Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě-Kylešovicích vznikly dvě třídy pro předškoláky s kapacitou 56 dětí

Opava |  | Opavský expres

V Opavě přibyly další dvě oddělení pro předškolní děti. Kapacity mateřských škol se tak zvýšily na 2163 míst, což je dostačující počet.

Je tomu 5 let, co Opava začala zvyšovat počet míst ve školkách budováním nových oddělení. Reagovala tak na demografický vývoj, který ukázal, že jejich kapacita je nedostačující.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Samozřejmě do toho vstupovaly ještě další faktory, jednak legislativní, kdy v podstatě máme povinnost přijímat děti od 2 let a zároveň zvýšil se počet odkladů na vstupu do 1. třídy, takže to všechno hrálo roli, takže jsme vyprojektovali celkem 8 nových oddělení do MŠ.”

Polovina z nich už byla realizována. Jedno oddělení vzniklo v MŠ Edvarda Beneše, další v Malých Hošticích a aktuálně byly první školní den slavnostně otevřeny dvě třídy v MŠ Liptovská v Opavě-Kylešovicích.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jedná se vlastně o přestavbu bývalé knihovny. Musím říct, že ta rekonstrukce se povedla, je tady 56 dětí, ty prostory jsou nádherné, skutečně ten architekt si s tím pohrál a věřím, že se tady dětem bude moc líbit. Já jsem nadšen i z toho vybavení, které tady je, a je tady úžasný prostor i venkovní. Je tady dětské hřiště, spoustu prostoru a zeleně a jak se na ty školky dívám, tak musím říct, že tahle je opravdu moc pěkně udělaná.”
Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Určitě jsme rádi, že nám přibylo druhé pracoviště. Máme první školku, která už je trochu starší, takže teď máme takový protipól, totální modernu, jsme rádi, jak to krásně vyšlo. Máme tady dvě třídy, kapacita je celkem 56 dětí s tím, že aktuálně je nahlášených nějakých 47. Vybavení je moderní, krásné, barevné, snažili jsme se ji opravdu vybavit těmi nejprověřenějšími hračkami, které děti nejvíc baví a motivují.”

Revitalizací prošla i zahrada, kde děti mají obří prolézačku, pískoviště a dva domečky a bude se ještě dovybavovat venkovní kuchyňkou, ponkem a dalšími věcmi.

Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Na co se zaměřujeme, zaměřujeme se určitě na samostatnost dětí, zaměřujeme se na jejich pocity, zaměřujeme se tady tak trochu na hudebku, na tělocvik, snažíme se pro děti vytvořit hlavně příjemné prostředí, kde se budou dobře cítit a kde nám bude fajn jednak s nimi a jednak s jejich rodiči.”

Celkové náklady si vyžádaly zhruba 25 milionů korun a MŠ Liptovská je už třináctým úspěšně realizovaným projektem, na který Opava získala dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Nahlásit chybu


K tématu

Na led může ve Studénce každý předškolák, brusle, helmu i trenéry má díky projektu zdarma

22. listopadu 2023 10:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Projekt “Naučíme naše děti sportovat” si dává za cíl zprostředkovat maximálnímu počtu studéneckých předškoláků sportovní zážitek, konkrétně bruslení. Letos poprvé do něj mohla vstoupit i jedna z místních základních škol.

Předškoláci z Bílovce zažili požární cvičení s evakuací, hasiči jim pak ukázali i techniku

28. září 2023 7:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Trochu jiný průběh měla středa pro děti z Mateřské školy Zahradní v Bílovci. Dopoledne tam se sirénami přijely dvě hasičské jednotky, které tam měly taktické cvičení. Aktivně se ho zúčastnily i děti.

Tradiční Krásná cesta do školy přilákala na bruntálský Petrin stovky předškoláků

4. ledna 2024 15:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky bruntálských předškoláků tvoří na jednom místě. To je projekt Artfóra Krásná cesta do školy, který opakovaně pořádá spolek rodičů na Základní škole Petrin. Předškoláci s pomocí žáků prvního malují na velké papíry, pokaždé na jiné téma a k tomu si vyrábějí i vánoční ozdoby.


Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

Dnes 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 23:16, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí. Aktuální informace jsou níže v článku pod sadou videí.

Z novojičínských Bludovic bylo evakuováno 25 lidí, Žilině pomohla protipovodňová zídka

Extrémní deště zvedly včera na třetí stupeň povodňové aktivity toky také v Novém Jičíně. I když tady nebyl situace tak kritická jako na severu regionu, muselo tu být ze zaplavených domů evakuováno více než dvacet osob.

