Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Parkour se těší ve Frýdku-Místku velké oblibě, přidat se může každý

Frýdek-Místek |

Dělali sport, který je baví a rozhodli se předávat zkušenosti dál. Parkouristé si ve městě po mnoha letech vybudovali vlastní tréninkové zázemí a nyní se jejich hala i akce těší velké oblibě. Otevřeni jsou dalším zájemcům, ať už jde o děti nebo dokonce dospělé.

Parta nadšenců provozující ve Frýdku-Místku parkour dlouho usilovala o vlastní sportoviště. To se jim nakonec podařilo, sehnali si prostory, pracovali na nich rok a loni tréninkovou halu oficiálně otevřeli.

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: "Zdravím Vás z Improve Yourself Academy. My jsme tady tento projekt plánovali velice dlouhou dobu. Fungujeme v podstatě osmým rokem, ale halu jsme dostavěli teprve nedávno. Fungují nám tady tréninky s dětmi. Pravidelné akce, tábory a naší vizí je inspirovat mládež k pohybu."
Anketa: 1.) - Jak dlouho se tady tomu věnuješ? A co tě na tom baví? A co už ses naučil? - "Už tady chodím rok a půl a naučil jsem se kotoul letmo, kotoul dopředu, pak dashe, fronta." – A jaké to je? – "Dobrý." – Co tě na tom baví? – "Když skáču a když mám hodně volnosti."
Anketa: 2.) "Dva měsíce a baví mě tady skákat, je to super a je to super se tady překonávat."

Jak je to koncipováno? Co tady všechno máte?

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: Máme tady parkourovou zónu, gymnastickou zónu, velkou molitanovou jámu s profesionální gymnastickou trampolínou. Máme tady různé odpružené části, odměkčené části. Tak, aby ten trénink byl co nejvíce bezpečný. Máme tady fitness a workout zónu."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já a myslím, že i celé vedení města jsme velice rádi za každou aktivitu, která vznikne spontánně, takzvaně odspoda. A právě jsme na místě, které tímto způsobem vzniklo. A nabízí alternativní náplň, zábavu pro děti. Zvlášť v místech, kde se nacházíme, je to myslím velmi vhodné. A my samozřejmě jako město budeme takového aktivity obecně podporovat a byli bychom rádi, kdyby tady toto místo fungovalo a děti si tady našly cestu."

Ve Frýdku-Místku působí zhruba pět parkourových trenérů a v hale mají v současnosti několik desítek dětí.

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: "Nabíráme děti od pěti, šesti let. Trénují nám tady i dospělí, chodí i rodiče s dětmi. Takže máme i speciální lekce, takzvané sobotní family tréninky, takže i pro celé rodiny. Určitě bych doporučil sledovat naše stránky. Ať už sociální sítě nebo webové stránky. Máme spousty pravidelných akcí, kdy může v podstatě dorazit kdokoliv, i když nemá s parkourem vůbec žádnou zkušenost. Parkour je pro kohokoliv, pro kluky, pro holky. Dá se v něm soutěžit anebo to může být jenom zábava na odpoledne. Jen se tak vyřádit a být mezi fajn lidmi."

Parkour je pro někoho zábava, pro jiného životní styl a pro další nadšence prostředek k udržování kondice.

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: "Parkour má svou filosofii. Ve zkratce jde o to, dostat se z bodu A do bodu B. Co jak nejrychleji, nejbezpečněji a nejefektivněji. Parkourista, kromě nějakých základních přeskoků, otoček a podobě, tak dělá i salta, akrobacii."

Parkourová hala ve Frýdku-Místku stojí na okraji Křižíkovy ulice hned vedle Válcovenského jezu u řeky Ostravice.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti se o jarních prázdninách ve Frýdku-Místku v SVČ Klíč nenudí

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku tradičně připravilo program i na jarní prázdniny. Děti si tak mohly vybrat z pestré nabídky technických, výtvarných i pohybových každodenních aktivit. Největší zájem byl tradičně o příměstský tábor. Letošní má název Kokosy na sněhu a věnuje se hlavně pohybu.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Frýdek-Místek se opět zapojil do Plavecké soutěže měst

