Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let

Ostrava-Slezská Ostrava |

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.

Sbor dobrovolných hasičů začal v Heřmanicích fungovat 1. října roku 1893. Oslavy 130. výročí si ale hasiči připravili na konec školního roku.

Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Letošní oslavy jsme pojali formou takového průvodu. Kdy to začalo dopoledním programem v kostele svatého Marka v Ostravě-Heřmanicích, kde proběhla mše. Po té mši se udělal průvod s prapory přes Heřmanice a skončilo se tady u naší hasičské zbrojnice."

Průvod skončil u hasičské zbrojnice, kde proběhla zdravice, předání praporů a také slavnostní stuhy.

Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Dostali jsme pamětní plaketu od okresního sdružení města Ostravy k našemu 130letému výročí založení sboru Hasiči Ostrava-Heřmanice. Udělali jsme tady výstavu, která zobrazuje historii našeho sboru dobrovolných hasičů od prvních dnů toho založení a schůze našich bývalých členů, až po současnost plus vizualizace do budoucna, kde letošní rok by se měla začít rekonstruovat naše hasičská zbrojnice a měla by končit příštím rokem."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod Slezská Ostrava dlouhodobě podporuje jednotky sboru dobrovolných hasičů. Zřizuje jich celkem 5 a při každé z těchto jednotek působí také sbor dobrovolných hasičů, tedy spolek, který organizuje i kulturní, společenské akce, a především pracuje s mládeží. Zrovna heřmaničtí hasiči jsou v tomto velmi dobří. Jejich mladí hasiči získávají ocenění na republikové úrovni. Já jsem proto, že takto aktivní sbor u nás v obvodu máme."
Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Máme hodně členů, máme zhruba 124 členů, z toho 60 dětí a mládeže. 23 členů jednotky sboru dobrovolných hasičů a potom ženy, děti, dorost a podobně. Takže naše členská základna je celkem velká. Máme i úspěšné nástupce. Máme tady jednu mistryni České republiky v dorostu nebo dětí. A naše mládež vždy bojuje o první příčky v soutěžích, kterých se účastní celý rok."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Věřím, že hezkým dárkem ke 130. výročí bude heřmanickým hasičům výstavba nové hasičské zbrojnice, která začne už na podzim tohoto roku."
Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Těšíme se na ni náramně, protože už několik let za to bojujeme, o tu rekonstrukci. A bude to taková třešnička na dortu k tomu našemu výročí, těm 130 letům sboru."

Jako každému dobrovolnému sboru by se také do budoucna hodila obměna techniky.

Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Máme zánovní Mercedes, který je zhruba 6 let starý. Pak tady máme cisternu, která je už přes 30 let stará, už trošku dosluhuje. Tak uvidíme, jestli do budoucna se nám podaří nějakou novou cisternu vyjednat."

Hasiči by si do dalších 130 let přáli, ať se jejich sbor dál rozvijí, mají více zásahů a výcviku a jejich mládež, aby dál sbírala sportovní úspěchy nejen u nás, ale i ve světě.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová stanice i zásahový vůz. Frýdek-Místek investoval do dobrovolných hasičů 84 milionů

19. června 2023 12:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku dostali profesionální zázemí a nový zásahový vůz. Město nechalo zrekonstruovat jejich původní zbrojnici, která nyní jako jedna z mála v kraji splňuje standardy stanice pro profesionální sbor.

Generální ředitel hasičů ocenil modernizaci zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku

31. srpna 2023 13:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekonstruovaná zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku nadchla generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Osobně si ji totiž přijel prohlédnout. A ocenil, že město do její modernizace investovalo 74,5 milionu korun. A za dalších 10 milionů pořídilo hasičům nový vůz.

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku už mají desítky výjezdů z nové stanice

17. srpna 2023 15:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči ve Frýdku-Místku už přes dva měsíce využívají novou hasičskou zbrojnici i velkokapacitní zásahový vůz. Díky tomuto zázemí a vybavení splňují jako jedni z mála v kraji standardy podobně profesionálním hasičům.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let
Vydáno 4. července 2023 9:01, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.

Sbor dobrovolných hasičů začal v Heřmanicích fungovat 1. října roku 1893. Oslavy 130. výročí si ale hasiči připravili na konec školního roku.

Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Letošní oslavy jsme pojali formou takového průvodu. Kdy to začalo dopoledním programem v kostele svatého Marka v Ostravě-Heřmanicích, kde proběhla mše. Po té mši se udělal průvod s prapory přes Heřmanice a skončilo se tady u naší hasičské zbrojnice."

Průvod skončil u hasičské zbrojnice, kde proběhla zdravice, předání praporů a také slavnostní stuhy.

Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Dostali jsme pamětní plaketu od okresního sdružení města Ostravy k našemu 130letému výročí založení sboru Hasiči Ostrava-Heřmanice. Udělali jsme tady výstavu, která zobrazuje historii našeho sboru dobrovolných hasičů od prvních dnů toho založení a schůze našich bývalých členů, až po současnost plus vizualizace do budoucna, kde letošní rok by se měla začít rekonstruovat naše hasičská zbrojnice a měla by končit příštím rokem."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod Slezská Ostrava dlouhodobě podporuje jednotky sboru dobrovolných hasičů. Zřizuje jich celkem 5 a při každé z těchto jednotek působí také sbor dobrovolných hasičů, tedy spolek, který organizuje i kulturní, společenské akce, a především pracuje s mládeží. Zrovna heřmaničtí hasiči jsou v tomto velmi dobří. Jejich mladí hasiči získávají ocenění na republikové úrovni. Já jsem proto, že takto aktivní sbor u nás v obvodu máme."
Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Máme hodně členů, máme zhruba 124 členů, z toho 60 dětí a mládeže. 23 členů jednotky sboru dobrovolných hasičů a potom ženy, děti, dorost a podobně. Takže naše členská základna je celkem velká. Máme i úspěšné nástupce. Máme tady jednu mistryni České republiky v dorostu nebo dětí. A naše mládež vždy bojuje o první příčky v soutěžích, kterých se účastní celý rok."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Věřím, že hezkým dárkem ke 130. výročí bude heřmanickým hasičům výstavba nové hasičské zbrojnice, která začne už na podzim tohoto roku."
Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Těšíme se na ni náramně, protože už několik let za to bojujeme, o tu rekonstrukci. A bude to taková třešnička na dortu k tomu našemu výročí, těm 130 letům sboru."

Jako každému dobrovolnému sboru by se také do budoucna hodila obměna techniky.

Michal Gavlas, velitel SDH Ostrava-Heřmanice: "Máme zánovní Mercedes, který je zhruba 6 let starý. Pak tady máme cisternu, která je už přes 30 let stará, už trošku dosluhuje. Tak uvidíme, jestli do budoucna se nám podaří nějakou novou cisternu vyjednat."

Hasiči by si do dalších 130 let přáli, ať se jejich sbor dál rozvijí, mají více zásahů a výcviku a jejich mládež, aby dál sbírala sportovní úspěchy nejen u nás, ale i ve světě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000038029/dobrovolni-hasici-v-ostravehermanicich-funguji-uz-130-let