Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu, rozhodnou o něm návštěvníci třinácti restaurací

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu. V rámci ochutnávek a následného hlasování o něm rozhodnou návštěvníci třinácti restaurací, které se zapojily do akce Týden plný chutí. Ta trvá do neděle 16. srpna. Organizátoři nultého ročníku chtějí, aby se tato akce stala nedílnou součástí vyhlášeného Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí.

Slezská, poctivá Česká, Beskydská, Italská, Francouzská nebo středomořská kuchyně. Tak to je jen pár tipů, ze kterých se vám budou sbíhat sliny v rámci akce Týden plný chutí. Frýdek-Místek prostřednictvím něj hledá nejchutnější menu a že je opravdu z čeho vybírat. Do projektu se zapojilo 13 restaurací ve městě.

Tomáš Novák, restaurace Carbon: "Jako hlavní chod máme výborné konfitované kachní stehno, dále tam máme králíka dělaného v takovém Sous - Vide režimu, výborná věc doporučujeme. Co se dezertu týče, tak máme Opilého Francka, je to zajímavý název, doporučuji vyzkoušet a zároveň knedlík, takový klasický slezský selský, zároveň sladký knedlík."
Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "Máme tam Toskánskou paštiku, hovězí carpaccio, chioppio, což je vlastně rajská polévka s mořskými plody, máme tam speciální Linguine alla gricia a plumu vepřovou s marinovanými bramborami."
Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "Od této akce si slibujeme učit se vzájemně spolupracovat s místními podnikateli, přinášet návštěvníkům města i obyvatelům něco navíc zážitkového v oblasti gastronomie a nejen to. Pevně věříme, že se provozovatelům restaurací podaří do budoucna navázat spolupráci i s regionálními výrobci potravin, kterých zde máme mnoho a kvalitních a využívat tak jejich produkty v místní Frýdecko-Místecké kuchyni."

Přesně této myšlenky se restaurace zhostily na výbornou. Tradiční domácí kuchyně i zážitková gastronomie podpořená právě surovinami od lokálních producentů.

Tomáš Novák - restaurace Carbon: "Vzhledem k tomu, že my jako restaurace se věnujeme spíše Evropské kuchyni, tak tentokrát jsme to vzali úplně za jiný konec a řekli jsme si, že uděláme něco vyloženě lokálního. Takže jsme se centralizovali na tu Slezskou kuchyni, tady zde na Moravu a chtěli jsme zároveň jakoby podpořit lokální výrobce a vůbec celkově lokální suroviny zde z Frýdecko-Místecka."
Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "My jsme žánrová restaurace, my se specializujeme na italskou kuchyni, takže jsme v zásadě připravili nějaké novinky, které jsme dali na ten speciální lístek, jinak jsou to věci, které jsme už v minulosti podávali, takže si myslím, že to máme zvládnuté."

I my jsme v Týdnu plném chutí neodolali a vyzkoušeli jsme konfitované kachní stehno s domácím bramborovým knedlíkem.

Vítěz získá titul Nejchutnější menu 2020

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "V rámci ochutnávek budou mít návštěvníci možnost hodnotit chuť a vzhled menu a také přístup personálu. Z jejich hodnocení pak vzejde vítěz celého Gastrotýdne, který se bude moci pyšnit titulem nejchutnější menu 2020."
Tomáš Novák, restaurace Carbon: "Máme hned zpětnou vazbu od servisu, takže lidé chodí, hodnotí, jsme za to rádi. Samozřejmě, že jako provozní jsme velice rádi, že Frýdecko-Místecko něco takového pořádá." A musím poděkovat i celému týmu Carbonu, který za tím vším stojí. Děkujeme."
Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "Já můžu říct, že podle tržeb za ty první 3 až 4 dny asi 40 procent tržeb je z tohoto jídelníčku."

Nejzdařilejší fotka i vylosovaní hlasující

Do soutěže se automaticky zapojí také každý hlasující. Ze všech odpovědí bude totiž v úterý 18. srpna vylosováno 18 z nich, kteří získají poukázky na gastronomické zážitky v zapojených restauracích. A soutěžit mohou i fotografové, kteří si rádi fotí nazdobená jídla.

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "Současně mohou do stejného data sdílet své fotky z tohoto Gastrotýdne s hashgtagem tydenplnychutifm na svých sociálních sítích a zapojit se tak do soutěže o nejzdařilejší fotku. Vítěz této soutěže vyhraje Instax mini k zachycení dalších výjimečných okamžiků."

Organizátoři by rádi tímto nultým ročníkem odstartovali novou tradiční akci ve městě, která bude předzvěstí největšího svátku jídla a pití v Moravskoslezském kraji, a to Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí.

Nahlásit chybu


Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

Dnes 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

Dnes 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

Dnes 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

Dnes 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

Včera 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.

Chlapci z havířovského dětského domova si užili návštěvu profesionálních barberů

Dnes 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová

Mladí hoši z havířovského dětského domova svěřili své vlasy profesionálním pánským kadeřníkům. Ti za nimi přijeli, aby jim udělali radost a dopřáli pocit, jaký běžně zažívají muži v jejich salonech.

Opava učí řidiče pracovat s novými parkovacími automaty a vyhnout se tak pokutám

20. prosince 2025 22:47 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě proběhl seminář o parkování ve městě. To se změnilo se zavedením modrých parkovacích zón a nových parkovacích automatů.

Žena, kterou srazilo auto v Ostravě na Mariánskohorské, zemřela

20. prosince 2025 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Šla v odstavném pruhu v protisměru a srazilo ji auto. Do nemocnice ji odvezli v kritickém stavu. Později ale přišla zpráva, že 61letá žena bohužel zemřela. Případ si převzali kriminalisté.

Ve Frýdku-Místku je vystaveno 350 betlémů z celého světa

20. prosince 2025 15:10 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Zhruba 350 betlémů z celého světa je vystaveno v Základní škole v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku. Betlémy jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a některé jsou tak malé, že je k jejich prohlédnutí nutné použít lupu.

Opavská ZŠ Edvarda Beneše má po povodních nové moderní tělocvičny

20. prosince 2025 21:05 | Opava | Yvona Fajtová

Základní škola Edvarda Beneše se pyšní moderními tělocvičnami. Ty prošly rozsáhlou rekonstrukcí po loňských povodních.

Poděkování z radnice mířilo i do Slezské diakonie

Včera 19:26 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Slezská diakonie ve Frýdku-Místku je sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi, která poskytuje pomoc rodičům s dětmi ve velmi tíživé sociální situaci. Práci této organizace před Vánocemi ocenilo také vedení města.

Tomáš Zapletal se stal novým ředitelem Městské policie Frýdek-Místek

19. prosince 2025 20:45 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Novým ředitelem Městské policie Frýdek-Místek je Tomáš Zapletal. Zastupitelé jej potvrdili v této funkci na svém posledním letošním zasedání. Hlasovalo pro něj všech 39 přítomných zastupitelů.

Typická mluva horalů z Jablunkovska by se mohla dostat pod UNESCO

19. prosince 2025 12:37 | Jablunkov | Libor Běčák

Mezi typická nářečí, kterými stále hovoří značná část lidí, patří i ta, která se používají na Těšínsku a Jablunkovsku. Právě v Jablunkově byli vyhlášeni vítězové 21. ročníku soutěže dětí hovořících nářečím.

V Jablunkově se konal tradiční Vánoční koncert žáků a učitelů základní školy

19. prosince 2025 9:07 | Jablunkov | Libor Běčák

Základní škola v Jablunkově uspořádala v adventním čase tradiční vánoční koncert žáků a kantorů.

Frýdek-Místek dlouhodobě podporuje útulky, o Vánocích zajistil i dárky

18. prosince 2025 17:36 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Stalo se milou tradicí, že vedení města v posledních dnech roku navštíví kočičí a psí útulek a výjimkou nebyl ani letošní rok. Odměny se dočkali provozovatelé útulku i jejich zvířecí klienti.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu, rozhodnou o něm návštěvníci třinácti restaurací
Vydáno 13. srpna 2020 15:40, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu. V rámci ochutnávek a následného hlasování o něm rozhodnou návštěvníci třinácti restaurací, které se zapojily do akce Týden plný chutí. Ta trvá do neděle 16. srpna. Organizátoři nultého ročníku chtějí, aby se tato akce stala nedílnou součástí vyhlášeného Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí.

