Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Poruba má tři CVČ. Do všech se lidé díky všestranným aktivitám vrací

Ostrava-Poruba |

V Porubě fungují hned 3 centra volného času, kde mohou lidé smysluplně trávit volný čas. Jde o Centra volného času na ulicích Vietnamská a Otakara Jeremiáše a Komunitní centrum Všichni spolu na ulici Karla Pokorného. Téměř všechny aktivity jsou zcela zdarma.

Psal se rok 2001, když v Porubě vzniklo vůbec první centrum volného času. A to na ulici Otakara Jeremiáše. A dodnes ho lidé rádi navštěvují.

Martina Dušková, místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Hodně dbáme na to, aby centra a aktivity, které v nich jsou, aby byly dostupné všem. Snažíme se i o nějakou nízkoprahovost. Máme tady programy, které jsou většinou bezplatné nebo jen za symbolický příspěvek. Programy, které se konají v těchto centrech, tak jsou zveřejňovány přímo na jejich facebookových stránkách, to jsou Centrum volného času Ostrava-Poruba a facebooková stránka komunitní centrum Všichni spolu. Pravidelně o akcích informujeme i v našem měsíčníku Prio a i formou letáků různě umístěných po Porubě.”

Nejvíc populární jsou divadla a různá kreativní tvoření. O obsahovou náplň v centrech se stará odbor školství porubské radnice.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “Co se týká vnitřního volnočasového využití, tak pořádáme tady spoustu akcí jednak pro děti, například tvůrčí dílny, divadelní představení, karnevaly, komponované pořady. Dospělí si k nám mohou přijít párkrát do měsíce zahrát sportovní turnaje. Oblíbené jsou třeba turnaje v šipkách nebo ruské kuželky, které hrajeme v teplých měsících v zahradě. Dále tady pro ženy pořádáme vždy jarní a podzimní kurz cvičení s prvky pilates.”

V rámci pronájmu tady probíhá cvičení pro maminky s dětmi od jednoho do tří let s názvem Hýbeme se s Rubáčkem, které je momentálně zcela naplněno.

Mirka Vitalová, lektorka: “Jsou to takové pohybové aktivity, spíš takové hry, abychom je naučili, že pohyb je zábava, že to není žádné nucení. Nikdo tady nemusí nic povinně dělat. Každá lekce má téma a ve výsledku je podobné to cvičení. Vždycky rozcvička, pak následuje cvičení v kroužku, práce s padákem, na konci nějaká motorická hra a je tam jenom drobná změna, že máme jinou pomůcku, nebo jiné téma. Jste spokojeni tady v tom centru? Perfektní. Velké prostory, šatna, zázemí úplně super, dole příjemné na recepci, takže za mě perfektní a maminky jsou taky spokojené.”

Další kurz, který zahrnuje 10 lekcí, začne v dubnu. Různé aktivity neprobíhají jen uvnitř. Centrum volného času disponuje i velkou zahradou, kde si přijdou na své nejen děti.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “Co se týká zahrady, tak nabízí nejen herní prvky pro děti, kdy je i v odpoledních hodinách možné využívat přilehlou zahradu MŠ Otakara Jeremiáše. Pro dospělé nabízí fitness centrum, prolézačky a nesmíme zapomenout také na venkovní gril, kdy si tady mohou návštěvníci přijít v odpoledních hodinách něco dobrého ugrilovat. Toto všechno samozřejmě zdarma.”

V letních měsících tady probíhají příměstské tábory, a to jeden týden v červenci a jeden týden v srpnu. Kapacita je 50 dětí na jeden turnus. Z větších akcí, které se v zahradě chystají, bude posledního května Den děti, který nabídne bohatý program s kouzelnicí Radanou, vystoupí pejsci z Agility Sokol Polanka a chybět nebude ani malování na obličej.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat na tel. č. 720 735 354. Pokud byste měli zájem shlédnout fotografie k našim akcím, tak na FB CVC 1541 jsou všechny aktivity které pořádáme i v CVČ na ulici Vietnamské.”

Do CVČ jsou zvány i organizované skupiny.

Nahlásit chybu


K tématu

Řidiči i autobusy 14 dní neprojedou přes kruhový objezd u Duhy v Ostravě-Porubě

14. května 2023 19:07 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Od pondělí 15. května až do 29. května by se měli řidiči připravit na omezení provozu v okolí ulic 17. listopadu a Bedřicha Nikodéma v Ostravě-Porubě. V místech, kde se nachází kruhový objezd propojující obě ulice u prodejny Albert, bude společnost Ostravské komunikace opravovat povrch vozovky.

Poruba bude mít další vodní prvek. Oživí revitalizovaný park u DK Poklad

8. června 2023 12:10 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Do Poruby se postupně vrací vodní prvky. V pořadí už třetí se aktuálně instaluje v parku u kulturního domu Poklad. Jde o kašnu Vladislava Gajdy, která kdysi zdobila Masarykovo náměstí.

