Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Jihu začal 1. ročník Univerzity třetího věku

Ostrava-Jih |

V Ostravě-Jihu se mohou nově vrátit do studentských let i lidé starší 55ti let. Vůbec poprvé tady otevřeli Univerzitu 3.věku, kterou finančně podpořil městský obvod Ostrava-Jih.

Do prvního ročníku Univerzity třetího věku se přihlásilo 18 nadšených seniorů. Zaujal je atraktivní studijní program, který ve čtyřech semestrech nabízí řadu přednášek, seminářů, cvičení a tvůrčích dílen.

“Jsme moc rádi, že se to setkalo s poměrně velkým ohlasem. Máme tří oblasti, máme Umění v nás, to je zaměřené na alternativní medicínu, psychologii, filosofii, potom jsou tam počítače a je tam i takový kreativní semestr, kde se vlastně budou učit malbu, kresbu a završí se to studiem jazyků a počítačů,” říká Ingrid Červeňová, vedoucí střediska vzdělávání a kurzů KZOJ

“Univerzita třetího věku je vlastně pro aktivní seniory, kteří nechtějí trávit čas jenom doma, ale chtějí se něco dozvědět, potkat se s novými lidmi a dál se rozvíjet a pracovat na sobě i v tomto aktivním věku. My jsme připravili dvouletý program, který se skládá ze čtyř semestrů.

Já to budu zaštiťovat, komunikovat s lektory, vybírat lektory apod.,” uvádí Alena Olšáková, ředitelka MBA, odborný garant U3V

“Tak my se budeme věnovat problematice alternativní medicíny, homeopatie, fytoterapie a vůbec práce s člověkem a okolím. Myslím si, že člověk se hodně naučí, hodně zamyslí a získá tady i v rámci těchto seminářů zpětnou vazbu a obohatí to jeho já,” hovoří Jiří Moskala, garant studia MPA

Všech 18 nových uchazečů Univerzity třetího věku si už prošlo imatrikulačním obřadem, který proběhl v krásném prostředí Komorního klubu v Jubilejní kolonii. Slavnostní událost začala příchodem akademické rady, která do sálu vstoupila za zvuku akademických fanfár.

Po krátkém kytarovém vystoupení si studenti převzali z rukou starosty obvodu Ostrava-Jih Martina Bednáře indexy a dárky a zapsali se se do imatrikulační knihy. Poté byli uchazeči za zvuku studentské hymny Gaudeamus Igitur přijati do studentského stavu.

“Já jsem chtěla tady, protože jsem i vdova zároveň teprve půl roku a tak jsem si řekla, že poznám nějaké nové přátelé, něco jiného, abych měla i pohyb a tak, “ uvádí jedna ze studentek. “Ne, ne, už jsem chodila na univerzitu třetího věku v Ostravě při filosofické fakultě. Poznám nové lidi, poznám zase něco nového,” těší se další studentka. “Ta první část mě zajímá - psychologie, to je takové trošku můj obor. Kontakt s lidmi, hlavu zapojit do činnosti, kdy už člověk je v důchodu a není v práci, tak je třeba pro to něco dělat,” nechává se slyšet další ze studentek

Univerzita třetího věku zřejmě bude pokračovat, takže pokud jste se nestihli přihlásit, budete mít možnost to udělat ještě letos. Připravuje se totiž další ročník, který začne v září.

“Teď už je to plné, ale v září připravujeme další běh, takže uvidíme, jestli bude podpora a jestli bude hlavně zájem. Takže teď se snažíme, aby se to našim studentům líbilo, aby je to bavilo a odnesli si z toho, co očekávají,” říká Renáta Valerie Nešporek, ředitelka KZOJ

Univerzita třetího věku je přednostně určena pro občany Ostravy-Jihu, kteří za jeden semestr zaplatí pouhých 600 korun, 12ti sty korunami jim na něj přispívá městský obvod. Studovat na Jihu mohou i lidé odjinud. Ti si ale uhradí plnou cenu, tedy 1800 korun za jeden semestr.

Nahlásit chybu


K tématu

Pískoviště v Ostravě-Jihu chrání před sluncem zastiňovací plachty

31. července 2023 11:00 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu je více než 200 pískovišť. Pravidelně se na nich mění písek, a to jednou za rok a 6 z nich aktuálně prošlo i zastíněním.

