Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku

Ostrava-Jih |

20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Nahlásit chybu


K tématu

Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr

6. března 2025 16:23 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

Soutěž rozhodla, kdo peče nejlepší krmášové koláčky

29. srpna 2025 8:40 | Studénka | Petra Dorazilová

Ve Studénce se konal další ročník gastro soutěže o nejlepší krmášový koláček. Hodnotících kritérií bylo pět, důležitá byla chuť, vůně, ale také vzhled a třeba vláčnost těsta.

Mladí průvodci prezentovali krásy mikroregionů Česka a Slovenska

12. března 2025 8:30 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Turisticky atraktivní krásy mikrogegionů Česka i Slovenska předvedly soutěžní týmy na půdě Střední školy společného stravování v Hrabůvce. Konal se zde totiž již 15. ročník projektové soutěže pro střední školy s názvem Mladý průvodce. Na prvním místě se letos umístila soutěžní dvojice ze Znojma.


Předvánoční atmosféru navodily jarmarky v Janovicích a na Bystrém

Dnes 9:04 | Janovice | Libor Běčák

Tradice rozsvícení vánočních stromů se drží i v Janovicích. Vánoční jarmark s mnoha stánky a hudebním programem se konal také v místní části Bystré.

Dobrovolníci pořádají Vánoční sbírku pro děti z ostravských nemocnic

Včera 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dlouhé dny v nemocnici jsou pro děti náročné, zvlášť v období Vánoc. Skupina dobrovolníků z Ostravska proto organizuje Vánoční sbírku pro děti v ostravských nemocnicích, která má dětem přinést více radosti, hry a pocit, že na ně někdo myslí. A to na základě konkrétních přání zdravotníků z jednotlivých oddělení.

Auto v kolejišti zastavilo tramvaje. DPO zařídil náhradní dopravu

Dnes 1:19, vydáno včera 19:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

V Ostravě skončilo další auto v kolejišti tramvají. Tentokrát u frekventované křižovatky ulic Martinovská a Opavská. Událost omezila provoz tramvají číslo 4. Dopravní podnik Ostrava zařídil náhradní dopravu.

Otužilci plavali na Žermanické přehradě Mikulášskou štafetu

Včera 13:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na Žermanické přehradě se v sobotu 6. prosince konala tradiční Mikulášská přeplavba. Jedná se o štafetu otužilců, kteří uplavali trať delší než 5 kilometrů.

Havířov velkolepě oslavil 70 let od založení města

Včera 10:20 | Havířov | Bára Kelnerová

Vladimír Hron, Big Band Felixe Slováčka, představení Kůň pátý element, kapela Mirai a nakonec ohňostroj. Tak takovou oslavu připravilo město k 70. výročí založení Havířova. Pozváni byli i všichni obyvatelé narození v roce 1955.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

Včera 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Stavba vodovodu na ulici Na Stráni omezuje dopravu, potrvá do konce tohoto roku

Včera 13:20 | Karviná | Gabriela Stašová

V karvinském Ráji momentálně probíhá výměna vodovodního řadu. O veškerých opravách byli obyvatelé včas informováni.

Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

5. prosince 2025 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

5. prosince 2025 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Glow Up University Tour zavítalo poprvé i do Karviné, studentům ukázalo možnosti vysokých škol

Včera 13:10 | Karviná | Gabriela Stašová

Veletrh vysokých škol v Moravskoslezském kraji, Glow Up University Tour, se zastavila i v Karviné, aby ukázala studentům, že jít na vysokou školu má smysl a že i oni mohou nalézt svůj vysněný obor v regionu.

Pekaři

Ostrava Nástup: od 8. prosince 2025 od 35 000 do 45 000 Kč/měsíc

Ostravský program Tvoříme prostor oživí Radvanice, Bartovice i Svinov

Včera 18:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří další komunitní projekty, které rozvíjejí městské prostředí a posilují sousedské vztahy. V rámci programu Tvoříme prostor město rozdělí téměř milion korun. Nové nápady oživí veřejná místa v Radvanicích, Bartovicích a ve Svinově.

Dobrovolníci pořádají Vánoční sbírku pro děti z ostravských nemocnic

Včera 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dlouhé dny v nemocnici jsou pro děti náročné, zvlášť v období Vánoc. Skupina dobrovolníků z Ostravska proto organizuje Vánoční sbírku pro děti v ostravských nemocnicích, která má dětem přinést více radosti, hry a pocit, že na ně někdo myslí. A to na základě konkrétních přání zdravotníků z jednotlivých oddělení.

Vánoční kluziště v centru Ostravy opět těší bruslaře

5. prosince 2025 14:18 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Rozsvícením stromu na Masarykově náměstí odstartovaly Ostravské Vánoce. Ty probíhají tradičně na čtyřech scénách, a jednou z neoblíbenějších je scéna vánočního kluziště.

