Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • PO ZŘÍCENÍ ČÁSTI HOTELU ZÁMEČEK V ČELADNÉ HASIČI VYPROŠŤOVALI ZASYPANÉ HOSTY
  • V SOBOTU SE V DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVIC KONÁ GASTROFESTIVAL POJEZFEST
  • V BESKYDSKÉ OBCI ŘEKA LIDÉ ODMÍTAJÍ ZÁMĚR ROZŠÍŘIT TĚŽBU V KAMENOLOMU
  • KAŠNA NA MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ V KARVINÉ SE REKONSTRUUJE PO JEJÍM POŠKOZENÍ
  • RADNICE MORAVSKÉ OSTRAVY A PŘÍVOZU SE ZAPOJÍ DO OSTRAVSKÉ MUZEJNÍ NOCI
  • NA SÍDLIŠTI DUBINA HOŘEL BYT, NĚKOLIK LIDÍ BYLO PŘED PLAMENY ZACHRÁNĚNO
  • DO KARVINÉ SE VRACÍ NHL GLOBAL FAN TOUR PRO VŠECHNY HOKEJOVÉ FANOUŠKY
  • KRAJ INVESTUJE DO PROMĚNY INTERNÁTU V OSTRAVĚ-ZÁBŘEHU
  • V OSTRAVĚ-PORUBĚ ZAČALO RAJONOVÉ ČIŠTĚNÍ KOMUNIKACÍ
  • PORUBSKÝ DEN BEZPEČÍ PŘILÁKAL DAVY LIDÍ, K VIDĚNÍ BYLY UKÁZKY SLOŽEK IZS
  • SŠ HOTELNICTVÍ A SLUŽEB V OPAVĚ REKONSTRUUJE PROSTORY ZNIČENÉ POVODNÍ
  • DOBROVOLNÍ HASIČI Z FRÝDKU VYHRÁLI KRAJSKOU SOUTĚŽ VE VYPROŠŤOVÁNÍ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVÍ ČÁST TĚŠÍNSKÉ, SLEZSKÉ A TŘÍDY TGM. ŘIDIČE ČEKAJÍ UZAVÍRKY

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

      Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
      Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
      Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

      Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

      Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

      Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

      Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

      Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

      Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr

      Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

      Koštovačka srovnala kvalitu krmášových koláčů

      29. srpna 2024 17:21 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

      Ve Studénce se konal třetí ročník “koštovačky”. Jedná se o mini gastrofestival, jehož součástí je soutěž O nejlepší studénecký koláček.


      Hasiči v noci vyprošťovali sutinami zasypané hosty zříceného hotelu v Čeladné

      Dnes 6:32 | Čeladná | Libor Běčák

      Dva lidi, které zavalily sutiny, vyprostili hasiči ze zborcených vnitřních prostor hotelů v Čeladné. Další hosty uvězněné ve vyšším patře evakuovali po žebříku.

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajskou soutěž ve vyprošťování

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajské kolo soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod. Soutěž prověřila celkem 17 týmů profesionálních i dobrovolných jednotek, které se utkaly v simulacích reálných scénářů nehod. Frýdecký tým předvedl nejlepší výkon právě mezi dobrovolnými jednotkami.

      Školáci soutěžili v netradičních disciplínách o finále Wolframu ve vojenském prostoru Libavá

      Včera 11:27 | Havířov | Libor Běčák

      V Havířově a Opavě odstartoval 8. ročník branně vědomostní soutěže Wolfram pro základní a střední školy Moravskoslezského kraje. Letos se do ní zapojilo rekordních 152 škol. Vítězové oblastních kol postoupí do zářijového finále ve vojenském prostoru Libavá.

      Městské koupaliště v Opavě prochází rekonstrukcí. Povodně poškodily přízemí památkově chráněné budovy

      7. května 2025 22:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Městské koupaliště v Opavě se připravuje na letní sezonu. Aktuálně prochází rekonstrukcí přízemí hlavní budovy, která je spolu s bazény vedena v seznamu kulturních památek a na které se podepsaly loňské zářijové povodně.

