Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Eko-info centrum Ostrava chce divadlem informovat o klimatické změně

Ostrava-město |

Divadlo pro změnu, tak se jmenuje nový projekt, který chystá nezisková organizace Eko-info centrum (EICO) Ostrava ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a ochotníky z Národního divadla Čkyně, jenž patří mezi oceňované amatérské soubory z jihu Čech.

Projekt začal v prosinci loňského roku a nyní se konají přípravné práce, ochotníci píší scénář, připravují kulisy a vytváří se interaktivní programy. Termín premiéry je naplánovaný na léto roku 2024. Vzdělávací programy a divadelní představení budou pokračovat až do podzimu roku 2025.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Snažíme se celkově vytvořit zábavný, poučný a zapamatovatelný zážitek pro všechny diváky. Přinášíme nový a zábavný způsob, jak učit a informovat děti i dospělé o ochraně životního prostředí a změně klimatu. Změnu je v tomto případě třeba chápat v širším slova smyslu, nejen jako změnu klimatu, ale také postojů a kompetencí."

Projekt má nabídnout velký balíček plný zábavy a také osvěty týkající se životního prostředí.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Program obsahuje jak divadelní představení s pohádkovým příběhem, tak interaktivní programy pro školy, kde se děti mohou zapojit a učit se hravým způsobem. Připravujeme také sérii článků a besed."

Zájemci o představení z řad základních a mateřských škol i družin se mohou obrátit přímo na Eko-info centrum Ostrava.

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR: "Vzdělávání a osvěta je nedílnou součástí při zlepšování životního prostředí, naše dotační programy ji dlouhodobě podporují. Divadelní představení je hezký a nevšední způsob, jak dětem a veřejnosti představit a přiblížit třeba tak komplexní jev, jako je změna klimatu."

Národní divadlo Čkyně hraje desítky představení ročně a letos v březnu bude například obhajovat vítězství na prachatickém festivalu Štítek, což je silně obsazená přehlídka divadelních představení pro děti.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Chceme vytvořit inspirativní prostor pro dialog a reflektování výzev spojených s klimatickou změnou. Věřím, že společně můžeme dosáhnout pozitivních změn a budovat udržitelnější budoucnost."

Projekt Divadlo pro změnu se bude snažit motivovat k akci a podpořit vědomí a pozitivní změny v chování každodenního života ve prospěch planety.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Divadelní představení, zejména ta vytvořená s ohledem na věk publika, poskytují interaktivní a zábavný způsob, jak přiblížit i složité a abstraktní koncepty, jako je klimatická změna. Skrze příběhy, postavy a vizuální prvky mohou děti lépe chápat důsledky lidských aktivit na životní prostředí a co ony samy mohou udělat pro jeho ochranu. Kreativní přístup může vytvořit silné a trvalé dojmy, které mohou formovat postoj dětí k životnímu prostředí a zároveň je inspirují k udržitelnějšímu životnímu stylu."

Vhodný pohádkový titul nyní ochotníci ze Čkyně hledají. Nejvíce aktuálně skloňují pohádku o Slunečníkovi, Větrníkovi a Měsíčníkovi. Právě z ní si při psaní scénáře berou některé nosné motivy.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Tvorba divadelního představení o klimatické změně začíná nápadem a příběhem, který chceme sdělit. Scénář obsahuje postavy a situace, které ilustrují důsledky klimatické změny. Režisér pracuje s herci na tom, aby věrohodně představili příběh a jeho poselství. Navrhujeme scény a kostýmy, aby vytvořily vhodnou atmosféru."

Eko-info centrum Ostrava (zkráceně EICO) bylo založené v roce 1999. Jedná se o spolek se zaměřením na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj. EICO také pořádá a účastní se akcí jako je Den Země, Ekofilm, Ekopouť, provoz Férové kavárny s fair trade výrobky, ekovýchovné pobyty pro děti i rodiny, umisťování komunitních kompostérů a osvěta.

Nahlásit chybu


K tématu

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má experimentální soběstačný dům

7. května 2023 17:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Střední škola elektrotechnická v Ostravě nově využívá pro odbornou výuku experimentální soběstačný dům. Žáci se díky němu podrobně seznámí s využíváním fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. Pro výuku poslouží i model vodní elektrárny a panel na výrobu vodíku. Smart EKOdům bude sloužit i pro exkurze a výukové programy pro žáky ostatních škol.

Prvňáčci se budou v Ostravě učit číst, psát, počítat, ale i třídit odpady

3. září 2023 9:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Noví školáci v krajském městě dostanou zábavné sady o třídění odpadů. Praktickou pomůcku „Třídíme se zvířátky“ najde první školní den na lavicích bezmála 2 700 žáků prvních tříd z 60 škol v Ostravě. Je to společný projekt Moravskoslezského kraje, neziskové společnosti EKO-KOM a kolektivních systémů ASEKOL a Elektrowin.

Děti z Moravskoslezského kraje napsaly ekopohádky, je z nich nová kniha

20. září 2023 13:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kniha zelených pohádek je sbírka výtvorů dětí z Moravskoslezského kraje. Pohádky s přírodní tematikou jsou také dětmi ilustrované. Knížka udělá radost dětem ve školách, nemocnicích a sociálních zařízeních, kam ji zdarma rozdistribuuje Moravskoslezský kraj, který celý projekt financoval.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou Ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

Eko-info centrum Ostrava chce divadlem informovat o klimatické změně
Vydáno 17. února 2024 10:05, Ostrava-město, Jiří Cileček
Divadlo pro změnu, tak se jmenuje nový projekt, který chystá nezisková organizace Eko-info centrum (EICO) Ostrava ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a ochotníky z Národního divadla Čkyně, jenž patří mezi oceňované amatérské soubory z jihu Čech.

herci z Národního divadla Čkyně, zdroj: Eko-info centrum Ostrava

Projekt začal v prosinci loňského roku a nyní se konají přípravné práce, ochotníci píší scénář, připravují kulisy a vytváří se interaktivní programy. Termín premiéry je naplánovaný na léto roku 2024. Vzdělávací programy a divadelní představení budou pokračovat až do podzimu roku 2025.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Snažíme se celkově vytvořit zábavný, poučný a zapamatovatelný zážitek pro všechny diváky. Přinášíme nový a zábavný způsob, jak učit a informovat děti i dospělé o ochraně životního prostředí a změně klimatu. Změnu je v tomto případě třeba chápat v širším slova smyslu, nejen jako změnu klimatu, ale také postojů a kompetencí."

Projekt má nabídnout velký balíček plný zábavy a také osvěty týkající se životního prostředí.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Program obsahuje jak divadelní představení s pohádkovým příběhem, tak interaktivní programy pro školy, kde se děti mohou zapojit a učit se hravým způsobem. Připravujeme také sérii článků a besed."

Zájemci o představení z řad základních a mateřských škol i družin se mohou obrátit přímo na Eko-info centrum Ostrava.

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR: "Vzdělávání a osvěta je nedílnou součástí při zlepšování životního prostředí, naše dotační programy ji dlouhodobě podporují. Divadelní představení je hezký a nevšední způsob, jak dětem a veřejnosti představit a přiblížit třeba tak komplexní jev, jako je změna klimatu."

Národní divadlo Čkyně hraje desítky představení ročně a letos v březnu bude například obhajovat vítězství na prachatickém festivalu Štítek, což je silně obsazená přehlídka divadelních představení pro děti.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Chceme vytvořit inspirativní prostor pro dialog a reflektování výzev spojených s klimatickou změnou. Věřím, že společně můžeme dosáhnout pozitivních změn a budovat udržitelnější budoucnost."

Projekt Divadlo pro změnu se bude snažit motivovat k akci a podpořit vědomí a pozitivní změny v chování každodenního života ve prospěch planety.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Divadelní představení, zejména ta vytvořená s ohledem na věk publika, poskytují interaktivní a zábavný způsob, jak přiblížit i složité a abstraktní koncepty, jako je klimatická změna. Skrze příběhy, postavy a vizuální prvky mohou děti lépe chápat důsledky lidských aktivit na životní prostředí a co ony samy mohou udělat pro jeho ochranu. Kreativní přístup může vytvořit silné a trvalé dojmy, které mohou formovat postoj dětí k životnímu prostředí a zároveň je inspirují k udržitelnějšímu životnímu stylu."

Vhodný pohádkový titul nyní ochotníci ze Čkyně hledají. Nejvíce aktuálně skloňují pohádku o Slunečníkovi, Větrníkovi a Měsíčníkovi. Právě z ní si při psaní scénáře berou některé nosné motivy.

Ivana Mariánková, Eko-info centrum Ostrava: "Tvorba divadelního představení o klimatické změně začíná nápadem a příběhem, který chceme sdělit. Scénář obsahuje postavy a situace, které ilustrují důsledky klimatické změny. Režisér pracuje s herci na tom, aby věrohodně představili příběh a jeho poselství. Navrhujeme scény a kostýmy, aby vytvořily vhodnou atmosféru."

Eko-info centrum Ostrava (zkráceně EICO) bylo založené v roce 1999. Jedná se o spolek se zaměřením na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj. EICO také pořádá a účastní se akcí jako je Den Země, Ekofilm, Ekopouť, provoz Férové kavárny s fair trade výrobky, ekovýchovné pobyty pro děti i rodiny, umisťování komunitních kompostérů a osvěta.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041583/ekoinfo-centrum-ostrava-chce-divadlem-informovat-o-klimaticke-zmene