Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Ostrava likviduje obří černou skládku v Zárubecké ulici

Ostrava-Slezská Ostrava |

Obrovská černá skládka, která vznikala pravděpodobně několik let. Taková byla situace na okraji Zárubecké ulice v Ostravě. Nyní obvod přistoupil na její likvidaci. Vyžádala si poměrně náročné nasazení a také těžkou techniku. Úklid takových skládek může obvod vyjít až na statisíce korun, původce je přitom téměř nemožné dohledat.

Obrovská hromada odpadků, kterou musí nabírat velký bagr. Konec slepé Zárubecké ulice na okraji Slezské Ostravy a velká černá skládka, která tady vznikala možná i desítky let.

Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "To složení té černé skládky je všeho možného druhu. Ať jsou to nějaké pneumatiky, plasty z aut, ať je to odpad z domácností. Občas se mezi tím vyskytne i nějaká lehce stavební suť, ale převážně opravdu je to komunální odpad a nějaké pneumatiky a další věci, které se tady postupem času nahromadily." - Jak náročná ta likvidace pro vás je? - "Situace je pro nás náročná nebo tato akce. Protože musíme zkoordinovat na malém ploše kontejnery a traktor-bagr, který to nakládá."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Černé skládky jsou pro městský obvod dlouhotrvající problém. Ročně likvidujeme desítky černých skládek na pozemních, které patří městskému obvodu. Jedná se jak o menší skládky, kdy například stavební firmy vyhodí korbu jednoho nákladního auta, ale i o větší skládky, kde se nám vrství více původců odpadu. A tyto skládky často zaberou více dnů na likvidaci a takhle si vyžádají vyšší finanční náklady na tuto likvidaci."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Předpokládaný odhad jsme zatím dávali 10 kontejnerů z OZO. Uvidíme, jak to půjde, kolik toho bude, protože vždycky, jak se do toho hrábne, tak to nabude. Takže nějaká odhad a realita může být jinačí. Podílí se na tom teď aktuálně jeden bagr s OZO tady jezdí dvě vozidla, které přivážejí kontejnery, plus následně se tady budou pohybovat dělníci čištění města, kteří postupně budou potom dočišťovat ty okolní plochy, kde se bagr nedostane, aby se to dočistilo."

Na likvidaci černých skládek se podílí kromě obvodu a jeho dělníků, často i technické služby Slezská Ostrava. Protože zejména u větších skládek je potřeba zapojit i další techniku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Bavíme se až o desítkách tisíc korun na likvidaci každé jednotlivé skládky. A nutná je samozřejmě také likvidace odpadu, kde spolupracuje městský obvod s OZO Ostrava, které na základě objednávky města poskytuje městskému obvodu příslušný počet kontejnerů na velkoobjemový odpad. Problém však nastává zejména u stavební suti a dalších nebezpečných odpadů, u kterých městský obvod musí za ukládání těchto odpadů platit nemalé finanční prostředky. Při likvidaci bezdomoveckého městečka u řeky Ostravice se tak náklady nejenom na likvidaci té skládky, ale právě na uložení odpadu vyšplhaly až k půl milionu korun."

Lidé si často neuvědomují, že pokud budou odhaleni, hrozí jim za založení černé skládky pokuta až 50 tisíc korun. U podnikatelů je to mnohonásobně více. A pokuta může hrozit i majiteli pozemku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod bohužel nemá příliš účinných nástrojů ve své gesci, jak bojovat s černými skládkami, přesto se snažíme ve spolupráci s městskou policií aktivně vyhledávat původce černých skládek, což se nám v řadě případů daří. Následně předáváme tyto původce na Magistrát města Ostravy, který pak může ukládat sankce těmto původcům za tyto černé skládky."

Během dvou dnů se ze Zárubecké ulice odvezlo 13 kontejnerů odpadu. Práce pak přerušilo počasí a bude se v nich opět pokračovat.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Slezské Ostravě budou rozmístěny velkoobjemové kontejnery na odpad z domácností

Jako každý rok budou ve Slezské Ostravě začátkem jara znovu přistaveny kontejnery pro sběr velkoobjemového odpadu. Občanům budou k dispozici od příštího týdne po dobu jedenácti dnů na různých místech v rámci městského obvodu.

Sběrný dvůr pod estakádou ve Frýdku-Místku se nově výrazně zvětšil

28. března 2024 16:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Frýdlantský miniexpres

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ještě pohodlněji vozit odpad do sběrného dvoru pod estakádou. Nově byl totiž za necelé tři miliony korun výrazně rozšířen. Dá se do něj vjet autem a odpad pohodlně vyložit.

Ostrava sváží vánoční stromky od kontejnerů. V Třinci začnou v pátek

4. ledna 2024 17:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostrava sváží od kontejnerových stání na sídlištích a od bytové zástavby vánoční stromky. O svoz se starají zaměstnanci OZO Ostrava, kteří mají harmonogram naplánován až do poloviny února. Vyváží se pravidelně jednou týdně. V Třinci například začínají se svozem v pátek 5. ledna.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti malovaly Ostravu za 100 let. Díla jsou k vidění ve Dvoraně centrálního obvodu

Žáci základních škol Moravské Ostravy a Přívozu namalovali, jak si představují Ostravu za 100 let. Nejlepší díla byla oceněna a ze všech se zároveň připravila výstava. Ta je k vidění ve Dvoraně radnice centrálního obvodu.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Městská policie označovala u slezskoostravské Loděnice kola syntetickou DNA, chrání je před krádeží

Občané Ostravy mají už jedenáctým rokem možnost chránit svá kola, koloběžky, nebo invalidní vozíky pomocí syntetické DNA. Nechat si je zdarma označit mohli už poněkolikáté taky na cyklostezce u slezskoostravské Loděnice.