      Šoférka s přetíženým návěsem na dezolátních pneumatikách ohrožovala všechny okolo

      Včera 11:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policisté, kteří se v rámci tzv. Kamion teamu zaměřují na kontroly nákladních vozidel, zaznamenali v minulých dnech hned několik hříšníků. Křiklavým případem byla 30letá řidička soupravy s pískem, která neuhlídala hmotnost nákladu, nedodržela bezpečnostní přestávky a především hazardovala na značně poškozených pneumatikách.

      Největší hvězdy atletického světa přijedou do Ostravy. Zlatá tretra je velkým lákadlem i pro ně

      Atletický mítink Zlatá tretra bude opět světový. Účast totiž potvrdily největší hvězdy současné atletiky v technických disciplínách - oštěpař Níradž Čopra a létající muž Armand "Mondo" Duplantis, který nemá konkurenci ve skoku o tyči.

      Na sídlišti Dubina hořel byt, několik lidí bylo před plameny zachráněno, žena slezla 7 pater po hromosvodu

      7. května 2025 12:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Exploze předcházela požáru bytu na sídlišti Ostravě-Dubina. Několik lidí bylo z domu evakuováno. Jedna žena se přímo z hořícího bytu zachránila slezením po hromosvodu. O zraněné se postarali zdravotníci záchranné služby. Potvrzenou obětí je pes.

      Aktivita klíšťat je na vrcholu, lékaři doporučují očkování

      Aktivita klíšťat je podle měření výskytu na vrcholu. A Krajská hygienická stanice eviduje první případy nemocných boreliózou i klíšťovou encefalitidou. Na očkování však stále není pozdě.

      Obchvat kolem Karviné chce zamezit nehodovosti a instaluje bezpečnostní reflexní prvky

      6. května 2025 16:04 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

      Na obchvatu kolem Karviné přibudou nové bezpečnostní prvky, které zamezí dalším nehodám. Na křižovatce mezi obchvatem a Třídou 17. listopadu se totiž od jejího otevření stalo již dvanáct nehod.

      V Porubě se mění druhy ptáků. Květen je ideálním obdobím pro jejich pozorování

      S příchodem jara ožila příroda a s ní i ptačí svět. V Ostravě-Porubě nyní můžeme pozorovat, jak čerstvě narozená mláďata, tak dospělé jedince, kteří se je snaží krmit a chránit.

      V Porubě se mění druhy ptáků. Květen je ideálním obdobím pro jejich pozorování

      S příchodem jara ožila příroda a s ní i ptačí svět. V Porubě nyní můžeme pozorovat, jak čerstvě narozená mláďata, tak dospělé jedince, kteří se je snaží krmit a chránit.

      V Ostravě-Porubě začalo rajonové čištění komunikací. Na termín upozorňují značky

      V Porubě odstartovalo po zimě rajonové čištění komunikací. Na termín jarního úklidu upozorní obyvatele ulic několik dní předem přenosné dopravní značky.

      Porubský den bezpečí přilákal davy lidí. K vidění byly i dynamické ukázky složek IZS

      Louka u Francouzské ulice ožila Porubským dnem bezpečí, na kterém se prezentovali hasiči, policisté, strážníci nebo zdravotníci. Akci si nenechaly ujít stovky lidí.

      Nádraží Ostrava-Svinov projde v roce 2026 rekonstrukcí

      7. května 2025 9:41 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka | Svinovský miniexpres

      Vysokorychlostní trať výrazně zlepší dopravu i zaměstnanost v kraji. Ostrava se díky ní propojí s mezinárodní sítí – do Vídně či Varšavy se lidé dostanou za hodinu. Už v roce 2026 proto začne Správa železnic rekonstruovat svinovské nádraží.

      V Ostravě-Zábřehu byl odhalen pomník u pamětní lípy

      V letošním roce si připomínáme 80. výročí ukončení druhé světové války, což v Ostravě provázela celá řada událostí. V městské části Zábřeh byl například odhalen nový pomník u památné lípy.

      Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku
      Vydáno 4. února 2025 13:22, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
      20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

      Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

      Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
      Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
      Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

      Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

      Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

      Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

      Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

      Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000047132/zaci-zakladnich-skol-z-ostravy-se-utkali-v-kucharske-soutezi-o-cokoladovou-varecku