Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Cukráři soutěžili o nejlepší moučník z medu

Opava |

Střední hotelová škola pořádala první ročník soutěže mladých cukrářů – Marlenka cup. Učni soutěžili v přípravě moučníku, jehož součástí musel být med. Porota hodnotila nejen chuť, ale také vzhled…Tak pozor, v následující reportáži se vám na ty dobroty určitě budou sbíhat sliny!

Celkem 15 soutěžících ze středních škol v Moravskoslezském kraji si přišlo vyzkoušet, zda zvládnou připravit před čtyřčlennou porotou a publikem dobrý a také na pohled lákavý moučník. Podmínkou bylo použití medu. Toto přírodní sladidlo pak nejčastěji doplňovaly oříšky, mandle, griliáš nebo čokoláda.

Eliška Dernerová, členka poroty, Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

„Je dovoleno přinést si s sebou korpusy i krémy namíchaný, protože některé krémy jsou složitější, tak aby to opravdu mělo to, co potřebuje a jde taky o to, aby se rozvinula chuť.“

Soutěžící měli na přípravu 40 minut. Mnohé jim ulehčil fakt, že se mohli přípravě věnovat den předem, ovšem dokončení zákusku už probíhalo na pódiu kde je ostřížím zrakem všichni sledovali. Cukráři si museli hlídat čas, soustředit se na práci a k tomu ještě zvládnout odpovídat na otázky.

Martin Ruský, ředitel Střední hotelové školy a VOŠ Opava:

„Je to velmi důležité, když se mezi sebou žáci utkávají v rámci škol, protože zjiťují, jak jsou na tom ostatní školy, jaké jsou schopnosti a dovednosti ostatních žáků."

Každý recept musel být originální. Chlapci i dívky na něm pracovali několik týdnů předem a chuť moučníku stále pilovali. Každý si vybral jiný druh povinné přísady – někdo med lesní někdo luční.

Marie Ferraccio, mistrová odb. výcviku, Střední hotelová škola a VOŠ Opava:

„Řekla bych, že je určitě na vzestupu, protože cukry už se trochu odbourávají a nahrazují se právě tím medem."

Porota byla nakonec nejvíce spokojená s moučníkem, který připravila Aneta Hráčková z ostravské hotelové školy. Monika Štechová z Opavy byla druhá a Lucie Halamíková z Frenštátu pod Radhoštěm skončila na 3. místě.

Nahlásit chybu


Tramvaje opět projedou přes náměstí Republiky v Ostravě. Auta si budou muset počkat

Dnes 12:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Z hořící budovy na Opavsku museli hasiči vynést dvě tlakové lahve a ochladit je

Dnes 12:57 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Hořela hospodářská budova na Opavsku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Hasiči museli vynést a ochlazovat dvě tlakové lahve. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje.

Centrum Nového Jičína je pod zvýšeným dohledem

Dnes 11:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie během adventních trhů více dohlíží na bezpečnost návštěvníků novojičínského centra. Upozorňuje, aby si lidé hlídali mobily a peněženky, a také kontroluje auta na parkovištích.

Řídil i přes zákaz řízení a vydával se za příbuzného. Kontroly nákladních aut odhalily několik prohřešků

Dnes 10:01 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Zákaz řízení, přetížené vozidlo nebo jízda bez přestávky. Moravskoslezský KAMION - TEAM řešil různá porušení zákona. V jednom případě kamioňák jezdil se zákazem řízení. Při kontrole uvedl údaje příbuzného.

Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Včera 17:19 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Škola F. Hrubína otevřela zrekonstruovaný bazén, děti jsou nadšené

Dnes 8:44 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaný školní bazén na ZŠ Františka Hrubína v Havířově znovu slouží stovkám dětí. Rozsáhlá rekonstrukce stála radnici téměř 20 milionů korun. Bazén budou využívat i ostatní organizace.

Hejtman MSK se starosty největších měst Územního obvodu Bruntál ocenil nejlepší policisty roku 2025

Včera 18:05 | Bruntál | Karel Soukop

Více než tři desítky příslušníků Policie ČR ze všech profesních útvarů Územního obvodu Bruntál se sjely do Rýmařova k vyhodnocení své roční práce. Hejtman MS kraje společně se starosty největších měst okresu a ředitelkou Územního obvodu Bruntál ocenil nejlepší policisty roku.

MPO v předvánočním čase posílila hlídky

Včera 17:02 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Městská policie Ostrava v předvánočním čase posiluje hlídky a informuje občany o možných rizicích. V Porubě dohlíží na místa s vyšší koncentrací lidí.