V Ostravě-Jihu proběhl 1. ročník soutěže pro děti ZŠ Talent show

13. června 2023 8:59 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu se uskutečnil vůbec první ročník soutěže pro děti ze základních škol v obvodu s názvem Talent show. Zúčastnilo se ho celkem 5 škol a z každé z nich postoupili do finále dva nejlepší žáci.

ZŠ Krestova z Ostravy-Jihu propojuje žáky se seniory. Pořádá mezigenerační setkání na různá témata

14. června 2023 15:55 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Základní škola Krestova v Ostravě Hrabůvce byla už třikrát úspěšná v participativním rozpočtu Náš Jih, Díky němu má krásnou komunitní zahradu, mezigenerační hřiště a relaxační zónu, která je přístupná všem. Navíc tady probíhají i mezigenerační projekty.


V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Fyziku pomohly školákům z Frýdlantu lépe pochopit nejrůznější názorné pokusy

Místo klasického vyučování se žáci ZŠ T.G.M. ve Frýdlantě nad Ostravicí učili fyziku pomocí nejrůznějších pokusů. Do školy jim je přijeli ukázat členové Úžasného divadla fyziky z Brna. Pokusy byly různě obtížné podle věku a znalostí školáků.

Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

V Opavě pokračuje rekonstrukce zimního stadionu. Ocelovou konstrukci znovu prověří statik

Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

Havířovští myslivci získali zlatou trofej za rok 2023

V celém kraji se v těchto dnech konají přehlídky loveckých trofejí za loňskou sezonu. Na Karvinsku ji letos pořádali myslivci z Rychvaldu. Myslivci z Havířova si odnesli prestižní cenu zlatý srnec.

Studénka hodlá chodníky zbavit uvolněných a propadlých dlaždic

Běžné drobnější opravy a údržbu chodníků zajistí pro Studénku externí firma, radnice s ní podepsala smlouvu na čtyři roky. První práce začnou počátkem června u Dělnického domu.

Obyvatelé Dolní Lutyně a Věřňovic v referendu rozhodnou, zda má být obec pro nebo proti gigafactory

30. května 2024 17:56 | Dolní Lutyně | Libor Běčák | Miniexpres Dolní Lutyně

Veřejná setkání, ale také pochůzky dům od domu. Zatímco odpůrci stavby průmyslového parku, sjednocení ve spolku Zachovejme Poolší, se snaží lidem vysvětlovat, proč proti stavbě bojovat, zástupci státu už s lidmi domlouvají kompenzace.

Horní Suchá staví pro seniory nové bydlení v rodinných domech

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

Porubský den bezpečí nabídl dynamické ukázky i výstavu techniky IZS a poprvé i Vězeňské služby

Na louce u Francouzské ulice se uskutečnil tradiční Porubský den bezpečí. Ten každoročně přiláká stovky lidí. Těší se zejména na dynamické ukázky nejrůznějších zásahů a techniku.

V Porubě se uskutečnila už druhá komentovaná procházka. Tentokrát s arboristou

30. května 2024 15:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Patnáctiletá jachtařka ze Slezské Ostravy vede Evropský pohár, čeká ji i mistrovství světa

Patnáctiletá jachtařka ze Slezské Ostravy je nejen členkou českého reprezentačního týmu, momentálně je také v čele tabulky Evropského poháru. Jachtingu se věnuje už devět let a úspěchy nesbírá jen v rámci Evropy. V červnu ji čeká dokonce mistrovství světa.

První zvířecí krematorium v kraji otevřeli ve Slezské Ostravě, zájem rychle roste

Ve Slezské Ostravě bylo slavnostně otevřeno první zvířecí krematorium v Moravskoslezském kraji. Zařízení nabízí důstojné rozloučení s téměř jakýmkoliv domácím mazlíčkem, a to až do 130 kilogramů. Samozřejmostí je individuální kremace i malá smuteční síň.

Ostravskou knihovnu čeká rekonstrukce a modernizace, čtenáři nepřijdou o knihy ani během prací

30. května 2024 11:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Ostravská ústřední knihovna se v letošním roce dočká rozsáhlé rekonstrukce a modernizace. Díky novým technologiím a vybavení se z ní má stát jedna z nejmodernějších knihoven v republice. Práce si vyžádají 36 milionů korun.

