Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava patří mezi nejzelenější města v České republice

Ostrava-město |

Přívlastek „černá“ Ostrava je dávno minulostí, město patří k nejzelenějším v zemi. Stávající podíl podíl lesních pozemků je sice ve výši 12 procent celkové výměry, realizuje město intenzivní kroky k dalšímu ozelenění veřejných prostor. V souvislostí se změnami klimatu význam zelených ploch ve městě stále roste.

Ostrava zelené projekty realizuje a podporuje dlouhodobě a systematicky, v reakci na dopady a rizika vyplývající ze změn klimatu. Vodní prvky ve městě, šetrné nakládání s vodou, zelené plochy, záhony, stromořadí, parky, květnaté louky, ozeleněné střechy i tramvajové tratě, ale i výměna nepropustných povrchů za zasákavé plochy jsou jen krátkým výčtem opatření, která jsou ve městě prováděna a v jejichž důsledku je posilována ekologická stabilita v městském prostředí, snižována jsou i rizika spojená s teplotou a kvalitou ovzduší.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora pro strategický rozvoj: "Právě v Ostravě naleznete v nejlidnatější části města v místě sídliště unikátní vodní biotop, který byl dokončen letos v létě. Vodní prvek zlepší mikroklima na sídlišti, ctí šetrné nakládání s vodou, ale skýtá i funkci relaxační. Vodní prvek je totiž doplněn dřevěným molem s lehacími platy. Samozřejmostí jsou propustné pěší komunikace, vysazeny byly tisíce rostlin, cibulovinami počínaje, vodními rostlinami konče. Veřejnosti hojně navštěvovaný je další výjimečný projekt Cesta vody v Bělské lese. Cesta vody, poblíž jednoho z ostravských sídlišť, obsáhla prameny, obnovené studánky, nově zbudované Priessnitzovy lázně, povalové chodníky i štěrkomlatové pěšiny a další mobiliář."

Letos na jaře byla dokončena také obnova Tylova sadu a proměněn byl park u Zámku Zábřeh. Proměnou prošly i zanedbané plochy frekventovaných míst u významných křižovatek. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Město zajistilo výsadbu trvalek, travin i cibulovin na celkové ploše přes dvacet tři tisíc metrů čtverečních v jedenácti městských obvodech. Vysazené plochy se v čase mění, veřejný prostor zatraktivňují celoročně, ale podporují i biodiverzitu, hospodaření s vodou, přispívají k zachytávání prachu. Ve městě tak přibyly desetitisíce cibulovin, trvalek a dalších rostlin. Kompozice vysazených rostlin byla navržena v souladu se základními principy pro zakládání extenzivních trvalkových výsadeb s využitím vhodně zvolené kombinace solitérních, skupinových, pokryvných a vtroušených trvalek, travin a cibulovin."
Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora pro životní prostředí: "Vysazené smíšené trvalkové záhony jsou nenáročně na údržbu a dobře zvládají sucho, mají nižší nároky na intenzitu údržby nežli záhony klasické. Ve vybraných lokalitách výsadbu doplňují solitérní kameny a art prvky. Pro celkovou estetizaci prostoru byly z některých lokalit odstraněny nefunkční a nevzhledná zábradlí či další rušivé prvky. Rostliny jsou zajímavé mimo jiné olistěním, habitem, květem v průběhu sezóny, zjara vykvete velké množství cibulovin, na které naváže hlavní sezóna s působením efektu travin a trvalek, V zimě pak mohou záhony být zajímavé při ojínění."

Smíšené trvalkové záhony město založilo v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Slezská Ostrava, Mariánské Hory a Hulváky, Ostrava-Jih, Vítkovice, Poruba, Svinov, Nová Ves, Radvanice a Bartovice, Polanka nad Odrou a Stará Bělá.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Navrhovali je specialisté, např. Ivan Tachezy, Lenka Vašíčková, Magda Cigánková. A tak při svých poutích Ostravou můžete v trvalkových záhonech zahlédnout, samozřejmě v závislosti na ročním období, např. nevěstin závoj, kyprej vrbici, zvonek, kosatec, šalvěj hajní, bezkolenec modrý, metlici trsnatou, česnek, modřenec, třapatku, hvězdnici, krásnoočko, dlužichu, proso prutnaté, dochan psárkovitý, liliochvostec, levanduli, sporýš, koniklec, svícník, pelyněk i dobromysl, denivku či kleopatřinu jehlu nebo kavyl péřovitý."

