Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Ostrava likviduje obří černou skládku v Zárubecké ulici

Ostrava-Slezská Ostrava |

Obrovská černá skládka, která vznikala pravděpodobně několik let. Taková byla situace na okraji Zárubecké ulice v Ostravě. Nyní obvod přistoupil na její likvidaci. Vyžádala si poměrně náročné nasazení a také těžkou techniku. Úklid takových skládek může obvod vyjít až na statisíce korun, původce je přitom téměř nemožné dohledat.

Obrovská hromada odpadků, kterou musí nabírat velký bagr. Konec slepé Zárubecké ulice na okraji Slezské Ostravy a velká černá skládka, která tady vznikala možná i desítky let.

Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "To složení té černé skládky je všeho možného druhu. Ať jsou to nějaké pneumatiky, plasty z aut, ať je to odpad z domácností. Občas se mezi tím vyskytne i nějaká lehce stavební suť, ale převážně opravdu je to komunální odpad a nějaké pneumatiky a další věci, které se tady postupem času nahromadily." - Jak náročná ta likvidace pro vás je? - "Situace je pro nás náročná nebo tato akce. Protože musíme zkoordinovat na malém ploše kontejnery a traktor-bagr, který to nakládá."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Černé skládky jsou pro městský obvod dlouhotrvající problém. Ročně likvidujeme desítky černých skládek na pozemních, které patří městskému obvodu. Jedná se jak o menší skládky, kdy například stavební firmy vyhodí korbu jednoho nákladního auta, ale i o větší skládky, kde se nám vrství více původců odpadu. A tyto skládky často zaberou více dnů na likvidaci a takhle si vyžádají vyšší finanční náklady na tuto likvidaci."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Předpokládaný odhad jsme zatím dávali 10 kontejnerů z OZO. Uvidíme, jak to půjde, kolik toho bude, protože vždycky, jak se do toho hrábne, tak to nabude. Takže nějaká odhad a realita může být jinačí. Podílí se na tom teď aktuálně jeden bagr s OZO tady jezdí dvě vozidla, které přivážejí kontejnery, plus následně se tady budou pohybovat dělníci čištění města, kteří postupně budou potom dočišťovat ty okolní plochy, kde se bagr nedostane, aby se to dočistilo."

Na likvidaci černých skládek se podílí kromě obvodu a jeho dělníků, často i technické služby Slezská Ostrava. Protože zejména u větších skládek je potřeba zapojit i další techniku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Bavíme se až o desítkách tisíc korun na likvidaci každé jednotlivé skládky. A nutná je samozřejmě také likvidace odpadu, kde spolupracuje městský obvod s OZO Ostrava, které na základě objednávky města poskytuje městskému obvodu příslušný počet kontejnerů na velkoobjemový odpad. Problém však nastává zejména u stavební suti a dalších nebezpečných odpadů, u kterých městský obvod musí za ukládání těchto odpadů platit nemalé finanční prostředky. Při likvidaci bezdomoveckého městečka u řeky Ostravice se tak náklady nejenom na likvidaci té skládky, ale právě na uložení odpadu vyšplhaly až k půl milionu korun."

Lidé si často neuvědomují, že pokud budou odhaleni, hrozí jim za založení černé skládky pokuta až 50 tisíc korun. U podnikatelů je to mnohonásobně více. A pokuta může hrozit i majiteli pozemku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod bohužel nemá příliš účinných nástrojů ve své gesci, jak bojovat s černými skládkami, přesto se snažíme ve spolupráci s městskou policií aktivně vyhledávat původce černých skládek, což se nám v řadě případů daří. Následně předáváme tyto původce na Magistrát města Ostravy, který pak může ukládat sankce těmto původcům za tyto černé skládky."

Během dvou dnů se ze Zárubecké ulice odvezlo 13 kontejnerů odpadu. Práce pak přerušilo počasí a bude se v nich opět pokračovat.

Nahlásit chybu


K tématu

V Koblově někdo vysypal hromadu odpadu. Slezská Ostrava přitvrdí v boji s černými skládkami

18. července 2023 10:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava bojuje s černými skládkami. Aktuálně už několik týdnů vyvážejí lidé velké množství dopadu k bývalému dolu Koblov. Obvod chce přitvrdit v rozmísťování kamer. Ty pomáhají původce skládek dohledávat. V některých případech dokonce i samotný odpad vede k jeho původci.

