Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Více parkovacích míst a větší bezpečnost. Rekonstrukce ulice G. Klimenta v Porubě skončila

V Ostravě-Porubě skončila kompletní rekonstrukce ulice Gustava Klimenta. Výsledkem je bezmála 80 nových parkovacích stání, nové chodníky, veřejné osvětlení i mobiliář. Upraven byl také prostor před Jazykovým gymnáziem Pavla Tigrida.

Ulice Gustava Klimenta v Ostravě-Porubě je teď mnohem bezpečnější a přehlednější. Prošla kompletní rekonstrukcí, díky které získala nejen více parkovacích míst, ale nově se také stala obytnou zónou, kde se smí jezdit rychlostí pouhých 20 km/h a přednost v ní mají chodci, případně cyklisté.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “V tom původním stavu se jednalo o úzkou ulici s malým komfortem parkování a tím pádem i někdy průjezdu. Vznikaly tam nepřehledné, nebezpečné situace. Zároveň auta často parkovala tam, kde nemají. Například i najížděla na kořeny stromů.”

Provoz navíc zklidňují i nainstalované zpomalovací retardéry. Počet parkovacích míst se zvýšil ze 40 na zhruba 120. V rámci rekonstrukce prošla revitalizací i zeleň a myslelo se i na dešťovou vodu.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Parkovací plochy jsou z větší části provedena ze zatravňovací dlažby a dále se řešilo i hospodaření s povrchovými vodami, kdy vlastně na několika místech jsou osazeny retenční nádrže, které zachycují dešťovou vodu a zadržují a zpomalují její odtok do kanalizace.”

Rekonstrukcí prošla i kontejnerová stání a třešinkou na dortu je úprava prostoru před Jazykovým gymnáziem Pavla Tigrida, kterou před lety navrhli studenti školy v rámci projektu Zelená Porubě.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Ta rekonstrukce se nicméně protáhla, protože v době, kdy s tím studenti přišli, tak probíhalo zpracování koncepčního dokumentu pro veřejný prostor celého 1. stavebního obvodu, takže ten návrh tam byla zapracována na základě tohoto koncepčního dokumentu se potom zpracovala konkrétní dokumentace projektová pro realizace rekonstrukce ulice G. Klimenta.”

Součástí předprostoru gymnázia je nejen nový mobiliář, ale i vlajkové stožáry a stojan na sdílená kola.

Valerie Ďuriánová, jedna z autorek projektu: “Cílem bylo trochu vylepšit ten prostor, jak on vypadal, aby tam bylo více zeleně, bylo tam možné setkávání studentů a taky ukázat, že jsme jazykové gymnázium, proto tam můžete vidět vlajky všech jazyků, které se vyučují na naší škole.”
Monika Kocháňová, ředitelka, Jazykové gymnázium Pavla Tigrida: “Ten výsledek se mi velmi líbí. Jsme rádi, že se celý prostor provzdušnil a projasnil. Máme tady i terén, který jsme si přáli, protože tady máme velké dlaždice a plánujeme, že budeme s žáky na tyto dlaždice malovat. Máme už namyšlené i nějaké soutěže výtvarné, takže je to přesně podle našeho přání.”

Rekonstrukce ulice G. Klimenta začala loni v létě a probíhala ve dvou etapách, aby lidé měli alespoň částečně možnost parkovat v blízkosti svých domovů.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy