Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku

20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Koštovačka srovnala kvalitu krmášových koláčů

29. srpna 2024 17:21 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Ve Studénce se konal třetí ročník “koštovačky”. Jedná se o mini gastrofestival, jehož součástí je soutěž O nejlepší studénecký koláček.


V Ostravě-Bartovicích vykolejil spěšný vlak, strojvedoucího museli ošetřit

Dnes 14:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V úterý po poledni vykolejil při průjezdu stanicí Ostrava-Bartovice spěšný vlak. Nikdo z cestujících se nezranil, záchranáři museli ale na místě ošetřit strojvedoucího. Příčiny nehody zjišťují drážní inspektoři ve spolupráci s policií.

Zaměstnanec porubské radnice pomohl se záchranou života

Pan Vlastimil Melichárek pracuje pro porubskou radnici na parkovišti před poliklinikou Fakultní nemocnice Ostrava. Pomáhá řidičům s parkováním i placením. Právě platba parkovacího lístku se v okamžiku změnila v boj o život.

Důl ČSM se připravuje na postupný konec těžby, počet zaměstnanců se bude snižovat

Zhruba ještě jeden rok se bude těžit černé uhlí v poslední činné šachtě v Česku. Stonavský důl ČSM pak bude postupně likvidován, aby byl po dalších třech letech úplně uzavřen. Postupně budou na šachtě také končit zaměstnanci.

Havířov má ve sběrném dvoře velký box na dřevěný odpad, ten se následně recykluje

Havířov hledá efektivní způsoby, jak snížit náklady na likvidaci odpadu a šetřit životní prostředí. Nový systém sběru dřeva ve sběrném dvoře pomáhá udržet pořádek a zároveň umožňuje jeho další využití k výrobě nábytku.

U polikliniky v Ostravě-Hrabůvce informuje o dění v obvodu nová interaktivní tabule

Nová informační interaktivní tabule slouží lidem z Ostravy-Jihu před hrabůvkovskou poliklinikou. Jedná se už o třetí tabuli v obvodu – první byly nainstalovány už roce 2023, a to na radnici a u nákupního střediska Kotva.

Čeladná po třech letech zvedla místní poplatek za odpady

Obec Čeladná letos zvýšila poplatek za odpady o 80 korun, tedy na 780 korun na osobu a rok. K tomuto kroku zastupitelé přistoupili po třech letech.

Pacienti ortopedie jsou v havířovské nemocnici hospitalizováni na novém oddělení

Před rokem a půl začala nemocnice v Havířově s operacemi endoprotéz velkých kloubů. Nyní se ortopedické oddělení přestěhovalo do nových prostor.

Na přejezdu ve Studénce uvízl další kamion. Bleskový zásah svědka zastavil vlak

Včera 15:15 | Studénka | Jiří Cileček

Další nebezpečná situace se odehrála na nechvalně proslulém železničním přejezdu ve Studénce. Řidič nákladního vozidla vjel na přejezd v době, kdy se začaly sklápět závory. Díky rychlé reakci svědka stihl přijíždějící vlak zastavit včas.

Ostrava podporuje rozvoj kvality škol. Na projekty půjde 9 milionů

Ostrava se snaží prostřednictví dotačních titulů rozvíjet kvalitu školství ve městě. V letošním roce rozdá na nejrůznější programy základním a mateřským školám přes devět milionů korun. Například škola v Krásném Poli se s dětmi zaměří na finanční gramotnost.

Havířov ocenil dobrovolné dárce krve za rok 2024

Radnice v Havířově každým rokem oceňuje bezpříspěvkové dárce krve a krevní plazmy. Slavnostní poděkování se uskutečnilo v kině Centrum.

Vietnamská komunita MS kraje v Akordu přivítala nový lunární rok. Bude ve znamení hada

Příchod nového lunárního roku přivítala na konci ledna Vietnamská komunita MS kraje v Akordu. Jedná se pro ně o největší oslavy roku, jelikož jsou srovnatelné s českými Vánocemi. Letošní nový rok se podle asijského zvěrokruhu ponese ve znamení hada.

Czech Indoor Gala patří mezi nejlepší světové atletické mítinky. Největším lákadlem je čtyřstovka žen

Ostrava bude patřit atletice. Uskuteční se totiž další ročník halového atletického mítinku Czech Indoor Gala, který byl podruhé za sebou zařazen mezi devět nejelitnějších světových halových mítinků této sezóny.

Zastupitelé novelizovali vyhlášku o očním klidu v Ostravě. Výjimku dostalo 44 akcí

Noční klid v Ostravě bude i letos v některých případech upraven. Zastupitelé města schválili novelizaci obecně závazné vyhlášky o nočním klidu, která stanovuje výjimky pro vybrané kulturní, sportovní a společenské akce. Letos jich bude celkem 44.

Poruba má má nový parkovací dům. Poslouží obyvatelům i návštěvníkům Pokladu

Parkování v Ostravě-Porubě se opět o něco zlepšilo. U Domu kultury Poklad byl dokončen druhý parkovací dům, který nabízí dalších 64 parkovacích míst. Spolu s prvním parkovacím domem doplní parkovací kapacity nejen pro rezidenty, ale i pro návštěvníky a zaměstnance Pokladu.

Ostravští zastupitelé schválili seznam akcí se zkrácenou dobou nočního klidu

2. února 2025 19:24 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zastupitelstvo města vydalo novelizaci obecně závazné vyhlášky o nočním klidu. Zákon stanovuje dobu tzv. nočního klidu mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní. Umožňuje ovšem také obcím, aby vydáním obecně závazných vyhlášek tuto dobu nočního klidu ve výjimečných případech zkrátily.

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku
Vydáno 4. února 2025 13:22, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000047132/zaci-zakladnich-skol-z-ostravy-se-utkali-v-kucharske-soutezi-o-cokoladovou-varecku