Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vůně, chutě, dobré jídlo a kultura – to byl gastrofestival Pojez v Karlově Studánce

Bruntál |

Karlova Studánka se proměnila v gastronomický ráj. Uskutečnil se tady už tradiční Pojez fest, který už třetím rokem pořádá Moravskoslezský kraj také v ostravských Dolních Vítkovicích a na Ostravici v Beskydech.

Do Karlovy Studánky se sjely tisíce milovníků kvalitního jídla a pití. Na Pojez festu mohli ochutnat nejen pochoutky z regionální kuchyně, ale i exotické speciality, nechyběla live cooking show a vyhlášeny byly i výsledky soutěže regionální potravina roku MS kraje.

Jan Poštulka, ředitel lázní: „Máme úžasné počasí, spoustu lidí, nádherně to tady voní, já si myslím, že máme vše co potřebujeme mít, aby jsme pořádali takovou nádhernou akci jako je Pojez fest v Karlové Studánce. Těch vystavujících je tady víc jak 100 stánků, takže my jsme samozřejmě připravili taky speciální dobroty.“
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: „Měl jsem skvělou zmrzlinu, která měla příchuť černého pepře, což je úžasná kombinace. Pak jsem si dal u firmy Medu trhanou krkovici s medem a trhané hovězí maso s medem a musím říct, že ty chutě jsou opravdu exkluzivní. Pojez fest je tradiční festival, na který jezdím pravidelně, letos poprvé jako hejtman a užívám si to.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Zatím jsem moc neochutnával, obcházím stánky a tady chci začít u prvního stánku, nevím ani co to tady je, ale myslím si, že tu mají pivo, takže lehce ochutnám. Z jídla mám nejraději maso a myslím si, že je to na mě vidět.“
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje: „Dneska jsme měli možnost tady shlédnout všechny vítěze v kategorii regionální potraviny a taky v ceně hejtmana MS kraje. Já si jejich práce velice vážím a děkuji, že tady jsou a přeji jim mnoho úspěchů a energie.“

Ceny si odneslo celkem 9 výrobců regionálních potravin.

Jana Přistoupilová, r.p. Karamel: „Nabízíme mléčný karamel, který pochází z Valašska kousek od Rožnova. Složený je jenom z poctivého mléka, které tam kupujeme přímo na jedné blízké farmě a z cukru. Nic víc, palačinky, lívance, tvarohy, jogurty, ovoce, maso, na všechno se hodí.“
David Czyž, r.p. Vařonka: „Vařonka je originál z těšínského Slezska a dělám eji tak jak se dělala postaru. Samozřejmě v každém domě s dělala trošku jinak, ale my jsme se snažili ze všech těch vlivů do té vařonky něco dostat, takže je tam hřebíček, skořice, je tam zkaramelizovaný cukr i dokonce trochu medu, takže je tam všechno.“
Radim Jedinák, r.p. Šafrán: "My dovážíme šafrán letos 11. rok. Vozíme ho z farem z Íránu. Je to velmi vzácné koření, je to koření štěstí jak říkávala Magdalena Dobromila Rettigová ve svých kuchařkách a nedovážíme jen šafrán v různých gramážích, ale vozíme také výjimečné šafránové čaje, šafránové nálevy a protože ho dovážíme řadu let, tak ho i zpracováváme."
Tomáš Romanovký, r.p. Zmrzlina: „Regionální potravina nás ocenila za smetanovo medovou zmrzlinu s černým pepřem. Je to taková lahůdka jako dezert, takže jsme rádi, že se to podařilo. Je to řemeslná výroba domácí, kdy používáme mléko z farmy nebo ovoce z různých sadů.“
Radek Halamíček, r.p. Pivo Troll: „Nabízíme Trolla 11, potom tady máme Summer Ale a teď aktuálně ještě máme letní speciál Pale Ale Fruit, je to 13, je to vlastně ovocné a jinak vyrábíme v Heřmanicích v bývalém areálu šachty a vyrábíme si sami piva.“

Lidé si mohli na Pojez festu vychutnat nejen spoustu dobrého jídla a pití, ale také bohatý kulturní program. Vystoupil například Jaroslav Uhlíř nebo Adam Mišík. Pro rodiny s dětmi byl připraven speciální program v rámci dětské zóny s Technotrasou a zábavné a poučné aktivity.

