Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Projekt Trautom společnosti MS pakt je v plném proudu a v novém prostředí

Ostrava-Jih |  | Transformace kraje

Letos v červnu odstartoval projekt Trautom na podporu vzdělávání dospělých v oblasti moderního průmyslu. Cílem společnosti MS Pakt je pomoc firmám a lidem v regionu reagovat na změny na trhu práce. Od července odborní poradci pracují v novém prostředí budovy Skelet.

Kompetence pro 21. století. To je heslo strategického projektu Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávání zaměstnanců s ohledem na nové trendy v průmyslu.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „Během následujících 5-10 let tady dojde k radikálním proměnám, které vyvolají potřebu nových pozic, a také promění ty pozice, které jsou obsazované v průmyslu v dnešní době. Našim cílem je tyto změny zmapovat, chceme ukázat, co tady ten průmysl potřebuje, co bude potřebovat za 5 let a naučit školy, ale třeba i úřad práce a všechny kdo investují do vzdělávání, aby se přizpůsobili trendům a vyučovali právě co je v průmyslu potřeba.“

Projekt Trautom poskytuje 3 druhy služeb – analytické, pro občany a pro firmy.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „Analytické služby, které budou sloužit firmám a školám. Budeme jim ukazovat, co je potřeba učit a jak změnit výuku.“
Marek Gavenda, analytik trhu práce: „Našim úkolem je nasbírat co nejvíce dat týkající se trhu práce, jak zaměstnanosti, vývoje platu, absolventů, jejich dovedností a podobně.“

Data poté slouží například k přípravě nových oborů na školách.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: Další věc jsou služby pro občany – skupinové a individuální aktivity pro lidi, kteří potřebují změnit práci.“
Leona Řežábová, personální konzultantka: „U nás probíhá základní profesní poradenství a to může mít formu konzultací typu tvorby životopisu, přípravy na pracovní pohovor nebo informací ohledně aktuálního pracovního trhu. Zároveň klientům pomáháme, když potřebují rekvalifikaci nebo další vzdělávání.“
Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „A pak je tu třetí oblast – služby pro firmy. Těm dáváme peníze a pomáháme zpracovat vzdělávací plán nebo tzv. plán transformace, kde oni definují, co je potřeba a potom mohou využít těch veřejných prostředků k tomu, aby to vzdělání realizovali.“
Nina Chwastková, koordinátorka projektu Trautom: „Oslovujeme především firmy ve třech průmyslových oblastech. V oblasti automativ, ocelářství a energetiky a oslovujeme firmy malé, střední i velké podniky. Objíždíme tyto firmy, plánujeme schůzky a především nabízíme dotační výzvu pro vzdělávání firem a jejich zaměstnanců formou up-skillingu a re-skillingu. Nabízíme jak osobní konzultace tak online konzultace a pomáháme i s přípravou těch projektových žádostí.“

Od července firma sídlí nově v budově skeletu – kousek od centra Ostravy.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „Tohle místo jsme si nevybrali náhodou, jednak je to blízko Moravskoslezskému kraji  a také v této budově sídlí Moravskoslezské energetické centrum, které se zabývá změnám v energetice a my sním budeme úzce spolupracovat.“

Aktuálně pracovníci projektu pomáhají bývalým i současným zaměstnancům firmy Liberty

Nahlásit chybu


K tématu

Projekt Trautom je v plném proudu a v novém prostředí

Letos v červnu odstartoval projekt Trautom na podporu vzdělávání dospělých v oblasti moderního průmyslu. Cílem společnosti MS Pakt je pomoc firmám a lidem v regionu reagovat na změny na trhu práce. Od července odborní poradci pracují v novém prostředí budovy Skelet.

V Ostravě začne stavba parkovacího domu pro 600 aut

16. února 2024 16:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Až 600 parkovacích míst nabídne nový parkovací dům v Ostravě. Stát bude mezi Skeletem a krajským úřadem, v místě současného parkoviště pro 77 aut. Parkovací dům by měl být hotový do konce roku 2025. Náklady jsou aktuálně odhadnuty na 397 milionů korun bez DPH.

V Ostravě vrcholí konference TALENT CITY. Odborníci radí pedagogům, jak rozvíjet talentovanou mládež

5. října 2023 12:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se už potřetí zhostila pořádání ojedinělé konference Talent City, určené pro pedagogy, ale i další zájemce, kteří pracují s dětmi. Workshopy, přednášky i debaty se zabývají především rozvojem moderního vzdělávání se zaměřením na talenty.


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Dnes 15:57, vydáno včera 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

Začíná počítaní hlasů, odhad účasti je někde nižší než v eurovolbách

Volby skončily a za zavřenými dveřmi volebních místností sčtají členové komisí hlasy. Například v Novém Jičíně lidé vybírali jen nové složení krajských zastupitelů, výsledky očekávají rychle.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Je mu osmnáct, prožívá volby jako prvovolič a současně i jako kandidát

První volby jak z pohledu prvovoliče, tak současně kandidáta zažívá Jan Grzegorz z Vražného, student novojičínského gymnázia. Osmnáct let mu bylo ani ne před třemi měsíci. Do krajských voleb vstoupil na kandidátce Pirátů.

