na více úsecích než doposud. Ve spolupráci s policisty byly vybrány frekventované úseky s větším počtem přechodů pro chodce.

Havířov při vymáhání pokut spolupracuje s celní správou, do městské kasy už se vrátilo na 450 tisíc korun

24. listopadu 2023 13:10 | Havířov | Bára Kelnerová

Od července radnice v Havířově spolupracuje s celním úřadem na vymáhání pokut za dopravní přestupky, které mají na svědomí cizinci. Za pár měsíců se do městské kasy už podařilo vrátit 450 tisíc korun.


ON-LINE: Extrémní povodně hrozí podle meteorologů v celé zemi

Včera 15:30, vydáno včera 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celá Česká republika se připravuje na situaci, která tady ještě nebyla. Až do neděle jsou hlášeny extrémní srážky, které mají způsobit výrazný nárůst hladin řek. Meteorologové zároveň hlásí riziko extrémních povodní. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

12. září 2024 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

12. září 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

12. září 2024 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

12. září 2024 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

12. září 2024 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Opava zřídila kvůli hrozícím povodním krizovou linku

Včera 10:49 | Opava | Yvona Fajtová

Opava zřídila kvůli hrozícím povodním krizovou linku 553 756 621. Fungovat bude denně od 8 do 19 hodin a v případě potřeby i déle. V případě vážného ohrožení života by se lidé měli obracet přímo na tísňovou linku hasičů 150.

V Opavě se už po 18. uskutečnily silniční in line závody. Vyvrcholily MČR v In line půlmaratonu

11. září 2024 13:40 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě se už po 18. uskutečnily silniční in line závody. Šlo o závody O pohár primátora a Mistrovství ČR v in line půlmaratonu, tedy na 21 km. Jde o největší a nejstarší silniční závod v Česku.

O komentované prohlídky Bredy je velký zájem. Nabízejí i pohled ze střechy památkově chráněné budovy

11. září 2024 13:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Technické služby Opava si připsaly další úspěch. Získaly Cenu za společenskou odpovědnost

11. září 2024 12:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Hejtman MS kraje ocenil firmy, subjekty i osobnosti za Společenskou odpovědnost v roce 2023. Stalo se tak při slavnostním galavečeru v kulturním domě Akord v Ostravě – Zábřehu. Cenu si odsud odnesly i Technické služby Opava.

Obchodní dům Breda v Opavě se po letech otevírá lidem. Dostanou se až na střechu

10. září 2024 12:45 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

7. září 2024 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Na průjezd Malými Hošticemi dohlíží radar. Za rychlou jízdu Řidičům hrozí vysoké pokuty i zákaz řízení
Vydáno 28. srpna 2024 9:45, Opava, Yvona Fajtová
Neukázněné řidiče projíždějícími Malými Hošticemi na Opavsku nově zaznamenává nainstalovaný radar. Zastupitelé schválili jeho nákup a instalaci v této městské části kvůli bezpečnosti chodců.

Malými Hošticemi ve směru na Hlučín nebo opačně projíždí více než 300 tisíc vozidel měsíčně. Ne každý řidič tady ale dodržuje stanovenou rychlost.

Miroslava Konečná, starostka Malých Hoštic: “Vzhledem k zesilující dopravě, protože tato ulice Opavská je vlastně hlavní tah na Hlučín, jsme se rozhodli už v roce 2018 vybudovat bezpečné přechody se semafory. Jenže ani toto nepomohlo, řidiči nezpomalili svou rychlost a jezdili si pořád, pokud nesvítila červená, překračovali asi v 50 procentech rychlost. Proto jsme se rozhodli nainstalovat úsekový radar naostro. Lidé už po prvním měsíci, když se ptám, jak to tady vypadá ta doprava, tak nejenom se snížila ta rychlost, ale hlavně se ztišila hlučnost a je to hlavně prý poznat na motorkářích, kteří tady jezdili velice rychle.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Radar v Malých Hošticích jsme nechali nainstalovat z důvodu bezpečnosti, zejména a z důvodu zvyšujícího se počtu vozidel, které projíždí Malými Hošticemi. Jen z toho měření, které jsme prováděli po dobu 9 dnů, ten průjezd byl 90 tisíc vozidel. Takže poměrně velký a ten pohyb chodců je tam velký, je tam základní škola, mateřská škola dvě autobusové zastávky.”

Chodci tak měli ztíženou situaci při přecházení z jedné strany na druhou, zvláště v případě, kdy řidiči nerespektovali rychlost 50 km. Byla jich více než polovina, rychleji tudy projíždělo přesně 54 procent řidičů.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Radar je v provozu od 1.8. a za tu dobu jsme zaznamenali více než 400 přestupků."

650 řidičů překročilo rychlost 70 km/hodině, bezmála 350 řidičů jelo dokonce více než devadesátkou. Ve správním řízení jim hrozí vysoké finanční pokuty, zákaz řízení na 6 až 18 měsíců a ztráta až 6 bodů. O instalaci radaru usilují i Malé a Velké Heraltice. Také tam rychle jedoucí auta často ohrožují chodce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000044569/na-prujezd-malymi-hosticemi-dohlizi-radar-za-rychlou-jizdu-ridicum-hrozi-vysoke-pokuty-i-zakaz-rizeni