Nahlásit chybu


K tématu

Jesenický pohár v Karlově Studánce prověřil lyžaře všech kategorií

26. ledna 2025 21:14 | Bruntál | Karel Soukop

Pradědova aréna v Karlově Studánce patřila o víkendu dvěma lyžařským závodům. Prvním z nich byl Madeja Cup s velkou účastí malých lyžařů a druhým byl Jesenický pohár. Závod Madeja Cup byl velmi dobře obsazený, závodilo více než 180 závodníků z celé republiky.

Jesenický pohár v Karlově Studánce prověřil lyžaře všech kategorií

30. ledna 2025 0:20 | Bruntál | Karel Soukop

Pradědova aréna v Karlově Studánce patřila o víkendu dvěma lyžařským závodům. Prvním z nich byl Madeja Cup s velkou účastí malých lyžařů a druhým byl Jesenický pohár. Závod Madeja Cup byl velmi dobře obsazený, závodilo více než 180 závodníků z celé republiky.

Podhorská rallye autoveteránů Trofeo Niké projela Jeseníky ve svém 25. ročníku

13. června 2025 7:47 | Bruntál | Karel Soukop

Ani nestálé medardovské počasí neodradilo majitele autoveteránů z celé země, Polska i Německa od účasti na tradiční Rallye Trofeo Niké Jeseníky. Pod heslem Zpomal a rozhlédni se projely krásné historické vozy celkem třemi kraji až do lázeňské Karlovy Studánky.


Seniorce se zatočila hlava a spadla na zem. Další záchrana díky Senior lince

Seniorka šla po tmě na záchod, zatočila se jí hlava a spadla. Zavolala si pomoc přes tlačítko Senior linky. Přivolaní strážníci ženu uložili do postele a zavolali záchranku. Žena byla nakonec převezena do nemocnice.

Král Viluš I. vyrazil na MikuLašské vyprášení prašivců na Prašivé

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Veselo bylo první prosincovou neděli na beskydské Prašivé. Vyhánět prašivce se tam totiž vypravila družina lašského krále Viluše I.

Kvůli nebezpečnému předjíždění skončilo auto ve stromě. Dva senioři se vážně zranili

Dnes 10:20 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Zatím neznámý řidič ohrozil auto při předjíždění, které kvůli němu sjelo z cesty a narazilo do stromu. Bezohledný řidič ani nezastavil a pokračoval v jízdě. Oba starší cestující utrpěli vážná zranění. Policie prosí svědky nehody u Ženklavy o bližší informace.

Strom pomohl rozsvítit čtyřmetrový anděl

Dnes 10:27 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Den s Mikulášem se na Masarykově náměstí rozsvítil i vánoční strom. Slavnostní událost provázeli andělé, čerti, tanec a zpěv.

Studéňáci založili fond na podporu místního zámku

Dnes 9:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Vznikl Nadační fond Zámek Studénka. Skupina místních lidí, která jej založila, si dává za cíl podnikat kroky k obnově a rozvoji památkově chráněného objektu a přilehlého areálu

Předvánoční atmosféru navodily jarmarky v Janovicích a na Bystrém

Včera 9:04 | Janovice | Libor Běčák

Tradice rozsvícení vánočních stromů se drží i v Janovicích. Vánoční jarmark s mnoha stánky a hudebním programem se konal také v místní části Bystré.

Záchranáři přijeli ke kolabujícímu muži v Karviné. Čidlo je upozornilo na oxid uhelnatý

Včera 22:31 | Karviná | Jiří Cileček

Kolabující muž z Karviné si přivolal záchranku. Zdravotníkům po vstupu do bytu začalo pískat čidlo oxidu uhelnatého. Hned věděli, kde je problém, muži pomohli a přivolali hasiče.

