Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Při požáru bytu v Ostravě-Porubě zemřel člověk, evakuováno 19 lidí, tři se zranili

Ostrava-město |

Tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru bytu v panelovém domě v Ostravě-Porubě, který vznikl ve večerních hodinách v jednom z bytů v Alžírské ulici. V průběhu zásahu hasiči na místě nalezli tělo člověka bez známek života. Podle informací TV Polar má jít o ženu.

Hasiči dostali informaci o požáru 22 minut po 19. hodině. Na místo okamžitě vyjely tři jednotky hasičů. Profesionálové ze stanic v Porubě a Zábřehu a dobrovolní hasiči z Pustkovce.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči po příjezdu k zásahu vnikli v dýchací technice s jedním vodním proudem do zasaženého bytu, v průběhu hasebních prací v něm našli osobu bez známek života. Požár dostaly zasahující jednotky pod kontrolu zhruba po 15 minutách."

Hasiči museli ve spolupráci s policisty z domu evakuovat 19 lidí, několik z nich hasiči zachránili ve speciálních vyváděcích maskách.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Šest lidí bylo zraněno, postarali se o ně přivolaní zdravotníci, zbytek evakuovaných našel útočiště ve vyhřátém autobusu hasičů."

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Zasahující lékař již nemohl pomoci devětasedmdesátileté ženě, která podlehla následkům požáru ještě před příjezdem záchranářů. Posádky ošetřovaly celkem šest osob. Všechny byly při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Do ostravské Fakultní nemocnice týmy ZZS transportovaly ženu ve věku pětasedmdesát let pro nadýchání zplodinami hoření a obtíže interního charakteru. Druhým pacientem předaným na urgentním příjmu byl devětačtyřicetiletý muž, rovněž s intoxikací kouřem. Další čtyři osoby záchranáři vyšetřili a ošetřili na místě události, jejich stav však nevyžadoval transport do zdravotnického zařízení. K zásahu a poskytnutí první psychické pomoci byl povolán také zdravotnický intervent ZZS MSK."

Hořelo v bytě ve třetím nadzemním podlaží panelového domu na ulici Alžírská.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "K odvětrání domu byla nasazena přetlaková ventilace, zasahující jednotky provedly kontrolu a odvětrání všech bytů nad místem požáru. Krátce před jedenadvacátou hodinou se do nich jejich obyvatelé mohli postupně vrátit."

Předběžná škoda byla na místě odhadnuta na 500 tisíc korun, přesná příčina vzniku požáru je v šetření specialistů z řad hasičů i policie.


Nahlásit chybu


K tématu

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Požár v Zahradnictví Poruba zničil prodejnu i výrobnu krouhaného zelí

25. listopadu 2023 16:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Zahradnictví Poruba v Ostravě doslova kompletně zničil velký požár. Majitelé nyní odklízejí následky škod a doufají, že příští rok opět otevřou.

Technické služby a hasiči v Havířově měli školení zaměřené na požár, nebo nehodu popelářských vozů

31. října 2023 11:01 | Havířov | Bára Kelnerová

Technické služby mají specifická vozidla. Jak postupovat při jejich zahoření či havárii si mohli v areálu průmyslové zóny Dukla vyzkoušet profesionální hasiči i zaměstnanci společnosti.


Studénka se dočká nového podjezdu, Správa železnic zahájila výběrové řízení na zhotovitele

Dnes 11:22 | Studénka | Lukáš Zavadil

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele nového podjezdu ve Studénce, který nahradí současný čtyřkolejný přejezd na koridorové trati. Projekt za téměř 870 milionů korun má zlepšit bezpečnost a plynulost dopravy. Stavba má začít na jaře příštího roku a dokončení se plánuje na konec roku 2026.

Muž nožem ohrožoval učitelku v ostravské škole, policie ho zadržela

V Ostravě-Svinově došlo k dramatickému incidentu, kdy 40letý muž ohrožoval učitelku kapesním nožem a požadoval, aby byla přivolána policie. Muž následně školu opustil, ale policie ho rychle zadržela v blízkosti budovy. Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Protipovodňová opatření ochránila Frýdecko-Místecko i Ostravu před katastrofou

Letošní povodně byly podle některých horší než v roce 1997. Obce na Frýdecko-Místecku podél toku řeky Ostravice se ale shodují, že byly na velkou vodu velmi dobře připraveny. Pomohla hlavně protipovodňová opatření, která se realizovala v průběhu předchozích let.

ANO získalo v Moravskoslezském kraji 133 584 hlasů, nejvíc v celém Česku

21. září 2024 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hnutí ANO potvrdilo v Moravskoslezském kraji svou suverenitu. Od voličů získalo 133 584 platných hlasů a v zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z 65. Vládnout tak může samostatně, ale dle slov lídra s současného hejtmana Josefa Bělici se nebrání jednání a vytvoření ještě větší koalice.

Olympiáda handicapovaných byla kvůli vytopenému stadionu ve Frýdku-Místku mimořádně jinde

Pořádání tradiční olympiády handicapovaných ve Frýdku-Místku bylo letos v ohrožení. Kvůli vytopení stadionu TJ Slezan museli organizátoři improvizovat. Nakonec se rozhodli akci uspořádat v komorním provedení v rekreačním středisku v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Přehrada Nové Heřminovy by zabránila katastrofě na Opavsku

Za čtyři dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září zasáhly náš kraj extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny. Ty se pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Díky regulaci přehrad Povodí Odry nebyly následky povodní ještě mnohem horší.

Daň z nemovitosti bude v Novém Jičíně vyšší

Zastupitelé Nového Jičín na zářijové schůzi odhlasovali výši koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti. Od příštího roku tedy zaplatí majitelé bytů a domů na území města více, za komerční objekty stoupne daň 2 a půl krát.

Policie obvinila 24letého autora výhružných e-mailů na Karvinsku, způsobil evakuaci škol a volebních místností

Včera 18:32 | Karviná | Lukáš Zavadil

Policie obvinila 24letého muže ze šíření poplašné zprávy poté, co v pátek 20. září zaslal výhrůžné e-maily o uložení výbušniny do školských zařízení na Karvinsku. Výhrůžka vedla k evakuaci stovek osob. Kriminalisté nyní případ vyšetřují a obviněnému hrozí až osm let vězení.

Úspěch Palkovic v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2024, obec získala druhé místo

Včera 14:31 | Palkovice | Lukáš Zavadil

Obec Palkovice získala skvělé druhé místo v celostátním finále soutěže Vesnice roku 2024. Mezi třinácti finalisty z celé České republiky uspěla v konkurenci 196 obcí, které se letos do soutěže přihlásily. Slavnostní vyhlášení výsledků 28. ročníku proběhlo v sobotu 21. září 2024 v Uherském Hradišti.

Studenti vybrali seniorům zájezd do vinařské oblasti

Novojičínští senioři se vydají na zájezd do vinařské oblasti Čejkovic. Celodenní výlet organizuje město v rámci projektu Vitální senior, připravili jej studenti oboru cestovní ruch střední školy Educa.

Učitelé i další zaměstnanci odklízejí následky povodní na škole v Ostravě-Přívozu

Povodně zasáhly i několik ostravských škol. V Základní a mateřské škole Waldorfská se do úklidu zapojili úplně všichni zaměstnanci. Díky tomu by měla být škola mimo provoz maximálně jeden týden.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Ve Slezské pomáhají poškozeným dobrovolníci, hasiči i úředníci

V Antošovicích a Koblově začaly práce s odstraňováním škod na rodinných domech zasažených povodněmi. Ruku k dílu přidali dobrovolníci, hasiči i zaměstnanci úřadu městského obvodu.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Mariánskohorská radnice také letos uspořádala adaptační pobyty pro prvňáčky a jejich rodiče

Mariánskohorská radnice už více než 10 let pořádá adaptační pobyty pro prvňáčky. Jejich cílem je, aby se děti poznaly dříve než nastoupí do prvních tříd. Zároveň se mezi sebou poznají i jejich rodiče a vytvoří si tak vztah na celých 9 let.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

19. září 2024 11:09 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Při požáru bytu v Ostravě-Porubě zemřel člověk, evakuováno 19 lidí, tři se zranili
Vydáno 19. ledna 2022 20:11, Ostrava-město, Lukáš Zavadil
Tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru bytu v panelovém domě v Ostravě-Porubě, který vznikl ve večerních hodinách v jednom z bytů v Alžírské ulici. V průběhu zásahu hasiči na místě nalezli tělo člověka bez známek života. Podle informací TV Polar má jít o ženu.

zdroj foto: HZS MSK

Hasiči dostali informaci o požáru 22 minut po 19. hodině. Na místo okamžitě vyjely tři jednotky hasičů. Profesionálové ze stanic v Porubě a Zábřehu a dobrovolní hasiči z Pustkovce.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči po příjezdu k zásahu vnikli v dýchací technice s jedním vodním proudem do zasaženého bytu, v průběhu hasebních prací v něm našli osobu bez známek života. Požár dostaly zasahující jednotky pod kontrolu zhruba po 15 minutách."

Hasiči museli ve spolupráci s policisty z domu evakuovat 19 lidí, několik z nich hasiči zachránili ve speciálních vyváděcích maskách.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Šest lidí bylo zraněno, postarali se o ně přivolaní zdravotníci, zbytek evakuovaných našel útočiště ve vyhřátém autobusu hasičů."

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Zasahující lékař již nemohl pomoci devětasedmdesátileté ženě, která podlehla následkům požáru ještě před příjezdem záchranářů. Posádky ošetřovaly celkem šest osob. Všechny byly při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Do ostravské Fakultní nemocnice týmy ZZS transportovaly ženu ve věku pětasedmdesát let pro nadýchání zplodinami hoření a obtíže interního charakteru. Druhým pacientem předaným na urgentním příjmu byl devětačtyřicetiletý muž, rovněž s intoxikací kouřem. Další čtyři osoby záchranáři vyšetřili a ošetřili na místě události, jejich stav však nevyžadoval transport do zdravotnického zařízení. K zásahu a poskytnutí první psychické pomoci byl povolán také zdravotnický intervent ZZS MSK."

Hořelo v bytě ve třetím nadzemním podlaží panelového domu na ulici Alžírská.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "K odvětrání domu byla nasazena přetlaková ventilace, zasahující jednotky provedly kontrolu a odvětrání všech bytů nad místem požáru. Krátce před jedenadvacátou hodinou se do nich jejich obyvatelé mohli postupně vrátit."

Předběžná škoda byla na místě odhadnuta na 500 tisíc korun, přesná příčina vzniku požáru je v šetření specialistů z řad hasičů i policie.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000029481/pri-pozaru-bytu-v-ostraveporube-zemrel-clovek-evakuovano-19-lidi-tri-se-zranili