Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V krnovské nemocnici odnaučili kouřit už 400 lidí

Krnov |

Poslední květnový den připadá tradičně Světovému dni bez tabáku. V krnovské nemocnici funguje jako součást plicního oddělení Centrum léčby závislosti na nikotinu. Zdejší tým odborníků pomohl skoncovat se závislostí více než čtyřem stovkám pacientů.

Dle odborníků patří závislost na nikotinu mezi nejtěžší.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Závislost na cigaretách je často přirovnávána k závislosti na heroinu. Proto není snadné se zlozvyku zbavit. Vůbec nejhorší závislost je u pacientů, kteří začali s kouřením v mládí či dokonce dětství, čili ono typické kouření dětí a puberťáků z takzvané frajeřiny."

Pro léčbu je podstatné vlastní rozhodnutí

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Když pacienta do odvykání nutí rodina či přátelé, pravděpodobnost vyléčení se prudce snižuje. Je potřeba, aby se k tomuto kroku odhodlal sám, z vlastních důvodů."

Rakovinu odhalí tomograf

Do plicní ambulance krnovské nemocnice přivedou pacienty nejčastěji zdravotní problémy, které jim kouření způsobuje. V lepším případě přicházejí s kašlem či dušností, v tom horším již po prodělané mozkové mrtvici nebo infarktu, popř. s onemocněním nejtěžším – rakovinou plic.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Právě u rakoviny je podstatná včasná diagnostika, bohužel většina pacientů přichází pozdě. Proto je nově kladen velký důraz na včasnou detekci rakoviny, popř. jiného onemocnění způsobeného kouřením. Tento rok je ve znamení nového pětiletého programu pravidelných nízkodávkových CT vyšetření plic, jehož cílem je diagnostika rakoviny v raném stádiu nemoci, kdy je možné ji vyléčit. Při každé návštěvě jakéhokoli zdravotnického zařízení by ale měl být samozřejmostí i pohovor lékaře s pacientem o škodlivosti kouření."

Absťák a přibývání na váze

Léčba závislosti trvá minimálně tři měsíce, ideální je ale alespoň půl roku pod dohledem odborníka. První dny po poslední cigaretě totiž mohou být náročné. Zatímco někteří kuřáci žádné abstinenční příznaky nepocítí, jiní s nimi bojují i dlouhé měsíce. Právě v tuto chvíli přichází na pomoc doplňky stravy či náplasti, které abstinenční příznaky mírní. Častým, ale nevhodným, způsobem řešení je nahrazení závislosti na nikotinu nezdravým jídlem.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Pacienty vždy opakovaně varujeme, upozorňujeme je na to, aby cigaretu nenahradili chroupáním bonbonů, je to velmi častý nešvar."

Strašák jménem recidiva

Vytvořit si závislost je relativně snadné, mluví se o ní již tehdy, pokud si kuřák zapálí pravidelně jednu cigaretu denně. O tom, že zbavit se své závislosti naopak není nic snadného, svědčí velmi malá úspěšnost, která se pohybuje jen kolem 40 procent. Řada kuřáků tak musí se svým zlozvykem bojovat opakovaně.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Pacient si musí uvědomit, které situace ho ke kouření lákají. Obvykle mají konkrétní čas či místo, většinou také své rituály – oblíbený zapalovač, popelník apod., kterých se ale musí zbavit, aby jej nelákaly k recidivě. Velkou roli hraje i rodina a okolí kuřáka. Zejména někteří ‚dobří kamarádi‘ rádi svádí člověka k tomu, aby si znovu zapálil, třeba jen na oslavě. Proto pacientům připomínáme, že se nesmí nechat k takovému kroku přemluvit. Je to stejné jako se závislostí na alkoholu, i jedna cigareta může vést zpět k závislosti."

Centrum léčby závislosti na nikotinu sídlí v přízemí budovy C. V krnovské nemocnici funguje již více než 10 let. Ordinační hodiny jsou každé úterý a pátek v čase 12:30–14:00. Objednat se lze telefonicky na čísle 554 690 635.

Světový den bez tabáku se připomíná od roku 1987. Na světě je 1,5 miliardy kuřáků. Ročně jich zemře přes 5 milionů. Další milion lidí zemře na následky pasivního kouření. Kromě rakoviny plic způsobuje kouření také poškození kardiovaskulárního systému (riziko infarktu a mrtvice), má negativní vliv na trávicí ústrojí (rakovina jícnu či slinivky). Nepříznivě ovlivňuje těhotenství a zdraví plodu, je jednou z příčin cukrovky a způsobuje celou řadu dalších zdravotních problémů a komplikací. Negativně také ovlivňuje účinnost mnoha léků, např. na ředění krve či léčbu úzkostí.

Nahlásit chybu


K tématu

Iktové centrum krnovské nemocnice je mezi nejlepšími pracovišti světa

13. srpna 2023 13:06 | Krnov | Jiří Cileček

Iktové centrum krnovské nemocnice je mezi nejlepšími pracovišti světa Diamantový, tedy nejvyšší, status za vynikající péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou (CMP) převzal tým Iktového centra krnovské nemocnice. Prestižní certifikát mezinárodní asociace European Stroke Organisation (ESO) Angels Initiative řadí krnovské iktové centrum mezi světovou špičku.

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Mladá houbařka z Krnovska skončila po otravě muchomůrkou v nemocnici

2. září 2023 14:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lékaři krnovské nemocnice se před několika dny starali o třicetiletou ženu z Krnovska, která se otrávila po pozření muchomůrky tygrované. Při její konzumaci se domnívala, že jde o chutnou muchomůrku růžovku.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Právě byla zahájena přístavba nového Centrálního urgentního příjmu v krnovské nemocnici

27. března 2024 17:49 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Krnovskou nemocnici s krajskou působností čeká v následujících týdnech významná investice v oblasti příjmu pacientů. Půjde o přestavbu urgentního příjmu, který ve stávající podobě funguje 20 let a přestává již nemocnici stačit.

