Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Proměna nábřeží Ostravice pokračuje. Studenti budou mít ze City Campusu pohodlný přístup

Nábřeží Ostravice v centru města se stává pro mnoho Ostravanů i návštěvníků města oblíbeným místem k relaxaci. Na dalším vylepšení se nyní pracuje pod City Campusem Ostravské univerzity u Černé louky, kde vzniká pohodlný přístup až dolů k řece.

Život se v Ostravě po povodni vrací do normálu. Na pracoviště se tak také mohly vrátit speciální bagry, které pracují i přímo v korytě řeky Ostravice. Pře nedávnem totiž začala úprava pravého nábřeží pod City Campusem ostravské univerzity. Velká voda rozdělané práci naštěstí uškodila jen minimálně. 

Marian Kotas, jednatel K2 stavební Moravia: "Jsem rád, že povodeň ukázala, že jsme to udělali dobře a ty kameny zůstaly. Dokonce i ty žulové schody." 

Břetislav Riger (Ostravak), náměstek primátora Ostravy: "V podstatě je to estetizace toho místa. Proměna území zatraktivní dotčený veřejný prostor, naváže na první fázi revitalizace levého břehu Ostravice v úseku mezi mostem Na Karolině a Střelniční ulicí. Dojde také ke zklidnění ulice, rychlost jízdy v místě bude snížena na maximálně 30 km/h, vznikne komfortnější prostor pro cyklisty i chodce. Stavba je součástí významné proměny území."
Práce budou realizovány v etapách. První část by měla být zhotovena do podzimu, druhá etapa bude provedena ve stavební sezóně 2025. Zcela hotovo by mohlo být na podzim příštího roku. Je ale možné, že se termíny nyní budou kvůli povodni trochu měnit.

Robert Olšar, stavbyvedoucí K2 stavební Moravia: "Provádíme opevnění z lomového kamene. Jsou to kameny, které jsou kladeny na štěť. Tloušťka toho kamene je kolem 90 cm. je to naprojektováno tak, aby to vydrželo nápor stoleté vody." 

Připravována je také proměna Černé louky a lokalita se postupně stává stále vyhledávanějším místem ve chvílích odpočinku. Dlouhodobějším cílem je vznik pohodlného cyklistického a pěšího spojení z centra města okolo mostu Miloše Sýkory a kampusu až do Dolních Vítkovic.

Nahlásit chybu


K tématu

Další část nábřeží Ostravice bude oživena. Ostrava hledá zhotovitele

20. února 2024 13:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava hledá firmu, která se postará o oživení levého břehu Ostravice v centru Ostravy za Černou loukou. Jde o úpravy obslužné komunikace tak, aby vyváženě sloužila cyklistům, chodcům i autům. Zároveň by se tím měl propojit univerzitní kampus a odpočinková oblast kolem řeky.

V Hrabůvce vznikne park s jezírkem. Přibudou stromy keře i trvalky

3. října 2023 10:37 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava pokračuje v budování revitalizacích parků na celém území města. Další krásné místo pro relaxaci a odpočinek tak vznikne v Hrabůvce u polikliniky. Vévodit mu bude jezírko napájené z okapů okolních budov.

Ostravské vodárny mají velmi nízké ztráty vody. Mohou za to rekordní investice

12. března 2024 11:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chystá i v letošním roce rekordní investice do vodohospodářské infrastruktury. Již nyní ale patří ke špičce v kvalitě vody mezi městy v celé České republice a díky nízkým ztrátám vody v potrubí je dokonce mezi nejlepšími v Evropě.


Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Pěvecké sbory z Karviné a Nového Jičína vyhrály prestižní soutěž v Norsku

Dnes 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pěvecké sbory z Moravskoslezského kraje uspěly v prestižní norské soutěži Grieg International Choir Festival. Karvinský pěvecký sbor Permoník vyslal do soutěže tři soubory. Jeden vyhrál zlato a další dva stříbro. Mužský pěvecký sbor Sextet plus z Nového Jičína bral také v jedné kategorii zlato.

Veřejnost se zapojila do Kolo-běžné výzvy havířovské nemocnice, pro Gretku se vybralo 290 tisíc korun

Téměř 500 lidí se zapojilo do Kolo-běžné výzvy na podporu nemocné Gretky, kterou uspořádala havířovská nemocnice. Dívka spolu se svými rodiči obdržela šek v hodnotě 290 tisíc korun na pořízení automobilu.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Město prodalo zbytek průmyslové zóny, zájem měly dvě firmy

Loni v červnu město prodalo hlavní část pozemků v lokalitě průmyslové zóny za ulici Propojovací, zhruba 130 tisíc metrů čtverečních, společnosti CTP Moravia North. V návaznosti na to pak nabídlo zbývající část sousedící plochy, zhruba deset a půl tisíce metrů čtverečních, drobným investorům.

Opava finančně pomůže lidem postiženým povodní. Každé domácnosti poskytne 20 tisíc korun

Včera 19:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Radní Opavy schválili okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun pro každou domácnost, kterou ve městě postihla ničivá povodeň.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

Dnes 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Ostrava pracuje na zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod

Dnes 15:43 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravští radní svolali mimořádnou schůzi, na které schválili první peníze na opravu zaplavené ústřední čistírny odpadních vod v části Přívoz. Radní schválili přes 880 tisíc korun bez DPH na opravu servopohonů. Podle předběžných odhadů způsobily povodně v čistírně škody za více než 300 milionů korun a opětovné zprovoznění bude trvat několik měsíců. Do té doby bohužel poteče odpad z kanalizace přímo do Odry.

Benefiční koncert, mše svatá, příjezd sv. Václava. V Ostravě oslavili 30 let od příchodu paulínů do Přívozu

Římskokatolická farnost Ostrava-Přívoz a Řád sv. Pavla, prvního poustevníka, společně oslavili 30 let působení řádu paulínů v Přívoze. Oslavy začaly příjezdem sv. Václava na bílém koni.

Zámek Zábřeh hostil už sedmnácté Svatováclavské slavnosti piva

Zábřežský zámek už po sedmnácté hostil Svatováclavské slavnosti piva. Účastníci akce měli možnost vyzkoušet piva z 30ti českých mini-pivovarů. Program byl doplněn také o hry a zábavu pro děti, hudební kapely a charitativní čepování.

Elektrárna v Ostravě-Třebovicích už funguje v plném provozu

27. září 2024 19:13 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se 11 dní po povodních podařilo zcela zprovoznit Elektrárnu Třebovice. Nahodit provoz, který byl odstaven 15. září, se včera večer podařilo navzdory tomu, že během povodní voda v areálu vystoupala až k 120 centimetrům. To je bezmála dvojnásobek oproti ničivým záplavám, které elektrárnu ochromily v roce 1997. Včerejší obnovení provozu a dnešní začátek dodávek je pozitivní zprávou především pro ostravský průmysl, například Mlékárnu Kunín a další firmy sídlící v Průmyslovém areálu Martinov.

Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

27. září 2024 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

27. září 2024 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

Proměna nábřeží Ostravice pokračuje. Studenti budou mít ze City Campusu pohodlný přístup
Vydáno 30. září 2024 12:44, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Nábřeží Ostravice v centru města se stává pro mnoho Ostravanů i návštěvníků města oblíbeným místem k relaxaci. Na dalším vylepšení se nyní pracuje pod City Campusem Ostravské univerzity u Černé louky, kde vzniká pohodlný přístup až dolů k řece.

Život se v Ostravě po povodni vrací do normálu. Na pracoviště se tak také mohly vrátit speciální bagry, které pracují i přímo v korytě řeky Ostravice. Pře nedávnem totiž začala úprava pravého nábřeží pod City Campusem ostravské univerzity. Velká voda rozdělané práci naštěstí uškodila jen minimálně. 

Marian Kotas, jednatel K2 stavební Moravia: "Jsem rád, že povodeň ukázala, že jsme to udělali dobře a ty kameny zůstaly. Dokonce i ty žulové schody." 

Břetislav Riger (Ostravak), náměstek primátora Ostravy: "V podstatě je to estetizace toho místa. Proměna území zatraktivní dotčený veřejný prostor, naváže na první fázi revitalizace levého břehu Ostravice v úseku mezi mostem Na Karolině a Střelniční ulicí. Dojde také ke zklidnění ulice, rychlost jízdy v místě bude snížena na maximálně 30 km/h, vznikne komfortnější prostor pro cyklisty i chodce. Stavba je součástí významné proměny území."
Práce budou realizovány v etapách. První část by měla být zhotovena do podzimu, druhá etapa bude provedena ve stavební sezóně 2025. Zcela hotovo by mohlo být na podzim příštího roku. Je ale možné, že se termíny nyní budou kvůli povodni trochu měnit.

Robert Olšar, stavbyvedoucí K2 stavební Moravia: "Provádíme opevnění z lomového kamene. Jsou to kameny, které jsou kladeny na štěť. Tloušťka toho kamene je kolem 90 cm. je to naprojektováno tak, aby to vydrželo nápor stoleté vody." 

Připravována je také proměna Černé louky a lokalita se postupně stává stále vyhledávanějším místem ve chvílích odpočinku. Dlouhodobějším cílem je vznik pohodlného cyklistického a pěšího spojení z centra města okolo mostu Miloše Sýkory a kampusu až do Dolních Vítkovic.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000044884/promena-nabrezi-ostravice-pokracuje-studenti-budou-mit-ze-city-campusu-pohodlny-pristup