Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vůně, chutě, dobré jídlo a kultura – to byl gastrofestival Pojez v Karlově Studánce

Bruntál |  | Jesenický expres

Karlova Studánka se proměnila v gastronomický ráj. Uskutečnil se tady už tradiční Pojez fest, který už třetím rokem pořádá Moravskoslezský kraj také v ostravských Dolních Vítkovicích a na Ostravici v Beskydech.

Do Karlovy Studánky se sjely tisíce milovníků kvalitního jídla a pití. Na Pojez festu mohli ochutnat nejen pochoutky z regionální kuchyně, ale i exotické speciality, nechyběla live cooking show a vyhlášeny byly i výsledky soutěže regionální potravina roku MS kraje.

Jan Poštulka, ředitel lázní: „Máme úžasné počasí, spoustu lidí, nádherně to tady voní, já si myslím, že máme vše co potřebujeme mít, aby jsme pořádali takovou nádhernou akci jako je Pojez fest v Karlové Studánce. Těch vystavujících je tady víc jak 100 stánků, takže my jsme samozřejmě připravili taky speciální dobroty.“
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: „Měl jsem skvělou zmrzlinu, která měla příchuť černého pepře, což je úžasná kombinace. Pak jsem si dal u firmy Medu trhanou krkovici s medem a trhané hovězí maso s medem a musím říct, že ty chutě jsou opravdu exkluzivní. Pojez fest je tradiční festival, na který jezdím pravidelně, letos poprvé jako hejtman a užívám si to.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Zatím jsem moc neochutnával, obcházím stánky a tady chci začít u prvního stánku, nevím ani co to tady je, ale myslím si, že tu mají pivo, takže lehce ochutnám. Z jídla mám nejraději maso a myslím si, že je to na mě vidět.“
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje: „Dneska jsme měli možnost tady shlédnout všechny vítěze v kategorii regionální potraviny a taky v ceně hejtmana MS kraje. Já si jejich práce velice vážím a děkuji, že tady jsou a přeji jim mnoho úspěchů a energie.“

Ceny si odneslo celkem 9 výrobců regionálních potravin.

Jana Přistoupilová, r.p. Karamel: „Nabízíme mléčný karamel, který pochází z Valašska kousek od Rožnova. Složený je jenom z poctivého mléka, které tam kupujeme přímo na jedné blízké farmě a z cukru. Nic víc, palačinky, lívance, tvarohy, jogurty, ovoce, maso, na všechno se hodí.“
David Czyž, r.p. Vařonka: „Vařonka je originál z těšínského Slezska a dělám eji tak jak se dělala postaru. Samozřejmě v každém domě s dělala trošku jinak, ale my jsme se snažili ze všech těch vlivů do té vařonky něco dostat, takže je tam hřebíček, skořice, je tam zkaramelizovaný cukr i dokonce trochu medu, takže je tam všechno.“
Radim Jedinák, r.p. Šafrán: "My dovážíme šafrán letos 11. rok. Vozíme ho z farem z Íránu. Je to velmi vzácné koření, je to koření štěstí jak říkávala Magdalena Dobromila Rettigová ve svých kuchařkách a nedovážíme jen šafrán v různých gramážích, ale vozíme také výjimečné šafránové čaje, šafránové nálevy a protože ho dovážíme řadu let, tak ho i zpracováváme."
Tomáš Romanovký, r.p. Zmrzlina: „Regionální potravina nás ocenila za smetanovo medovou zmrzlinu s černým pepřem. Je to taková lahůdka jako dezert, takže jsme rádi, že se to podařilo. Je to řemeslná výroba domácí, kdy používáme mléko z farmy nebo ovoce z různých sadů.“
Radek Halamíček, r.p. Pivo Troll: „Nabízíme Trolla 11, potom tady máme Summer Ale a teď aktuálně ještě máme letní speciál Pale Ale Fruit, je to 13, je to vlastně ovocné a jinak vyrábíme v Heřmanicích v bývalém areálu šachty a vyrábíme si sami piva.“

Lidé si mohli na Pojez festu vychutnat nejen spoustu dobrého jídla a pití, ale také bohatý kulturní program. Vystoupil například Jaroslav Uhlíř nebo Adam Mišík. Pro rodiny s dětmi byl připraven speciální program v rámci dětské zóny s Technotrasou a zábavné a poučné aktivity.

