Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

MAPPA Ostrava zve na debatu o tom, jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo

Ostrava-město |

Vytvářejí česká města prostor pro dobrý život? To je ústřední otázka veřejné debaty, která proběhne v úterý 5. března v ostravském Městském ateliéru prostorového plánování a architektury. Debata doplní aktuální výstavu ateliéru MAPPA s názvem Město staví město, která návštěvníky seznamuje s principy dobrého plánování.

Česká města hledají cesty, jak zlepšovat prostředí pro život svých obyvatel. Ti od svého bydliště očekávají víc než jen cenově dostupné bydlení. Chtějí fungující dopravu, zeleň v ulicích, dobrou prostupnost pro pěší i cyklisty, dostatečné kapacity parkování nebo přívětivý a esteticky upravený veřejný prostor.

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Jak dobře dokáží města tyto požadavky ve svých plánech zohlednit, se bude hostů debaty ptát redaktor Deníku N Prokop Vodrážka, který se tématům spojeným s životem ve městě ve své novinářské práci systematicky věnuje. Debata s názvem O městě: Jak ho rozvíjet, aby se v něm dobře žilo? se odehraje v úterý 5. března od 18 hodin ve výstavním prostoru MAPPA Za výlohou, na adrese Nádražní 17."

Pozvání do debaty přijal architekt a urbanista Peter Bednár, který kromě působení v kanceláři Jakub Cigler Architekti také píše články o městském plánování a veřejném prostoru pro časopis Finmag a je autorem podcastu Lepší města. Práci plánovacích organizací v debatě přiblíží Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA. Diskuzní panel doplní dvojice politiků. O své zkušenosti s rozvojovými projekty v Ostravě se podělí náměstkyně pro strategický rozvoj Hana Tichánková, perspektivu menších měst doplní starosta Krnova Tomáš Hradil.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: "Každý člověk přirozeně touží po životě ve zdravém, komfortním městě, proto potřebujeme znát principy, jak toho docílit; a to nám právě společná debata přiblíží. Věřím, že nebudou zaznívat jen akademické názory, ale konkrétní kroky, které je potřeba podniknout, aby naše touha byla naplňována.“

Nadcházející veřejná debata zájemcům představí procesy, které se odehrávají při plánování města.

Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA: "Dlouhodobě tvrdíme, že chceme tvořit město pro lidi, společně s lidmi, kteří v něm žijí. Proto se snažíme informovat veřejnost nejen o konkrétních připravovaných projektech, ale také vysvětlovat v čem spočívá naše práce. Rolím samosprávy, soukromých developerů i občanských iniciativ při rozvoji měst česká společnost zatím příliš dobře nerozumí. Aktuální výstavou Město staví město i jejím doprovodným programem v podobě komentovaných prohlídek, debat s odborníky nebo edukací pro školy, chceme upozornit na to, jak důležitý je pro město a kvalitu života v něm dobře zpracovaný plán rozvoje. Název výstavy je zároveň heslem odkazujícím k přesvědčení, že bez aktivní role samosprávy nemůže město dobře vzkvétat."

Výstava přibližuje 7 principů pro tvorbu dobrého plánu. 

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Ty lze připodobnit k ingrediencím v receptu na co nejlepší město, ve kterém všechno dobře funguje, skvěle se v něm žije i pohybuje a jeho provoz je ekonomicky i ekologicky udržitelný. V praxi pak onen „plán“ představují územní studie či regulační podmínky, tedy pravidla, která například říkají, kde by se měly stavět byty, kde naopak průmyslové haly, kde má vzniknout park či hřiště, jak má být nová zástavba vysoká a podobně."

Výstava principy ukazuje na příkladech některých ostravských lokalit. Jedná se o lokality Technologická, Karolina – DOV, Francouzská, Černá louka, Hrušov, Polská – Mongolská a Středoškolská. Jde o plány pro rozvoj 7 cenných území, které jsou v různé fázi přípravy – od projektů, které jsou doslova „v plenkách“, až po místa, kde se už za pár let začne stavět. Výstava však ve většině případů představuje dlouhodobé vize, jejichž naplnění bude probíhat postupně a v dlouhodobém horizontu, některé z nich mohou ležet až na příštích generacích.

Od února je výstava také k shlédnutí na venkovních výstavních panelech. Ty postupně poputují městem a objeví se vždy na pár týdnů na 5 frekventovaných místech 3 městských obvodů. V centru v Komenského sadech a na Prokešově náměstí, na náměstí Ostrava-Jih a u Kotvy, a nakonec v Porubě na Hlavní třídě.

Nahlásit chybu


K tématu

12 tisíc lidí a desítky expertů se zapojili do debaty o budoucím směřování Ostravy

3. září 2023 8:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kvalita života v Ostravě se zvyšuje. Ve městě přibývá vzdělaných lidí, lépe se zde podniká i dýchá. Ekonomicky město roste, průměrné mzdy ale zaostávají za zbytkem republiky. Lidé jsou s životem v Ostravě z větší části spokojení.

Ostrava plánuje stavbu nové správní budovy za zhruba 750 milionů

6. března 2024 15:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava chce na Černé louce vystavět Dům městských služeb. Nová budova má výrazně zlepšit služby poskytované občanům. Pod jednu střechu má v budoucnu sdružit agendu cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů i několik městských organizací. Výstavba má přijít na zhruba 750 milionů korun a podoba objektu vzejde z architektonické soutěže, kterou připravuje Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA).