Ve velkých obvodech, Jih a Poruba, je možné najít také zelené tramvajové tratě, které skýtají bonusy v podobě dobrých hydroakumulačních vlastností a snížení hlučnosti, vibrací i prašnosti. Nezanedbatelná je i funkce estetická.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora pro životní prostředí: "Tramvajová trať je ukázkou inovativní technologie založení vegetačního krytu, po celou dobu životnosti krytu je možné rozebírání a zpětné montáž jednotlivých komponentů po segmentech bez jejich nutné výměny. Zelená trať je zatravněná a vysazeny byly také různé druhy rozchodníků ve formě předpěstovaných rozchodníkových rohoží. Položením zeleně se zvýšila ekologická i užitná hodnota sídelního prostoru, vznikl nový biotop poskytující život různé biotě. V období květu je pak prostor obohacen o barvu a zvyšuje atraktivitu místa, přičemž údržba je naprosto minimální. Dominantní efekt tramvajové trati je zmírněn."
Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora pro strategický rozvoj: "V roce 2017 byla zpracována adaptační strategie města Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu, v roce následném pak vnikl akční plán strategie, v němž je počítáno s postupným nárůstem ročních teplot. Vloni byl dokončen dokument s názvem „metodika modrozelené infrastruktury statutárního města Ostravy,“ nabízející rozličná opatření v rámci tzv. modrozelené infrastruktury, určený starostům, projektantům i investorům."

Město má alokovány finance k podpoře projektů v rámci adaptační strategie města, má zřízen Fond životního prostředí na poskytování prostředků v záležitostech souvisejících s ochranou přírody a krajiny, půdy, ovzduší, odpadovým hospodářstvím a vodním hospodářstvím města, výsadbou zeleně a dalších.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Mezi naposledy fondem podpořenými zelenými projekty tak najdeme například osázení střech autobusových zastávek v městském obvodu Radvanice a Bartovice. Dále byly podpořeny například vegetační úpravy ulice Balbínova v městském obvodu Petřkovice, projekt je zaměřen na revitalizaci veřejné zeleně u bytových domů v okolí křižovatky ulice Balbínova a silnice I/56, kde budou vysázeny stromy, záhony keřů, založeny trávníkové plochy a smíšené trvalkové záhony. Finance městské fondu pomohou též k realizaci výsadby stromů - 600 let Krásného Pole v městském obvodu Krásné Pole. Vysázeny tam budou skupinky šesti stromů v blízkosti vyhlídkové plošiny ulice Okolnice."
Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora pro životní prostředí: "Náš odbor ochrany životního prostředí však stojí i za dalším jedinečným projektem. Na neveřejnou část střechy Nové radnice jsme letos umístili včelí úly, a že se včelám na nejvyšší radniční věži v zemi daří, je zcela zřejmé. Naši městští včelaři již stočili první med. Hlavním přínosem včelstev v centru města však není produkce medu, ale biomonitoring kvality životního prostředí a zabezpečování opylování významné části vegetace."
Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava dá obvodům přes 6 milionů na zelené projekty, podpoří například výsadbu

3. listopadu 2023 12:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří z Fondu životního prostředí takzvané zelené projekty v městských obvodech. Získat budou moci peníze například na zřízení trvalkových záhonů nebo třeba kvetoucích kaskád. Radní města schválili na jednotlivé projekty podporu v celkové výši 6,3 milionu korun. Dotace mají přispět ke zkrášlení veřejného prostoru či zlepšit mikroklima v dané lokalitě.

Nextbike propojil možnost sdílení kol mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou

Modrá sdílená kola přidala do své nabídky novou možnost. Lidé si mohou kolo půjčit ve Frýdku-Místku a vrátit ho v Ostravě, stejně tak i v opačném případě. Propojení obou měst bylo možné kvůli ideálnímu cyklistickému spojení.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

19. dubna 2024 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.


Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

Senioři slavili na nádvoří zámku mezinárodní den, déšť je neodradil

Na nádvoří Žerotínského zámku se konala oslava Mezinárodního dne seniorů. Pořádal ji spolek Být spolu aktivní. Ten funguje asi rok a sdružuje lidi, kteří už nejsou pracovně aktivní, ale mají plno energie a chtějí se bavit.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

V havířovské nemocnici se konal charitativní swap na podporu Kavárny života Jany Feberové

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

V Petřkovicích byla po rekonstrukci otevřena školka. Obvod už nemusí odmítat děti

Petřkovice mají jednu z nejmodernějších školek v Ostravě. Po kompletní rekonstrukci se totiž nejen navýšila její kapacita, ale školka byla také vybavena moderní technikou pro předškolní výchovu a vzdělávání. Úprav se dočkalo i okolí a školní zahrada.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Ostrava patří mezi nejzelenější města v České republice
Vydáno 3. srpna 2024 16:11, Ostrava-město, Jiří Cileček
Přívlastek „černá“ Ostrava je dávno minulostí, město patří k nejzelenějším v zemi. Stávající podíl podíl lesních pozemků je sice ve výši 12 procent celkové výměry, realizuje město intenzivní kroky k dalšímu ozelenění veřejných prostor. V souvislostí se změnami klimatu význam zelených ploch ve městě stále roste.

Biotop Ostrava-Jih; foto: MMO/Lukáš Kaboň

Ostrava zelené projekty realizuje a podporuje dlouhodobě a systematicky, v reakci na dopady a rizika vyplývající ze změn klimatu. Vodní prvky ve městě, šetrné nakládání s vodou, zelené plochy, záhony, stromořadí, parky, květnaté louky, ozeleněné střechy i tramvajové tratě, ale i výměna nepropustných povrchů za zasákavé plochy jsou jen krátkým výčtem opatření, která jsou ve městě prováděna a v jejichž důsledku je posilována ekologická stabilita v městském prostředí, snižována jsou i rizika spojená s teplotou a kvalitou ovzduší.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora pro strategický rozvoj: "Právě v Ostravě naleznete v nejlidnatější části města v místě sídliště unikátní vodní biotop, který byl dokončen letos v létě. Vodní prvek zlepší mikroklima na sídlišti, ctí šetrné nakládání s vodou, ale skýtá i funkci relaxační. Vodní prvek je totiž doplněn dřevěným molem s lehacími platy. Samozřejmostí jsou propustné pěší komunikace, vysazeny byly tisíce rostlin, cibulovinami počínaje, vodními rostlinami konče. Veřejnosti hojně navštěvovaný je další výjimečný projekt Cesta vody v Bělské lese. Cesta vody, poblíž jednoho z ostravských sídlišť, obsáhla prameny, obnovené studánky, nově zbudované Priessnitzovy lázně, povalové chodníky i štěrkomlatové pěšiny a další mobiliář."

Letos na jaře byla dokončena také obnova Tylova sadu a proměněn byl park u Zámku Zábřeh. Proměnou prošly i zanedbané plochy frekventovaných míst u významných křižovatek. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Město zajistilo výsadbu trvalek, travin i cibulovin na celkové ploše přes dvacet tři tisíc metrů čtverečních v jedenácti městských obvodech. Vysazené plochy se v čase mění, veřejný prostor zatraktivňují celoročně, ale podporují i biodiverzitu, hospodaření s vodou, přispívají k zachytávání prachu. Ve městě tak přibyly desetitisíce cibulovin, trvalek a dalších rostlin. Kompozice vysazených rostlin byla navržena v souladu se základními principy pro zakládání extenzivních trvalkových výsadeb s využitím vhodně zvolené kombinace solitérních, skupinových, pokryvných a vtroušených trvalek, travin a cibulovin."
Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora pro životní prostředí: "Vysazené smíšené trvalkové záhony jsou nenáročně na údržbu a dobře zvládají sucho, mají nižší nároky na intenzitu údržby nežli záhony klasické. Ve vybraných lokalitách výsadbu doplňují solitérní kameny a art prvky. Pro celkovou estetizaci prostoru byly z některých lokalit odstraněny nefunkční a nevzhledná zábradlí či další rušivé prvky. Rostliny jsou zajímavé mimo jiné olistěním, habitem, květem v průběhu sezóny, zjara vykvete velké množství cibulovin, na které naváže hlavní sezóna s působením efektu travin a trvalek, V zimě pak mohou záhony být zajímavé při ojínění."

