Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Učitelé i další zaměstnanci odklízejí následky povodní na škole v Ostravě-Přívozu

Povodně zasáhly i několik ostravských škol. V Základní a mateřské škole Waldorfská se do úklidu zapojili úplně všichni zaměstnanci. Díky tomu by měla být škola mimo provoz maximálně jeden týden.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Ve Slezské pomáhají poškozeným dobrovolníci, hasiči i úředníci

V Antošovicích a Koblově začaly práce s odstraňováním škod na rodinných domech zasažených povodněmi. Ruku k dílu přidali dobrovolníci, hasiči i zaměstnanci úřadu městského obvodu.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Mariánskohorská radnice také letos uspořádala adaptační pobyty pro prvňáčky a jejich rodiče

Mariánskohorská radnice už více než 10 let pořádá adaptační pobyty pro prvňáčky. Jejich cílem je, aby se děti poznaly dříve než nastoupí do prvních tříd. Zároveň se mezi sebou poznají i jejich rodiče a vytvoří si tak vztah na celých 9 let.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Děti z vodou poškozené MŠ Předškolní v Ostravě-Výškovicích tráví čas ve vedlejší ZŠ

Kvůli povodním plně nefungují ani některé ostravské školy. Ve čtvrtek neotevřely 4 a 4 fungují v omezeném provozu. Jednou takovou je MŠ Předškolní ve Výškovicích. Děti se musely přemístit do vedlejší základky.

Zoo Ostrava zůstává po deštích uzavřena veřejnosti, otevře v sobotu

18. září 2024 15:29 | Ostrava-město | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Ostravská zoologická zahrada zůstává zatím po vydatných deštích pro veřejnost uzavřená. Problémy nezpůsobily jen záplavy, škody přinesl také vítr a samotné srážky.

Do Nové Vsi přestala přitékat voda. Nasazena tak mohla být nejvýkonnější čerpadla

Dobrá zpráva přišla z Ostravy-Nové Vsi. Hladina řeky Opavy klesla natolik, že do této lokality přestala protrženou hrází přitékat voda. Konečně tak mohla být nasazena vysokokapacitní čerpadla, která nyní musejí vodu ze zatopeného území odčerpat.

V obřadní síni MOb Ostrava-Jih funguje nové sběrné místo pro lidi zasažené povodněmi

18. září 2024 12:16 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Mimořádné sběrné místo otevřelo v obřadní síni vedení městského obvodu Ostravy-Jihu. Dárci zde mohou do konce týdne nosit zejména desinfekce, hygienické potřeby a čistící prostředky pro lidi postižené povodněmi. Darovat mohou i potraviny.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Po letní přestávce se na radnici vrátila hudba, posluchači si užili i árie z českých oper

Milovníci hudby zaplnili po letní přestávce opět obřadní síň Slezskoostravské radnice, aby si vychutnali další vystoupení z letošního Cyklu komorních koncertů. V kombinaci zpěvu a klavíru si tentokrát poslechli hlavně slavné skladby Antonína Dvořáka, čekal je ale i Smetana nebo Janáček.

Ve Slezské zasáhly povodně hlavně Antošovice a Koblov, obvod reaguje sbírkou a dobrovolnictvím

Povodně v důsledku vydatných dešťů se nevyhnuly ani Slezské Ostravě. Nejvíce postiženými částmi byly Antošovice a Koblov, které zaplavila sousedící řeka Odra. Městský obvod se ale potýkal i s dalšími problémy, souvisejícími s intenzivními srážkami.

V Elektrárně Třebovice bylo o půl metru více vody než v roce 1997

18. září 2024 11:12 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Elektrárna bez elektřiny. Tento paradox zavinila voda z rozvodněné řeky, která zatopila Elektrárnu Třebovice v Ostravě. Ta dodává teplo a teplou vodu obyvatelům Ostravy. Stav je horší než v roce 1997, těžko se odhaduje, kdy elektrárna pojede zase naplno.

Slezská Ostrava podruhé získala Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost, pro úřad je motivací

Patnáctý ročník Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost opět ocenil firmy, organizace a obce za jejich zodpovědné chování k životnímu prostředí, společnosti i vlastním zaměstnancům. Mezi pět oceněných patřil už podruhé taky městský obvod Slezská Ostrava.

Premiér Fiala potvrdil v Ostravě, že volby budou. Ostrava je na to prý připravena

Premiér naší země Petr Fiala s několika dalšími členy vlády navštívil Moravskoslezský kraj, aby na vlastní oči viděl rozsah následků ničivých povodní. Na ostravském magistrátu pak jednal s vedením města o nejefektivnějším způsobu pomoci zasaženým lokalitám. Potvrdil také, že volby do krajských zastupitelstev se v pátek a sobotu budou konat.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

17. září 2024 15:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Jižní část Ostravy-Nové Vsi se podařilo zachránit. Severní část je bohužel pod vodou

Asi nejhůře zasaženou obydlenou lokalitou v Ostravě je podobně, jako při podvodních v roce 97 Nová Ves, kterou protéká Odra. Voda se ale prý chovala úplně jinak, než tehdy a kdyby se neprotrhla hráz na soutoku s Opavou, zřejmě by k záplavě vůbec nedošlo.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

16. září 2024 14:00 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

V Ostravě se protrhla hráz Odry na soutoku s Opavou. Voda zaplavila Přívoz, Novou Ves a Mariánské Hory

Ostrava čelí extrémní povodni. V pondělí se protrhla hráz řeky Odry na soutoku s Opavou. Vznikla tak další mohutná řeka, která se valila přímo do Přívozu a části Mariánských Hor a zpětně i do Nové Vsi. Tisíce lidí musely být evakuovány. Hasiči se s vojáky pokusili průrvu uzavřít pomocí pytlů s pískem.

Noví studenti univerzity třetího věku měli imatrikulaci v ostravské Jubilejní kolonii

16. září 2024 11:17 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

21 nových studentů ze skoro padesátky se zúčastnilo slavnostní imatrikulace do letošního školního roku Univerzity třetího věku. Jedná se o neprofesní zájmový vzdělávací program pro obyvatele MS kraje starších 55 let.

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih není kritická

16. září 2024 11:11 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Stejně jako zbytek republiky zasáhly městský obvod Ostrava-Jih víkendové povodně. Situace je však méně kritická než na jiných místech Ostravy nebo kraje.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.