Bohumínská ulice hraje v dalším rozvoji Ostravy významnou roli. Bude z ní městská třída

4. prosince 2023 13:35 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Ulice Bohumínská, Frýdecká bude mít v budoucnu významnou roli v dalším rozvoji Ostravy. Mezi investory je o pozemky velký zájem a proto byl vypracován urbanistický návrh s cílem změnit ulici v městský bulvár a odstranit bariéry mezi slezskou a moravskou částí.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. srpna 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

MAPPA Ostrava zve na debatu o tom, jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo
Vydáno 4. března 2024 15:18, Ostrava-město, Jiří Cileček
Vytvářejí česká města prostor pro dobrý život? To je ústřední otázka veřejné debaty, která proběhne v úterý 5. března v ostravském Městském ateliéru prostorového plánování a architektury. Debata doplní aktuální výstavu ateliéru MAPPA s názvem Město staví město, která návštěvníky seznamuje s principy dobrého plánování.

Vernisáž výstavy Město staví město (30.11.2023); zdroj foto: MAPPA Ostrava

Česká města hledají cesty, jak zlepšovat prostředí pro život svých obyvatel. Ti od svého bydliště očekávají víc než jen cenově dostupné bydlení. Chtějí fungující dopravu, zeleň v ulicích, dobrou prostupnost pro pěší i cyklisty, dostatečné kapacity parkování nebo přívětivý a esteticky upravený veřejný prostor.

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Jak dobře dokáží města tyto požadavky ve svých plánech zohlednit, se bude hostů debaty ptát redaktor Deníku N Prokop Vodrážka, který se tématům spojeným s životem ve městě ve své novinářské práci systematicky věnuje. Debata s názvem O městě: Jak ho rozvíjet, aby se v něm dobře žilo? se odehraje v úterý 5. března od 18 hodin ve výstavním prostoru MAPPA Za výlohou, na adrese Nádražní 17."

Pozvání do debaty přijal architekt a urbanista Peter Bednár, který kromě působení v kanceláři Jakub Cigler Architekti také píše články o městském plánování a veřejném prostoru pro časopis Finmag a je autorem podcastu Lepší města. Práci plánovacích organizací v debatě přiblíží Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA. Diskuzní panel doplní dvojice politiků. O své zkušenosti s rozvojovými projekty v Ostravě se podělí náměstkyně pro strategický rozvoj Hana Tichánková, perspektivu menších měst doplní starosta Krnova Tomáš Hradil.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: "Každý člověk přirozeně touží po životě ve zdravém, komfortním městě, proto potřebujeme znát principy, jak toho docílit; a to nám právě společná debata přiblíží. Věřím, že nebudou zaznívat jen akademické názory, ale konkrétní kroky, které je potřeba podniknout, aby naše touha byla naplňována.“

Nadcházející veřejná debata zájemcům představí procesy, které se odehrávají při plánování města.

Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA: "Dlouhodobě tvrdíme, že chceme tvořit město pro lidi, společně s lidmi, kteří v něm žijí. Proto se snažíme informovat veřejnost nejen o konkrétních připravovaných projektech, ale také vysvětlovat v čem spočívá naše práce. Rolím samosprávy, soukromých developerů i občanských iniciativ při rozvoji měst česká společnost zatím příliš dobře nerozumí. Aktuální výstavou Město staví město i jejím doprovodným programem v podobě komentovaných prohlídek, debat s odborníky nebo edukací pro školy, chceme upozornit na to, jak důležitý je pro město a kvalitu života v něm dobře zpracovaný plán rozvoje. Název výstavy je zároveň heslem odkazujícím k přesvědčení, že bez aktivní role samosprávy nemůže město dobře vzkvétat."

Výstava přibližuje 7 principů pro tvorbu dobrého plánu. 

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Ty lze připodobnit k ingrediencím v receptu na co nejlepší město, ve kterém všechno dobře funguje, skvěle se v něm žije i pohybuje a jeho provoz je ekonomicky i ekologicky udržitelný. V praxi pak onen „plán“ představují územní studie či regulační podmínky, tedy pravidla, která například říkají, kde by se měly stavět byty, kde naopak průmyslové haly, kde má vzniknout park či hřiště, jak má být nová zástavba vysoká a podobně."

Výstava principy ukazuje na příkladech některých ostravských lokalit. Jedná se o lokality Technologická, Karolina – DOV, Francouzská, Černá louka, Hrušov, Polská – Mongolská a Středoškolská. Jde o plány pro rozvoj 7 cenných území, které jsou v různé fázi přípravy – od projektů, které jsou doslova „v plenkách“, až po místa, kde se už za pár let začne stavět. Výstava však ve většině případů představuje dlouhodobé vize, jejichž naplnění bude probíhat postupně a v dlouhodobém horizontu, některé z nich mohou ležet až na příštích generacích.

Od února je výstava také k shlédnutí na venkovních výstavních panelech. Ty postupně poputují městem a objeví se vždy na pár týdnů na 5 frekventovaných místech 3 městských obvodů. V centru v Komenského sadech a na Prokešově náměstí, na náměstí Ostrava-Jih a u Kotvy, a nakonec v Porubě na Hlavní třídě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041846/mappa-ostrava-zve-na-debatu-o-tom-jak-rozvijet-mesto-aby-se-v-nem-dobre-zilo