Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

MAPPA Ostrava zve na debatu o tom, jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo

Ostrava-město |

Vytvářejí česká města prostor pro dobrý život? To je ústřední otázka veřejné debaty, která proběhne v úterý 5. března v ostravském Městském ateliéru prostorového plánování a architektury. Debata doplní aktuální výstavu ateliéru MAPPA s názvem Město staví město, která návštěvníky seznamuje s principy dobrého plánování.

Česká města hledají cesty, jak zlepšovat prostředí pro život svých obyvatel. Ti od svého bydliště očekávají víc než jen cenově dostupné bydlení. Chtějí fungující dopravu, zeleň v ulicích, dobrou prostupnost pro pěší i cyklisty, dostatečné kapacity parkování nebo přívětivý a esteticky upravený veřejný prostor.

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Jak dobře dokáží města tyto požadavky ve svých plánech zohlednit, se bude hostů debaty ptát redaktor Deníku N Prokop Vodrážka, který se tématům spojeným s životem ve městě ve své novinářské práci systematicky věnuje. Debata s názvem O městě: Jak ho rozvíjet, aby se v něm dobře žilo? se odehraje v úterý 5. března od 18 hodin ve výstavním prostoru MAPPA Za výlohou, na adrese Nádražní 17."

Pozvání do debaty přijal architekt a urbanista Peter Bednár, který kromě působení v kanceláři Jakub Cigler Architekti také píše články o městském plánování a veřejném prostoru pro časopis Finmag a je autorem podcastu Lepší města. Práci plánovacích organizací v debatě přiblíží Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA. Diskuzní panel doplní dvojice politiků. O své zkušenosti s rozvojovými projekty v Ostravě se podělí náměstkyně pro strategický rozvoj Hana Tichánková, perspektivu menších měst doplní starosta Krnova Tomáš Hradil.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: "Každý člověk přirozeně touží po životě ve zdravém, komfortním městě, proto potřebujeme znát principy, jak toho docílit; a to nám právě společná debata přiblíží. Věřím, že nebudou zaznívat jen akademické názory, ale konkrétní kroky, které je potřeba podniknout, aby naše touha byla naplňována.“

Nadcházející veřejná debata zájemcům představí procesy, které se odehrávají při plánování města.

Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA: "Dlouhodobě tvrdíme, že chceme tvořit město pro lidi, společně s lidmi, kteří v něm žijí. Proto se snažíme informovat veřejnost nejen o konkrétních připravovaných projektech, ale také vysvětlovat v čem spočívá naše práce. Rolím samosprávy, soukromých developerů i občanských iniciativ při rozvoji měst česká společnost zatím příliš dobře nerozumí. Aktuální výstavou Město staví město i jejím doprovodným programem v podobě komentovaných prohlídek, debat s odborníky nebo edukací pro školy, chceme upozornit na to, jak důležitý je pro město a kvalitu života v něm dobře zpracovaný plán rozvoje. Název výstavy je zároveň heslem odkazujícím k přesvědčení, že bez aktivní role samosprávy nemůže město dobře vzkvétat."

Výstava přibližuje 7 principů pro tvorbu dobrého plánu. 

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Ty lze připodobnit k ingrediencím v receptu na co nejlepší město, ve kterém všechno dobře funguje, skvěle se v něm žije i pohybuje a jeho provoz je ekonomicky i ekologicky udržitelný. V praxi pak onen „plán“ představují územní studie či regulační podmínky, tedy pravidla, která například říkají, kde by se měly stavět byty, kde naopak průmyslové haly, kde má vzniknout park či hřiště, jak má být nová zástavba vysoká a podobně."

Výstava principy ukazuje na příkladech některých ostravských lokalit. Jedná se o lokality Technologická, Karolina – DOV, Francouzská, Černá louka, Hrušov, Polská – Mongolská a Středoškolská. Jde o plány pro rozvoj 7 cenných území, které jsou v různé fázi přípravy – od projektů, které jsou doslova „v plenkách“, až po místa, kde se už za pár let začne stavět. Výstava však ve většině případů představuje dlouhodobé vize, jejichž naplnění bude probíhat postupně a v dlouhodobém horizontu, některé z nich mohou ležet až na příštích generacích.

Od února je výstava také k shlédnutí na venkovních výstavních panelech. Ty postupně poputují městem a objeví se vždy na pár týdnů na 5 frekventovaných místech 3 městských obvodů. V centru v Komenského sadech a na Prokešově náměstí, na náměstí Ostrava-Jih a u Kotvy, a nakonec v Porubě na Hlavní třídě.

Nahlásit chybu


K tématu

12 tisíc lidí a desítky expertů se zapojili do debaty o budoucím směřování Ostravy

3. září 2023 8:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kvalita života v Ostravě se zvyšuje. Ve městě přibývá vzdělaných lidí, lépe se zde podniká i dýchá. Ekonomicky město roste, průměrné mzdy ale zaostávají za zbytkem republiky. Lidé jsou s životem v Ostravě z větší části spokojení.

Ostrava plánuje stavbu nové správní budovy za zhruba 750 milionů

6. března 2024 15:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava chce na Černé louce vystavět Dům městských služeb. Nová budova má výrazně zlepšit služby poskytované občanům. Pod jednu střechu má v budoucnu sdružit agendu cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů i několik městských organizací. Výstavba má přijít na zhruba 750 milionů korun a podoba objektu vzejde z architektonické soutěže, kterou připravuje Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA).