Dobrovolníci pořádají Vánoční sbírku pro děti z ostravských nemocnic

6. prosince 2025 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dlouhé dny v nemocnici jsou pro děti náročné, zvlášť v období Vánoc. Skupina dobrovolníků z Ostravska proto organizuje Vánoční sbírku pro děti v ostravských nemocnicích, která má dětem přinést více radosti, hry a pocit, že na ně někdo myslí. A to na základě konkrétních přání zdravotníků z jednotlivých oddělení.

Auto v kolejišti zastavilo tramvaje. DPO zařídil náhradní dopravu

6. prosince 2025 19:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

V Ostravě skončilo další auto v kolejišti tramvají. Tentokrát u frekventované křižovatky ulic Martinovská a Opavská. Událost omezila provoz tramvají číslo 4. Dopravní podnik Ostrava zařídil náhradní dopravu.

Otužilci plavali na Žermanické přehradě Mikulášskou štafetu

6. prosince 2025 13:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na Žermanické přehradě se v sobotu 6. prosince konala tradiční Mikulášská přeplavba. Jedná se o štafetu otužilců, kteří uplavali trať delší než 5 kilometrů.

V Jeseníkách startují provoz další zimní areály, byla spuštěna Kopřivná, za týden se má rozjet karlovský Myšák

Včera 16:45 | Bruntál | Karel Soukop

Po Karlovu minulý týden, také v Malé Morávce zahájili provoz sjezdovek. Počasí sice není to pravé zimní, ale podařilo se upravit a rozjet hlavní tratě. Sníh je po noci zmrzlý a kvalitně urolbovaný teploty kolem nuly a mlhu střídá sluníčko.

V Ryžovišti na Sovinecku se konala historicky první Svatohubertská mše

4. prosince 2025 9:02 | Bruntál | Karel Soukop

V sérii podzimních svatohubertských mysliveckých akcí vynikla jediná. V Ryžovišti v Nízkém Jeseníku se totiž konala historicky vůbec poprvé. Ryžoviště bylo hlavním městem Sovineckého panství a zdejší kostel sv. Jana Křtitele ze 16. století byl pro první Svatohubertskou mši více než důstojnou kulisou.

ČČK v Bruntále ocenil celkem 93 dárců krve

3. prosince 2025 14:34 | Bruntál | Karel Soukop

V bruntálském divadle bylo slavnostně oceněno 93 bezpříspěvkových dárců krve z celého regionu. Transfúzní služba a ČČK předali celkem 31 zlatých medailí profesora Jánského za 40 odběrů, 52 stříbrných za 20 odběrů a 10 křížů 3. stupně za 80 odběrů krve.

Bruntálský Den vědy zaplnil gymnázium a překvapil novinkami širokou veřejnost

3. prosince 2025 9:01 | Bruntál | Karel Soukop

O nejedno překvapení se postarala jinak tradiční akce – Den vědy na bruntálském gymnáziu. Zaujala především praktickým využitím fotovoltaiky, virtuální reality, 3D tisku a větrné či vodní energie. Stovky návštěvníků zaplnily všechny prostory školy.

Centrum Bruntálu už osvětluje Jedle bělokorá i kompletní vánoční výzdoba

1. prosince 2025 10:49 | Bruntál | Karel Soukop

Díky Lesům ČR má letošní vánoční Bruntál originální strom – Jedli bělokorou, dovezenou až z polesí Slunečná v katastru obce Lomnice u Rýmařova.

V Jeseníkách zahájili zimní sezónu, v provozu jsou první dvě sjezdovky v Karlově

30. listopadu 2025 17:59 | Bruntál | Karel Soukop

V Karlově pod Pradědem po celý listopad probíhaly intenzivní přípravy na letošní zimní sezónu. Aktivita se vyplatila. V pátek 28. listopadu zahájilo večerní lyžování provoz prvních lanovek a sjezdovek.

Vůně, chutě, dobré jídlo a kultura – to byl gastrofestival Pojez v Karlově Studánce
Vydáno 16. srpna 2024 10:28, Bruntál, Yvona Fajtová
Karlova Studánka se proměnila v gastronomický ráj. Uskutečnil se tady už tradiční Pojez fest, který už třetím rokem pořádá Moravskoslezský kraj také v ostravských Dolních Vítkovicích a na Ostravici v Beskydech.