9. října 2023 14:08 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se opět zapojil do plavecké soutěže měst. Ta propaguje kondiční plavávání jako vděčnou, celoročně i celoživotně využitelnou pohybovou aktivitu. Zúčastnit se mohli plavci všech věkových kategorií a stačilo jenom na čas uplavat 100 metrů.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Parkour se těší ve Frýdku-Místku velké oblibě, přidat se může každý
Vydáno 1. května 2023 15:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Dělali sport, který je baví a rozhodli se předávat zkušenosti dál. Parkouristé si ve městě po mnoha letech vybudovali vlastní tréninkové zázemí a nyní se jejich hala i akce těší velké oblibě. Otevřeni jsou dalším zájemcům, ať už jde o děti nebo dokonce dospělé.

Parta nadšenců provozující ve Frýdku-Místku parkour dlouho usilovala o vlastní sportoviště. To se jim nakonec podařilo, sehnali si prostory, pracovali na nich rok a loni tréninkovou halu oficiálně otevřeli.

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: "Zdravím Vás z Improve Yourself Academy. My jsme tady tento projekt plánovali velice dlouhou dobu. Fungujeme v podstatě osmým rokem, ale halu jsme dostavěli teprve nedávno. Fungují nám tady tréninky s dětmi. Pravidelné akce, tábory a naší vizí je inspirovat mládež k pohybu."
Anketa: 1.) - Jak dlouho se tady tomu věnuješ? A co tě na tom baví? A co už ses naučil? - "Už tady chodím rok a půl a naučil jsem se kotoul letmo, kotoul dopředu, pak dashe, fronta." – A jaké to je? – "Dobrý." – Co tě na tom baví? – "Když skáču a když mám hodně volnosti."
Anketa: 2.) "Dva měsíce a baví mě tady skákat, je to super a je to super se tady překonávat."

Jak je to koncipováno? Co tady všechno máte?

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: Máme tady parkourovou zónu, gymnastickou zónu, velkou molitanovou jámu s profesionální gymnastickou trampolínou. Máme tady různé odpružené části, odměkčené části. Tak, aby ten trénink byl co nejvíce bezpečný. Máme tady fitness a workout zónu."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já a myslím, že i celé vedení města jsme velice rádi za každou aktivitu, která vznikne spontánně, takzvaně odspoda. A právě jsme na místě, které tímto způsobem vzniklo. A nabízí alternativní náplň, zábavu pro děti. Zvlášť v místech, kde se nacházíme, je to myslím velmi vhodné. A my samozřejmě jako město budeme takového aktivity obecně podporovat a byli bychom rádi, kdyby tady toto místo fungovalo a děti si tady našly cestu."

Ve Frýdku-Místku působí zhruba pět parkourových trenérů a v hale mají v současnosti několik desítek dětí.

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: "Nabíráme děti od pěti, šesti let. Trénují nám tady i dospělí, chodí i rodiče s dětmi. Takže máme i speciální lekce, takzvané sobotní family tréninky, takže i pro celé rodiny. Určitě bych doporučil sledovat naše stránky. Ať už sociální sítě nebo webové stránky. Máme spousty pravidelných akcí, kdy může v podstatě dorazit kdokoliv, i když nemá s parkourem vůbec žádnou zkušenost. Parkour je pro kohokoliv, pro kluky, pro holky. Dá se v něm soutěžit anebo to může být jenom zábava na odpoledne. Jen se tak vyřádit a být mezi fajn lidmi."

Parkour je pro někoho zábava, pro jiného životní styl a pro další nadšence prostředek k udržování kondice.

Lubomír Baum, zakladatel školy parkouru: "Parkour má svou filosofii. Ve zkratce jde o to, dostat se z bodu A do bodu B. Co jak nejrychleji, nejbezpečněji a nejefektivněji. Parkourista, kromě nějakých základních přeskoků, otoček a podobě, tak dělá i salta, akrobacii."

Parkourová hala ve Frýdku-Místku stojí na okraji Křižíkovy ulice hned vedle Válcovenského jezu u řeky Ostravice.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000036960/parkour-se-tesi-ve-frydkumistku-velke-oblibe-pridat-se-muze-kazdy