Smíšené trvalkové záhony město založilo v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Slezská Ostrava, Mariánské Hory a Hulváky, Ostrava-Jih, Vítkovice, Poruba, Svinov, Nová Ves, Radvanice a Bartovice, Polanka nad Odrou a Stará Bělá.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Navrhovali je specialisté, např. Ivan Tachezy, Lenka Vašíčková, Magda Cigánková. A tak při svých poutích Ostravou můžete v trvalkových záhonech zahlédnout, samozřejmě v závislosti na ročním období, např. nevěstin závoj, kyprej vrbici, zvonek, kosatec, šalvěj hajní, bezkolenec modrý, metlici trsnatou, česnek, modřenec, třapatku, hvězdnici, krásnoočko, dlužichu, proso prutnaté, dochan psárkovitý, liliochvostec, levanduli, sporýš, koniklec, svícník, pelyněk i dobromysl, denivku či kleopatřinu jehlu nebo kavyl péřovitý."

Ve velkých obvodech, Jih a Poruba, je možné najít také zelené tramvajové tratě, které skýtají bonusy v podobě dobrých hydroakumulačních vlastností a snížení hlučnosti, vibrací i prašnosti. Nezanedbatelná je i funkce estetická.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora pro životní prostředí: "Tramvajová trať je ukázkou inovativní technologie založení vegetačního krytu, po celou dobu životnosti krytu je možné rozebírání a zpětné montáž jednotlivých komponentů po segmentech bez jejich nutné výměny. Zelená trať je zatravněná a vysazeny byly také různé druhy rozchodníků ve formě předpěstovaných rozchodníkových rohoží. Položením zeleně se zvýšila ekologická i užitná hodnota sídelního prostoru, vznikl nový biotop poskytující život různé biotě. V období květu je pak prostor obohacen o barvu a zvyšuje atraktivitu místa, přičemž údržba je naprosto minimální. Dominantní efekt tramvajové trati je zmírněn."
Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora pro strategický rozvoj: "V roce 2017 byla zpracována adaptační strategie města Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu, v roce následném pak vnikl akční plán strategie, v němž je počítáno s postupným nárůstem ročních teplot. Vloni byl dokončen dokument s názvem „metodika modrozelené infrastruktury statutárního města Ostravy,“ nabízející rozličná opatření v rámci tzv. modrozelené infrastruktury, určený starostům, projektantům i investorům."

Město má alokovány finance k podpoře projektů v rámci adaptační strategie města, má zřízen Fond životního prostředí na poskytování prostředků v záležitostech souvisejících s ochranou přírody a krajiny, půdy, ovzduší, odpadovým hospodářstvím a vodním hospodářstvím města, výsadbou zeleně a dalších.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Mezi naposledy fondem podpořenými zelenými projekty tak najdeme například osázení střech autobusových zastávek v městském obvodu Radvanice a Bartovice. Dále byly podpořeny například vegetační úpravy ulice Balbínova v městském obvodu Petřkovice, projekt je zaměřen na revitalizaci veřejné zeleně u bytových domů v okolí křižovatky ulice Balbínova a silnice I/56, kde budou vysázeny stromy, záhony keřů, založeny trávníkové plochy a smíšené trvalkové záhony. Finance městské fondu pomohou též k realizaci výsadby stromů - 600 let Krásného Pole v městském obvodu Krásné Pole. Vysázeny tam budou skupinky šesti stromů v blízkosti vyhlídkové plošiny ulice Okolnice."
Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora pro životní prostředí: "Náš odbor ochrany životního prostředí však stojí i za dalším jedinečným projektem. Na neveřejnou část střechy Nové radnice jsme letos umístili včelí úly, a že se včelám na nejvyšší radniční věži v zemi daří, je zcela zřejmé. Naši městští včelaři již stočili první med. Hlavním přínosem včelstev v centru města však není produkce medu, ale biomonitoring kvality životního prostředí a zabezpečování opylování významné části vegetace."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000044280/ostrava-patri-mezi-nejzelenejsi-mesta-v-ceske-republice