Povodně a volby, jde to dohromady? Nejde, zní z Vrbenska

Včera 20:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Odstraňování následků velké vody v postižených obcích komplikuje potřeba přípravy a konání krajských a senátních voleb. Většina lidí v těchto oblastech řeší nyní zcela jiné problémy a málokdo má myšlenky na to, zvažovat kvality volebních kandidátů.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Učitelé i další zaměstnanci odklízejí následky povodní na škole v Ostravě-Přívozu

Povodně zasáhly i několik ostravských škol. V Základní a mateřské škole Waldorfská se do úklidu zapojili úplně všichni zaměstnanci. Díky tomu by měla být škola mimo provoz maximálně jeden týden.

Ve Slezské pomáhají poškozeným dobrovolníci, hasiči i úředníci

V Antošovicích a Koblově začaly práce s odstraňováním škod na rodinných domech zasažených povodněmi. Ruku k dílu přidali dobrovolníci, hasiči i zaměstnanci úřadu městského obvodu.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Mariánskohorská radnice také letos uspořádala adaptační pobyty pro prvňáčky a jejich rodiče

Mariánskohorská radnice už více než 10 let pořádá adaptační pobyty pro prvňáčky. Jejich cílem je, aby se děti poznaly dříve než nastoupí do prvních tříd. Zároveň se mezi sebou poznají i jejich rodiče a vytvoří si tak vztah na celých 9 let.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

19. září 2024 11:09 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

19. září 2024 10:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Projekt Trautom společnosti MS pakt je v plném proudu a v novém prostředí
Vydáno 2. září 2024 10:56, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Letos v červnu odstartoval projekt Trautom na podporu vzdělávání dospělých v oblasti moderního průmyslu. Cílem společnosti MS Pakt je pomoc firmám a lidem v regionu reagovat na změny na trhu práce. Od července odborní poradci pracují v novém prostředí budovy Skelet.

Kompetence pro 21. století. To je heslo strategického projektu Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávání zaměstnanců s ohledem na nové trendy v průmyslu.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „Během následujících 5-10 let tady dojde k radikálním proměnám, které vyvolají potřebu nových pozic, a také promění ty pozice, které jsou obsazované v průmyslu v dnešní době. Našim cílem je tyto změny zmapovat, chceme ukázat, co tady ten průmysl potřebuje, co bude potřebovat za 5 let a naučit školy, ale třeba i úřad práce a všechny kdo investují do vzdělávání, aby se přizpůsobili trendům a vyučovali právě co je v průmyslu potřeba.“

Projekt Trautom poskytuje 3 druhy služeb – analytické, pro občany a pro firmy.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „Analytické služby, které budou sloužit firmám a školám. Budeme jim ukazovat, co je potřeba učit a jak změnit výuku.“
Marek Gavenda, analytik trhu práce: „Našim úkolem je nasbírat co nejvíce dat týkající se trhu práce, jak zaměstnanosti, vývoje platu, absolventů, jejich dovedností a podobně.“

Data poté slouží například k přípravě nových oborů na školách.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: Další věc jsou služby pro občany – skupinové a individuální aktivity pro lidi, kteří potřebují změnit práci.“
Leona Řežábová, personální konzultantka: „U nás probíhá základní profesní poradenství a to může mít formu konzultací typu tvorby životopisu, přípravy na pracovní pohovor nebo informací ohledně aktuálního pracovního trhu. Zároveň klientům pomáháme, když potřebují rekvalifikaci nebo další vzdělávání.“
Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „A pak je tu třetí oblast – služby pro firmy. Těm dáváme peníze a pomáháme zpracovat vzdělávací plán nebo tzv. plán transformace, kde oni definují, co je potřeba a potom mohou využít těch veřejných prostředků k tomu, aby to vzdělání realizovali.“
Nina Chwastková, koordinátorka projektu Trautom: „Oslovujeme především firmy ve třech průmyslových oblastech. V oblasti automativ, ocelářství a energetiky a oslovujeme firmy malé, střední i velké podniky. Objíždíme tyto firmy, plánujeme schůzky a především nabízíme dotační výzvu pro vzdělávání firem a jejich zaměstnanců formou up-skillingu a re-skillingu. Nabízíme jak osobní konzultace tak online konzultace a pomáháme i s přípravou těch projektových žádostí.“

Od července firma sídlí nově v budově skeletu – kousek od centra Ostravy.

Martin Navrátil, ředitel MS Paktu zaměstnanosti: „Tohle místo jsme si nevybrali náhodou, jednak je to blízko Moravskoslezskému kraji  a také v této budově sídlí Moravskoslezské energetické centrum, které se zabývá změnám v energetice a my sním budeme úzce spolupracovat.“

Aktuálně pracovníci projektu pomáhají bývalým i současným zaměstnancům firmy Liberty

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000044605/projekt-trautom-spolecnosti-ms-pakt-je-v-plnem-proudu-a-v-novem-prostredi