Nahlásit chybu


K tématu

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

V lázeňské Karlově Studánce vyroste nový Dům přírody

14. ledna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ministr životního prostředí Petr Hladík představil na tiskové konferenci v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody v Jeseníkách a podepsal smlouvu o spolupráci při jeho výstavbě. Vznikne jako nové návštěvnické a vzdělávací centrum CHKO Jeseníky a Agentury ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s MS krajem.

Ministr životního prostředí představil v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody

19. ledna 2024 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ministr životního prostředí Petr Hladík představil na tiskové konferenci v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody v Jeseníkách a podepsal smlouvu o spolupráci při jeho výstavbě. Vznikne jako nové návštěvnické a vzdělávací centrum CHKO Jeseníky a Agentury ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s MS krajem.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.


Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Situace v podhůří Jeseníků

12. září 2024 16:54 | Bruntál | Karel Soukop

Ve čtvrtek večer je situace v podstatě klidná, pouze zvýšené průtoky v potocích a řekách. Přehrada Slezská Harta odpouští velké množství vody a vytváří rezervu pro případnou velkou vodu příštích dnů.

Bruntálská zámecká zahrada hostila již potřetí slavnosti vína

1. září 2024 17:19 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Muzeum v Bruntále připravilo na zahradě bruntálského zámku již třetí ročník úspěšné akce Slavnosti vína. Bruntál není vinařskou oblastí, o to větší je však zájem místních o produkty z Jižní Moravy.

Na mezinárodním táboře s angličtinou na Slezské Hartě vysílají děti také online do rádia

25. srpna 2024 21:16 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na první pohled běžný stanový tábor s podsadami. Navštívíte-li ho však osobně, dostanete se ve správní budově do skutečného rozhlasového studia. Právě odtud děti denně vysílají online zprávy z tábora i ze světa společně s písničkami. To vše anglicky, jelikož se jedná o tábor s výukou a praxí v angličtině.

Na Festivalu dračích lodí na Slezské Hartě úspěšně reprezentovalo několik posádek i město Bruntál

25. srpna 2024 11:58 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na břehu Slezské Harty vyrostlo o víkendu malé městečko. Na festivalu dračích lodí se sjelo 62 dvaadvacetičlenných posádek ze celé republiky i Slovenska. Utkaly se v závodech ve sprintu na 200 metrů i stíhacím závodě na jeden kilometr.

Věž bruntálského farního kostela se již brzy dočká svého otevření

19. srpna 2024 12:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v centru Bruntálu, dříve kostel sv. Václava je trojlodní stavbou s gotickými základy z druhé poloviny 13. století. Ochoz jeho věže vždy poskytoval nádherné výhledy na celé centrum města i široké okolí Bruntálu. Vzhledem k jeho stáří a stavebnímu stavu se město rozhodlo ve spolupráci s římsko – katolickou církví stav věže zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti.

Vůně, chutě, dobré jídlo a kultura – to byl gastrofestival Pojez v Karlově Studánce
Vydáno 16. srpna 2024 10:28, Bruntál, Yvona Fajtová
Karlova Studánka se proměnila v gastronomický ráj. Uskutečnil se tady už tradiční Pojez fest, který už třetím rokem pořádá Moravskoslezský kraj také v ostravských Dolních Vítkovicích a na Ostravici v Beskydech.

Do Karlovy Studánky se sjely tisíce milovníků kvalitního jídla a pití. Na Pojez festu mohli ochutnat nejen pochoutky z regionální kuchyně, ale i exotické speciality, nechyběla live cooking show a vyhlášeny byly i výsledky soutěže regionální potravina roku MS kraje.

