Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči

Ostrava-město |  | Magazín TV medicína

Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Ocenění agentury ESO Angels v iktové péči patří týmu pod vedením primáře Neurologie Městské nemocnice Ostrava Lukáše Klečky.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Je to ocenění za to, jak se staráme o mrtvice v Městské nemocnici a jak se o ně staráme komplexně a dlouhodobě. Uděluje se za to kolik pacientů ošetříte, jak kvalitně je ošetříte, ale hlavně ne jenom ty akutní, ale jde i o to, jak se o ně dokážete starat dlouhodobě. O to kolik dostanou léků, jak kvalitní léky dostanou a co jim to přinese. Musím říct, že to vlastně není jedno oddělení - Iktové centrum - to je v podstatě virtuální pracoviště, protože to obsahuje obrovské množství práce lidí i pracovišť této nemocnice.”

V České republice máme přes 40 Iktových center. V Moravskoslezském kraji jich je 6.

Jenom do Městské nemocnice Ostrava je ročně přivezeno v průměru přes 750 pacientů s mrtvicí. Neurologové se ale samozřejmě starají i o pacienty s řadou dalších diagnóz.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Staráme se v jiném dalším centru o pacienty s bolestí hlavy, staráme se o pacienty, kteří mají nervosvalová onemocnění - to znamená záněty nervosvalového systému, onemocnění genetická periferních nervů a mnohá jiná získaná. A potom obrovské množství pacientů je třeba s epilepsií a asi nejvíc jsou bolavá záda.”

Mezi další častou diagnózou je migréna, která postihuje asi kolem 12 % populace, především ženy.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Migrénu léčíme komplexně, léčíme ji jak nefarmakologicky, to znamená změnou životního stylu, vyvarováním se některých látek, které tu ataku bolesti hlavy zhoršují a nebo provokují. A potom jsou to farmakologické postupy.”

K léčbě migrény se využívá také botulotoxin, jed který významně pomáhá i při léčbě dalších neurologických onemocnění.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Jsou to něco čemu se říká odborně blefarospazmus, kdy se vám spontánně stáhne víčko, spadne oko a vy ho nemůžete otevřít. Onemocnění hemispasmus facialis, což nemá český název, ale je to stažení obličeje a je to způsobeno onemocněním mozku. Vy to můžete ne vyléčit, ale můžete tomu člověku významně pomoci, když mu píchnete do těch svalů botulotoxin a ten sval vyřadíte z provozu doslova a do písmene. Pak se přišlo na to, že to může působit systémověji, takže se to začalo používat v léčbě spasticity a dokonce to používáme v léčbě migrény.”
A co je pravdy na tom, že si neurolog při diagnostice vystačí s hřebíčkem a kladívkem?
Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,To je taková ta stará poučka, jak vypadá neurolog. Ten potřebuje škrábátko neboli hřebíček, takže dřív to byly hřebíčky podkováky a kladívko, tím se klepou reflexy. Diagnózu z 90 % děláte svojí hlavou a tím, co na tom člověku vidíte a k tomu potřebujete to kladívko a ten hřebíček.”

Kvalitní péče o pacienty by ale nebyla možná bez dobrého týmu nejen lékařů, ale také sester, které s pacientem tráví nejvíce času.

Markéta Bubancová, zdravotní sestra, Neurologie MNO: ,,Máme tady třeba i pacienty po různých autonehodách, jezdíme s nimi do hyperbarické komory a u nich je vidět ten posun, jak se zlepšují. Spolupracujeme i s rodinami.”

Katarína Mikésková, zdravotní sestra, Neurologie MNO: ,,Pracuji tady 23 let, je to tým, který mě naplňuje, myslím, že i kolegyně. Rádi chodíme do práce, spolupráce je taková, že si navzájem pomáháme, i když máme pacienty skupinově rozdělené. Chodí nám občas i pochvaly.”

Roman Šimíček, pacient, Neurologie MNO: ,,Došlo k tomu, že jsem ztratil orientaci, byl jsem takový zmatený. Tak se přišlo na to, že mám aneurysma, tak mi tady dávali stent. Personál je tady milý, profesionální. Musím říct, že na zákrok mě připravili. Informace mi dali veškeré, co mě čeká, jak to bude probíhat.

Neurologie Městské nemocnice Ostrava se ročně stará na 46 lůžkách o zhruba 1500 hospitalizovaných pacientů. A v ambulancích ročně provede přes 19 000 ošetření.

Nahlásit chybu


K tématu

Městská nemocnice má studii proveditelnosti modernizace. Vyjde na 5 mld. kč

14. prosince 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Městská nemocnice Ostrava pokračuje v modernizaci, která je plánována na zhruba 10 let. Celou koncepci nyní schválilo i zastupitelstvo města. Prvním krokem bude výběr správce, který se bude podílet na řízení projektu a zároveň prostředníkem mezi nemocnicí a magistrátem.

Městská nemocnice Ostrava má nový CT skener. Je rychlejší i šetrnější pro pacienta

26. září 2023 11:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Modernizace fifejdské nemocnice v Ostravě pokračuje ve vysokém tempu. V těchto dnech začali lékaři využívat nový nejmodernější CT skener, který je rychlejší a také šetrnější k pacientům.

