Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Porubě byla nalezena nevybuchlá stokilová letadlová puma z 2. světové války, po rozsáhlé evakuaci ji zneškodnili policejní pyrotechnici

Ostrava-Poruba |

V Ostravě-Porubě byla na ulici V Zahradách nalezena nevybuchlá munice. Jde o stokilogramovou leteckou pumu z 2. světové války. Na místo zamířila pyrotechnická služba policie. Kvůli nálezu začala evakuace okolních ulic a budov.

René Černohorský, mluvčí PČR: "Deset minut před desátou hodinou dopoledne 9. září 2021 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že před chvíli byl při výkopových pracích na ulici V Zahradách v Ostravě, v městské části Poruba nalezen kovový předmět, který připomíná munici pocházející z období druhé světové války. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní autohlídka z místně příslušného Obvodního oddělení Poruba 1, která ověřila dané oznámení a zjistila, že ve výkopu pod plynovou přípojkou u jednoho ze zdejších rodinných domů se nachází předmětu válcovitého tvaru, zhruba o délce 90 cm a šířce 30 cm, přičemž zadní kovová část je ulomená a nachází se již vedle daného výkopu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté požádali o příjezd policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku a tento po ohledání místa stanovil, že se jedná o nevybuchlou leteckou pumu sovětské výrovy o pravděpodobné hmotnosti 100 kilogramů."

Pyrotechnik poté doporučil přivolání dalších kolegů z Olomouce. Po konzultaci s pyrotechnickou službou bylo rozhodnuto o evakuaci osob z bezprostředního okolí. Původní perimetr od místa nálezu byl stanoven na 300 metrů a ten byl následně zvětšen až na 600 metrů.

informace na facebooku MOb Ostrava-Poruba: "Pokud v lokalitě bydlíte, pomůžete jim, že sami na nezbytně dlouhou dobu odejdete a počkáte na zneškodnění bomby. Je to záležitost maximálně několika hodin. Prosíme vás, abyste se řídili pokyny policistů. O ukončení evakuace vás budeme informovat."
René Černohorský, mluvčí PČR: "S ohledem na vzniklou situaci byly bezprostředně aktivovány všechny složky Integrovaného záchranného systému, v bezpečné zóně byl zřízen řídící štáb a dále byli přizváni zástupci institucí potřebných k evakuaci osob a k hladkému průběhu celého preventivního a bezpečnostního opatření. Jednalo se o přítomnost představitelů místní municipality, ostravského dopravního podniku, plynárenských a elektrárenských společností, dále byla navázána spolupráce s nedalekou Fakultní nemocnicí s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a do daného prostoru se postupně dostavili nejen policisté z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava (policisté jednotlivých nejbližších obvodních oddělení, policisté z místních dopravních inspektorátů, z Oddělení hlídkové služby, ze Speciální pořádkové jednotky, ze Služby kriminální policie a vyšetřování), ale také 3 strážníci Městské policie Ostrava a příslušníci Hasičského záchranného sboru z Ostravy a jejich specialisté z Hlučína. V daném prostoru se tak pohybovalo přes sto třicet policistů, téměř padesát strážníků, dvacítka hasičů, tři osádky sanitních vozidel a desítka policejních pyrotechniků. Ve spolupráci těchto složek byly fyzicky pocházeny jednotlivé činžovní a bytové domy, veřejné instituce, zdejší školská zařízení, část Fakultní nemocnice s Poliklinikou, firmy a společnosti, přičemž zde přítomní lidé byli vybízeni a nabádáni k odchodu do bezpečných lokalit. Bylo pomáháno imobilním lidem a seniorům v počtu téměř čtyř desítek a tyto osoby byly přenášeny, převáženy do předem určených míst, a to do různých zdravotnických zařízení, komunitních center a objektů sociálních služeb. Současně byla omezena a na některých místech i úplně zastavena doprava, výzva k evakuaci byla prováděna i prostřednictvím médií, sociálních sítí, hlasových zařízení složek IZS a ostravské městské části Poruba. V průběhu celé akce bylo z této nebezpečné oblasti evakuováno přibližně čtyři tisíce osob."

Policie zlikvidovala pumu před 19. hodinou, opatření poté skončilo a lidé se mohli vrátit do svých domovů.