Tradiční Velikonoční jarmark zaplnil centrum Bruntálu a přilákal děti i dospělé

25. března 2024 10:41 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Veřejná prostranství, náměstí, hrady a zámky v celé zemi v současnosti žijí velikonočními jarmarky. Jejich úroveň a bohatost vždy závisí na partnerech, kteří se na pořádání podílejí. V Bruntále přivítalo všechny bohatě vyzdobené náměstí a plno atrakcí.

V krnovské nemocnici odnaučili kouřit už 400 lidí
Vydáno 31. května 2023 16:58, Krnov, Jiří Cileček
Poslední květnový den připadá tradičně Světovému dni bez tabáku. V krnovské nemocnici funguje jako součást plicního oddělení Centrum léčby závislosti na nikotinu. Zdejší tým odborníků pomohl skoncovat se závislostí více než čtyřem stovkám pacientů.

MUDr. Eva Pončová; zdroj foto: SZZ Krnov

Dle odborníků patří závislost na nikotinu mezi nejtěžší.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Závislost na cigaretách je často přirovnávána k závislosti na heroinu. Proto není snadné se zlozvyku zbavit. Vůbec nejhorší závislost je u pacientů, kteří začali s kouřením v mládí či dokonce dětství, čili ono typické kouření dětí a puberťáků z takzvané frajeřiny."

Pro léčbu je podstatné vlastní rozhodnutí

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Když pacienta do odvykání nutí rodina či přátelé, pravděpodobnost vyléčení se prudce snižuje. Je potřeba, aby se k tomuto kroku odhodlal sám, z vlastních důvodů."

Rakovinu odhalí tomograf

Do plicní ambulance krnovské nemocnice přivedou pacienty nejčastěji zdravotní problémy, které jim kouření způsobuje. V lepším případě přicházejí s kašlem či dušností, v tom horším již po prodělané mozkové mrtvici nebo infarktu, popř. s onemocněním nejtěžším – rakovinou plic.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Právě u rakoviny je podstatná včasná diagnostika, bohužel většina pacientů přichází pozdě. Proto je nově kladen velký důraz na včasnou detekci rakoviny, popř. jiného onemocnění způsobeného kouřením. Tento rok je ve znamení nového pětiletého programu pravidelných nízkodávkových CT vyšetření plic, jehož cílem je diagnostika rakoviny v raném stádiu nemoci, kdy je možné ji vyléčit. Při každé návštěvě jakéhokoli zdravotnického zařízení by ale měl být samozřejmostí i pohovor lékaře s pacientem o škodlivosti kouření."

Absťák a přibývání na váze

Léčba závislosti trvá minimálně tři měsíce, ideální je ale alespoň půl roku pod dohledem odborníka. První dny po poslední cigaretě totiž mohou být náročné. Zatímco někteří kuřáci žádné abstinenční příznaky nepocítí, jiní s nimi bojují i dlouhé měsíce. Právě v tuto chvíli přichází na pomoc doplňky stravy či náplasti, které abstinenční příznaky mírní. Častým, ale nevhodným, způsobem řešení je nahrazení závislosti na nikotinu nezdravým jídlem.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Pacienty vždy opakovaně varujeme, upozorňujeme je na to, aby cigaretu nenahradili chroupáním bonbonů, je to velmi častý nešvar."

Strašák jménem recidiva

Vytvořit si závislost je relativně snadné, mluví se o ní již tehdy, pokud si kuřák zapálí pravidelně jednu cigaretu denně. O tom, že zbavit se své závislosti naopak není nic snadného, svědčí velmi malá úspěšnost, která se pohybuje jen kolem 40 procent. Řada kuřáků tak musí se svým zlozvykem bojovat opakovaně.

Eva Pončová, vedoucí lékařka Centra léčby závislosti na nikotinu: "Pacient si musí uvědomit, které situace ho ke kouření lákají. Obvykle mají konkrétní čas či místo, většinou také své rituály – oblíbený zapalovač, popelník apod., kterých se ale musí zbavit, aby jej nelákaly k recidivě. Velkou roli hraje i rodina a okolí kuřáka. Zejména někteří ‚dobří kamarádi‘ rádi svádí člověka k tomu, aby si znovu zapálil, třeba jen na oslavě. Proto pacientům připomínáme, že se nesmí nechat k takovému kroku přemluvit. Je to stejné jako se závislostí na alkoholu, i jedna cigareta může vést zpět k závislosti."

Centrum léčby závislosti na nikotinu sídlí v přízemí budovy C. V krnovské nemocnici funguje již více než 10 let. Ordinační hodiny jsou každé úterý a pátek v čase 12:30–14:00. Objednat se lze telefonicky na čísle 554 690 635.

Světový den bez tabáku se připomíná od roku 1987. Na světě je 1,5 miliardy kuřáků. Ročně jich zemře přes 5 milionů. Další milion lidí zemře na následky pasivního kouření. Kromě rakoviny plic způsobuje kouření také poškození kardiovaskulárního systému (riziko infarktu a mrtvice), má negativní vliv na trávicí ústrojí (rakovina jícnu či slinivky). Nepříznivě ovlivňuje těhotenství a zdraví plodu, je jednou z příčin cukrovky a způsobuje celou řadu dalších zdravotních problémů a komplikací. Negativně také ovlivňuje účinnost mnoha léků, např. na ředění krve či léčbu úzkostí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/krnov/11000037505/v-krnovske-nemocnici-odnaucili-kourit-uz-400-lidi