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Jižní část Ostravy-Nové Vsi se podařilo zachránit. Severní část je bohužel pod vodou

Asi nejhůře zasaženou obydlenou lokalitou v Ostravě je podobně, jako při podvodních v roce 97 Nová Ves, kterou protéká Odra. Voda se ale prý chovala úplně jinak, než tehdy a kdyby se neprotrhla hráz na soutoku s Opavou, zřejmě by k záplavě vůbec nedošlo.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

V Ostravě se protrhla hráz Odry na soutoku s Opavou. Voda zaplavila Přívoz, Novou Ves a Mariánské Hory

Ostrava čelí extrémní povodni. V pondělí se protrhla hráz řeky Odry na soutoku s Opavou. Vznikla tak další mohutná řeka, která se valila přímo do Přívozu a části Mariánských Hor a zpětně i do Nové Vsi. Tisíce lidí musely být evakuovány. Hasiči se s vojáky pokusili průrvu uzavřít pomocí pytlů s pískem.

Noví studenti univerzity třetího věku měli imatrikulaci v ostravské Jubilejní kolonii

21 nových studentů ze skoro padesátky se zúčastnilo slavnostní imatrikulace do letošního školního roku Univerzity třetího věku. Jedná se o neprofesní zájmový vzdělávací program pro obyvatele MS kraje starších 55 let.

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih není kritická

Stejně jako zbytek republiky zasáhly městský obvod Ostrava-Jih víkendové povodně. Situace je však méně kritická než na jiných místech Ostravy nebo kraje.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči
Vydáno 11. září 2024 15:30, Ostrava-město, Jana Lipowská
Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Ocenění agentury ESO Angels v iktové péči patří týmu pod vedením primáře Neurologie Městské nemocnice Ostrava Lukáše Klečky.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Je to ocenění za to, jak se staráme o mrtvice v Městské nemocnici a jak se o ně staráme komplexně a dlouhodobě. Uděluje se za to kolik pacientů ošetříte, jak kvalitně je ošetříte, ale hlavně ne jenom ty akutní, ale jde i o to, jak se o ně dokážete starat dlouhodobě. O to kolik dostanou léků, jak kvalitní léky dostanou a co jim to přinese. Musím říct, že to vlastně není jedno oddělení - Iktové centrum - to je v podstatě virtuální pracoviště, protože to obsahuje obrovské množství práce lidí i pracovišť této nemocnice.”

V České republice máme přes 40 Iktových center. V Moravskoslezském kraji jich je 6.

Jenom do Městské nemocnice Ostrava je ročně přivezeno v průměru přes 750 pacientů s mrtvicí. Neurologové se ale samozřejmě starají i o pacienty s řadou dalších diagnóz.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Staráme se v jiném dalším centru o pacienty s bolestí hlavy, staráme se o pacienty, kteří mají nervosvalová onemocnění - to znamená záněty nervosvalového systému, onemocnění genetická periferních nervů a mnohá jiná získaná. A potom obrovské množství pacientů je třeba s epilepsií a asi nejvíc jsou bolavá záda.”

Mezi další častou diagnózou je migréna, která postihuje asi kolem 12 % populace, především ženy.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Migrénu léčíme komplexně, léčíme ji jak nefarmakologicky, to znamená změnou životního stylu, vyvarováním se některých látek, které tu ataku bolesti hlavy zhoršují a nebo provokují. A potom jsou to farmakologické postupy.”

K léčbě migrény se využívá také botulotoxin, jed který významně pomáhá i při léčbě dalších neurologických onemocnění.

Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,Jsou to něco čemu se říká odborně blefarospazmus, kdy se vám spontánně stáhne víčko, spadne oko a vy ho nemůžete otevřít. Onemocnění hemispasmus facialis, což nemá český název, ale je to stažení obličeje a je to způsobeno onemocněním mozku. Vy to můžete ne vyléčit, ale můžete tomu člověku významně pomoci, když mu píchnete do těch svalů botulotoxin a ten sval vyřadíte z provozu doslova a do písmene. Pak se přišlo na to, že to může působit systémověji, takže se to začalo používat v léčbě spasticity a dokonce to používáme v léčbě migrény.”
A co je pravdy na tom, že si neurolog při diagnostice vystačí s hřebíčkem a kladívkem?
Mudr. Lukáš Klečka, primář Neurologie MNO: ,,To je taková ta stará poučka, jak vypadá neurolog. Ten potřebuje škrábátko neboli hřebíček, takže dřív to byly hřebíčky podkováky a kladívko, tím se klepou reflexy. Diagnózu z 90 % děláte svojí hlavou a tím, co na tom člověku vidíte a k tomu potřebujete to kladívko a ten hřebíček.”

Kvalitní péče o pacienty by ale nebyla možná bez dobrého týmu nejen lékařů, ale také sester, které s pacientem tráví nejvíce času.

Markéta Bubancová, zdravotní sestra, Neurologie MNO: ,,Máme tady třeba i pacienty po různých autonehodách, jezdíme s nimi do hyperbarické komory a u nich je vidět ten posun, jak se zlepšují. Spolupracujeme i s rodinami.”

Katarína Mikésková, zdravotní sestra, Neurologie MNO: ,,Pracuji tady 23 let, je to tým, který mě naplňuje, myslím, že i kolegyně. Rádi chodíme do práce, spolupráce je taková, že si navzájem pomáháme, i když máme pacienty skupinově rozdělené. Chodí nám občas i pochvaly.”

Roman Šimíček, pacient, Neurologie MNO: ,,Došlo k tomu, že jsem ztratil orientaci, byl jsem takový zmatený. Tak se přišlo na to, že mám aneurysma, tak mi tady dávali stent. Personál je tady milý, profesionální. Musím říct, že na zákrok mě připravili. Informace mi dali veškeré, co mě čeká, jak to bude probíhat.

Neurologie Městské nemocnice Ostrava se ročně stará na 46 lůžkách o zhruba 1500 hospitalizovaných pacientů. A v ambulancích ročně provede přes 19 000 ošetření.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000044834/neurologove-mno-ziskali-diamantove-oceneni-v-iktove-peci