Květinových luk bude více. V Porubě vyseli dalších 1 200 metrů čtverečních letničkových směsí

17. května 2023 12:20 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Poruba bude mít letos zase o něco víc květinových luk než loni. Rozrostou se o zhruba 1200 metrů čtverečních. Vůbec první vznikla před dvěma lety na Francouzské ulice a okamžitě se stala fenoménem.


Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Včera 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

Včera 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

4. května 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

3. května 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

3. května 2024 8:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

2. května 2024 20:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Poruba má tři CVČ. Do všech se lidé díky všestranným aktivitám vrací
Vydáno 9. března 2023 15:32, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Porubě fungují hned 3 centra volného času, kde mohou lidé smysluplně trávit volný čas. Jde o Centra volného času na ulicích Vietnamská a Otakara Jeremiáše a Komunitní centrum Všichni spolu na ulici Karla Pokorného. Téměř všechny aktivity jsou zcela zdarma.

Psal se rok 2001, když v Porubě vzniklo vůbec první centrum volného času. A to na ulici Otakara Jeremiáše. A dodnes ho lidé rádi navštěvují.

Martina Dušková, místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Hodně dbáme na to, aby centra a aktivity, které v nich jsou, aby byly dostupné všem. Snažíme se i o nějakou nízkoprahovost. Máme tady programy, které jsou většinou bezplatné nebo jen za symbolický příspěvek. Programy, které se konají v těchto centrech, tak jsou zveřejňovány přímo na jejich facebookových stránkách, to jsou Centrum volného času Ostrava-Poruba a facebooková stránka komunitní centrum Všichni spolu. Pravidelně o akcích informujeme i v našem měsíčníku Prio a i formou letáků různě umístěných po Porubě.”

Nejvíc populární jsou divadla a různá kreativní tvoření. O obsahovou náplň v centrech se stará odbor školství porubské radnice.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “Co se týká vnitřního volnočasového využití, tak pořádáme tady spoustu akcí jednak pro děti, například tvůrčí dílny, divadelní představení, karnevaly, komponované pořady. Dospělí si k nám mohou přijít párkrát do měsíce zahrát sportovní turnaje. Oblíbené jsou třeba turnaje v šipkách nebo ruské kuželky, které hrajeme v teplých měsících v zahradě. Dále tady pro ženy pořádáme vždy jarní a podzimní kurz cvičení s prvky pilates.”

V rámci pronájmu tady probíhá cvičení pro maminky s dětmi od jednoho do tří let s názvem Hýbeme se s Rubáčkem, které je momentálně zcela naplněno.

Mirka Vitalová, lektorka: “Jsou to takové pohybové aktivity, spíš takové hry, abychom je naučili, že pohyb je zábava, že to není žádné nucení. Nikdo tady nemusí nic povinně dělat. Každá lekce má téma a ve výsledku je podobné to cvičení. Vždycky rozcvička, pak následuje cvičení v kroužku, práce s padákem, na konci nějaká motorická hra a je tam jenom drobná změna, že máme jinou pomůcku, nebo jiné téma. Jste spokojeni tady v tom centru? Perfektní. Velké prostory, šatna, zázemí úplně super, dole příjemné na recepci, takže za mě perfektní a maminky jsou taky spokojené.”

Další kurz, který zahrnuje 10 lekcí, začne v dubnu. Různé aktivity neprobíhají jen uvnitř. Centrum volného času disponuje i velkou zahradou, kde si přijdou na své nejen děti.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “Co se týká zahrady, tak nabízí nejen herní prvky pro děti, kdy je i v odpoledních hodinách možné využívat přilehlou zahradu MŠ Otakara Jeremiáše. Pro dospělé nabízí fitness centrum, prolézačky a nesmíme zapomenout také na venkovní gril, kdy si tady mohou návštěvníci přijít v odpoledních hodinách něco dobrého ugrilovat. Toto všechno samozřejmě zdarma.”

V letních měsících tady probíhají příměstské tábory, a to jeden týden v červenci a jeden týden v srpnu. Kapacita je 50 dětí na jeden turnus. Z větších akcí, které se v zahradě chystají, bude posledního května Den děti, který nabídne bohatý program s kouzelnicí Radanou, vystoupí pejsci z Agility Sokol Polanka a chybět nebude ani malování na obličej.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat na tel. č. 720 735 354. Pokud byste měli zájem shlédnout fotografie k našim akcím, tak na FB CVC 1541 jsou všechny aktivity které pořádáme i v CVČ na ulici Vietnamské.”

Do CVČ jsou zvány i organizované skupiny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000036062/poruba-ma-tri-cvc-do-vsech-se-lide-diky-vsestrannym-aktivitam-vraci