Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě pokračuje festival Bezručova Opava. Nabízí koncerty, divadlo, výstavy i unikátní Zahradu světla

Opava |  | Opavský expres

V Opavě je v plném proudu multižánrový festival Bezručova Opava. 67. ročník je výjimečný vzhledem k oslavám 800 let města a je tak poctou opavským umělcům.

Dobré jméno ve světě Opavě léta dělá známý multiinstrumentalista a opavský rodák Radim Zenkl. V rámci festivalu Bezručova Opava a oslav 800 let založení města, vystoupil spolu s Pavel Bořkovec Quartetem v Knihovně Petra Bezruče.

Radim Zenkl, světově známý multiinstrumentalista: “Na Opavu vzpomínám velice rád, moc rád se vracím. Těší mě, že je tady ten festival Bezručova Opava, kde pokaždé hraju co dva roky a vždycky se snažím přijít s nějakým novým projektem. V minulosti jsem tu hrál s Jiřím Stivínem, Ondrou Kozákem, se Samsonem Lenkem, Jirkou Čudlou a dneska, protože je to takové ještě slavnostnější, je tady 800 let výročí založení města, tak jsem sebou vzal Pavel Bořkovec Quartet.”

Na koncertu zazněly mimo jiné skladby Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha i modernější od Pavla Orfa.

Radim Zenkl, světově známý multiinstrumentalista: “Něco z mé vlastní tvorby, něco z muziky lidové irské a potom takový středobod toho kvartetního hraní zahrají kluci smyčcové kvarteto č. 5 od Pavla Bořkovce, skladatele, jehož jméno mají v názvu.”
Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: “Jsem moc rád, že 16. září v pondělí budeme dělat 3 projekce v kině Mír a vlastně studenti SU multimediálních technik nám připraví dokument o našem průvodu, který byl v Opavě 24. května letošního roku. Byla tam krásná pozitivní atmosféra a hlavně je to prostor pro to, aby ti účastníci toho průvodu viděli, co se vlastně dělo.”

Ve čtvrtek jste pak do kina Mír zváni na premiéru filmu Razumovští z Vikštejna Odysea emigrace.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: “Máme samozřejmě některé tradiční akce, některé speciální, některé nové akce. Určitě můžeme lákat na tradiční výjezd na Lysou horu a na Bezručovu chatu na Ostravici. Autobusový výlet s kulturním programem je pro milovníky přírody, ale i Bezručových veršů.”

Jedinečná bude zážitková jízda ve stojící historické tramvaji pod titulem Čert vyletěl z elektriky.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: “Když si představíte, že zážitková jízda stojící tramvají je trošku protimluv, tak skutečně jsme pozvali zajímavý soubor Ústav úžasu a ti nám tu tramvaj jakoby rozpohybují a udělají zážitkovou jízdu, která se jako uskutečnila v roce 1924.”

Unikátní je i Zahrada světla kolem sadu u muzea. Festival nabízí program na každý den až do konce září. Podrobnosti o něm najdete na stránkách festivalu.

Nahlásit chybu


K tématu

V Opavě vyroste nový sběrný dvůr. Bude největší ve městě

21. září 2023 1:08 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Opava v současné době připravuje výstavbu nového sběrného dvoru. Vyrůst by měl v lokalitě Na Šlofárně na výjezdu z Kylešovic směrem na Komárov.

Opava pořídila záchranářům speciální dýchací přístroj

19. září 2023 15:34 | Opava | Jiří Cileček

Záchranáři v Opavě získali nový speciální dýchací přístroj. Ten už pomáhá se záchranou i péčí o lidské životy. Stál 300 tisíc korun a záchranářům ho pořídilo město Opava.

V Opavě se mohou společně bavit zdravé děti s hendikepovanými na největším integrovaném hřišti v Česku

3. října 2023 0:28 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Opavě slavnostně otevřeli nové integrované hřiště, jediné svého druhu v Česku. Společně se na něm mohou bavit zdravé děti s hendikepovanými. Vyrostlo mezi bytovými domy v blízkosti Základní školy pro tělesně postižené na ulici Dostojevského.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Bez přehrad by v centru Ostravy byly při letošní povodni dva metry vody

Dnes 12:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost Povodí Odry nastínila situaci, která by nastala, pokud by řeky v Beskydech a pod Jeseníky neregulovaly přehradní nádrže. Voda v centru Ostravy by dosahovala až po nádraží Ostrava střed a na náměstí TGM nebo u radnice na Prokešově náměstí by byla její hloubka kolem 2 metrů.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Vyplavený Bohumín si prohlédl prezident Petr Pavel

Dnes 13:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu dopoledne přijel do zaplaveného Bohumína prezident Petr Pavel. Na krizovém štábu se zajímal o aktuální povodňovou situaci, následně vyrazil do terénu, aby si prohlédl zaplavené lokality.

