Poruba opět patřila Velké žranici. Třetí ročník plný gastro specialit se uskutečnil u kulturního domu Poklad a vůbec poprvé i v jeho zrekonstruovaných prostorách.
Michal Kubíček, programový ředitel, DK Poklad: “Co se týče návštěvních stánků, tak každý rok rozšiřujeme tu nabídku. Dneska tady je přes 15 gastro stánků plus jsme rozšířili program o přednášky, které se specializují. Buď to byla přednáška o pivu, nebo probíhala přednáška o kávě. Po přednášce následoval pro ty, co si jej objednali, kávový camping. Co jsem rád hodně, tak každý rok se dokážeme domluvit s Lukášem, aby tady přijel a jako kmotr Velké žranice tady působil.”
Lukáš Hejlík, herec: “Mám to rád, je to už 3. ročník Velké žranice. Mám dojem, že je stále větší. mám radost, že přibývá nejenom návštěvníků , ale i těch stánků a těch, co se tady prezentují a že přibývá různých směrů, že to není jenom o burgerech, ale že je tady například poké, je tady ukrajinský boršč, je tady výběrová káva, naturální vína, zmrzlina. To je super, to je super. Každá příležitost, kdy lidi můžou ven e potkat a mile něco strávit v dnešní době, která je trošku vyhrocená, jako je fajn.”
Novinkou letošního ročníku byl zmrzlinový krámek, kde lidé mohli ochutnat italskou zmrzlinu. A to vanilkovou z lusku a z dračího ovoce.
Anketa: gastro prodejci: “Zdobíme ji různými posypy a máme extra kornoutky, takže tím se trošku odlišujeme. Zmrzliny si vyrábíme sami, nebo máme své dodavatele. Dále nabízíme i domácí limonády.”
“My jsme si tady připravili pivka, aby to mělo trošku širokou škálu. To znamená, máme tady ležák klasický, máme tady svrchně kvašenou apu z Rejvnu. Máme tady dokonce 24 stupňový Staud z Betflashe z Prahy, máme tady castle rouge višňový, crooked belgický pro dámy a myslím si, že tu nabídku máme tak širokou, abychom uspokojili všechny. A jak se vám líbí tato akce, ten nápad? My jsme tady už potřetí a každým rokem máme pocit, že je to lepší a lepší.”
“Připravuji Hoisin hotdog, kde máme hoisin bůček, asijský salátek, nahoru dáme zeleninku, majonézu hoisin, samé dobroty. A co ještě máte dobrého? Máme bobrův talíř a nachos máme.”
Anketa: návštěvníci akce: “Já jsem si teď dala v Kurnik šopa cas rouge pivečko. A dobrý. No počkejte, výborný. A jak se vám tady líbí? Krásné, mělo by to být častěji taková akce.”
“Atmosféra je skvělá, počasí je výborné. Dneska to vyšlo, po týdnu máme úplně super, takže my se tady chodíme s dcerou koukat po stáncích a uvažujeme, co si dáme skvělého.”
“Co jste si dali? Taiwanskou polévku od Mutanta. Dobrý.”
Na akci nechyběla ani přednáška o vínu a o medu a Velkou žranici ukončilo promítání filmu na téma gastro, a to Bod varu.