Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy

Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy