Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Cukráři soutěžili o nejlepší moučník z medu

Opava |

Střední hotelová škola pořádala první ročník soutěže mladých cukrářů – Marlenka cup. Učni soutěžili v přípravě moučníku, jehož součástí musel být med. Porota hodnotila nejen chuť, ale také vzhled…Tak pozor, v následující reportáži se vám na ty dobroty určitě budou sbíhat sliny!

Celkem 15 soutěžících ze středních škol v Moravskoslezském kraji si přišlo vyzkoušet, zda zvládnou připravit před čtyřčlennou porotou a publikem dobrý a také na pohled lákavý moučník. Podmínkou bylo použití medu. Toto přírodní sladidlo pak nejčastěji doplňovaly oříšky, mandle, griliáš nebo čokoláda.

Eliška Dernerová, členka poroty, Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

„Je dovoleno přinést si s sebou korpusy i krémy namíchaný, protože některé krémy jsou složitější, tak aby to opravdu mělo to, co potřebuje a jde taky o to, aby se rozvinula chuť.“

Soutěžící měli na přípravu 40 minut. Mnohé jim ulehčil fakt, že se mohli přípravě věnovat den předem, ovšem dokončení zákusku už probíhalo na pódiu kde je ostřížím zrakem všichni sledovali. Cukráři si museli hlídat čas, soustředit se na práci a k tomu ještě zvládnout odpovídat na otázky.

Martin Ruský, ředitel Střední hotelové školy a VOŠ Opava:

„Je to velmi důležité, když se mezi sebou žáci utkávají v rámci škol, protože zjiťují, jak jsou na tom ostatní školy, jaké jsou schopnosti a dovednosti ostatních žáků."

Každý recept musel být originální. Chlapci i dívky na něm pracovali několik týdnů předem a chuť moučníku stále pilovali. Každý si vybral jiný druh povinné přísady – někdo med lesní někdo luční.

Marie Ferraccio, mistrová odb. výcviku, Střední hotelová škola a VOŠ Opava:

„Řekla bych, že je určitě na vzestupu, protože cukry už se trochu odbourávají a nahrazují se právě tím medem."

Porota byla nakonec nejvíce spokojená s moučníkem, který připravila Aneta Hráčková z ostravské hotelové školy. Monika Štechová z Opavy byla druhá a Lucie Halamíková z Frenštátu pod Radhoštěm skončila na 3. místě.

Nahlásit chybu


Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Dnes 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Dnes 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Dnes 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz ruky si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Včera 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

​Cukráři soutěžili o nejlepší moučník z medu
Vydáno 12. dubna 2016 19:19, Opava, Katka Geryková
Střední hotelová škola pořádala první ročník soutěže mladých cukrářů – Marlenka cup. Učni soutěžili v přípravě moučníku, jehož součástí musel být med. Porota hodnotila nejen chuť, ale také vzhled…Tak pozor, v následující reportáži se vám na ty dobroty určitě budou sbíhat sliny!

Celkem 15 soutěžících ze středních škol v Moravskoslezském kraji si přišlo vyzkoušet, zda zvládnou připravit před čtyřčlennou porotou a publikem dobrý a také na pohled lákavý moučník. Podmínkou bylo použití medu. Toto přírodní sladidlo pak nejčastěji doplňovaly oříšky, mandle, griliáš nebo čokoláda.

Eliška Dernerová, členka poroty, Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

„Je dovoleno přinést si s sebou korpusy i krémy namíchaný, protože některé krémy jsou složitější, tak aby to opravdu mělo to, co potřebuje a jde taky o to, aby se rozvinula chuť.“

Soutěžící měli na přípravu 40 minut. Mnohé jim ulehčil fakt, že se mohli přípravě věnovat den předem, ovšem dokončení zákusku už probíhalo na pódiu kde je ostřížím zrakem všichni sledovali. Cukráři si museli hlídat čas, soustředit se na práci a k tomu ještě zvládnout odpovídat na otázky.

Martin Ruský, ředitel Střední hotelové školy a VOŠ Opava:

„Je to velmi důležité, když se mezi sebou žáci utkávají v rámci škol, protože zjiťují, jak jsou na tom ostatní školy, jaké jsou schopnosti a dovednosti ostatních žáků."

Každý recept musel být originální. Chlapci i dívky na něm pracovali několik týdnů předem a chuť moučníku stále pilovali. Každý si vybral jiný druh povinné přísady – někdo med lesní někdo luční.

Marie Ferraccio, mistrová odb. výcviku, Střední hotelová škola a VOŠ Opava:

„Řekla bych, že je určitě na vzestupu, protože cukry už se trochu odbourávají a nahrazují se právě tím medem."

Porota byla nakonec nejvíce spokojená s moučníkem, který připravila Aneta Hráčková z ostravské hotelové školy. Monika Štechová z Opavy byla druhá a Lucie Halamíková z Frenštátu pod Radhoštěm skončila na 3. místě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/40475/cukrari-soutezili-o-nejlepsi-moucnik-z-medu