Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vnitroblok mezi náměstím Jana Nerudy a Hlavní třídou v Ostravě-Porubě prochází kompletní rekonstrukcí

Ostrava-Poruba |

Vnitroblok mezi náměstím Jana Nerudy a Hlavní třídou prochází kompletní proměnou. Lidé se mohou těšit nejen na nová parkovací místa, ale také novou zeleň, mobiliář i osvětlení.

Dvůr mezi náměstím Jana Nerudy a Hlavní třídou byl dlouhou dobu v původním, neutěšeném stavu. Obyvatele trápily nejen rozbité cesty i chodníky, ale také poničený mobiliář. Teď prochází revitalizací.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Všechno už bylo zastaralé a bylo potřeba ho přeorganizovat tak, aby znovu plnil funkci na 1. stavebním obvodu jako kdysi. My se to snažíme dělat napříč celou Porubou. Ty komplexní opravy jsou vždycky lepší perspektivnější z dlouhodobého hlediska, nicméně ne vždycky jsou finanční prostředky na kompletní proměnu, to znamená tam, kde to jde, tak se snažíme dělat i menší zásahy, rychlejší, které jsou taky rychleji viditelné.”
Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Součástí revitalizace je jednak vybudování nových zpevněných ploch, parkoviště s legálními místy v normových parametrech. Opravena bude také vozovka,/// veškeré chodníky. Bude instalováno nové veřejné osvětlení, budou opravena kontejnerová stání a jsou zrealizovány veškeré potřebné přeložky inženýrských sítí.”

Nový bude i mobiliář jako lavičky a odpadkové koše. Kromě klasických laviček tady bude i několik atypických a jejich součástí budou vyvýšené záhony.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Doufáme, že tady tím projektem vyřešíme do určité míry zanedbaný a neutěšený stav vnitrobloku. Zároveň věříme, že zlepšíme záležitost parkování, protože opravdu legálních parkovacích míst tady bylo naprosté minimum. Celkovou rekonstrukcí vznikne v celém vnitrobloku více než 100 parkovacích legálních normových míst.”

Nezdravé stromy, které musely být pokáceny, nahradí asi 30 nových stromů a kolem všech chodníků i nových parkovišť budou vysázeny stovky okrasných keřů.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Kromě obligátních lip a javorů tady budou i nějaké kultivary ozdobných ovocných stromů a taková jedna netradiční dřevina, budou tady dva liliovníky tulipánokvěté. Několik stromů bude i v ostrůvcích přímo na nově budovaném parkovišti.”

Ty budou vysazeny s pomocí technologie prokořenitelných buněk, která stromům ve zpevněných plochách pomáhá lépe růst a prosperovat.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Rekonstrukce celého vnitrobloku je rozdělena na dvě etapy. Právě probíhá ta etapa v horní části. Od prodejny Hruška po ulici Komenského. Ta by měla být ukončena někdy v polovině srpna a na ni hned naváže zbývající část. To znamená ulice Komenského vedoucí k náměstí Jana Nerudy a část dvora pod ní.”

Kompletní revitalizace dvora skončí ještě letos. A to nejpozději v listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra

Frýdek-Místek chystá rekonstrukci vnitrobloků na sídlišti Riviéra. Proměnou projdou hlavně stará a zničená asfaltová hřiště. Opraví se chodníky i mobiliář. Na jednom místě má také vzniknout nové parkoviště. Rekonstrukce se zatím naplánovaly na první čtyři vnitrobloky. Práce by měly začít příští rok.

Ve Frýdku-Místku se připravuje revitalizace vnitrobloku pod farností Místek

18. května 2023 16:13 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek připravuje spolu s farností Místek přeměnu dvoru mezi Antonínovým náměstím a Poliklinikou. Farnost chce na své části postavit nový společenský sál a město chce prostor zase upravit do nové podoby s místem vhodným pro relaxaci. Místo už po první úpravě prohlédlo.

Mariánskohorská radnice má projekty k rozvoji obvodu na řadu let dopředu

Mariánskohorská radnice má připravenou řadu projektů k rozvoji obvodu. Realizovat je začne ve chvíli, kdy je potřeba, nebo když se naskytne dotační příležitost.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

23. dubna 2024 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

22. dubna 2024 10:37 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Vnitroblok mezi náměstím Jana Nerudy a Hlavní třídou v Ostravě-Porubě prochází kompletní rekonstrukcí
Vydáno 21. července 2022 20:39, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Vnitroblok mezi náměstím Jana Nerudy a Hlavní třídou prochází kompletní proměnou. Lidé se mohou těšit nejen na nová parkovací místa, ale také novou zeleň, mobiliář i osvětlení.

Dvůr mezi náměstím Jana Nerudy a Hlavní třídou byl dlouhou dobu v původním, neutěšeném stavu. Obyvatele trápily nejen rozbité cesty i chodníky, ale také poničený mobiliář. Teď prochází revitalizací.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Všechno už bylo zastaralé a bylo potřeba ho přeorganizovat tak, aby znovu plnil funkci na 1. stavebním obvodu jako kdysi. My se to snažíme dělat napříč celou Porubou. Ty komplexní opravy jsou vždycky lepší perspektivnější z dlouhodobého hlediska, nicméně ne vždycky jsou finanční prostředky na kompletní proměnu, to znamená tam, kde to jde, tak se snažíme dělat i menší zásahy, rychlejší, které jsou taky rychleji viditelné.”
Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Součástí revitalizace je jednak vybudování nových zpevněných ploch, parkoviště s legálními místy v normových parametrech. Opravena bude také vozovka,/// veškeré chodníky. Bude instalováno nové veřejné osvětlení, budou opravena kontejnerová stání a jsou zrealizovány veškeré potřebné přeložky inženýrských sítí.”

Nový bude i mobiliář jako lavičky a odpadkové koše. Kromě klasických laviček tady bude i několik atypických a jejich součástí budou vyvýšené záhony.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Doufáme, že tady tím projektem vyřešíme do určité míry zanedbaný a neutěšený stav vnitrobloku. Zároveň věříme, že zlepšíme záležitost parkování, protože opravdu legálních parkovacích míst tady bylo naprosté minimum. Celkovou rekonstrukcí vznikne v celém vnitrobloku více než 100 parkovacích legálních normových míst.”

Nezdravé stromy, které musely být pokáceny, nahradí asi 30 nových stromů a kolem všech chodníků i nových parkovišť budou vysázeny stovky okrasných keřů.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Kromě obligátních lip a javorů tady budou i nějaké kultivary ozdobných ovocných stromů a taková jedna netradiční dřevina, budou tady dva liliovníky tulipánokvěté. Několik stromů bude i v ostrůvcích přímo na nově budovaném parkovišti.”

Ty budou vysazeny s pomocí technologie prokořenitelných buněk, která stromům ve zpevněných plochách pomáhá lépe růst a prosperovat.

Petra Brodová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Poruba: “Rekonstrukce celého vnitrobloku je rozdělena na dvě etapy. Právě probíhá ta etapa v horní části. Od prodejny Hruška po ulici Komenského. Ta by měla být ukončena někdy v polovině srpna a na ni hned naváže zbývající část. To znamená ulice Komenského vedoucí k náměstí Jana Nerudy a část dvora pod ní.”

Kompletní revitalizace dvora skončí ještě letos. A to nejpozději v listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000032505/vnitroblok-mezi-namestim-jana-nerudy-a-hlavni-tridou-v-ostraveporube-prochazi-kompletni-rekonstrukci