Do Karlovy Studánky se sjely tisíce milovníků kvalitního jídla a pití. Na Pojez festu mohli ochutnat nejen pochoutky z regionální kuchyně, ale i exotické speciality, nechyběla live cooking show a vyhlášeny byly i výsledky soutěže regionální potravina roku MS kraje.

Jan Poštulka, ředitel lázní: „Máme úžasné počasí, spoustu lidí, nádherně to tady voní, já si myslím, že máme vše co potřebujeme mít, aby jsme pořádali takovou nádhernou akci jako je Pojez fest v Karlové Studánce. Těch vystavujících je tady víc jak 100 stánků, takže my jsme samozřejmě připravili taky speciální dobroty.“
Josef Bělica (ANO), hejtman MS kraje: „Měl jsem skvělou zmrzlinu, která měla příchuť černého pepře, což je úžasná kombinace. Pak jsem si dal u firmy Medu trhanou krkovici s medem a trhané hovězí maso s medem a musím říct, že ty chutě jsou opravdu exkluzivní. Pojez fest je tradiční festival, na který jezdím pravidelně, letos poprvé jako hejtman a užívám si to.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Zatím jsem moc neochutnával, obcházím stánky a tady chci začít u prvního stánku, nevím ani co to tady je, ale myslím si, že tu mají pivo, takže lehce ochutnám. Z jídla mám nejraději maso a myslím si, že je to na mě vidět.“
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje: „Dneska jsme měli možnost tady shlédnout všechny vítěze v kategorii regionální potraviny a taky v ceně hejtmana MS kraje. Já si jejich práce velice vážím a děkuji, že tady jsou a přeji jim mnoho úspěchů a energie.“

Ceny si odneslo celkem 9 výrobců regionálních potravin.

Jana Přistoupilová, r.p. Karamel: „Nabízíme mléčný karamel, který pochází z Valašska kousek od Rožnova. Složený je jenom z poctivého mléka, které tam kupujeme přímo na jedné blízké farmě a z cukru. Nic víc, palačinky, lívance, tvarohy, jogurty, ovoce, maso, na všechno se hodí.“
David Czyž, r.p. Vařonka: „Vařonka je originál z těšínského Slezska a dělám eji tak jak se dělala postaru. Samozřejmě v každém domě s dělala trošku jinak, ale my jsme se snažili ze všech těch vlivů do té vařonky něco dostat, takže je tam hřebíček, skořice, je tam zkaramelizovaný cukr i dokonce trochu medu, takže je tam všechno.“
Radim Jedinák, r.p. Šafrán: "My dovážíme šafrán letos 11. rok. Vozíme ho z farem z Íránu. Je to velmi vzácné koření, je to koření štěstí jak říkávala Magdalena Dobromila Rettigová ve svých kuchařkách a nedovážíme jen šafrán v různých gramážích, ale vozíme také výjimečné šafránové čaje, šafránové nálevy a protože ho dovážíme řadu let, tak ho i zpracováváme."
Tomáš Romanovký, r.p. Zmrzlina: „Regionální potravina nás ocenila za smetanovo medovou zmrzlinu s černým pepřem. Je to taková lahůdka jako dezert, takže jsme rádi, že se to podařilo. Je to řemeslná výroba domácí, kdy používáme mléko z farmy nebo ovoce z různých sadů.“
Radek Halamíček, r.p. Pivo Troll: „Nabízíme Trolla 11, potom tady máme Summer Ale a teď aktuálně ještě máme letní speciál Pale Ale Fruit, je to 13, je to vlastně ovocné a jinak vyrábíme v Heřmanicích v bývalém areálu šachty a vyrábíme si sami piva.“

Lidé si mohli na Pojez festu vychutnat nejen spoustu dobrého jídla a pití, ale také bohatý kulturní program. Vystoupil například Jaroslav Uhlíř nebo Adam Mišík. Pro rodiny s dětmi byl připraven speciální program v rámci dětské zóny s Technotrasou a zábavné a poučné aktivity.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000044434/vune-chute-dobre-jidlo-a-kultura--to-byl-gastrofestival-pojez-v-karlove-studance