Bohumínská ulice hraje v dalším rozvoji Ostravy významnou roli. Bude z ní městská třída

4. prosince 2023 13:35 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Ulice Bohumínská, Frýdecká bude mít v budoucnu významnou roli v dalším rozvoji Ostravy. Mezi investory je o pozemky velký zájem a proto byl vypracován urbanistický návrh s cílem změnit ulici v městský bulvár a odstranit bariéry mezi slezskou a moravskou částí.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

MAPPA Ostrava zve na debatu o tom, jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo
Vydáno 4. března 2024 15:18, Ostrava-město, Jiří Cileček
Vytvářejí česká města prostor pro dobrý život? To je ústřední otázka veřejné debaty, která proběhne v úterý 5. března v ostravském Městském ateliéru prostorového plánování a architektury. Debata doplní aktuální výstavu ateliéru MAPPA s názvem Město staví město, která návštěvníky seznamuje s principy dobrého plánování.

Vernisáž výstavy Město staví město (30.11.2023); zdroj foto: MAPPA Ostrava

Česká města hledají cesty, jak zlepšovat prostředí pro život svých obyvatel. Ti od svého bydliště očekávají víc než jen cenově dostupné bydlení. Chtějí fungující dopravu, zeleň v ulicích, dobrou prostupnost pro pěší i cyklisty, dostatečné kapacity parkování nebo přívětivý a esteticky upravený veřejný prostor.

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Jak dobře dokáží města tyto požadavky ve svých plánech zohlednit, se bude hostů debaty ptát redaktor Deníku N Prokop Vodrážka, který se tématům spojeným s životem ve městě ve své novinářské práci systematicky věnuje. Debata s názvem O městě: Jak ho rozvíjet, aby se v něm dobře žilo? se odehraje v úterý 5. března od 18 hodin ve výstavním prostoru MAPPA Za výlohou, na adrese Nádražní 17."

Pozvání do debaty přijal architekt a urbanista Peter Bednár, který kromě působení v kanceláři Jakub Cigler Architekti také píše články o městském plánování a veřejném prostoru pro časopis Finmag a je autorem podcastu Lepší města. Práci plánovacích organizací v debatě přiblíží Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA. Diskuzní panel doplní dvojice politiků. O své zkušenosti s rozvojovými projekty v Ostravě se podělí náměstkyně pro strategický rozvoj Hana Tichánková, perspektivu menších měst doplní starosta Krnova Tomáš Hradil.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: "Každý člověk přirozeně touží po životě ve zdravém, komfortním městě, proto potřebujeme znát principy, jak toho docílit; a to nám právě společná debata přiblíží. Věřím, že nebudou zaznívat jen akademické názory, ale konkrétní kroky, které je potřeba podniknout, aby naše touha byla naplňována.“

Nadcházející veřejná debata zájemcům představí procesy, které se odehrávají při plánování města.

Ondřej Vysloužil, městský architekt a ředitel ateliéru MAPPA: "Dlouhodobě tvrdíme, že chceme tvořit město pro lidi, společně s lidmi, kteří v něm žijí. Proto se snažíme informovat veřejnost nejen o konkrétních připravovaných projektech, ale také vysvětlovat v čem spočívá naše práce. Rolím samosprávy, soukromých developerů i občanských iniciativ při rozvoji měst česká společnost zatím příliš dobře nerozumí. Aktuální výstavou Město staví město i jejím doprovodným programem v podobě komentovaných prohlídek, debat s odborníky nebo edukací pro školy, chceme upozornit na to, jak důležitý je pro město a kvalitu života v něm dobře zpracovaný plán rozvoje. Název výstavy je zároveň heslem odkazujícím k přesvědčení, že bez aktivní role samosprávy nemůže město dobře vzkvétat."

Výstava přibližuje 7 principů pro tvorbu dobrého plánu. 

Lenka Hochová, komunikace a participace MAPPA: "Ty lze připodobnit k ingrediencím v receptu na co nejlepší město, ve kterém všechno dobře funguje, skvěle se v něm žije i pohybuje a jeho provoz je ekonomicky i ekologicky udržitelný. V praxi pak onen „plán“ představují územní studie či regulační podmínky, tedy pravidla, která například říkají, kde by se měly stavět byty, kde naopak průmyslové haly, kde má vzniknout park či hřiště, jak má být nová zástavba vysoká a podobně."

Výstava principy ukazuje na příkladech některých ostravských lokalit. Jedná se o lokality Technologická, Karolina – DOV, Francouzská, Černá louka, Hrušov, Polská – Mongolská a Středoškolská. Jde o plány pro rozvoj 7 cenných území, které jsou v různé fázi přípravy – od projektů, které jsou doslova „v plenkách“, až po místa, kde se už za pár let začne stavět. Výstava však ve většině případů představuje dlouhodobé vize, jejichž naplnění bude probíhat postupně a v dlouhodobém horizontu, některé z nich mohou ležet až na příštích generacích.

Od února je výstava také k shlédnutí na venkovních výstavních panelech. Ty postupně poputují městem a objeví se vždy na pár týdnů na 5 frekventovaných místech 3 městských obvodů. V centru v Komenského sadech a na Prokešově náměstí, na náměstí Ostrava-Jih a u Kotvy, a nakonec v Porubě na Hlavní třídě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041846/mappa-ostrava-zve-na-debatu-o-tom-jak-rozvijet-mesto-aby-se-v-nem-dobre-zilo