Ve Slezské Ostravě už po desáté symbolicky přivítali prázdniny akcí pro celou rodinu

Akce pro děti i dospělé symbolicky uvítala ve Slezské Ostravě prázdniny. Travnaté prostranství na okraji Heřmanic ožilo druhou červencovou sobotu zábavnými atrakcemi a soutěžemi. Jednalo se už o desátý ročník oblíbené akce.

Baseballistům Arrows Ostrava se letos daří. V tabulce extraligy jsou stále na 4. místě

25. července 2024 15:33 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava mají dobře našlápnutou sezonu. Zatím si vedou mnohem lépe než v předchozích dvou letech. Aktuálně jsou v tabulce na 4. místě.

Slezská Ostrava likviduje obří černou skládku v Zárubecké ulici
Vydáno 25. dubna 2023 11:18, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Obrovská černá skládka, která vznikala pravděpodobně několik let. Taková byla situace na okraji Zárubecké ulice v Ostravě. Nyní obvod přistoupil na její likvidaci. Vyžádala si poměrně náročné nasazení a také těžkou techniku. Úklid takových skládek může obvod vyjít až na statisíce korun, původce je přitom téměř nemožné dohledat.

Obrovská hromada odpadků, kterou musí nabírat velký bagr. Konec slepé Zárubecké ulice na okraji Slezské Ostravy a velká černá skládka, která tady vznikala možná i desítky let.

Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "To složení té černé skládky je všeho možného druhu. Ať jsou to nějaké pneumatiky, plasty z aut, ať je to odpad z domácností. Občas se mezi tím vyskytne i nějaká lehce stavební suť, ale převážně opravdu je to komunální odpad a nějaké pneumatiky a další věci, které se tady postupem času nahromadily." - Jak náročná ta likvidace pro vás je? - "Situace je pro nás náročná nebo tato akce. Protože musíme zkoordinovat na malém ploše kontejnery a traktor-bagr, který to nakládá."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Černé skládky jsou pro městský obvod dlouhotrvající problém. Ročně likvidujeme desítky černých skládek na pozemních, které patří městskému obvodu. Jedná se jak o menší skládky, kdy například stavební firmy vyhodí korbu jednoho nákladního auta, ale i o větší skládky, kde se nám vrství více původců odpadu. A tyto skládky často zaberou více dnů na likvidaci a takhle si vyžádají vyšší finanční náklady na tuto likvidaci."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Předpokládaný odhad jsme zatím dávali 10 kontejnerů z OZO. Uvidíme, jak to půjde, kolik toho bude, protože vždycky, jak se do toho hrábne, tak to nabude. Takže nějaká odhad a realita může být jinačí. Podílí se na tom teď aktuálně jeden bagr s OZO tady jezdí dvě vozidla, které přivážejí kontejnery, plus následně se tady budou pohybovat dělníci čištění města, kteří postupně budou potom dočišťovat ty okolní plochy, kde se bagr nedostane, aby se to dočistilo."

Na likvidaci černých skládek se podílí kromě obvodu a jeho dělníků, často i technické služby Slezská Ostrava. Protože zejména u větších skládek je potřeba zapojit i další techniku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Bavíme se až o desítkách tisíc korun na likvidaci každé jednotlivé skládky. A nutná je samozřejmě také likvidace odpadu, kde spolupracuje městský obvod s OZO Ostrava, které na základě objednávky města poskytuje městskému obvodu příslušný počet kontejnerů na velkoobjemový odpad. Problém však nastává zejména u stavební suti a dalších nebezpečných odpadů, u kterých městský obvod musí za ukládání těchto odpadů platit nemalé finanční prostředky. Při likvidaci bezdomoveckého městečka u řeky Ostravice se tak náklady nejenom na likvidaci té skládky, ale právě na uložení odpadu vyšplhaly až k půl milionu korun."

Lidé si často neuvědomují, že pokud budou odhaleni, hrozí jim za založení černé skládky pokuta až 50 tisíc korun. U podnikatelů je to mnohonásobně více. A pokuta může hrozit i majiteli pozemku.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod bohužel nemá příliš účinných nástrojů ve své gesci, jak bojovat s černými skládkami, přesto se snažíme ve spolupráci s městskou policií aktivně vyhledávat původce černých skládek, což se nám v řadě případů daří. Následně předáváme tyto původce na Magistrát města Ostravy, který pak může ukládat sankce těmto původcům za tyto černé skládky."

Během dvou dnů se ze Zárubecké ulice odvezlo 13 kontejnerů odpadu. Práce pak přerušilo počasí a bude se v nich opět pokračovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000036872/slezska-ostrava-likviduje-obri-cernou-skladku-v-zarubecke-ulici