Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava hostí mezinárodní železniční veletrh

Ostrava-město |

Ostrava letos opět přivítá tisíce návštěvníků Rail Business Days 2023. Myšlenku vrátit tento mezinárodní železniční veletrh zpět do regionu, kde historicky začínal, inicioval Moravskoslezský kraj a rád se stal jeho partnerem. Na jeho konání přispěl 2 miliony korun.

Největší mezinárodní veletrh se zaměřením na kolejová vozidla, moderní technologie a železniční infrastrukturu v České republice se tentokrát bude konat od 5. do 7. června v Trojhalí Karolina v Ostravě. Je určen především výrobcům kolejových vozidel, provozovatelům železniční osobní i nákladní dopravy, vývojovým a výzkumným subjektům, veřejným dopravním institucím, dalším odborníkům, studentům a samozřejmě také laické veřejnosti.

Železniční doprava se na rozvoji regionu významným způsobem podílí desítky let. Dnes je z pohledu Moravskoslezského kraje dopravou páteřní.

Radek Podstawka, náměstek hejtmana MSK pro dopravu: "Podpora drážní dopravy patří mezi priority Moravskoslezského kraje, a to nejen díky uzavřeným dlouhodobým smlouvám o závazku veřejné služby základní dopravní obslužnosti území drážní dopravou. Její zatraktivnění pokládáme za prioritní zejména vzhledem k tomu, že drážní doprava v Moravskoslezském kraji je dopravou páteřní, ekologickou a při přetížení našich silnic a dálnic také dopravou s novou budoucností."

Moravskoslezský kraj se velkou mírou podílí také na obnově kolejových vozidel, která zvyšují komfort jízdy, dokážou reagovat na požadavky cestujících a obstojí v tvrdé konkurenci se silniční dopravou.

Radek Podstawka, náměstek hejtmana MSK pro dopravu: "V současnosti je v Moravskoslezském kraji v provozu dvanáct elektrických jednotek City Elefant, dvě elektrické jednotky 650 RegioPanter a v rámci nově uzavřeného kontraktu Moravskoslezský kraj očekává postupné nasazení devatenácti nových hybridních vozidel typu BEMU a pěti vlaků RegioPanter nové generace (650.2)."

Od léta se v Moravskoslezském kraji očekává nasazení dvou tříčlánkových jednotek 640 RegioPanter, které budou vozit cestující mezi Ostravou a Opavou.

Radek Podstawka, náměstek hejtmana MSK pro dopravu: "Jedna z těchto jednotek bude slavnostně předána dopravci právě na veletrhu Rail Business Days 2023."
Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah: "V barvách Českých drah se má na výstavní ploše objevit elektrická jednotka řady 640.2 RegioPanter ze společnosti Škoda Group a motorová jednotka řady 847 RegioFox od společnosti PESA Bydgoszcz. V obou případech půjde o premiéru před odbornou i laickou veřejností. České dráhy představí také retrofit lokomotivy řady 362 WTB s instalovaným zabezpečovacím systémem ETCS. Lokomotivy jsou určeny k dopravě osobních a rychlíkových vlaků na tratích s povinným provozem pod dohledem ETCS od roku 2025 s rychlostí do 140 km/h."
Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel ČD: "České dráhy, jako lídr inovací a zavádění moderních technologií na železnici v České republice, nemohou chybět na největší letošní domácí akci v oblasti kolejové techniky Rail Business Days. Jsme zde v roli vystavovatele, garanta akce a hlavního partnera konference, která se zaměří na aktuální témata železniční dopravy. V Ostravě bude také několik premiér, které přilákají značný zájem odborné i laické veřejnosti a jsou přímo spojeny s naší firmou. Jedná se o první veřejné představení nového provedení třívozové jednotky RegioPanter nebo motorové jednotky RegioFox."

Společnost ČD Cargo plánuje vystavit například modernizovanou motorovou lokomotivu řady 742.7 (EffiShunter 1000-M) a moderní elektrickou lokomotivu řady 393 Siemens Vectron.

Nahlásit chybu


K tématu

Historické parní vlaky i světelná show. Bohumín zažije velkolepý Národní den železnice

22. září 2023 13:28 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bohumín se chystá na nápor fanoušků vlaků. V sobotu 23. září se ve městě uskuteční Národní den železnice. Jeho program láká na prohlídku desítek kusů historické i moderní železniční techniky, nostalgické jízdy a na velkolepou světelnou show. Na doslech houkání lokomotiv bude ve stejný den slavit městská knihovna své stoleté výročí.

České dráhy vypraví přes Ostravu v roce 2024 více spojů do Polska i nové vlakové soupravy

23. září 2023 9:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V mezinárodním jízdním řádu Českých drah pro rok 2024 se rozšíří nabídka spojů k našim sousedům. V plánu je více spojů do Polska, četnější bude spojení z Moravy do Vídně a častěji pojede druhý pár vlaků Praha – Vídeň přes Tábor a změny se dotknou noční dopravy. V průběhu roku 2024 je plánované nasazení prvních nových netrakčních jednotek ComfortJet. To umožní vyřadit  z vlaků dálkové dopravy další starší osobní vozy.

