Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Marlenka vydražila historický areál textilky ve Frýdku-Místku. Chystá tam výrobnu, muzeum i park

Frýdek-Místek |

Pečení dortů, muzeum i venkovní park. To jsou velké plány majitele Marlenky s areálem bývalé historické Lembergerovy textilní továrny ve Frýdku-Místku. Areál koupil v dražbě od Slezanu za téměř 100 milionů korun. Nechce v něm nic demolovat, ale právě naopak oživovat. Počítá s investicí až miliardy korun.

Bývalou tkalcovnu a rozsáhlý areál původní Lembergerovy továrny v ulici Hálkova ve Frýdku-Místku čekají velké změny. Majetek společnosti Slezan Holding vydražil v elektronické aukci místní výrobce dortů Marlenka. Potřebuje totiž rozšířit současnou výrobu.

Gevorg Avetisjan, majitel Marlenky: "Ten prostor mě hodně zajímal a líbil se mi. A už kdysi jsem říkal, že mi bude chybět pozemek. Přišla ta doba, kdy už nás tlačí čas. My v té stávající fabrice můžeme maximálně ještě dva až tři roky vyrábět, protože sklady, stroje, linky, všechno je omezeno."

Areál koupil v dražbě za 94,5 milionu korun. A to i přesto, že měl možnost koupit čtyřikrát levnější pozemek v Karviné nebo v průmyslové zóně Mošnov.

Gevorg Avetisjan, majitel Marlenky: "Další, i ten větší důvod je ten, že já jsem patriot. Žiju ve Frýdku, který pro mě znamená nejlepší město. A chci všechno vybudovat ve Frýdku. A ta budova je se vším všudy zajímavá. To je historie, taky to byla kdysi fabrika. Nějaká židovská rodina ji měla. A teď já chci pokračovat, tu budovu vzít, rekonstruovat a zřídit fabriku tam. A přitom být jenom ve Frýdku-Místku."
Jiří Karásek, předseda představenstva společnosti Slezan Holding: "Společnost Marlenka byla jedním z potenciálních zájemců již před tou dražbou a jednala se společností Slezan o možném nabytí. My jsme zvolili ty podmínky dražební tak, abychom otevřeli možnost nabýt to široké veřejnosti."

Město uzavřelo v roce 2016 se společností Slezan Holding memorandum, které mělo za cíl ochránit budovy s historickou hodnotou v bývalých textilních areálech.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Naším hlavním cílem bylo, aby se ty plochy přetvořily. Ať dojde ke konverzi na stabilní a nové městské čtvrti. To se postupně daří, což je velmi pozitivní zpráva pro město. Samozřejmě, že to je tak obrovská plocha, že tady musí přijít investoři. Nejlépe domácí investoři, kteří to přetvoří v nějaké funkční celky."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Myslím si, že právě jednání a společné kroky vlastníků, města a budoucích investorů, přinášejí takové ovoce. A já věřím, že tento krok bude jedním z nejdůležitějších na cestě k návratu těchto průmyslových areálů městu."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Myslím si, že jsme tuto transakci umožnili díky změně územního plánu, kdy plocha, která byla dříve určena pro výrobu, díky změně územního plánu může být využita polyfunkčně. V současné době může být ta plocha využívána pro výstavbu občanské vybavenosti, bydlení nebo právě skladování a výroby nebo kombinací těchto možností."

Převod areálu na nového vlastníka by měl být podle podmínek dražby zahájen do tří měsíců po vypořádání kupní ceny.

Jiří Karásek, předseda představenstva společnosti Slezan Holding: "My jsme samozřejmě spokojeni také s tím, že pan majitel hodlá respektovat ty podmínky memoranda, které jsou v obecné podobě, ale mají zajistit zachování a využití té budovy, která je v přední části, která sloužila administrativě."

Proměna areálu bude rozdělena do několika etap a vyjde na zhruba miliardu korun.

Gevorg Avetisjan, majitel Marlenky: "Udělat krásnou budovu, kde nebude jenom fabrika, ale administrativa. Máme v plánu ultramoderní muzeum historie Marlenky. Bude tam naše firemní prodejna. A ještě originální kavárna. Plus naproti ten malý park chceme také opravit a nachystat takovou hezkou terasu, aby tam lidé mohli přijet, odpočívat."

Kompletní proměnou by měl celý areál projít podle představ nového majitele zhruba do tří let.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé se zajímali o podobu budoucího bulváru Adolfa Landsbergera ve Frýdku-Místku

18. září 2023 11:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Architekt seznámil veřejnost ve Frýdku-Místku s návrhem na podobu nového bulváru. V rámci participačního setkání se mohli lidé zeptat na vše co je k budoucí podobě zajímá. Zároveň padla spousta dotazů týkajících se například parkování, zeleně nebo podoby bezbariérového chodníku.

Historickým autobusem na prohlídky textilek ve Frýdku-Místku

8. června 2023 12:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Na prohlídky textilek přes 50 let starým autobusem. Novinka, kterou zavádí Frýdek-Místek ve spolupráci s Turistickým informačním centem v rámci krajské Technotrasy. Kromě jízdy autobusem a komentovaných prohlídek areálů Slezanu budou k dispozici také zajímavé suvenýry.