René Černohorský, mluvčí PČR: "Vytyčený prostor o perimetru 600 metrů byl evakuován do 18:55 hodin uvedeného dne a ihned poté začali veškeré speciální práce a činnosti ze strany přítomných policejních pyrotechniků, které směřovaly k bezpečné likvidaci nevybuchlé munice pocházející z válečné doby. V 19:00 hodin byla letecká puma pyrotechnikem bezpečně zneškodněna, zabezpečena a zajištěna k odvozu z místa nálezu k následné totální speciální likvidaci. Evakuace osob a obyvatel byla zrušena, vyklizený perimetr byl vyhlášen za bezpečný a tato skutečnost byla opět dána ve známost prostřednictvím médií, sociálních sítí a za použití zvukového zařízení policistů, strážníků a hasičů. V 19:30 hodin bylo vše ukončeno, přičemž během celého bezpečnostního opatření nedošlo k žádnému zranění evakuovaných a zúčastněných osob, nedošlo ke škodě na majetku občanů či zúčastněných složek a taktéž nedošlo k narušení veřejného pořádku."
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: "Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. Jen my na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů."

Podívejte se na dokument z produkce TV Polar o bojích na Ostravsku za 2. světové války:

Nahlásit chybu


K tématu

Muž si přišel vybrat do bankomatu a našel balík peněz, teď po něm pátrá policie

15. července 2023 13:02 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Více než 10 tisíc korun si nechal muž, který peníze našel ve vkladovém bankomatu v Ostravě. Pátrá po něm policie a hrozí mu trest za zatajení věci. Jeho jednání zachytila kamera, ze záznamu by pachatele mohl někdo poznat.

Na mol opilá řidička (32) havarovala u nájezdu na D48, nadýchala přes tři promile

13. července 2023 11:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Až tři roky za mřížemi hrozí dvaatřicetileté ženě, která v úterý 11. července po poledni opilá havarovala na nájezdu na dálnici D48 v Rychalticích. Ve vozidle cestovala sama. Ve vysoké rychlosti sjela z nájezdu a postupně narazila do směrových sloupů, betonového vyústění kanalizace a oplocení.

V Opavě se srazilo osobní auto s motorkářem, muž na motorce se těžce zranil

13. července 2023 18:25 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Složky IZS ve čtvrtek odpoledne zasahovaly u vážného střetu osobního vozu a motocyklu v Opavě. Nehoda se stala okolo tři čtvrtě na pět odpoledne, zranili se dva lidé.


Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Dnes 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

Včera 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Poruba uspořádala Sportovní hry seniorů. Nejlepší sportovci postupují na mezinárodní hry v Košicích

Také letos porubská radnice uspořádala Sportovní hry seniorů. Zapojilo se do nich více než 5 desítek sportovců, kteří se utkali v pěti disciplínách. Ti nejlepší postoupili na mezinárodní sportovní hry.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

ZŠ Dětská oslavila 65 let Zahradní slavností. Pozvala na ni i úspěšné absolventy

Základní škola Dětská uspořádala Zahradní slavnost, kterou oslavila 65 let od svého založení. Pozvala na ni nejen rodiče žáků, ale i úspěšné absolventy a bývalé zaměstnance.

Léta chátrající schody u kostela sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě projdou rekonstrukcí

Schody vedoucí ke kostelu sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě se po dlouhých letech dočkají rekonstrukce. Zatím ji oddalovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy mezi farností a radnicí. To už je ale minulostí.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

3. července 2024 19:06 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení stotisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších pěti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují čtyři pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

3. července 2024 18:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

3. července 2024 15:20 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Galerii na schodech porubské radnice můžete zhlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

V Ostravě-Porubě byla nalezena nevybuchlá stokilová letadlová puma z 2. světové války, po rozsáhlé evakuaci ji zneškodnili policejní pyrotechnici
Vydáno 9. září 2021 14:20, Ostrava-Poruba, Lukáš Zavadil
V Ostravě-Porubě byla na ulici V Zahradách nalezena nevybuchlá munice. Jde o stokilogramovou leteckou pumu z 2. světové války. Na místo zamířila pyrotechnická služba policie. Kvůli nálezu začala evakuace okolních ulic a budov.

foto: PČR

René Černohorský, mluvčí PČR: "Deset minut před desátou hodinou dopoledne 9. září 2021 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámeno, že před chvíli byl při výkopových pracích na ulici V Zahradách v Ostravě, v městské části Poruba nalezen kovový předmět, který připomíná munici pocházející z období druhé světové války. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní autohlídka z místně příslušného Obvodního oddělení Poruba 1, která ověřila dané oznámení a zjistila, že ve výkopu pod plynovou přípojkou u jednoho ze zdejších rodinných domů se nachází předmětu válcovitého tvaru, zhruba o délce 90 cm a šířce 30 cm, přičemž zadní kovová část je ulomená a nachází se již vedle daného výkopu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté požádali o příjezd policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku a tento po ohledání místa stanovil, že se jedná o nevybuchlou leteckou pumu sovětské výrovy o pravděpodobné hmotnosti 100 kilogramů."