Žáci ZŠ Ostravy-Jihu si vyzkoušeli, jak funguje samospráva obvodu

5. prosince 2025 12:04 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Na radnici městského obvodu Ostrava-Jih opět proběhlo simulované zastupitelstvo, které žákům místních základních škol přiblížilo fungování samosprávy. Dvoudenního programu se zúčastnila téměř padesátka dětí, zástupci vedení radnice obvodu i ostravští radní.

V Ostravě-Mariánských Horách slavnostně rozsvítili vánoční strom v kostele Panny Marie Královny

4. prosince 2025 17:32 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

V kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách se slavnostně rozsvítil vánoční strom. Tradiční akce se už podruhé konala uvnitř chrámu, který dodává předvánočnímu setkání jedinečnou atmosféru. Program odstartoval koncert dětí z místních mateřských škol a školního sboru Základní školy generála Janka.

Vítězem Naší Poruby je Hravý odpočinek na osmáku. Autor může čerpat až 5 mil. Kč

4. prosince 2025 17:14 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Participativní rozpočet Naše Poruba zná vítěze. Veřejnost mohla vybírat ze tří finálových projektů. V hlasování, do kterého se zapojil rekordní počet lidí, nakonec uspěl návrh Hravý odpočinek na osmáku.

Žáci základních škol z Ostravy se utkali v kuchařské soutěži O čokoládovou vařečku
Vydáno 4. února 2025 13:22, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
20 pokrmů z vepřové panenky přistálo na talíři porotě již 25. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku. Připravili je žáci 7. - 9. tříd základních škol z Ostravy a organizace se jako každoročně ujala Střední škola společného stravování.

Panenka na nebi, s batátovým pyré, na hříbkách nebo třeba v parmazánové krustě. Žáci z ostravských základních škol připravili celou řadu pokrmů v rámci soutěže O čokoládovou vařečku. Ve všech se ale muselo objevit hlavní téma letošního ročníku – vepřová panenka.

Šimon Petr Podveský, soutěžící ze ZŠ Mitušova: „Připravil jsem si vepřovou panenku na víně s bramborami. Určitě nějaké problémy byly, hlavně teda s omáčkou, která se mi nevydařila úplně, jak jsem chtěl, ale myslím si, že panenka byla v pohodě a brambory taky.“
Adéla Foldynová, soutěžící ze ZŠ Ostrava-Výškovice: „Dneska jsem si pro porotu připravila panenku se salátem. Celý recept jsem sestavila sama. Vymýšlela jsem ho v 10 večer.“
Simona Zoubková, soutěžící ze ZŠ Ivana Sekaniny: „Já jsme připravila panenku v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem. Líbilo se mi to a bavilo mě to vařit. Dneska mi to navíc perfektně všechno vyšlo, takže jsem šťastná.“
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Přijelo 11 škol z Ostravy. Vybrali jsme 20 mladých kuchařek a kuchařů ze sedmých až devátých tříd a převažují žáci z devátých. Přišli k nám představit zažité recepty nebo experimenty. Šli do toho boje a vybrali si ze surovinového koše perfektní přílohy. Vidíme tu třeba batátové pyré, květákový salát a samozřejmě tomu tady vládne vepřová panenka.“

Mladí kuchaři představují svůj kulinářský talent v rámci pódiového vystoupení. Na přípravu 4 porcí jednoho pokrmu mají omezený čas. Po uplynutí pět-a-dvaceti minutové časomíry soutěžící odnesou jeden ze čtyř hotových porci na výstavku na protější straně místnosti.

Michal Adam, porotce soutěže: „Dneska budeme hodnotit samozřejmě nejlépe využitou hlavní surovinu, což je ta panenka, pak nápaditost pokrmů a hlavně jejich chuť. Ta je nejdůležitější a vzhled až v druhé řadě.“ – „A co je na panence složitého, na co si musí dát děti pozor?“ – „Tím, že je to maso, které má nízký obsah tuku, tak se velmi rychle vysuší, takže musí zůstat šťavnatá a vláčná. To je asi nejdůležitější.“

Jedním z dílčích cílů soutěže je i nalákat nové zájemce o studium na hostující škole, která své studenty zapojuje do její organizace.

Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Vlastně soutěží ukazujeme um naší školy a ukazují se tu všichni žáci naší školy. Ať už obor cukrář, kdy připravují pro soutěžící finále v podobě dortu, služby cestovního ruchu zase zaujaly roli hostesky a obor kuchař, to jsou asistenti soutěžících, takže ti i přihlížející se mohou seznámit s jednotlivými obory naší školy.“

Vítězkou letošního, již pět-a-dvacátého ročníku soutěže se stala Marie Kováčiková ze ZŠ Nádražní v Ostravě. Porotu zaujala jsou vepřovou panenkou s dýňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000047132/zaci-zakladnich-skol-z-ostravy-se-utkali-v-kucharske-soutezi-o-cokoladovou-varecku