Slezská, poctivá Česká, Beskydská, Italská, Francouzská nebo středomořská kuchyně. Tak to je jen pár tipů, ze kterých se vám budou sbíhat sliny v rámci akce Týden plný chutí. Frýdek-Místek prostřednictvím něj hledá nejchutnější menu a že je opravdu z čeho vybírat. Do projektu se zapojilo 13 restaurací ve městě.

Tomáš Novák, restaurace Carbon: "Jako hlavní chod máme výborné konfitované kachní stehno, dále tam máme králíka dělaného v takovém Sous - Vide režimu, výborná věc doporučujeme. Co se dezertu týče, tak máme Opilého Francka, je to zajímavý název, doporučuji vyzkoušet a zároveň knedlík, takový klasický slezský selský, zároveň sladký knedlík."
Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "Máme tam Toskánskou paštiku, hovězí carpaccio, chioppio, což je vlastně rajská polévka s mořskými plody, máme tam speciální Linguine alla gricia a plumu vepřovou s marinovanými bramborami."
Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "Od této akce si slibujeme učit se vzájemně spolupracovat s místními podnikateli, přinášet návštěvníkům města i obyvatelům něco navíc zážitkového v oblasti gastronomie a nejen to. Pevně věříme, že se provozovatelům restaurací podaří do budoucna navázat spolupráci i s regionálními výrobci potravin, kterých zde máme mnoho a kvalitních a využívat tak jejich produkty v místní Frýdecko-Místecké kuchyni."

Přesně této myšlenky se restaurace zhostily na výbornou. Tradiční domácí kuchyně i zážitková gastronomie podpořená právě surovinami od lokálních producentů.

Tomáš Novák - restaurace Carbon: "Vzhledem k tomu, že my jako restaurace se věnujeme spíše Evropské kuchyni, tak tentokrát jsme to vzali úplně za jiný konec a řekli jsme si, že uděláme něco vyloženě lokálního. Takže jsme se centralizovali na tu Slezskou kuchyni, tady zde na Moravu a chtěli jsme zároveň jakoby podpořit lokální výrobce a vůbec celkově lokální suroviny zde z Frýdecko-Místecka."
Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "My jsme žánrová restaurace, my se specializujeme na italskou kuchyni, takže jsme v zásadě připravili nějaké novinky, které jsme dali na ten speciální lístek, jinak jsou to věci, které jsme už v minulosti podávali, takže si myslím, že to máme zvládnuté."

I my jsme v Týdnu plném chutí neodolali a vyzkoušeli jsme konfitované kachní stehno s domácím bramborovým knedlíkem.

Vítěz získá titul Nejchutnější menu 2020

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "V rámci ochutnávek budou mít návštěvníci možnost hodnotit chuť a vzhled menu a také přístup personálu. Z jejich hodnocení pak vzejde vítěz celého Gastrotýdne, který se bude moci pyšnit titulem nejchutnější menu 2020."
Tomáš Novák, restaurace Carbon: "Máme hned zpětnou vazbu od servisu, takže lidé chodí, hodnotí, jsme za to rádi. Samozřejmě, že jako provozní jsme velice rádi, že Frýdecko-Místecko něco takového pořádá." A musím poděkovat i celému týmu Carbonu, který za tím vším stojí. Děkujeme."
Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "Já můžu říct, že podle tržeb za ty první 3 až 4 dny asi 40 procent tržeb je z tohoto jídelníčku."

Nejzdařilejší fotka i vylosovaní hlasující

Do soutěže se automaticky zapojí také každý hlasující. Ze všech odpovědí bude totiž v úterý 18. srpna vylosováno 18 z nich, kteří získají poukázky na gastronomické zážitky v zapojených restauracích. A soutěžit mohou i fotografové, kteří si rádi fotí nazdobená jídla.

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "Současně mohou do stejného data sdílet své fotky z tohoto Gastrotýdne s hashgtagem tydenplnychutifm na svých sociálních sítích a zapojit se tak do soutěže o nejzdařilejší fotku. Vítěz této soutěže vyhraje Instax mini k zachycení dalších výjimečných okamžiků."

Organizátoři by rádi tímto nultým ročníkem odstartovali novou tradiční akci ve městě, která bude předzvěstí největšího svátku jídla a pití v Moravskoslezském kraji, a to Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000021448/clanek