Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krnov zná vítěze soutěže o návrh nových městských lázní

Krnov |

Dvoufázová projektová soutěž o návrh nových městských lázní v areálu koupaliště v Krnově je u konce. Přihlásilo se čtrnáct návrhů, z nichž porota chtěla vidět pět rozpracovaných detailněji. Nejlepším třem pak udělila ceny. Absolutním vítězem se stal projekt týmu AOC architekti. Nové lázně by měly město přijít na zhruba 380 milionů korun bez DPH.

Úkolem zájemců bylo navrhnout podobu nových městských lázní na pozemcích v severní části města vedle letního koupaliště.

Tomáš Hradil, místopředseda poroty a starosta Krnova: "Nové městské lázně jsou pro mě učebnicovým příkladem, proč pořádat architektonické soutěže. Sešlo se nám 14 návrhů, ten vítězný přitom ční výrazně nad těmi ostatními - umístěním v prostoru, kompaktností, řešením provozních vazeb. Vyšší investice do přípravy projektu se tak vrátí v podobě nižších nákladů na výstavbu a především ekonomičtějším provozem."

Samotné soutěži předcházelo v roce 2017 vypracování studie proveditelnosti, která zvažovala opravu starých lázní či výstavbu nového objektu. Na jejím základě tehdejší zastupitelstvo zvolilo jako nejvíce vyhovující novostavbu.

Roman Brychta, předseda poroty: "Jsem rád, že byla vybrána cesta veřejné dvoukolové architektonické soutěže a výsledek soutěže vzešel z podrobné a usilovné diskuze mezi porotci a přizvanými odborníky. Hlavně s ohledem na krajinářský kontext, který je v této lokalitě venkovního koupaliště na břehu řeky silným rekreačním potenciálem pro občany Krnova."

Propojením venkovního koupaliště s novými městskými lázněmi vznikne sportovně-relaxační centrum navazující na sportovní infrastrukturu města, součástí nových lázní budou plavecký bazén, relaxační bazén, saunový svět, fitness a doplňkové služby k uvedeným provozům. Součástí návrhu je řešení parkování a dopravní napojení areálu. Nově si tak návštěvníci tohoto moderního areálu budou moci přímo na místě zvolit, zda dají přednost kryté části či venkovní, a vybrat si z atraktivní palety možností lázní.

AOC architekti, vítězové soutěže: "Lázeňský dům je vybavený potřebným zázemím, místem k odpočinku, občerstvením, rozsáhlým a přesto intimním saunovým světem s výhledy do přírody."
Ondřej Chybík, architekt a člen poroty: "Vítězný návrh, urbanisticky velice vhodně doplňuje stávající rekreační areál městského koupaliště o novou hmotu a zároveň zanechává maximální volnou plochu na jihu území. Po architektonické stránce se jedná o velice komplexní přístup, který pracuje nápaditě s konstrukcí a prostorem stejně dobře jako s volbou materiálů a propojením exteriéru s interiérem."

Porota o vítězném návrhu hlasovala jednoznačně. Město počítá, že by nové lázně měly stát 380 milionů korun bez DPH. AOC architekti vítězný návrh osobně představí 14. dubna na pracovním zasedání zastupitelstva města v 17:00 hodin v Městské kavárně na Hlavním náměstí.

Nahlásit chybu


K tématu

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Pokračují přípravy na výstavbu tělocvičny u 2. základní školy ve Frýdku-Místku

12. října 2023 15:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

2. základní škola ve Frýdku-Místku má mít novou tělocvičnu, která bude sloužit i míčovým sportům. Aktuálně město nechává upravit původní projekt, aby bylo možné v hale pořádat i vyšší žákovské soutěže. Samotná výstavba by mohla začít v příštím roce.

Dětský domov Radkově na Opavsku má novou střechu za 29 milionů

30. října 2023 20:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Radkovský dětský domov sídlí v historické budově zámku Dubová, loni v říjnu začala oprava jeho střechy. Po roce prací je hotovo. Zámek má novou střešní krytinu, musela se opravit i část konstrukce krovu. Zámecká věž je nově obložená dřevem a opět ji zdobí hodiny. Celou akci za 29 milionů korun financoval Moravskoslezský kraj.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.


Bruntálský Odbor sociálních věcí uspořádal již druhý Den zdraví v městském parku

30. června 2024 17:00 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již podruhé se Město Bruntál rozhodlo uspořádat oblíbený Den zdraví v exteriéru. Bruntálský městský park se při prvním ročníku velmi osvědčil, proto byly jeho prostory vybrány i letos. Hlavní pořadatel – bruntálský Odbor sociálních věcí vsadil nejen na osvědčené expozice, ale připravil i novinky.

