Do Karlovy Studánky se sjely tisíce milovníků kvalitního jídla a pití. Na Pojez festu mohli ochutnat nejen pochoutky z regionální kuchyně, ale i exotické speciality, nechyběla live cooking show a vyhlášeny byly i výsledky soutěže regionální potravina roku MS kraje.
Jan Poštulka, ředitel lázní: „Máme úžasné počasí, spoustu lidí, nádherně to tady voní, já si myslím, že máme vše co potřebujeme mít, aby jsme pořádali takovou nádhernou akci jako je Pojez fest v Karlové Studánce. Těch vystavujících je tady víc jak 100 stánků, takže my jsme samozřejmě připravili taky speciální dobroty.“
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: „Měl jsem skvělou zmrzlinu, která měla příchuť černého pepře, což je úžasná kombinace. Pak jsem si dal u firmy Medu trhanou krkovici s medem a trhané hovězí maso s medem a musím říct, že ty chutě jsou opravdu exkluzivní. Pojez fest je tradiční festival, na který jezdím pravidelně, letos poprvé jako hejtman a užívám si to.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Zatím jsem moc neochutnával, obcházím stánky a tady chci začít u prvního stánku, nevím ani co to tady je, ale myslím si, že tu mají pivo, takže lehce ochutnám. Z jídla mám nejraději maso a myslím si, že je to na mě vidět.“
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje: „Dneska jsme měli možnost tady shlédnout všechny vítěze v kategorii regionální potraviny a taky v ceně hejtmana MS kraje. Já si jejich práce velice vážím a děkuji, že tady jsou a přeji jim mnoho úspěchů a energie.“
Ceny si odneslo celkem 9 výrobců regionálních potravin.
Jana Přistoupilová, r.p. Karamel: „Nabízíme mléčný karamel, který pochází z Valašska kousek od Rožnova. Složený je jenom z poctivého mléka, které tam kupujeme přímo na jedné blízké farmě a z cukru. Nic víc, palačinky, lívance, tvarohy, jogurty, ovoce, maso, na všechno se hodí.“
David Czyž, r.p. Vařonka: „Vařonka je originál z těšínského Slezska a dělám eji tak jak se dělala postaru. Samozřejmě v každém domě s dělala trošku jinak, ale my jsme se snažili ze všech těch vlivů do té vařonky něco dostat, takže je tam hřebíček, skořice, je tam zkaramelizovaný cukr i dokonce trochu medu, takže je tam všechno.“
Radim Jedinák, r.p. Šafrán: "My dovážíme šafrán letos 11. rok. Vozíme ho z farem z Íránu. Je to velmi vzácné koření, je to koření štěstí jak říkávala Magdalena Dobromila Rettigová ve svých kuchařkách a nedovážíme jen šafrán v různých gramážích, ale vozíme také výjimečné šafránové čaje, šafránové nálevy a protože ho dovážíme řadu let, tak ho i zpracováváme."
Tomáš Romanovký, r.p. Zmrzlina: „Regionální potravina nás ocenila za smetanovo medovou zmrzlinu s černým pepřem. Je to taková lahůdka jako dezert, takže jsme rádi, že se to podařilo. Je to řemeslná výroba domácí, kdy používáme mléko z farmy nebo ovoce z různých sadů.“
Radek Halamíček, r.p. Pivo Troll: „Nabízíme Trolla 11, potom tady máme Summer Ale a teď aktuálně ještě máme letní speciál Pale Ale Fruit, je to 13, je to vlastně ovocné a jinak vyrábíme v Heřmanicích v bývalém areálu šachty a vyrábíme si sami piva.“
Lidé si mohli na Pojez festu vychutnat nejen spoustu dobrého jídla a pití, ale také bohatý kulturní program. Vystoupil například Jaroslav Uhlíř nebo Adam Mišík. Pro rodiny s dětmi byl připraven speciální program v rámci dětské zóny s Technotrasou a zábavné a poučné aktivity.