Ve Slezské Ostravě budou rozmístěny velkoobjemové kontejnery na odpad z domácností

Jako každý rok budou ve Slezské Ostravě začátkem jara znovu přistaveny kontejnery pro sběr velkoobjemového odpadu. Občanům budou k dispozici od příštího týdne po dobu jedenácti dnů na různých místech v rámci městského obvodu.

Sběrný dvůr pod estakádou ve Frýdku-Místku se nově výrazně zvětšil

28. března 2024 16:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Frýdlantský miniexpres

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ještě pohodlněji vozit odpad do sběrného dvoru pod estakádou. Nově byl totiž za necelé tři miliony korun výrazně rozšířen. Dá se do něj vjet autem a odpad pohodlně vyložit.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Slezská Ostrava likviduje obří černou skládku v Zárubecké ulici
Vydáno 25. dubna 2023 11:18, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Obrovská černá skládka, která vznikala pravděpodobně několik let. Taková byla situace na okraji Zárubecké ulice v Ostravě. Nyní obvod přistoupil na její likvidaci. Vyžádala si poměrně náročné nasazení a také těžkou techniku. Úklid takových skládek může obvod vyjít až na statisíce korun, původce je přitom téměř nemožné dohledat.

Obrovská hromada odpadků, kterou musí nabírat velký bagr. Konec slepé Zárubecké ulice na okraji Slezské Ostravy a velká černá skládka, která tady vznikala možná i desítky let.

Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "To složení té černé skládky je všeho možného druhu. Ať jsou to nějaké pneumatiky, plasty z aut, ať je to odpad z domácností. Občas se mezi tím vyskytne i nějaká lehce stavební suť, ale převážně opravdu je to komunální odpad a nějaké pneumatiky a další věci, které se tady postupem času nahromadily." - Jak náročná ta likvidace pro vás je? - "Situace je pro nás náročná nebo tato akce. Protože musíme zkoordinovat na malém ploše kontejnery a traktor-bagr, který to nakládá."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Černé skládky jsou pro městský obvod dlouhotrvající problém. Ročně likvidujeme desítky černých skládek na pozemních, které patří městskému obvodu. Jedná se jak o menší skládky, kdy například stavební firmy vyhodí korbu jednoho nákladního auta, ale i o větší skládky, kde se nám vrství více původců odpadu. A tyto skládky často zaberou více dnů na likvidaci a takhle si vyžádají vyšší finanční náklady na tuto likvidaci."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Předpokládaný odhad jsme zatím dávali 10 kontejnerů z OZO. Uvidíme, jak to půjde, kolik toho bude, protože vždycky, jak se do toho hrábne, tak to nabude. Takže nějaká odhad a realita může být jinačí. Podílí se na tom teď aktuálně jeden bagr s OZO tady jezdí dvě vozidla, které přivážejí kontejnery, plus následně se tady budou pohybovat dělníci čištění města, kteří postupně budou potom dočišťovat ty okolní plochy, kde se bagr nedostane, aby se to dočistilo."

Na likvidaci černých skládek se podílí kromě obvodu a jeho dělníků, často i technické služby Slezská Ostrava. Protože zejména u větších skládek je potřeba zapojit i další techniku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Bavíme se až o desítkách tisíc korun na likvidaci každé jednotlivé skládky. A nutná je samozřejmě také likvidace odpadu, kde spolupracuje městský obvod s OZO Ostrava, které na základě objednávky města poskytuje městskému obvodu příslušný počet kontejnerů na velkoobjemový odpad. Problém však nastává zejména u stavební suti a dalších nebezpečných odpadů, u kterých městský obvod musí za ukládání těchto odpadů platit nemalé finanční prostředky. Při likvidaci bezdomoveckého městečka u řeky Ostravice se tak náklady nejenom na likvidaci té skládky, ale právě na uložení odpadu vyšplhaly až k půl milionu korun."

Lidé si často neuvědomují, že pokud budou odhaleni, hrozí jim za založení černé skládky pokuta až 50 tisíc korun. U podnikatelů je to mnohonásobně více. A pokuta může hrozit i majiteli pozemku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod bohužel nemá příliš účinných nástrojů ve své gesci, jak bojovat s černými skládkami, přesto se snažíme ve spolupráci s městskou policií aktivně vyhledávat původce černých skládek, což se nám v řadě případů daří. Následně předáváme tyto původce na Magistrát města Ostravy, který pak může ukládat sankce těmto původcům za tyto černé skládky."

Během dvou dnů se ze Zárubecké ulice odvezlo 13 kontejnerů odpadu. Práce pak přerušilo počasí a bude se v nich opět pokračovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000036872/slezska-ostrava-likviduje-obri-cernou-skladku-v-zarubecke-ulici