Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Mladí tanečníci z NJ patří k nejlepším v kraji

5. května 2016 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Taneční obor novojičínské Základní umělecké školy patří mezi nejúspěšnější v Moravskoslezském kraji, ne-li v České republice. Na soutěžních přehlídkách sklízí úspěchy výkony dětí, a také nápadité choreografie učitelů. Všech 220 žáků oboru se teď představilo na Taneční scéně v Beskydském divadle.

Dětská hřiště dostávají nový písek

5. května 2016 12:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Technické služby začaly s jarním úklidem města. Součástí je také kontrola stavu dětských hřišť. V Novém Jičíně je téměř padesát větších ploch, které jsou vyhrazené dětem. V polovině z nich dojde i na výměnu písku.

Karel IV. očima dětí ZŠ Komenského 68

3. května 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl z bitev zlomenin a vyražených zubů.

Prioritou novojičínských TS jsou dětská hřiště

3. května 2016 12:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dát do pořádku dětská hřiště a pravidelně dohlížet na jejich stav - to je jedna z priorit novojičínských Technických služeb. Ve městě je téměř padesát větších ploch, které jsou vyhrazené dětem. Dohlížet teď na ně bude speciálně vyčleněný pracovník.

Knihovna má nové tituly v cizích jazycích

3. května 2016 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská knihovna může uspokojit i čtenáře, kteří mají zájem o zahraniční literaturu v cizích jazycích. V loňském roce se zúčastnila grantového projektu Cizojazyčná literatura, který byl určen vybraným veřejným profesionálním knihovnám. Za finanční podpory státu vyhlásila tento program Moravská zemská knihovna v Brně. Do knihovního fondu tak přibylo 135 titulů v angličtině, němčině, italštině, francouzštině, španělštině a ruštině v celkové hodnotě 30 000 Kč. Knihovna se tak snažila vyplnit mezeru v této literatuře a splnit poptávku čtenářů. Všechny knihy je možno dohledat v on-line katalogu městské knihovny nebo přímo na odděleních. Z nové nabídky cizojazyčné literatury si vybere jak milovník beletrie tak i ten, který s jazykem teprve začíná.

Karel IV. očima dětí ZŠ Komenského 68

2. května 2016 12:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl z bitev zlomenin a vyražených zubů.

Školáci z Nového Jičína objevovali tajemství Karla IV.

2. května 2016 10:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl zlomenin a vyražených zubů.

Zastupitelstvo schvalovalo dotace sportu

2. května 2016 9:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé projednávali na mimořádné schůzi dofinancování sportovních oddílů. Situaci komplikují nižší příjmy z loterií a dle opozice hlavně změna v systému udělování dotací. Nakonec se dohodli na kompromisním řešení a sportovcům schválili padesát procent.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně

1. května 2016 10:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Více než 430 kontrol majitelů psů ve městě a jeho místních částech provedli od počátku roku 2015 strážníci městské policie. Zjistili třináct majitelů, kteří své psy nepřihlásili, a oznámili to finančnímu odboru radnice. Kromě toho v letošním odchytili 36 zatoulaných psů. Informace o těchto zvířatech okamžitě zveřejňují na webových stránkách a facebookových profilech. * Výstava ve vestibulu radnice Nejmohutnější památné stromy ČR je prodloužena do 9. května. Návštěvníci se díky fotografiím Pavla Hössla a kresbám Jaroslava Turka mohou seznámit také s památnými stromy Novojičínska. * Soubor lidových písní a tanců Javorník zve všechny své příznivce v sobotu 7. května na slavnostní koncert s názvem Setkání generací. Akce se uskuteční v sále SVČ Fokus a představí se zde také dětské soubory Rozmarýnek a Javorníček.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více