Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Koštovačka srovnala kvalitu krmášových koláčů

29. srpna 2024 17:21 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Ve Studénce se konal třetí ročník “koštovačky”. Jedná se o mini gastrofestival, jehož součástí je soutěž O nejlepší studénecký koláček.


S opravami silnic pomáhají evropské peníze. Kraj rekonstruoval další na Opavsku

Dnes 11:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Silnice mezi Štáblovicemi a Oticemi prošla zásadní proměnou. Rekonstrukce nejenže zvýšila komfort jízdy, ale také zlepšila bezpečnost v tomto úseku. Současně byla zahájena další důležitá oprava – dvoukilometrová silnice z Pilszcze na polských hranicích směrem na Opavu. Na obě akce kraj získal financování z evropských fondů.

Druhá etapa rekonstrukcí na poliklinice vylepšuje především interiéry

Poliklinika v Karviné-Mizerově prochází velkou proměnou. Po rekonstrukcích exteriéru se začínají modernizovat také prostory uvnitř.

Žáci druhého stupně ZŠ K. Světlé se učí finanční gramotnosti, deváťáci ji budou mít i jako samostatný předmět

Základní škola Karolíny Světlé v Havířově se v hodinách matematiky a občanské výuky věnuje i finanční gramotnosti. Žáci se také v tomto tématu úspěšně účastní soutěží. Škola však jde ještě dál.

Noční kontroly v MHD v centru Ostravy a Jihu. Každý dvacátý jel bez platného lístku

Dnes 10:24 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

1 012 zkontrolovaných cestujících v celkem 46 spojích, a z toho 50 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 7. února na sobotu 8. února 2025. Noční akce probíhala na autobusových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

Nový kamenný chodník zlepší přístup k zvířatům v zookoutku v Karviné

Pracovníci Technických služeb Karviná se pustili do rozšíření chodníku podél plotu zookoutku v parku Boženy Němcové. Díky tomu si malí návštěvníci, obdivovatelé zvířat i ostatní kolemjdoucí mohou užít procházku bez obav z ušpinění obuvi.

Parlament dětí a mládeže se sešel poprvé v novém roce ve Slezské Ostravě

Možnost prezentovat své názory, zapojit se do veřejného dění a podílet se na rozvoji Ostravy dává studentům Parlament dětí a mládeže. Ten se už více než rok schází pravidelně taky ve Slezské Ostravě. Letošní první schůze se tu uskutečnila na konci ledna.

V Havířově vznikne letos na 300 parkovacích míst

Více než 300 parkovacích míst chce radnice vytvořit v letošním roce. Nová stání vzniknou například v ulici Karvinská, Lípová, nebo Junácká.

Návštěvnické centrum vystavuje klobouky následníka trůnu a jeho ženy

Návštěvnické centrum ve spolupráci s Muzeem Novojičínska vystavuje dva speciální exponáty. Jedná se o klobouky Františka Ferdinanda dʼEste a jeho manželky Žofie Chotkové. K vidění tu budou celý rok.

Podmínka za krádež kol během povodní: Soud zohlednil lítost i spolupráci s policií

6. února 2025 17:20 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Až osmileté vězení hrozilo jednatřicetiletému muži, který v době povodní ukradl z domu v centru Bohumína tři jízdní kola. Soud v Karviné mu nakonec uložil jen podmínku. Muž se totiž přiznal a kola vrátil.

Velitel dobrovolných hasičů z Opavy-Vávrovic tragicky zahynul při kácení stromů

5. února 2025 17:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Opavě-Vávrovicích bohužel tragicky přišla o svého velitele. O život přišel v zaměstnání při kácení stromů u řeky Opavy.

Školáci si užili pololetní prázdniny v zoo, čekal je i malý dárek za vysvědčení

Zoo Ostrava přichystala v pátek speciální program pro všechny školáky a školačky. V rámci pololetních prázdnin je v zoologické čekala zábava i nové poznatky. Hned u vstupu si navíc mohli vyzvednout malý dárek.

Slezskoostravská galerie zve na výstavu Metafora, ukazuje obrazy oceňovaného malíře Malińskeho

Jeho díla můžete nalézt v muzeích v Polsku, Rusku i na Ukrajině. Obrazy mezinárodně oceňovaného autora Ivan Malińskeho teď ale vystavuje taky Slezskoostravská galerie. Výstava s názvem Metafora tu bude k vidění do poloviny března.

Požár garáže ve Slezské Ostravě způsobil škodu za půl milionu

Ve Slezské Ostravě zasahovaly ve čtvrtek večer tři hasičské jednotky u požáru garáže. Událost se obešla bez zranění, ale oheň napáchal škodu za půl milionu korun. Hasiči ale zásahem uchránili majetek za 1,5 milionu.

Seniory z centra Ostravy čeká letos plno atraktivních zájezdů i další akce

Organizované výlety pro seniory se v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz staly tradicí. Ani letošní rok není výjimkou a senioři se mohou těšit na šest tematických zájezdů.

Bytové muzeum v ostravské Jubilejní kolonii slaví rok

Už rok v Jubilejní kolonii v Ostravě-Hrabůvce funguje bytové muzeum. Jedná se o první muzejní instituci v celém obvodu. Nejen během tradičních úterních prohlídek ho za navštívilo přes 5,5 tisíce lidí.

Komunitní centrum pro seniory Gabriel má nové prostory v Ostravě-Zábřehu

Komunitní centrum pro seniory Gabriel od února slouží svým klientům v nových, rekonstruovaných prostorách. Investici do obnovy nájemních prostor v Ostravě-Zábřehu zajistil městský obvod Ostrava-Jih, město a ostravská Charita.

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku
Vydáno 4. února 2025 13:22, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000047132/zaci-zakladnich-skol-z-ostravy-se-utkali-v-kucharske-soutezi-o-cokoladovou-varecku