Kriminálka vyšetřuje partnerský incident v Třanovicích, žena v nemocnici zemřela

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Od úterního večera vyšetřují moravskoslezští kriminalisté násilný incident, který se odehrál v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Po smrti je žena a pes.

Okrádal hokejisty během tréninku. Recidivista nakradl věci za 130 tisíc korun

Včera 11:45 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Prý se chtěl dívat na hokej, místo toho ale kradl z šatny hokejistů. Bral vše, co mu přišlo pod ruce - mobily, hodinky, zlatý prsten a peněženku s hotovostí. Celkem nakradl věci za 130 tisíc korun. Muž byl už v minulosti trestán. Teď mu hrozí až pět let ve vězení.

Charita Opava hledá koledníky do Tříkrálové sbírky. Chybí na tři desítky skupinek

Včera 10:58 | Opava | Yvona Fajtová

S příchodem nového roku odstartuje tradiční Tříkrálová sbírka. Na Opavsku ji každoročně organizuje Charita Opava. Přestože je tato sbírka dlouhodobě jednou z nejúspěšnějších akcí zaměřených na pomoc lidem v nouzi, potýká se s nedostatkem koledníků, a to zejména přímo v Opavě.

Opavou projel mikulášský trolejbus plný světýlek, čertů i dětské radosti

6. prosince 2025 15:03 | Opava | Yvona Fajtová

Opavský Městský dopravní podnik opět vypravil oblíbený mikulášský vůz. Vánočně vyzdobený trolejbus jezdil po celém městě mimo jízdní řád a všichni mikuláši, čerti a andělé si užili jízdu zdarma.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

6. prosince 2025 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Radost v Opavě rozdává vánoční atmosféru. Ručně vyrobené dárky a dekorace jdou na dračku

6. prosince 2025 14:15 | Opava | Yvona Fajtová

Už jen do 11. prosince máte možnost navštívit Vánoční obchůdek sociálně terapeutické dílny Radost. Klienti a zaměstnanci tohoto charitního střediska zde nabízejí mnoho rozmanitých a velmi žádaných vánočních dárků a dekorací.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

​Cukráři soutěžili o nejlepší moučník z medu
Vydáno 12. dubna 2016 19:19, Opava, Katka Geryková
Střední hotelová škola pořádala první ročník soutěže mladých cukrářů – Marlenka cup. Učni soutěžili v přípravě moučníku, jehož součástí musel být med. Porota hodnotila nejen chuť, ale také vzhled…Tak pozor, v následující reportáži se vám na ty dobroty určitě budou sbíhat sliny!

Celkem 15 soutěžících ze středních škol v Moravskoslezském kraji si přišlo vyzkoušet, zda zvládnou připravit před čtyřčlennou porotou a publikem dobrý a také na pohled lákavý moučník. Podmínkou bylo použití medu. Toto přírodní sladidlo pak nejčastěji doplňovaly oříšky, mandle, griliáš nebo čokoláda.

Eliška Dernerová, členka poroty, Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

„Je dovoleno přinést si s sebou korpusy i krémy namíchaný, protože některé krémy jsou složitější, tak aby to opravdu mělo to, co potřebuje a jde taky o to, aby se rozvinula chuť.“

Soutěžící měli na přípravu 40 minut. Mnohé jim ulehčil fakt, že se mohli přípravě věnovat den předem, ovšem dokončení zákusku už probíhalo na pódiu kde je ostřížím zrakem všichni sledovali. Cukráři si museli hlídat čas, soustředit se na práci a k tomu ještě zvládnout odpovídat na otázky.

Martin Ruský, ředitel Střední hotelové školy a VOŠ Opava:

„Je to velmi důležité, když se mezi sebou žáci utkávají v rámci škol, protože zjiťují, jak jsou na tom ostatní školy, jaké jsou schopnosti a dovednosti ostatních žáků."

Každý recept musel být originální. Chlapci i dívky na něm pracovali několik týdnů předem a chuť moučníku stále pilovali. Každý si vybral jiný druh povinné přísady – někdo med lesní někdo luční.

Marie Ferraccio, mistrová odb. výcviku, Střední hotelová škola a VOŠ Opava:

„Řekla bych, že je určitě na vzestupu, protože cukry už se trochu odbourávají a nahrazují se právě tím medem."

Porota byla nakonec nejvíce spokojená s moučníkem, který připravila Aneta Hráčková z ostravské hotelové školy. Monika Štechová z Opavy byla druhá a Lucie Halamíková z Frenštátu pod Radhoštěm skončila na 3. místě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/40475/cukrari-soutezili-o-nejlepsi-moucnik-z-medu