Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy

Ostrava-Jih |

Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Nahlásit chybu


K tématu

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí bude letos hledat nejlepší zelňačku

14. srpna 2023 15:49 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se opět připravuje na jeden z největších gastrofestivalů. Ožije jím historické centrum kolem zámku a náměstí. Pořadatelé slibují na 60 stánků s dobrým jídlem a pitím a další program. Vystoupí známé osobnosti a také se bude vařit a následně hodnocením hledat nejlepší zelňačka.

Ve Frýdku-Místku se hledají kuchařské týmy do soutěže o nejlepší zelňačku

18. května 2023 14:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek už se pomalu připravuje na letní gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí. Letos bude jeho součástí nová soutěž o nejlepší zelňačku. Už teď se hledají kuchařské týmy, které se do soutěže přihlásí a přímo na festivalu pak uvaří 20 litrů polévky.

Frýdek-Místek opět hledá recept na nejlepší sváteční vánočku

23. listopadu 2023 16:44 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek vyhlásil třetí ročník soutěže o nejlepší sváteční vánočku. I letos se tak mohou přihlásit profesionální i amatérští kuchaři nebo i různé týmy. Do hodnocení se opět zapojí veřejnost na Adventním městečku a nejlepší recept město po vyhlášení také zveřejní.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Včera 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

18. dubna 2024 11:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy
Vydáno 24. ledna 2023 20:43, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000035389/ostravsti-skolaci-se-utkali-v-soutezi-o-cokoladovou-varecku-varili-bezmase-pokrmy