FM City Fest 2024 bude ve větším areálu. Mirai chce přivézt i světové hvězdy

23. října 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů v kraji, frýdecko-místecký FM City Fest, oznámil velkou novinku. Na šestý ročník ho čeká přesun do většího areálu. Díky tomu ho zřejmě čeká zápis ho historie města. Organizátoři totiž chtějí přivézt do města světovou hudbu.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Marlenka vydražila historický areál textilky ve Frýdku-Místku. Chystá tam výrobnu, muzeum i park
Vydáno 26. ledna 2023 15:07, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Pečení dortů, muzeum i venkovní park. To jsou velké plány majitele Marlenky s areálem bývalé historické Lembergerovy textilní továrny ve Frýdku-Místku. Areál koupil v dražbě od Slezanu za téměř 100 milionů korun. Nechce v něm nic demolovat, ale právě naopak oživovat. Počítá s investicí až miliardy korun.

Bývalou tkalcovnu a rozsáhlý areál původní Lembergerovy továrny v ulici Hálkova ve Frýdku-Místku čekají velké změny. Majetek společnosti Slezan Holding vydražil v elektronické aukci místní výrobce dortů Marlenka. Potřebuje totiž rozšířit současnou výrobu.

Gevorg Avetisjan, majitel Marlenky: "Ten prostor mě hodně zajímal a líbil se mi. A už kdysi jsem říkal, že mi bude chybět pozemek. Přišla ta doba, kdy už nás tlačí čas. My v té stávající fabrice můžeme maximálně ještě dva až tři roky vyrábět, protože sklady, stroje, linky, všechno je omezeno."

Areál koupil v dražbě za 94,5 milionu korun. A to i přesto, že měl možnost koupit čtyřikrát levnější pozemek v Karviné nebo v průmyslové zóně Mošnov.

Gevorg Avetisjan, majitel Marlenky: "Další, i ten větší důvod je ten, že já jsem patriot. Žiju ve Frýdku, který pro mě znamená nejlepší město. A chci všechno vybudovat ve Frýdku. A ta budova je se vším všudy zajímavá. To je historie, taky to byla kdysi fabrika. Nějaká židovská rodina ji měla. A teď já chci pokračovat, tu budovu vzít, rekonstruovat a zřídit fabriku tam. A přitom být jenom ve Frýdku-Místku."
Jiří Karásek, předseda představenstva společnosti Slezan Holding: "Společnost Marlenka byla jedním z potenciálních zájemců již před tou dražbou a jednala se společností Slezan o možném nabytí. My jsme zvolili ty podmínky dražební tak, abychom otevřeli možnost nabýt to široké veřejnosti."

Město uzavřelo v roce 2016 se společností Slezan Holding memorandum, které mělo za cíl ochránit budovy s historickou hodnotou v bývalých textilních areálech.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Naším hlavním cílem bylo, aby se ty plochy přetvořily. Ať dojde ke konverzi na stabilní a nové městské čtvrti. To se postupně daří, což je velmi pozitivní zpráva pro město. Samozřejmě, že to je tak obrovská plocha, že tady musí přijít investoři. Nejlépe domácí investoři, kteří to přetvoří v nějaké funkční celky."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Myslím si, že právě jednání a společné kroky vlastníků, města a budoucích investorů, přinášejí takové ovoce. A já věřím, že tento krok bude jedním z nejdůležitějších na cestě k návratu těchto průmyslových areálů městu."
Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Myslím si, že jsme tuto transakci umožnili díky změně územního plánu, kdy plocha, která byla dříve určena pro výrobu, díky změně územního plánu může být využita polyfunkčně. V současné době může být ta plocha využívána pro výstavbu občanské vybavenosti, bydlení nebo právě skladování a výroby nebo kombinací těchto možností."

Převod areálu na nového vlastníka by měl být podle podmínek dražby zahájen do tří měsíců po vypořádání kupní ceny.

Jiří Karásek, předseda představenstva společnosti Slezan Holding: "My jsme samozřejmě spokojeni také s tím, že pan majitel hodlá respektovat ty podmínky memoranda, které jsou v obecné podobě, ale mají zajistit zachování a využití té budovy, která je v přední části, která sloužila administrativě."

Proměna areálu bude rozdělena do několika etap a vyjde na zhruba miliardu korun.

Gevorg Avetisjan, majitel Marlenky: "Udělat krásnou budovu, kde nebude jenom fabrika, ale administrativa. Máme v plánu ultramoderní muzeum historie Marlenky. Bude tam naše firemní prodejna. A ještě originální kavárna. Plus naproti ten malý park chceme také opravit a nachystat takovou hezkou terasu, aby tam lidé mohli přijet, odpočívat."

Kompletní proměnou by měl celý areál projít podle představ nového majitele zhruba do tří let.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000035425/marlenka-vydrazila-historicky-areal-textilky-ve-frydku-mistku-chysta-tam-vyrobnu-muzeum-i-park