Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava zahajuje výstavbu nové městské čtvrti v ulici Masná

Ostrava-město |

O krok blíže na cestě k nové městské čtvrti je lokalita s bývalými městskými jatkami, jež dostává novou podobu. Bývalá jatka byla rekonstruována na galerijní prostory, do podzimu se zcela změní i veřejný prostor v blízkosti budovy. Rozvoj oblasti bude pokračovat prodloužením ulice Masné, díky němuž dojde k propojení ulic Stodolní a Janáčkovy. Náklady jsou odhadnuty na 20 milionů korun bez DPH. Konkrétní obrysy již získal i veřejný prostor mezi galerií a plánovanou Rezidencí Stodolní.

Ostrava předala zhotoviteli plochu pro výstavbu nové čtvrti v ulici Masná. 

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Po vydání stavebního povolení v těchto dnech zahajujeme další ze série projektů jejichž cílem je dotvořit nový městský blok v okolí rekonstruovaných městských jatek. Prodloužená ulice Masná nám vytváří nejen nové propojení, ale také prostor pro budoucí dostavbu bytových domů navazujících na novostavbu na rohu ulice Janáčkovy, kterou jsme dokončili v loňském roce. Celkově tak do konce tohoto roku budeme mít stabilizovanou strukturu území a budeme se moci zabývat jeho dostavbou."

V současnosti je ulice Masná ukončena několik metrů za ulicí Stodolní. Účelem naší stavby je rekonstrukce této stávající komunikace v délce 34,5 metru a její prodloužení k ulici Janáčkově v délce téměř 100 metrů. Takto dojde k propojení ulic Stodolní a Janáčkova. Dostavěný úsek ulice Masné bude vizuálně podoben ulici Stodolní, na kterou naváže. V komunikaci a u parkovacích stání budou položeny žulové kostky, v chodnících pak žulové desky a betonová zámková dlažba na cyklostezce. Celý koncept stavby je bezbariérový, doplněný o vodící prvky pro slabozraké občany.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Jedná se o obousměrnou komunikaci s maximální povolenou rychlostí 30 km/hod, která je doplněna o koridor pro cyklisty jedoucích od ulice Českobratrské. Nově je navržena jednosměrná cyklostezka, která převede cyklisty přes ulici Janáčkovu. Dojde tak k napojení na stávající cyklostezku ulice Českobratrské. Podél komunikace ulice Masné vznikne 10 podélných parkovacích stání, z toho jedno pro zdravotně handicapované. Druhou stranu komunikace orámuje chodník doplněný trvalkovými záhony. Kolem parkovacích míst bude vysázeno osm stromů – dřezovců trojtrnných."

V průběhu stavby dojde také k výměně nevyhovujícího vodovodu i kanalizace a instalaci veřejného osvětlení. Instalovány budou podzemní kontejnery na tříděný odpad. Pro bezpečný průjezd cyklistů i průchod chodců bude nově zřízen sdružený přejezd pro cyklisty a přechod pro chodce přes ulici Janáčkovu, jenž doplní ostrůvek. Ulice Masná bude napojena na ulici Janáčkovu přes zpomalovací práh.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "A nové kontury má i navazující veřejný prostor mezi budovou bývalých jatek a plánovanou Rezidencí Stodolní. Multifunkční budovu Rezidence Stodolní, která v centru města nabídne atraktivní bydlení, parkovací místa i komerční prostory, vybuduje v sousedství galerie do konce roku 2026 společnost Linkcity Czech Republic. Investor spolu s městem řeší také veřejný prostor u plánované rezidence, budoucí podoba místa respektuje blízkost galerijní budovy, ale současně představuje také vstupní prostor do komerčních i rezidentních částí objektu tak, aby byly jednotlivé funkce v území provázány. Nová zeleň v daném úseku nabídne volnější trasy pohybu návštěvníků i obyvatel."
Barbora Markechová, ředitelka pražské společnosti Bogle Architects: "Návrh veřejného prostranství u budoucí Rezidence Stodolní vytváří pěší propojení ulic Porážková a Masná a doplňuje zelené a zpevněné plochy Galerie Plato. Rozlehlá zeleň galerie se v našem návrhu rozpadá na menší ostrůvky a zajímavý koncept zelené dlažební spáry smazává hranice mezi pochozím a zeleným povrchem. Spolu s nepravidelným rozložením stromů tak navozujeme pocit ‚Městského lesa,‘ který poskytuje stín, útulné zóny pro odpočinek i hravý vodní prvek pro horké letní dny."

Zeleň je přirozenou hlukovou bariérou mezi rezidencí a galerií, díky prvkům zpevněné zatravněné plochy je zajištěna dopravní obslužnost galerie. Definován je též návrh výsadby stromů, břízy himalájské, ambroně západního, muchovníku Lamarckova. Stromy doplní smíšené trvalkové záhony s cibulovinami, mezi kterými nebude scházet krokus či modřenec.

Nahlásit chybu


K tématu

Studie navrhuje možnost vystavět přes 300 nových bytů ve Frýdku-Místku

13. listopadu 2023 17:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek si nechal vypracovat zastavovací studii pro možnost vybudování více než 300 bytů. Ty by mohly vzniknout v lokalitě Berlín 2, kde se připravuje výstavba Alzheimer centra a Domovinky. Nyní se hledá dodavatel projekčních prací a také případný developer, který by novou čtvrť vystavěl.