Zrekonstruované tenisové kurty spláchla v Českém Těšíně velká voda

Hned poté, co velká záplavová vlna opadla, pustili se lidé do úklidu a zjišťování škod, které napáchala. Například v Českém Těšíně zničila kompletně celý areál tenisových kurtů, které před nedávnem prošel nákladnou rekonstrukcí.

Havířovské technické služby vyrazily s pomocí těžce zasaženému Krnovu

Havířovské technické služby neřeší jen následky, které napáchala voda ve městě, ale jsou i solidární. S technikou a humanitární pomocí se nabídli zcela zničenému Krnovu. Ve městě budou odklízet následky, dokud to bude potřeba.

Povodňová situace v MSK se uklidňuje, s úklidem pomáhají i vězni

Dnes 9:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Povodňová komise Moravskoslezského kraje odvolala velkou část vyhlášených povodňových aktivit. Už jen obce s rozšířenou působností Opava a Hlučín jsou na 3. stupni povodňové aktivity. Všude jinde už není ani druhý stupeň, na těchto místech povodně skončily.

Novojičínská Charita naplní kufr a jezdí pomáhat na sever regionu

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Dialyzační středisko v Bohumíně vyplaveno, o pacienty se starají náhradní pracoviště

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dialyzační středisko a nefrologická ambulance B. Braun Avitum v areálu Bohumínské městské nemocnice přerušily kvůli zaplaveným prostorám provoz. Všech 43 pacientů je nyní v péči šesti náhradních středisek.

Zaplavené silnice se postupně uvolňují, v kraji platí několik omezení

Dnes 8:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Počet dopravních omezení a uzavírek kvůli záplavám se průběžně snižuje v souvislosti s opadáváním vody a postupujícími úklidovými pracemi.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

16. září 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

16. září 2024 14:56 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

16. září 2024 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Z domovů už vyhnala stovky lidí

15. září 2024 18:46 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

15. září 2024 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

V Opavě pokračuje festival Bezručova Opava. Nabízí koncerty, divadlo, výstavy i unikátní Zahradu světla
Vydáno 14. září 2024 10:48, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě je v plném proudu multižánrový festival Bezručova Opava. 67. ročník je výjimečný vzhledem k oslavám 800 let města a je tak poctou opavským umělcům.

Dobré jméno ve světě Opavě léta dělá známý multiinstrumentalista a opavský rodák Radim Zenkl. V rámci festivalu Bezručova Opava a oslav 800 let založení města, vystoupil spolu s Pavel Bořkovec Quartetem v Knihovně Petra Bezruče.

Radim Zenkl, světově známý multiinstrumentalista: “Na Opavu vzpomínám velice rád, moc rád se vracím. Těší mě, že je tady ten festival Bezručova Opava, kde pokaždé hraju co dva roky a vždycky se snažím přijít s nějakým novým projektem. V minulosti jsem tu hrál s Jiřím Stivínem, Ondrou Kozákem, se Samsonem Lenkem, Jirkou Čudlou a dneska, protože je to takové ještě slavnostnější, je tady 800 let výročí založení města, tak jsem sebou vzal Pavel Bořkovec Quartet.”

Na koncertu zazněly mimo jiné skladby Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha i modernější od Pavla Orfa.

Radim Zenkl, světově známý multiinstrumentalista: “Něco z mé vlastní tvorby, něco z muziky lidové irské a potom takový středobod toho kvartetního hraní zahrají kluci smyčcové kvarteto č. 5 od Pavla Bořkovce, skladatele, jehož jméno mají v názvu.”
Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: “Jsem moc rád, že 16. září v pondělí budeme dělat 3 projekce v kině Mír a vlastně studenti SU multimediálních technik nám připraví dokument o našem průvodu, který byl v Opavě 24. května letošního roku. Byla tam krásná pozitivní atmosféra a hlavně je to prostor pro to, aby ti účastníci toho průvodu viděli, co se vlastně dělo.”

Ve čtvrtek jste pak do kina Mír zváni na premiéru filmu Razumovští z Vikštejna Odysea emigrace.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: “Máme samozřejmě některé tradiční akce, některé speciální, některé nové akce. Určitě můžeme lákat na tradiční výjezd na Lysou horu a na Bezručovu chatu na Ostravici. Autobusový výlet s kulturním programem je pro milovníky přírody, ale i Bezručových veršů.”

Jedinečná bude zážitková jízda ve stojící historické tramvaji pod titulem Čert vyletěl z elektriky.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: “Když si představíte, že zážitková jízda stojící tramvají je trošku protimluv, tak skutečně jsme pozvali zajímavý soubor Ústav úžasu a ti nám tu tramvaj jakoby rozpohybují a udělají zážitkovou jízdu, která se jako uskutečnila v roce 1924.”

Unikátní je i Zahrada světla kolem sadu u muzea. Festival nabízí program na každý den až do konce září. Podrobnosti o něm najdete na stránkách festivalu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000044893/v-opave-pokracuje-festival-bezrucova-opava-nabizi-koncerty-divadlo-vystavy-i-unikatni-zahradu-svetla