Vyhráno zdaleka není, povodňová vlna se valí na Ostravu a Bohumín

Velká voda letošních povodní je stále aktuálním tématem v celém Moravskoslezském kraji. S vybřeženými menšími toky bojovali už v sobotu i v Ostravě.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

Dnes 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Dnes 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Dnes 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Dnes 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Z domovů už vyhnala stovky lidí

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

V Opavě pokračuje festival Bezručova Opava. Nabízí koncerty, divadlo, výstavy i unikátní Zahradu světla

Včera 10:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě je v plném proudu multižánrový festival Bezručova Opava. 67. ročník je výjimečný vzhledem k oslavám 800 let města a je tak poctou opavským umělcům.

Opava nabídne lidem speciální edici rumu, Nechala si ji vyrobit k oslavám 800 let města

Včera 10:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava si nechala v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě vyrobit speciální edici rumu. Má vyváženou chuť a může se tak stát hezkým dárkem jak pro muže, tak pro ženy.

Na Opavské míli padl další rekord. Tentokrát v počtu závodníků

Včera 10:22 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava si opět po roce užila běžecký svátek. Uskutečnil se tam tradiční závod na 1609 metrů Opavská míle. Běželi jak dospělí, tak i děti a také hendikepovaní a elitní běžci.

Opava zřídila kvůli hrozícím povodním krizovou linku

13. září 2024 10:49 | Opava | Yvona Fajtová

Opava zřídila kvůli hrozícím povodním krizovou linku 553 756 621. Fungovat bude denně od 8 do 19 hodin a v případě potřeby i déle. V případě vážného ohrožení života by se lidé měli obracet přímo na tísňovou linku hasičů 150.

V Opavě se už po 18. uskutečnily silniční in line závody. Vyvrcholily MČR v In line půlmaratonu

11. září 2024 13:40 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě se už po 18. uskutečnily silniční in line závody. Šlo o závody O pohár primátora a Mistrovství ČR v in line půlmaratonu, tedy na 21 km. Jde o největší a nejstarší silniční závod v Česku.

V Opavě-Kylešovicích vznikly dvě třídy pro předškoláky s kapacitou 56 dětí
Vydáno 4. září 2024 14:20, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě přibyly další dvě oddělení pro předškolní děti. Kapacity mateřských škol se tak zvýšily na 2163 míst, což je dostačující počet.

Je tomu 5 let, co Opava začala zvyšovat počet míst ve školkách budováním nových oddělení. Reagovala tak na demografický vývoj, který ukázal, že jejich kapacita je nedostačující.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Samozřejmě do toho vstupovaly ještě další faktory, jednak legislativní, kdy v podstatě máme povinnost přijímat děti od 2 let a zároveň zvýšil se počet odkladů na vstupu do 1. třídy, takže to všechno hrálo roli, takže jsme vyprojektovali celkem 8 nových oddělení do MŠ.”

Polovina z nich už byla realizována. Jedno oddělení vzniklo v MŠ Edvarda Beneše, další v Malých Hošticích a aktuálně byly první školní den slavnostně otevřeny dvě třídy v MŠ Liptovská v Opavě-Kylešovicích.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jedná se vlastně o přestavbu bývalé knihovny. Musím říct, že ta rekonstrukce se povedla, je tady 56 dětí, ty prostory jsou nádherné, skutečně ten architekt si s tím pohrál a věřím, že se tady dětem bude moc líbit. Já jsem nadšen i z toho vybavení, které tady je, a je tady úžasný prostor i venkovní. Je tady dětské hřiště, spoustu prostoru a zeleně a jak se na ty školky dívám, tak musím říct, že tahle je opravdu moc pěkně udělaná.”
Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Určitě jsme rádi, že nám přibylo druhé pracoviště. Máme první školku, která už je trochu starší, takže teď máme takový protipól, totální modernu, jsme rádi, jak to krásně vyšlo. Máme tady dvě třídy, kapacita je celkem 56 dětí s tím, že aktuálně je nahlášených nějakých 47. Vybavení je moderní, krásné, barevné, snažili jsme se ji opravdu vybavit těmi nejprověřenějšími hračkami, které děti nejvíc baví a motivují.”

Revitalizací prošla i zahrada, kde děti mají obří prolézačku, pískoviště a dva domečky a bude se ještě dovybavovat venkovní kuchyňkou, ponkem a dalšími věcmi.

Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Na co se zaměřujeme, zaměřujeme se určitě na samostatnost dětí, zaměřujeme se na jejich pocity, zaměřujeme se tady tak trochu na hudebku, na tělocvik, snažíme se pro děti vytvořit hlavně příjemné prostředí, kde se budou dobře cítit a kde nám bude fajn jednak s nimi a jednak s jejich rodiči.”

Celkové náklady si vyžádaly zhruba 25 milionů korun a MŠ Liptovská je už třináctým úspěšně realizovaným projektem, na který Opava získala dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000044695/v-opavekylesovicich-vznikly-dve-tridy-pro-predskolaky-s-kapacitou-56-deti