Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

Bruntál |

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Juniorka Torpeda Havířov bojuje po 17 letech o titul

8. dubna 2025 9:33 | Havířov | Bára Kelnerová

Florbalový klub Torpedo Havířov má důvod k velké radosti. Junioři se probojovali až do samotného finále celostátní ligy. Aby tým získal vysněný titul, budou muset hráči v následujících zápasech zabrat.


Opilý mladík rozbil skleněné okna a dveře. Byl dopaden díky systému PCO

Dnes 12:48 | Ostrava-město | Anna Břenková

Mladý muž rozbil skleněné okna a dveře. Prý měl vztek. Volání strážníků neslyšel, protože měl sluchátka. Vandal nadýchal přes dvě promile alkoholu. Prozradil ho pult centralizované ochrany (PCO).

Cyklista ležel na zemi v bezvědomí. Ve vážném stavu byl vrtulníkem přepraven do nemocnice

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Cyklista byl v bezvědomí, bez dechu a srdce mu přestalo bít. Záchranáři vyjížděli k muži, který ležel na silnice vedle svého kola bez známek života. Okamžitě zahájili resuscitaci. V kritickém stavu byl muž letecky přepraven do nemocnice. Policie prosí svědky nehody o podrobnější informace.

Havířov dokončil modernizaci školního bazénu za 19 milionů korun

Dnes 11:39 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaný školní bazén na ZŠ Františka Hrubína v Havířově znovu slouží stovkám dětí. Rozsáhlá rekonstrukce stála radnici téměř 20 milionů korun. Bazén budou využívat i ostatní organizace.

Spolykala léky a chtěla skočit pod tramvaj. Policie zachránila mladou dívku

Dnes 10:08 | Ostrava-město | Anna Břenková

Na linku 158 oznámila, že spolykala několik prášků, má u sebe nůž a že skočí pod tramvaj. Policisté dívku našli během deseti minut v lesíku v Ostravě-Zábřehu. Dívka nejdříve nespolupracovala, ale díky profesionálnímu přístupu hlídky nůž nakonec odložila. Byla předána záchranářům.

Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Včera 14:00 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Ostrava-Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Nový Jičín ocenil hrdiny všedního dne, bylo jich více než čtyřicet

Včera 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín ocenil bezpříspěvkové dárce krve. Do auly radnice pozvalo přes 40 mužů a žen, kteří vzácnou tekutinu dávají pravidelně, a poděkovalo jim za projevenou solidaritu.

Cizinec uškrtil krajanku a její tělo hodil do potoku, našli ji za 12 dnů

Včera 13:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská mordparta vyřešila další brutální vraždu. 33letý cizinec připravil o život o 10 let mladší krajanku. Kriminalisté ji nejprve pohřešovali. Později našli její tělo v říčce Olešná u Staříče.

Zastupitelstvo města Karviné na svém 23. zasedání schválilo rekordní rozpočet na rok 2026

Včera 13:55 | Karviná | Gabriela Stašová

Uskutečnilo se 23. zasedání Zastupitelstva města Karviné, na kterém zastupitelé schválili rozpočet na rok 2026. Celkový rozpočet se blíží 1,9 miliardy korun. I přes plánovaný schodek bude město dál pokračovat v rozvojových projektech a nadále podporovat své obyvatele.

Třinecká CirkArena bude přínosem pro celý MS kraj

8. prosince 2025 14:33 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Na místě bývalé hokejové haly Werk Arena v Třinci byla slavnostně zahájena stavba ambiciózního projektu CirkArena. Nové výzkumné a vzdělávací centrum zaměřené na cirkulární ekonomiku, materiálové procesy a technologie budoucnosti, by mělo vyrůst do dvou let.

Žáci SOŠ Frýdek-Místek vyrobili pokladničku pro Vánoční sbírku

Včera 7:29 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Obyvatelé Frýdku-Místku se mohou na Vánoce těšit nejen na vánoční strom na Zámeckém náměstí ve Frýdku, ale také na zbrusu novou pokladničku pro charitativní sbírku. Zajímavé na ni je, že ji vyrobili žáci místní Střední odborné školy.

Pekaři

Krnov Nástup: od 1. ledna 2026 od 26 880 do 36 700 Kč/měsíc

Na Veletrhu Artifex v Bruntále si žáci vybírali střední školy i zaměstnavatele

Včera 6:52 | Bruntál | Tomáš Tikal

Oblíbený Veletrh Středních škol a zaměstnanosti Artifex v Bruntále opět zaplnily stovky zájemců o informace – žáků, studentů i jejich rodičů. V prostorách SPŠ a OA v Bruntále se sešly desítky zástupců firem a škol z celého MS kraje.

V Jeseníkách startují provoz další zimní areály, byla spuštěna Kopřivná, za týden se má rozjet karlovský Myšák

7. prosince 2025 16:45 | Bruntál | Karel Soukop

Po Karlovu minulý týden, také v Malé Morávce zahájili provoz sjezdovek. Počasí sice není to pravé zimní, ale podařilo se upravit a rozjet hlavní tratě. Sníh je po noci zmrzlý a kvalitně urolbovaný teploty kolem nuly a mlhu střídá sluníčko.

V Ryžovišti na Sovinecku se konala historicky první Svatohubertská mše

4. prosince 2025 9:02 | Bruntál | Karel Soukop

V sérii podzimních svatohubertských mysliveckých akcí vynikla jediná. V Ryžovišti v Nízkém Jeseníku se totiž konala historicky vůbec poprvé. Ryžoviště bylo hlavním městem Sovineckého panství a zdejší kostel sv. Jana Křtitele ze 16. století byl pro první Svatohubertskou mši více než důstojnou kulisou.

ČČK v Bruntále ocenil celkem 93 dárců krve

3. prosince 2025 14:34 | Bruntál | Karel Soukop

V bruntálském divadle bylo slavnostně oceněno 93 bezpříspěvkových dárců krve z celého regionu. Transfúzní služba a ČČK předali celkem 31 zlatých medailí profesora Jánského za 40 odběrů, 52 stříbrných za 20 odběrů a 10 křížů 3. stupně za 80 odběrů krve.

Bruntálský Den vědy zaplnil gymnázium a překvapil novinkami širokou veřejnost

3. prosince 2025 9:01 | Bruntál | Karel Soukop

O nejedno překvapení se postarala jinak tradiční akce – Den vědy na bruntálském gymnáziu. Zaujala především praktickým využitím fotovoltaiky, virtuální reality, 3D tisku a větrné či vodní energie. Stovky návštěvníků zaplnily všechny prostory školy.

Centrum Bruntálu už osvětluje Jedle bělokorá i kompletní vánoční výzdoba

1. prosince 2025 10:49 | Bruntál | Karel Soukop

Díky Lesům ČR má letošní vánoční Bruntál originální strom – Jedli bělokorou, dovezenou až z polesí Slunečná v katastru obce Lomnice u Rýmařova.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 12. července 2024 10:53, Bruntál, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000043944/farma-ve-stare-vode-u-svetle-hory-obhajila-titul-regionalni-potravina-ms-kraje