Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

„Nápady se dostavují většinou nečekaně samy od sebe,“ říká bílovecká spisovatelka Zuzana Pospíšilová

Přes 250 knih vydala během patnácti let úspěšná bílovecká spisovatelka Zuzana Pospíšilová, která vystudovala psychologii a léta pracovala jako psycholožka Dětského rehabilitačního stacionáře a později Speciálně pedagogického centra pro děti s mentálním postižením. Že by se stala spisovatelkou, o tom nikdy vážně neuvažovala.

„V době mateřské dovolené (2001–2006) jsem se snažila všelijak kreativně realizovat. Třeba jsem dcerám ušila přes celou stěnu pokojíku interaktivní les, začala jim vymýšlet hry, básničky, říkanky a pohádky. A byl to právě manžel, který mě podnítil k tomu, abych ty pohádky poslala někam do nakladatelství, aby to mohlo být k užitku i jiným dětem. A tak se ze mě stala spisovatelka. Zpočátku jsem psala při mateřské dovolené a později i při dalším zaměstnání. Protože se mé knihy těšily velké oblibě u dětí, začali nakladatelé nejen dotiskovat vyprodané tituly, ale žádali mě, abych napsala něco dalšího. A protože těch požadavků bylo opravdu moc, rozhodla jsem se opustit zaměstnání. Od roku 2016 už jsem tedy spisovatelka na volné noze a náramně si to užívám, protože se mi koníček stal vlastně povoláním,“ popisuje své spisovatelské začátky Zuzana Pospíšilová, jejíž prvotinou byly Pohádky před spaním.

Na pocity spojené s vydáním první knihy si pamatuji živě. Byly naprosto euforické. Pořád jsem nemohla uvěřit tomu, že se mé myšlenky dokázaly tak krásně zhmotnit. Nakladateli jsem odevzdala jen písmenka v počítači, ale pak mi přišel balíček s deseti autorskými knihami a já jsem měla radost, jako kdyby se mi narodilo další dítě. Ten opojný pocit se dostavuje pokaždé, když mi vyjde nová kniha. Měla jsem možnost si ho užít už mnohokrát, a jsem za to opravdu vděčná,“ pokračuje spisovatelka. Ta dříve své vymyšlené příběhy a pohádky vždy nejdříve vyprávěla svým malým dcerám. „Když se jim vyprávění líbilo, věděla jsem, že bych ho měla napsat, protože se bude líbit i ostatním dětem. Teď už jsou dcery dospělé, a tak se musím spoléhat jen na kritiku redaktorek v nakladatelstvích.“

A kam chodí Zuzana Pospíšilová pro inspiraci a náměty? „Tohle se opravdu těžko vysvětluje, ale nápady se dostavují většinou nečekaně samy od sebe. Chodím s ušima nastraženýma a s očima dokořán, ale nejvíc mě pochopitelně inspirují děti na besedách. Často mi navrhují, o čem bych měla psát, co je zajímá. Proto je i můj literární záběr tak široký. Píšu pohádky, básničky, hádanky, příběhy o zvířatech, povoláních, napínavé příběhy s vesmírnou tematikou nebo dětské detektivky.“

Málokdo možná ví, že tato bílovecká spisovatelka dětských knih vydala před časem i jednu knihu pro dospělé s názvem Podivná hra. „Když kniha vyšla, tak jsem si myslela, že bych mohla napsat něco dalšího pro dospělé. V hlavě už mám dokonce i pár nápadů, ale nejprve musím dostát závazkům, které mám vůči dětským čtenářům,“ vysvětluje paní Zuzana, která v současné době píše například Popelářské pohádky. „Popeláři jsou na žebříčku oblíbených povolání u malých kluků hodně vysoko, hned za hasiči a policisty. I můj malý synovec je zbožňuje, a tak je tato kniha splněním jeho přání. Oslovili mě také z Hradce nad Moravicí, že by chtěli, abych napsala knihu pro děti, která by se vázala k historii města a zajímavým místům. Předtím musím dobře nastudovat legendy a několikrát město navštívit, ať se opírám o skutečné reálie. Pak přijde na řadu kniha pro nakladatelství Fragment do série Příběhy se šťastným koncem. Už jsem napsala Starostlivá veverka, Vystrašený zajíček, brzy vyjde Nezbedný mýval, a posléze se chystám napsat o kalousovi ušatém. Ve výčtu bych mohla pokračovat, ale budu radši, když se čtenáři nechají překvapit,“ vyjmenovává rozepsané tituly autorka Zuzana Pospíšilová, rodačka z Karviné – Ráje, která se do Bílovce přestěhovala v roce 2009. „Jsem zde naprosto nadšená, Bílovec je klidné a přátelské městečko se spoustou krásných míst. S pejskem chodívám pravidelně na procházky a objevuji nová zákoutí. V době lockdownu jsem byla o to víc vděčna, že žiji na tak krásném místě a mám přírodu na dosah,“ dodává spisovatelka, která měla v době, kdy nemohla cestovat a besedovat, plány napsat o to více knih. „Opak byl pravdou. „Pro psaní potřebuji mít svůj klid, a tak jsem se v pandemické době, kdy byla celá rodina doma, soustředit nedokázala. Teď už se snad vše začíná opět obracet k lepšímu, a tak i já budu moci své tempo při psaní příběhů opět trochu zrychlit.“

Vedení města Bílovce, stejně jako mnoho zdejších občanů, si paní Zuzany velmi váží... „Jsem moc ráda, že Zuzka Pospíšilová našla svůj domov právě u nás v Bílovci. Je to neuvěřitelně aktivní žena. Kromě toho, že napsala neskutečné množství knih, mnohé z nich při zaměstnání a péči o dvě dcery i domácnost, stíhá i další činnosti – paličkuje, šije, vyšívá a další. Občas si říkám, že její den má více než 24 hodin, jinak by to vše nemohla stihnout,“ dodává starostka Bílovce Renata Mikolašová.



O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.