Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom a začaly vánoční trhy

Ostrava-Poruba |

V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom na Alšově náměstí. Zároveň s tímto kouzelným okamžikem začaly i vánoční trhy, které potrvají až do 22. prosince.

Po dvouleté covidové pauze si Porubané plnými doušky vychutnávají předvánoční atmosféru. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterému předcházel zvonečkový průvod se světýlky, si nenechaly ujít stovky lidí.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Šli jsme od Floridy směrem ke stromečku a provázeli nás dva andílci a jeden malinký andílek. Poté se rozsvítil stromeček, který rozsvítila paní starostka, protože andílek předal světýlko a myslím si, že rozsvícení stromu se velmi podařilo.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se snažili udělat wow efekt po tom covidu, protože jsme si mysleli, že lidé se na to budou těšit mnohem více než v těch předchozích letech a vyplatilo se. Je to vidět a i ten program jsme tomu přizpůsobili. Co byste popřála lidem na Vánoce? Já bych jim chtěla popřát hlavně klidné, pohodové a šťastné svátky a hlavně aby byli šťastní, zdraví, aby měli klid a aby byli v kruhu svých blízkých a nejmilejších, protože ne všichni zdaleka mají takové štěstí.”

Po rozsvícení vánočního stromu vystoupila taneční skupina Postrpoi se svou Cyber show, která publikum doslova uchvátila.

Miluše Bezděková, Postrpoi: “Snažíme se lidem dát nějakou energii a předat to, co si natrénujeme, vymyslíme včetně kostýmů, choreografií a toho všeho kolem. Tady bylo výborné publikum, takže děkuji moc, že jsme tady mohli dneska být a strašně moc jsme si to užili a bylo to skvělý. Když vám takhle publikum zatleská a vrátí to zpět, tak to stojí za všechno.”
Anketa: návštěvníci akce: “Úžasně, malý si to užívá maximálně. Co se vám líbilo z programu nejvíce? Malinký asi kolotoč tady. A samozřejmě stromeček, to bylo nádherné.”
“Atmosféra je tady fajn, jsem tady s kamarádkou celoživotní a co jsme si pořídili? Pořídili jsme si horkou čokoládu, kamarádka má svařáček a užíváme si to tady.”
“Jsem tady spokojená, chodím tady už několikátý rok po sobě. Řekla bych, že letos tady bylo víc lidí než kdy jindy, je to tady fajn, vracím se tady ráda. Vždycky s někým příjemným a těším se na další rok.”
“Stánky jsou krásné. Je tady spoustu zajímavých věcí. Už jsme měli svařák a taky se mi velice líbilo to vystoupení světelné, které tady bylo. Bylo velice efektní. A jak se těšíš na Vánoce? Těším se, myslím si, že kdo se netěší, že jo.”
“Je to pěkné, super. Jsme tady rádi a je to tady moc hezké. Už jste si něco pořídili, třeba ozdoby a tak? Jo, jo, nakoupili jsme si v kulturáku a máme tady svařák, tak je to super.”

Na Alšově náměstí nechyběl ani betlém, živá zvířátka, kolotoč a spousta stánků s vánočním zbožím a různými dobrotami.

Anketa: stánkaři: “Dobrého nemáme nic. Máme jenom gyros, svařák, punč a řecké speciality. Takové dezerty, olivový olej, olivy a všechno. A jak se vám líbí návštěvnost? Nejlepší, je to výborné tady.”
“Máme tady samé dobroty. Vyrábíme kimči, marmelády, sirupy ovocné, bylinné, bylinné čaje, takže samé dobroty ze zahrádky, domácí. Jak vám pomohlo Sdílko? Sdílko je suprovní, my jsme z Ostravy prodejci takže jsme na domácím hřišti. Sdílko úžasné.”
“Je to parádní po roce, nebo po dvou letech, loni nebylo nic. Takže paráda. Prodáváme veškeré dekorace. Svícny na stůl, jmelí. Tady vrbu, břízu, stromečky, různé. Takže všechno možné, světýlka. Lidé si vyberou, jsou spokojení, vrací se k nám každoročně, takže je to paráda.”
Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Na závěr vystoupili klasik kvartet se svými repertoárem. Těšíme se na další dny, kdy máme připravený každý den program. Vánoční jarmark trvá až do 22.12. Je připraveno zimní kino pro děti, pak nás čeká ještě punč se starostkou 16. prosince, což je pátek. Takže všechny zveme.”

Bude se rozdávat nealko punč a perníčky a lidé budou moci přispět do charitativní sbírky Srdce pro Porubu. Vybírat se bude tentokrát na hendikepovaného Matýska.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Alšově náměstí už svítí vánoční strom. Světlo přinesli andělé na chůdách

8. prosince 2023 19:57 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Také v Porubě už svítí vánoční strom na Alšově náměstí. Slavnostní rozsvícení bylo spojeno se zahájením vánočního jarmarku, který bude probíhat až do 21. prosince a nabídne pestrý doprovodný program.

Slezská Ostrava se chystá na Vánoce. O atmosféru se postará světelná výzdoba i trhy v Heřmanicích

14. listopadu 2023 8:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Vánoce se rychle blíží a tak i ve Slezské Ostravě finišují s přípravou výzdoby. Sloupy veřejného osvětlení ozdobily světelné symboly tohoto svátku a chystají se i trhy, které odstartuje rozsvícení vánočního stromečku.

Na Masarykově náměstí už svítí vánoční strom. Ostravské Vánoce začaly

25. listopadu 2023 20:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Na ostravském centrálním Masarykově náměstí se v sobotu rozsvítil vánoční strom. Letošní ročník Ostravských Vánoc, které potrvají až do 1. ledna příštího roku zahájili přímo na hlavní scéně zástupci statutárního města Ostravy, hlavního partnera akce městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a biskupství ostravsko-opavského. Při slavnostním zahájení si zcela zaplněné náměstí vychutnalo show k rozsvícení vánočního stromu v podání Art Prometheus a na hlavní scéně pak vystoupil Michal Hrůza s kapelou Hrůzy.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom a začaly vánoční trhy
Vydáno 9. prosince 2022 20:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Ostravě-Porubě slavnostně rozsvítili vánoční strom na Alšově náměstí. Zároveň s tímto kouzelným okamžikem začaly i vánoční trhy, které potrvají až do 22. prosince.

Po dvouleté covidové pauze si Porubané plnými doušky vychutnávají předvánoční atmosféru. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterému předcházel zvonečkový průvod se světýlky, si nenechaly ujít stovky lidí.

Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Šli jsme od Floridy směrem ke stromečku a provázeli nás dva andílci a jeden malinký andílek. Poté se rozsvítil stromeček, který rozsvítila paní starostka, protože andílek předal světýlko a myslím si, že rozsvícení stromu se velmi podařilo.”
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se snažili udělat wow efekt po tom covidu, protože jsme si mysleli, že lidé se na to budou těšit mnohem více než v těch předchozích letech a vyplatilo se. Je to vidět a i ten program jsme tomu přizpůsobili. Co byste popřála lidem na Vánoce? Já bych jim chtěla popřát hlavně klidné, pohodové a šťastné svátky a hlavně aby byli šťastní, zdraví, aby měli klid a aby byli v kruhu svých blízkých a nejmilejších, protože ne všichni zdaleka mají takové štěstí.”

Po rozsvícení vánočního stromu vystoupila taneční skupina Postrpoi se svou Cyber show, která publikum doslova uchvátila.

Miluše Bezděková, Postrpoi: “Snažíme se lidem dát nějakou energii a předat to, co si natrénujeme, vymyslíme včetně kostýmů, choreografií a toho všeho kolem. Tady bylo výborné publikum, takže děkuji moc, že jsme tady mohli dneska být a strašně moc jsme si to užili a bylo to skvělý. Když vám takhle publikum zatleská a vrátí to zpět, tak to stojí za všechno.”
Anketa: návštěvníci akce: “Úžasně, malý si to užívá maximálně. Co se vám líbilo z programu nejvíce? Malinký asi kolotoč tady. A samozřejmě stromeček, to bylo nádherné.”
“Atmosféra je tady fajn, jsem tady s kamarádkou celoživotní a co jsme si pořídili? Pořídili jsme si horkou čokoládu, kamarádka má svařáček a užíváme si to tady.”
“Jsem tady spokojená, chodím tady už několikátý rok po sobě. Řekla bych, že letos tady bylo víc lidí než kdy jindy, je to tady fajn, vracím se tady ráda. Vždycky s někým příjemným a těším se na další rok.”
“Stánky jsou krásné. Je tady spoustu zajímavých věcí. Už jsme měli svařák a taky se mi velice líbilo to vystoupení světelné, které tady bylo. Bylo velice efektní. A jak se těšíš na Vánoce? Těším se, myslím si, že kdo se netěší, že jo.”
“Je to pěkné, super. Jsme tady rádi a je to tady moc hezké. Už jste si něco pořídili, třeba ozdoby a tak? Jo, jo, nakoupili jsme si v kulturáku a máme tady svařák, tak je to super.”

Na Alšově náměstí nechyběl ani betlém, živá zvířátka, kolotoč a spousta stánků s vánočním zbožím a různými dobrotami.

Anketa: stánkaři: “Dobrého nemáme nic. Máme jenom gyros, svařák, punč a řecké speciality. Takové dezerty, olivový olej, olivy a všechno. A jak se vám líbí návštěvnost? Nejlepší, je to výborné tady.”
“Máme tady samé dobroty. Vyrábíme kimči, marmelády, sirupy ovocné, bylinné, bylinné čaje, takže samé dobroty ze zahrádky, domácí. Jak vám pomohlo Sdílko? Sdílko je suprovní, my jsme z Ostravy prodejci takže jsme na domácím hřišti. Sdílko úžasné.”
“Je to parádní po roce, nebo po dvou letech, loni nebylo nic. Takže paráda. Prodáváme veškeré dekorace. Svícny na stůl, jmelí. Tady vrbu, břízu, stromečky, různé. Takže všechno možné, světýlka. Lidé si vyberou, jsou spokojení, vrací se k nám každoročně, takže je to paráda.”
Štěpánka Ostárková, odbor kultury a prezentace, MOb Ostrava-Poruba: “Na závěr vystoupili klasik kvartet se svými repertoárem. Těšíme se na další dny, kdy máme připravený každý den program. Vánoční jarmark trvá až do 22.12. Je připraveno zimní kino pro děti, pak nás čeká ještě punč se starostkou 16. prosince, což je pátek. Takže všechny zveme.”

Bude se rozdávat nealko punč a perníčky a lidé budou moci přispět do charitativní sbírky Srdce pro Porubu. Vybírat se bude tentokrát na hendikepovaného Matýska.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000034765/v-ostraveporube-slavnostne-rozsvitili-vanocni-strom-a-zacaly-vanocni-trhy