Pyrotechnik poté doporučil přivolání dalších kolegů z Olomouce. Po konzultaci s pyrotechnickou službou bylo rozhodnuto o evakuaci osob z bezprostředního okolí. Původní perimetr od místa nálezu byl stanoven na 300 metrů a ten byl následně zvětšen až na 600 metrů.

informace na facebooku MOb Ostrava-Poruba: "Pokud v lokalitě bydlíte, pomůžete jim, že sami na nezbytně dlouhou dobu odejdete a počkáte na zneškodnění bomby. Je to záležitost maximálně několika hodin. Prosíme vás, abyste se řídili pokyny policistů. O ukončení evakuace vás budeme informovat."
René Černohorský, mluvčí PČR: "S ohledem na vzniklou situaci byly bezprostředně aktivovány všechny složky Integrovaného záchranného systému, v bezpečné zóně byl zřízen řídící štáb a dále byli přizváni zástupci institucí potřebných k evakuaci osob a k hladkému průběhu celého preventivního a bezpečnostního opatření. Jednalo se o přítomnost představitelů místní municipality, ostravského dopravního podniku, plynárenských a elektrárenských společností, dále byla navázána spolupráce s nedalekou Fakultní nemocnicí s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a do daného prostoru se postupně dostavili nejen policisté z Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava (policisté jednotlivých nejbližších obvodních oddělení, policisté z místních dopravních inspektorátů, z Oddělení hlídkové služby, ze Speciální pořádkové jednotky, ze Služby kriminální policie a vyšetřování), ale také 3 strážníci Městské policie Ostrava a příslušníci Hasičského záchranného sboru z Ostravy a jejich specialisté z Hlučína. V daném prostoru se tak pohybovalo přes sto třicet policistů, téměř padesát strážníků, dvacítka hasičů, tři osádky sanitních vozidel a desítka policejních pyrotechniků. Ve spolupráci těchto složek byly fyzicky pocházeny jednotlivé činžovní a bytové domy, veřejné instituce, zdejší školská zařízení, část Fakultní nemocnice s Poliklinikou, firmy a společnosti, přičemž zde přítomní lidé byli vybízeni a nabádáni k odchodu do bezpečných lokalit. Bylo pomáháno imobilním lidem a seniorům v počtu téměř čtyř desítek a tyto osoby byly přenášeny, převáženy do předem určených míst, a to do různých zdravotnických zařízení, komunitních center a objektů sociálních služeb. Současně byla omezena a na některých místech i úplně zastavena doprava, výzva k evakuaci byla prováděna i prostřednictvím médií, sociálních sítí, hlasových zařízení složek IZS a ostravské městské části Poruba. V průběhu celé akce bylo z této nebezpečné oblasti evakuováno přibližně čtyři tisíce osob."

Policie zlikvidovala pumu před 19. hodinou, opatření poté skončilo a lidé se mohli vrátit do svých domovů.

René Černohorský, mluvčí PČR: "Vytyčený prostor o perimetru 600 metrů byl evakuován do 18:55 hodin uvedeného dne a ihned poté začali veškeré speciální práce a činnosti ze strany přítomných policejních pyrotechniků, které směřovaly k bezpečné likvidaci nevybuchlé munice pocházející z válečné doby. V 19:00 hodin byla letecká puma pyrotechnikem bezpečně zneškodněna, zabezpečena a zajištěna k odvozu z místa nálezu k následné totální speciální likvidaci. Evakuace osob a obyvatel byla zrušena, vyklizený perimetr byl vyhlášen za bezpečný a tato skutečnost byla opět dána ve známost prostřednictvím médií, sociálních sítí a za použití zvukového zařízení policistů, strážníků a hasičů. V 19:30 hodin bylo vše ukončeno, přičemž během celého bezpečnostního opatření nedošlo k žádnému zranění evakuovaných a zúčastněných osob, nedošlo ke škodě na majetku občanů či zúčastněných složek a taktéž nedošlo k narušení veřejného pořádku."
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: "Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. Jen my na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů."

Podívejte se na dokument z produkce TV Polar o bojích na Ostravsku za 2. světové války: