Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Obchvat Frýdku-Místku by měl být v provozu do konce roku, potvrdil ministr dopravy

Frýdek-Místek |

Po celém obchvatu Frýdku-Místku by měli řidiči jezdit do konce letošního roku. První etapa se má otevřít nejpozději do konce června. Potvrdil to ministr dopravy Martin Kupka, který stavbu osobně navštívil. I když soud před časem zrušil některá stavební povolení, většina prací může pokračovat.

Část první etapy obchvatu Frýdku-Místku vedoucí od Ostravy a Příbora po výpadovku na Frýdlant nad Ostravicí je téměř hotová. Termín otevření by nemělo nijak zásadně ovlivnit soudem zrušené stavební povolení.

Martin Kupka, ministr dopravy/ODS/: "V tuto chvíli probíhají ty nezbytné práce k zajištění stanoviště na těch místech, kde opravdu to stavební povolení bylo zrušeno. My zároveň podnikáme kroky, abychom se co nejrychleji dostali k pravomocnému rozhodnutí. A chceme jít tou cestou, že se sami zavážeme k tomu, že provedeme měření hluku, což bylo předmětem rozhodnutí soudu. To měření Ředitelství silnic a dálnic pravidelně provádí. Ale chceme, aby to jednoduše prošlo tak, že ten závazek bude jasný, bude černý na bílém, abychom se dostali zpátky co nejrychleji k samotnému stavebnímu povolení."
Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: "Díky tomu, že ten soud nezrušil stavební povolení druhé části dálnice D56, tak můžeme deklarovat, že ještě do konce prvního pololetí jsme schopni zprovoznit defacto tu severojižní část dálnice D56 a část dálnice D48. To znamená od Ostravy na Beskydy by se mělo jezdit už v červnu tohoto roku. Samozřejmě ta část od západu, od Olomouce, je bohužel postižena zrušením právní moci stavebního povolení a tam bohužel, dokud nenabydeme zpátky stavební povolení, tak nebudeme schopni tu stavbu zprovoznit. To znamená, nebudeme schopni napojit dálnici D48 na samotný obchvat Frýdku-Místku."

Pokud se to podaří vyřešit, dojde k odblokování stavby a k rychlému napojení. Před soudním rozhodnutím už bylo požádáno i o předčasné užívání tohoto úseku. Druhou etapu obchvatu by chtělo do konce roku Ředitelství silnic a dálnic otevřít alespoň v částečném režimu.

Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: "Dálnice by nebyla kompletní, byla by puštěna pouze na jednom jízdním pásu a jezdilo by se jeden pruh jedním směrem a druhý zase směr druhý pruh. Takže to znamená 1 + 1 jízdní pruhy. Nedalo by se předjíždět."

Druhou etapu navíc komplikuje sesuv půdy.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Cílem města je, tak jako všech řidičů to, aby ten obchvat byl zprovozněn co nejrychleji. Dneska zazněly informace, které my už jako vedení města máme. Že první etapa ochvatu by měla být spuštěna v horizontu měsíce a pokud vše půjde podle plánu, tak celý obchvat by měl být zčásti jenom v jednom pruhu spuštěn do konce roku. A i to pomůže městu velmi, protože velká část toho tranzitu opustí centrum města, které je zatěžováno nadměrným množstvím automobilů, zejména těch nákladních."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Já bych rád poděkoval panu ministrovi za slova, která řekl tady na mítinku, že bude ministerstvo pracovat na tom, aby v co nejdřívější době byla vydána stavební povolení pro první i pro tu druhou část, aby byla pravomocná. A tudíž, aby se po obchvatu jeho alespoň v tom částečném profilu, po té druhé části, tak jak si všichni přejeme."

Obchvat má být dlouhý 8,5 kilometru. Stát už na něm prostavěl 3 miliardy korun. Celková cena za obě etapy má být zhruba 4 miliardy.

Nahlásit chybu


K tématu

Obchvat Frýdku-Místku sbírá dopravu z průtahu městem. ŘSD řeší i měření hlučnosti

20. listopadu 2023 16:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Obchvat Frýdku-Místku jednoznačně ulevil dopravě v centru. Aktuálně mohou lidé vnímat komplikace spojené s uzavírkami a omezeními kvůli některým opravám. Ředitelství silnic a dálnic aktuálně řeší také stížnosti na hluk z obchvatu. Měření pomůže zpracovat dodatečná protihluková opatření.

Tři krátké úseky obchvatu Frýdku-Místku se musí vybourat a postavit znovu

25. května 2023 13:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic muselo uzavřít část obchvatu Frýdku-Místku. Důvodem je reklamace špatného povrchu vozovky. Tento úsek se tak nyní musí vybourat a postavit znovu.

Obchvat Frýdku-Místku má být od pondělí otevřen bez omezení

20. července 2023 12:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Obchvat Frýdku-Místku se má v pondělí otevřít v plném profilu. Navíc by se mělo začít jezdit také bez omezení a plnou rychlostí. Svah u Starého Města, který dělal stavbařům potíže se zajistil speciální kotvící stěnou a jeho pohyb hlídají čidla.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Obchvat Frýdku-Místku by měl být v provozu do konce roku, potvrdil ministr dopravy
Vydáno 9. května 2022 12:27, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Po celém obchvatu Frýdku-Místku by měli řidiči jezdit do konce letošního roku. První etapa se má otevřít nejpozději do konce června. Potvrdil to ministr dopravy Martin Kupka, který stavbu osobně navštívil. I když soud před časem zrušil některá stavební povolení, většina prací může pokračovat.

Část první etapy obchvatu Frýdku-Místku vedoucí od Ostravy a Příbora po výpadovku na Frýdlant nad Ostravicí je téměř hotová. Termín otevření by nemělo nijak zásadně ovlivnit soudem zrušené stavební povolení.

Martin Kupka, ministr dopravy/ODS/: "V tuto chvíli probíhají ty nezbytné práce k zajištění stanoviště na těch místech, kde opravdu to stavební povolení bylo zrušeno. My zároveň podnikáme kroky, abychom se co nejrychleji dostali k pravomocnému rozhodnutí. A chceme jít tou cestou, že se sami zavážeme k tomu, že provedeme měření hluku, což bylo předmětem rozhodnutí soudu. To měření Ředitelství silnic a dálnic pravidelně provádí. Ale chceme, aby to jednoduše prošlo tak, že ten závazek bude jasný, bude černý na bílém, abychom se dostali zpátky co nejrychleji k samotnému stavebnímu povolení."
Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: "Díky tomu, že ten soud nezrušil stavební povolení druhé části dálnice D56, tak můžeme deklarovat, že ještě do konce prvního pololetí jsme schopni zprovoznit defacto tu severojižní část dálnice D56 a část dálnice D48. To znamená od Ostravy na Beskydy by se mělo jezdit už v červnu tohoto roku. Samozřejmě ta část od západu, od Olomouce, je bohužel postižena zrušením právní moci stavebního povolení a tam bohužel, dokud nenabydeme zpátky stavební povolení, tak nebudeme schopni tu stavbu zprovoznit. To znamená, nebudeme schopni napojit dálnici D48 na samotný obchvat Frýdku-Místku."

Pokud se to podaří vyřešit, dojde k odblokování stavby a k rychlému napojení. Před soudním rozhodnutím už bylo požádáno i o předčasné užívání tohoto úseku. Druhou etapu obchvatu by chtělo do konce roku Ředitelství silnic a dálnic otevřít alespoň v částečném režimu.

Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: "Dálnice by nebyla kompletní, byla by puštěna pouze na jednom jízdním pásu a jezdilo by se jeden pruh jedním směrem a druhý zase směr druhý pruh. Takže to znamená 1 + 1 jízdní pruhy. Nedalo by se předjíždět."

Druhou etapu navíc komplikuje sesuv půdy.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Cílem města je, tak jako všech řidičů to, aby ten obchvat byl zprovozněn co nejrychleji. Dneska zazněly informace, které my už jako vedení města máme. Že první etapa ochvatu by měla být spuštěna v horizontu měsíce a pokud vše půjde podle plánu, tak celý obchvat by měl být zčásti jenom v jednom pruhu spuštěn do konce roku. A i to pomůže městu velmi, protože velká část toho tranzitu opustí centrum města, které je zatěžováno nadměrným množstvím automobilů, zejména těch nákladních."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Já bych rád poděkoval panu ministrovi za slova, která řekl tady na mítinku, že bude ministerstvo pracovat na tom, aby v co nejdřívější době byla vydána stavební povolení pro první i pro tu druhou část, aby byla pravomocná. A tudíž, aby se po obchvatu jeho alespoň v tom částečném profilu, po té druhé části, tak jak si všichni přejeme."

Obchvat má být dlouhý 8,5 kilometru. Stát už na něm prostavěl 3 miliardy korun. Celková cena za obě etapy má být zhruba 4 miliardy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031290/obchvat-frydkumistku-by-mel-byt-v-provozu-do-konce-roku-potvrdil-ministr-dopravy