Na Jihu začal 1. ročník Univerzity třetího věku
Vydáno 13. dubna 2017 18:21, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
V Ostravě-Jihu se mohou nově vrátit do studentských let i lidé starší 55ti let. Vůbec poprvé tady otevřeli Univerzitu 3.věku, kterou finančně podpořil městský obvod Ostrava-Jih.

Do prvního ročníku Univerzity třetího věku se přihlásilo 18 nadšených seniorů. Zaujal je atraktivní studijní program, který ve čtyřech semestrech nabízí řadu přednášek, seminářů, cvičení a tvůrčích dílen.

“Jsme moc rádi, že se to setkalo s poměrně velkým ohlasem. Máme tří oblasti, máme Umění v nás, to je zaměřené na alternativní medicínu, psychologii, filosofii, potom jsou tam počítače a je tam i takový kreativní semestr, kde se vlastně budou učit malbu, kresbu a završí se to studiem jazyků a počítačů,” říká Ingrid Červeňová, vedoucí střediska vzdělávání a kurzů KZOJ

“Univerzita třetího věku je vlastně pro aktivní seniory, kteří nechtějí trávit čas jenom doma, ale chtějí se něco dozvědět, potkat se s novými lidmi a dál se rozvíjet a pracovat na sobě i v tomto aktivním věku. My jsme připravili dvouletý program, který se skládá ze čtyř semestrů.

Já to budu zaštiťovat, komunikovat s lektory, vybírat lektory apod.,” uvádí Alena Olšáková, ředitelka MBA, odborný garant U3V

“Tak my se budeme věnovat problematice alternativní medicíny, homeopatie, fytoterapie a vůbec práce s člověkem a okolím. Myslím si, že člověk se hodně naučí, hodně zamyslí a získá tady i v rámci těchto seminářů zpětnou vazbu a obohatí to jeho já,” hovoří Jiří Moskala, garant studia MPA

Všech 18 nových uchazečů Univerzity třetího věku si už prošlo imatrikulačním obřadem, který proběhl v krásném prostředí Komorního klubu v Jubilejní kolonii. Slavnostní událost začala příchodem akademické rady, která do sálu vstoupila za zvuku akademických fanfár.

Po krátkém kytarovém vystoupení si studenti převzali z rukou starosty obvodu Ostrava-Jih Martina Bednáře indexy a dárky a zapsali se se do imatrikulační knihy. Poté byli uchazeči za zvuku studentské hymny Gaudeamus Igitur přijati do studentského stavu.

“Já jsem chtěla tady, protože jsem i vdova zároveň teprve půl roku a tak jsem si řekla, že poznám nějaké nové přátelé, něco jiného, abych měla i pohyb a tak, “ uvádí jedna ze studentek. “Ne, ne, už jsem chodila na univerzitu třetího věku v Ostravě při filosofické fakultě. Poznám nové lidi, poznám zase něco nového,” těší se další studentka. “Ta první část mě zajímá - psychologie, to je takové trošku můj obor. Kontakt s lidmi, hlavu zapojit do činnosti, kdy už člověk je v důchodu a není v práci, tak je třeba pro to něco dělat,” nechává se slyšet další ze studentek

Univerzita třetího věku zřejmě bude pokračovat, takže pokud jste se nestihli přihlásit, budete mít možnost to udělat ještě letos. Připravuje se totiž další ročník, který začne v září.

“Teď už je to plné, ale v září připravujeme další běh, takže uvidíme, jestli bude podpora a jestli bude hlavně zájem. Takže teď se snažíme, aby se to našim studentům líbilo, aby je to bavilo a odnesli si z toho, co očekávají,” říká Renáta Valerie Nešporek, ředitelka KZOJ

Univerzita třetího věku je přednostně určena pro občany Ostravy-Jihu, kteří za jeden semestr zaplatí pouhých 600 korun, 12ti sty korunami jim na něj přispívá městský obvod. Studovat na Jihu mohou i lidé odjinud. Ti si ale uhradí plnou cenu, tedy 1800 korun za jeden semestr.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000008018/na-jihu-zacal-1-rocnik-univerzity-tretiho-veku