Jan Poštulka, ředitel lázní: „Máme úžasné počasí, spoustu lidí, nádherně to tady voní, já si myslím, že máme vše co potřebujeme mít, aby jsme pořádali takovou nádhernou akci jako je Pojez fest v Karlové Studánce. Těch vystavujících je tady víc jak 100 stánků, takže my jsme samozřejmě připravili taky speciální dobroty.“
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: „Měl jsem skvělou zmrzlinu, která měla příchuť černého pepře, což je úžasná kombinace. Pak jsem si dal u firmy Medu trhanou krkovici s medem a trhané hovězí maso s medem a musím říct, že ty chutě jsou opravdu exkluzivní. Pojez fest je tradiční festival, na který jezdím pravidelně, letos poprvé jako hejtman a užívám si to.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Zatím jsem moc neochutnával, obcházím stánky a tady chci začít u prvního stánku, nevím ani co to tady je, ale myslím si, že tu mají pivo, takže lehce ochutnám. Z jídla mám nejraději maso a myslím si, že je to na mě vidět.“
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje: „Dneska jsme měli možnost tady shlédnout všechny vítěze v kategorii regionální potraviny a taky v ceně hejtmana MS kraje. Já si jejich práce velice vážím a děkuji, že tady jsou a přeji jim mnoho úspěchů a energie.“

Ceny si odneslo celkem 9 výrobců regionálních potravin.

Jana Přistoupilová, r.p. Karamel: „Nabízíme mléčný karamel, který pochází z Valašska kousek od Rožnova. Složený je jenom z poctivého mléka, které tam kupujeme přímo na jedné blízké farmě a z cukru. Nic víc, palačinky, lívance, tvarohy, jogurty, ovoce, maso, na všechno se hodí.“
David Czyž, r.p. Vařonka: „Vařonka je originál z těšínského Slezska a dělám eji tak jak se dělala postaru. Samozřejmě v každém domě s dělala trošku jinak, ale my jsme se snažili ze všech těch vlivů do té vařonky něco dostat, takže je tam hřebíček, skořice, je tam zkaramelizovaný cukr i dokonce trochu medu, takže je tam všechno.“
Radim Jedinák, r.p. Šafrán: "My dovážíme šafrán letos 11. rok. Vozíme ho z farem z Íránu. Je to velmi vzácné koření, je to koření štěstí jak říkávala Magdalena Dobromila Rettigová ve svých kuchařkách a nedovážíme jen šafrán v různých gramážích, ale vozíme také výjimečné šafránové čaje, šafránové nálevy a protože ho dovážíme řadu let, tak ho i zpracováváme."
Tomáš Romanovký, r.p. Zmrzlina: „Regionální potravina nás ocenila za smetanovo medovou zmrzlinu s černým pepřem. Je to taková lahůdka jako dezert, takže jsme rádi, že se to podařilo. Je to řemeslná výroba domácí, kdy používáme mléko z farmy nebo ovoce z různých sadů.“
Radek Halamíček, r.p. Pivo Troll: „Nabízíme Trolla 11, potom tady máme Summer Ale a teď aktuálně ještě máme letní speciál Pale Ale Fruit, je to 13, je to vlastně ovocné a jinak vyrábíme v Heřmanicích v bývalém areálu šachty a vyrábíme si sami piva.“

Lidé si mohli na Pojez festu vychutnat nejen spoustu dobrého jídla a pití, ale také bohatý kulturní program. Vystoupil například Jaroslav Uhlíř nebo Adam Mišík. Pro rodiny s dětmi byl připraven speciální program v rámci dětské zóny s Technotrasou a zábavné a poučné aktivity.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000044434/vune-chute-dobre-jidlo-a-kultura--to-byl-gastrofestival-pojez-v-karlove-studance