Nový RegioPanter bude jezdit mezi Ostravou a Opavou, poprvé byl k vidění na veletrhu Rail Days

5. června 2023 13:06 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V Ostravě v pondělí začal mezinárodní veletrh se zaměřením na kolejová vozidla, moderní technologie a železniční infrastrukturu - Rail Days. Partnerem akce je i Moravskoslezský kraj, který na místě představil nový vlak RegioPanter, který bude vozit cestující mezi Ostravou a Opavou.


Přestavba ostravských jatek se dostal do pětice finalistů soutěže za architekturu

Dnes 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Ostrava hostí mezinárodní železniční veletrh
Vydáno 4. června 2023 17:30, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava letos opět přivítá tisíce návštěvníků Rail Business Days 2023. Myšlenku vrátit tento mezinárodní železniční veletrh zpět do regionu, kde historicky začínal, inicioval Moravskoslezský kraj a rád se stal jeho partnerem. Na jeho konání přispěl 2 miliony korun.

RAIL BUSINESS DAYS 2022; zdroj foto: RAIL BUSINESS DAYS

Největší mezinárodní veletrh se zaměřením na kolejová vozidla, moderní technologie a železniční infrastrukturu v České republice se tentokrát bude konat od 5. do 7. června v Trojhalí Karolina v Ostravě. Je určen především výrobcům kolejových vozidel, provozovatelům železniční osobní i nákladní dopravy, vývojovým a výzkumným subjektům, veřejným dopravním institucím, dalším odborníkům, studentům a samozřejmě také laické veřejnosti.

Železniční doprava se na rozvoji regionu významným způsobem podílí desítky let. Dnes je z pohledu Moravskoslezského kraje dopravou páteřní.

Radek Podstawka, náměstek hejtmana MSK pro dopravu: "Podpora drážní dopravy patří mezi priority Moravskoslezského kraje, a to nejen díky uzavřeným dlouhodobým smlouvám o závazku veřejné služby základní dopravní obslužnosti území drážní dopravou. Její zatraktivnění pokládáme za prioritní zejména vzhledem k tomu, že drážní doprava v Moravskoslezském kraji je dopravou páteřní, ekologickou a při přetížení našich silnic a dálnic také dopravou s novou budoucností."

Moravskoslezský kraj se velkou mírou podílí také na obnově kolejových vozidel, která zvyšují komfort jízdy, dokážou reagovat na požadavky cestujících a obstojí v tvrdé konkurenci se silniční dopravou.

Radek Podstawka, náměstek hejtmana MSK pro dopravu: "V současnosti je v Moravskoslezském kraji v provozu dvanáct elektrických jednotek City Elefant, dvě elektrické jednotky 650 RegioPanter a v rámci nově uzavřeného kontraktu Moravskoslezský kraj očekává postupné nasazení devatenácti nových hybridních vozidel typu BEMU a pěti vlaků RegioPanter nové generace (650.2)."

Od léta se v Moravskoslezském kraji očekává nasazení dvou tříčlánkových jednotek 640 RegioPanter, které budou vozit cestující mezi Ostravou a Opavou.

Radek Podstawka, náměstek hejtmana MSK pro dopravu: "Jedna z těchto jednotek bude slavnostně předána dopravci právě na veletrhu Rail Business Days 2023."
Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah: "V barvách Českých drah se má na výstavní ploše objevit elektrická jednotka řady 640.2 RegioPanter ze společnosti Škoda Group a motorová jednotka řady 847 RegioFox od společnosti PESA Bydgoszcz. V obou případech půjde o premiéru před odbornou i laickou veřejností. České dráhy představí také retrofit lokomotivy řady 362 WTB s instalovaným zabezpečovacím systémem ETCS. Lokomotivy jsou určeny k dopravě osobních a rychlíkových vlaků na tratích s povinným provozem pod dohledem ETCS od roku 2025 s rychlostí do 140 km/h."
Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel ČD: "České dráhy, jako lídr inovací a zavádění moderních technologií na železnici v České republice, nemohou chybět na největší letošní domácí akci v oblasti kolejové techniky Rail Business Days. Jsme zde v roli vystavovatele, garanta akce a hlavního partnera konference, která se zaměří na aktuální témata železniční dopravy. V Ostravě bude také několik premiér, které přilákají značný zájem odborné i laické veřejnosti a jsou přímo spojeny s naší firmou. Jedná se o první veřejné představení nového provedení třívozové jednotky RegioPanter nebo motorové jednotky RegioFox."

Společnost ČD Cargo plánuje vystavit například modernizovanou motorovou lokomotivu řady 742.7 (EffiShunter 1000-M) a moderní elektrickou lokomotivu řady 393 Siemens Vectron.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000037554/ostrava-hosti-mezinarodni-zeleznicni-veletrh