Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Disk starý 5 tisíc let zkoumají odborníci

24. dubna 2016 9:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve sbírkách Muzea Novojičínska je ukryt unikátní poklad. Je jím stříbrná puklice stará více než 5 tisíc let. Odborníci teď zkoumají přesné složení materiálu, které by jim mohlo prozradit více o původu a historii tohoto předmětu.

Tým z NJ posbíral v rope skipping 22 medailí

22. dubna 2016 10:27 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Skákání přes švihadlo se ještě nedávno považovalo jen za zábavu pro malé holky. Postupně se z volnočasové aktivity vyklubal nový sport - rope skipping (rop). Dobré výsledky v něm prokazují skokani z Nového Jičína. Teď se vrátili ze soutěže z Bratislavy, kde v konkurenci 10 týmů vybojovali 22 medailí.

Muzeum Novojičínska zkoumá disk starý 5 tisíc let

21. dubna 2016 11:52 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve sbírkách Muzea Novojičínska je ukryt unikátní poklad. Je jím stříbrná puklice stará více než 5 tisíc let. Odborníci teď zkoumají přesné složení materiálu, které by jim mohlo prozradit více o původu a historii tohoto předmětu.

Na koloně v Novém Jičíně tančili i žáci na vozíčku

20. dubna 2016 11:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Popularita tance stále roste. Svou roli v tom hrají různé taneční soutěže, ale i fakt, že tančit může každý. Tanec je oblíbenou aktivitou také u žáků praktické školy v Novém Jičíně. S polonézou nebo sambou se tu poperou i kluci a holky odkázaní na vozíček. Vše, co se naučili, teď předvedli na slavnostní koloně.

Aktuálně z Nového Jičína

20. dubna 2016 9:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města se sejdou na mimořádné schůzi. Hlavním bodem programu jsou žádost o individuální dotace z oblasti sporu. Jednání proběhne ve čtvrtek 28. dubna od 15hodin v aule budovy radnice. * A ještě jedna pozvánka do budovy radnice, tentokrát do jejího vestibulu, kde probíhá výstava Nejmohutnější památné stromy ČR. Návštěvníci se díky fotografiím Pavla Hössla a kresbám Jaroslava Turka mohou seznámit i s památnými stromy Novojičínska. Ty jsou zde prezentovány jako živí svědci minulosti. Rostly v době, o které se dovídáme z historických zápisů. Autorkou výstavy, která potrvá do konce dubna, je Marie Hrušková. * Motoristé se musí vypořádat s tříměsíční uzavírkou silnice v místní části Nového Jičína - Žilině. Z důvodu opravy mostu přes řeku Jičínku není možné projet ulicí Žilinská. Objížďka je vedena obousměrně po ulici Beskydská, Bezručova, Zborovská a Revoluční. Uzavírka silnice začala 18. dubna a potrvá do 17. července. Chodců se omezení netýká a projdou tudy bez problémů.

Taneční kolona praktické školy

19. dubna 2016 10:46 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Popularita tance v poslední době stále roste. Svou roli v tom hrají různé taneční soutěže, ale i fakt, že tančit může každý. Tanec je oblíbenou aktivitou také u žáků speciální praktické školy v Novém Jičíně. S polonézou nebo sambou se tu poperou i kluci a holky odkázaní na vozíček.

Na úklid Rakovce vyrazilo 40 dobrovolníků

19. dubna 2016 10:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dobrovolníci ochotní zkrášlit Nový Jičín a jeho okolí vyrazili na úklid potoka Rakovec. Na zhruba kilometr a půl dlouhém úseku naplnili odpadky téměř 50 pytlů. Tato jarní očista pořádaná v rámci Dne Země má ve městě více než desetiletou tradici.

ZUŠ pořádala soutěž mladých houslistů

19. dubna 2016 10:44 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

První ročník houslové soutěže s názvem O cenu Václava Krůčka pořádala novojičínská Základní umělecká škola. Myšlenka na její vznik se rodila několik let. Hlavním důvodem soutěžního setkání je možnost srovnání dětských houslových talentů napříč republikou.

Basketbalisté bojují o 1. ligu

19. dubna 2016 10:43 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Basketbalisté Nového Jičína udělali významný krůček směrem k vysněné 1. lize. V sérii paly-off hrané na dva vítězné zápasy porazili Mladou Boleslav 2:0 a postoupili do baráže. V té se utkají čtyři celky, na 1. ligu dosáhnou dva nejlepší.

Rodačka Božena Benešová zemřela před 80 lety

19. dubna 2016 8:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Jednou z významných rodaček Nového Jičína je spisovatelka Božena Benešová. Právě v měsíci dubnu uplynulo 80 let od jejího úmrtí. Dříve byla na jejím rodné domě na ulici Dolní brána umístěna pamětní deska. Ta je nyní uložená v muzeu. Spisovatelku tak ve městě připomíná jedna z ulic, která nese její jméno.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více