Dny města Bruntálu letos vynikly svou pestrostí i hvězdnou účastí Marušky Rottrové a dalších 180 účinkujících

23. června 2024 9:49 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále, jako jednom z mála měst, jsou oslavy Dnů města koncipovány jako dvoudenní akce s tematickými bloky účinkujících. Na své si mohl přijít každý návštěvník, ať už je milovníkem tance, rapu, rocku, metalu, folku, dechovky či hudebních legend.

Josef Zimovčák na vysokém kole projel s pelotonem republiku

9. června 2024 19:34 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již popatnácté projel Josef Zimovčák a vysokém kole se svým pelotonem celou Českou republiku. Deset etap jeho cyklotour projelo ze středočeské obce Družec až do jihomoravského Hodonína. Hlavním cílem veřejné charitativní akce je podpora onkologicky nemocných dětí a jejich rodin.

Z Bruntálu odstartovala nejtěžší etapa letošního Závodu míru s cílem u vodní nádrže Dlouhé Stráně

3. června 2024 10:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně.

Výluka provozu Bruntálského wellness centra potrvá do 27. června

26. května 2024 11:14 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Bruntálské wellness centrum čeká měsíční výluka od 1. do 27. června, nutná k opravě poškozených míst

23. května 2024 18:10 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Krnov zná vítěze soutěže o návrh nových městských lázní
Vydáno 5. dubna 2022 22:42, Krnov, Jiří Cileček
Dvoufázová projektová soutěž o návrh nových městských lázní v areálu koupaliště v Krnově je u konce. Přihlásilo se čtrnáct návrhů, z nichž porota chtěla vidět pět rozpracovaných detailněji. Nejlepším třem pak udělila ceny. Absolutním vítězem se stal projekt týmu AOC architekti. Nové lázně by měly město přijít na zhruba 380 milionů korun bez DPH.

zdroj foto: AOC architekti

Úkolem zájemců bylo navrhnout podobu nových městských lázní na pozemcích v severní části města vedle letního koupaliště.

Tomáš Hradil, místopředseda poroty a starosta Krnova: "Nové městské lázně jsou pro mě učebnicovým příkladem, proč pořádat architektonické soutěže. Sešlo se nám 14 návrhů, ten vítězný přitom ční výrazně nad těmi ostatními - umístěním v prostoru, kompaktností, řešením provozních vazeb. Vyšší investice do přípravy projektu se tak vrátí v podobě nižších nákladů na výstavbu a především ekonomičtějším provozem."

Samotné soutěži předcházelo v roce 2017 vypracování studie proveditelnosti, která zvažovala opravu starých lázní či výstavbu nového objektu. Na jejím základě tehdejší zastupitelstvo zvolilo jako nejvíce vyhovující novostavbu.

Roman Brychta, předseda poroty: "Jsem rád, že byla vybrána cesta veřejné dvoukolové architektonické soutěže a výsledek soutěže vzešel z podrobné a usilovné diskuze mezi porotci a přizvanými odborníky. Hlavně s ohledem na krajinářský kontext, který je v této lokalitě venkovního koupaliště na břehu řeky silným rekreačním potenciálem pro občany Krnova."

Propojením venkovního koupaliště s novými městskými lázněmi vznikne sportovně-relaxační centrum navazující na sportovní infrastrukturu města, součástí nových lázní budou plavecký bazén, relaxační bazén, saunový svět, fitness a doplňkové služby k uvedeným provozům. Součástí návrhu je řešení parkování a dopravní napojení areálu. Nově si tak návštěvníci tohoto moderního areálu budou moci přímo na místě zvolit, zda dají přednost kryté části či venkovní, a vybrat si z atraktivní palety možností lázní.

AOC architekti, vítězové soutěže: "Lázeňský dům je vybavený potřebným zázemím, místem k odpočinku, občerstvením, rozsáhlým a přesto intimním saunovým světem s výhledy do přírody."
Ondřej Chybík, architekt a člen poroty: "Vítězný návrh, urbanisticky velice vhodně doplňuje stávající rekreační areál městského koupaliště o novou hmotu a zároveň zanechává maximální volnou plochu na jihu území. Po architektonické stránce se jedná o velice komplexní přístup, který pracuje nápaditě s konstrukcí a prostorem stejně dobře jako s volbou materiálů a propojením exteriéru s interiérem."

Porota o vítězném návrhu hlasovala jednoznačně. Město počítá, že by nové lázně měly stát 380 milionů korun bez DPH. AOC architekti vítězný návrh osobně představí 14. dubna na pracovním zasedání zastupitelstva města v 17:00 hodin v Městské kavárně na Hlavním náměstí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/krnov/11000030749/krnov-zna-viteze-souteze-o-navrh-novych-mestskych-lazni