V Ostravě se připravuje vznik nové městské čtvrti Pod Žofinkou

31. března 2024 14:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Loni v létě informovala Ostrava o záměru proměnit brownfield mezi Karolinou a Dolními Vítkovicemi v moderní a přívětivou čtvrt pro zhruba 12 000 lidí. K projektu už byla sestavena řídící skupina, která je složená se zástupců společnosti Pod Žofinkou a zástupců města za účelem naplánování přípravy urbanisticko-architektonické soutěže.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

15. dubna 2024 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Ostrava zahajuje výstavbu nové městské čtvrti v ulici Masná
Vydáno 8. srpna 2022 16:59, Ostrava-město, Jiří Cileček
O krok blíže na cestě k nové městské čtvrti je lokalita s bývalými městskými jatkami, jež dostává novou podobu. Bývalá jatka byla rekonstruována na galerijní prostory, do podzimu se zcela změní i veřejný prostor v blízkosti budovy. Rozvoj oblasti bude pokračovat prodloužením ulice Masné, díky němuž dojde k propojení ulic Stodolní a Janáčkovy. Náklady jsou odhadnuty na 20 milionů korun bez DPH. Konkrétní obrysy již získal i veřejný prostor mezi galerií a plánovanou Rezidencí Stodolní.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Ostrava předala zhotoviteli plochu pro výstavbu nové čtvrti v ulici Masná. 

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Po vydání stavebního povolení v těchto dnech zahajujeme další ze série projektů jejichž cílem je dotvořit nový městský blok v okolí rekonstruovaných městských jatek. Prodloužená ulice Masná nám vytváří nejen nové propojení, ale také prostor pro budoucí dostavbu bytových domů navazujících na novostavbu na rohu ulice Janáčkovy, kterou jsme dokončili v loňském roce. Celkově tak do konce tohoto roku budeme mít stabilizovanou strukturu území a budeme se moci zabývat jeho dostavbou."

V současnosti je ulice Masná ukončena několik metrů za ulicí Stodolní. Účelem naší stavby je rekonstrukce této stávající komunikace v délce 34,5 metru a její prodloužení k ulici Janáčkově v délce téměř 100 metrů. Takto dojde k propojení ulic Stodolní a Janáčkova. Dostavěný úsek ulice Masné bude vizuálně podoben ulici Stodolní, na kterou naváže. V komunikaci a u parkovacích stání budou položeny žulové kostky, v chodnících pak žulové desky a betonová zámková dlažba na cyklostezce. Celý koncept stavby je bezbariérový, doplněný o vodící prvky pro slabozraké občany.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Jedná se o obousměrnou komunikaci s maximální povolenou rychlostí 30 km/hod, která je doplněna o koridor pro cyklisty jedoucích od ulice Českobratrské. Nově je navržena jednosměrná cyklostezka, která převede cyklisty přes ulici Janáčkovu. Dojde tak k napojení na stávající cyklostezku ulice Českobratrské. Podél komunikace ulice Masné vznikne 10 podélných parkovacích stání, z toho jedno pro zdravotně handicapované. Druhou stranu komunikace orámuje chodník doplněný trvalkovými záhony. Kolem parkovacích míst bude vysázeno osm stromů – dřezovců trojtrnných."

V průběhu stavby dojde také k výměně nevyhovujícího vodovodu i kanalizace a instalaci veřejného osvětlení. Instalovány budou podzemní kontejnery na tříděný odpad. Pro bezpečný průjezd cyklistů i průchod chodců bude nově zřízen sdružený přejezd pro cyklisty a přechod pro chodce přes ulici Janáčkovu, jenž doplní ostrůvek. Ulice Masná bude napojena na ulici Janáčkovu přes zpomalovací práh.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "A nové kontury má i navazující veřejný prostor mezi budovou bývalých jatek a plánovanou Rezidencí Stodolní. Multifunkční budovu Rezidence Stodolní, která v centru města nabídne atraktivní bydlení, parkovací místa i komerční prostory, vybuduje v sousedství galerie do konce roku 2026 společnost Linkcity Czech Republic. Investor spolu s městem řeší také veřejný prostor u plánované rezidence, budoucí podoba místa respektuje blízkost galerijní budovy, ale současně představuje také vstupní prostor do komerčních i rezidentních částí objektu tak, aby byly jednotlivé funkce v území provázány. Nová zeleň v daném úseku nabídne volnější trasy pohybu návštěvníků i obyvatel."
Barbora Markechová, ředitelka pražské společnosti Bogle Architects: "Návrh veřejného prostranství u budoucí Rezidence Stodolní vytváří pěší propojení ulic Porážková a Masná a doplňuje zelené a zpevněné plochy Galerie Plato. Rozlehlá zeleň galerie se v našem návrhu rozpadá na menší ostrůvky a zajímavý koncept zelené dlažební spáry smazává hranice mezi pochozím a zeleným povrchem. Spolu s nepravidelným rozložením stromů tak navozujeme pocit ‚Městského lesa,‘ který poskytuje stín, útulné zóny pro odpočinek i hravý vodní prvek pro horké letní dny."

Zeleň je přirozenou hlukovou bariérou mezi rezidencí a galerií, díky prvkům zpevněné zatravněné plochy je zajištěna dopravní obslužnost galerie. Definován je též návrh výsadby stromů, břízy himalájské, ambroně západního, muchovníku Lamarckova. Stromy doplní smíšené trvalkové záhony s cibulovinami, mezi kterými nebude scházet krokus či modřenec.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032756/ostrava-zahajuje-vystavbu-nove-mestske-ctvrti-v-ulici-masna