Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Faunapark ve Frýdku-Místku hledá dobrovolníky, kteří pomůžou se zvelebením areálu

Frýdek-Místek |

Areál Faunaparku ve Frýdku-Místku se už deset let rozvíjí pouze díky pomoci dobrovolníků a drobných dotačních i nadačních programů. Díky tomu může nabízet nové vzdělávací programy hlavně pro děti. Aktuálně se hledají dobrovolníci, kteří by pomohli s údržbou záhonů a chodníků.

Faunapark ve Frýdku-Místku se sice pomalu, ale už řadu let postupně rozvíjí a proměňuje.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Ve Faunaparku se stále něco děje. Pořád budujeme a rozšiřujeme nejen naučné programy, ale máme třeba novou naučnou stezku s novými programy pro děti základních a mateřských škol. Kde vzniky nádherné interaktivní tabule. Děti je velice rády používají. Je to díky podpoře Nadačního fondu Hyundai. Máme dobudovány teď výběhy pro naše zvířátka. Máme tady nové obyvatele. Nebudu vám říkat, kteří to jsou. Ale my chováme to, na co sami stačíme. Jsme dobrovolníci, děláme to dobrovolně, všichni po své práci, protože nás to baví a naplňuje. Tady máte výsledek za mnou."

Přes týden se tady pořádají dopoledne různé naučné programy pro děti. A téměř každou neděli je program pro veřejnost.

Anketa: 1.) Co se ti nejvíc líbilo? – "Zvířata" – A jaká? – "Protože jsme je hledali." 2.) "Nejvíc se mi líbilo hledání stromů." – A jak to fungovalo? Co jste museli udělat? – "Měli jsme kartičku a museli jsme najít ten strom." 3.) "Mě se líbilo, jak jsme hledali mapy, jak jsme hledali zvířátka na takových okénkách." 4.) "Mě se nejvíce líbilo, jak jsme mohli být u králíčků. A my jsme si je mohli hladit a chytat. A Protože oni byli strašně hezcí a roztomilí."
Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Například minulou neděli jsme měli otevřeno jenom tak a přišlo 80 lidí. Jenom tak si nakrmit zvířátka. Prošli jsme s dětmi park, nakrmili jsme zvířátka, nasypali jsme ptáčkům. Paradoxně jsme nakrmili veverky, protože teď mají mladé a jsou velice žravé. Co připravujeme teď v následujících období, tak jsou to Mechuláci, vystoupení pro děti. Budeme mít Psí den, budeme mít dětský den. Budeme tady mít dravce. Takže podívejte se na program. Každou neděli to tady od 16:00 hodin žije programem."

Faunapark aktuálně hledá také pomoc dobrovolníků, kteří by například pomohli nejen s údržbou záhonů a chodníků.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "My už 10 let prakticky fungujeme na dobrovolnické bázi. A vše, co tady vidíte, tak vybudovali dobrovolníci. Je to vždycky o tom, že ten park spíš více dává té energie a chodí tady různí lidé. Někdo přijde třeba jenom na jeden den. Ale někdo tady stráví třeba celé prázdniny. Teď potřebujeme aktuálně trošku pomoct s vypléváním chodníků. A obecně vypléváním naší bylinkové zahrádky. Připravujeme stezku bosou nohou. Tady je stále co dělat. Na léto chceme vybudovat i zvoničku. Takže uvidíme, jestli se nám to povede nebo ne. Je to vždycky o tom, kolik si vyděláme, to do toho parku zase investujeme."

Dobrovolnické brigády se pořádají téměř každou sobotu. Ale není problém přijít po dohodě i v jiný den.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Budeme rádi za každou pomocnou ruku. Ono je to o tom, že tady vy tomu parku dáváte kus sebe, ale ten park vám to vrací. Vrátí vám to třeba na tady těchto dětech. Nebo jenom tou svojí energií."

Kontakty a podrobnosti o akcích najdete na webu zoofm.cz nebo na facebooku Faunapark Frýdek-Místek.

Nahlásit chybu


K tématu

ADRA Frýdek-Místek připravila další tábor pro děti s autismem

27. července 2023 12:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Děti s poruchou autistického spektra si opět užily týden plný her a zábavy. Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek pro ně totiž připravilo tradiční letní příměstský tábor. Hlavní stanoviště měli táborníci tradičně ve Faunaparku, ale i letos nechyběly ani atraktivní výlety.

Protidrogový vlak přijede v pondělí do Frýdku-Místku

20. dubna 2023 16:23 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Osvětu a zajímavý smyslový zážitek přiveze do Frýdku-Místku známý Protidrogový vlak. Na nádraží zastaví v pondělí 24. dubna. Ve vagónech 165 metrů dlouhé soupravy se děti seznámí dopodrobna s drogovou problematikou. Návštěvu plánují školní třídy a zvána je také veřejnost.

Den Země ve Frýdku-Místku prozradil, jak funguje ekologická domácnost

24. dubna 2023 14:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Šetrný přístup k životnímu prostředí skrze ekologickou domácnost. To bylo hlavní téma letošního ročníku tradiční výchovně vzdělávací a osvětové akce Den Země ve Frýdku-Místku Akce zpestřila vyučování školákům i dětem z mateřinek, a vydat se na ni mohli také návštěvníci z řad široké veřejnosti.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Faunapark ve Frýdku-Místku hledá dobrovolníky, kteří pomůžou se zvelebením areálu
Vydáno 11. května 2023 15:03, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Areál Faunaparku ve Frýdku-Místku se už deset let rozvíjí pouze díky pomoci dobrovolníků a drobných dotačních i nadačních programů. Díky tomu může nabízet nové vzdělávací programy hlavně pro děti. Aktuálně se hledají dobrovolníci, kteří by pomohli s údržbou záhonů a chodníků.

Faunapark ve Frýdku-Místku se sice pomalu, ale už řadu let postupně rozvíjí a proměňuje.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Ve Faunaparku se stále něco děje. Pořád budujeme a rozšiřujeme nejen naučné programy, ale máme třeba novou naučnou stezku s novými programy pro děti základních a mateřských škol. Kde vzniky nádherné interaktivní tabule. Děti je velice rády používají. Je to díky podpoře Nadačního fondu Hyundai. Máme dobudovány teď výběhy pro naše zvířátka. Máme tady nové obyvatele. Nebudu vám říkat, kteří to jsou. Ale my chováme to, na co sami stačíme. Jsme dobrovolníci, děláme to dobrovolně, všichni po své práci, protože nás to baví a naplňuje. Tady máte výsledek za mnou."

Přes týden se tady pořádají dopoledne různé naučné programy pro děti. A téměř každou neděli je program pro veřejnost.

Anketa: 1.) Co se ti nejvíc líbilo? – "Zvířata" – A jaká? – "Protože jsme je hledali." 2.) "Nejvíc se mi líbilo hledání stromů." – A jak to fungovalo? Co jste museli udělat? – "Měli jsme kartičku a museli jsme najít ten strom." 3.) "Mě se líbilo, jak jsme hledali mapy, jak jsme hledali zvířátka na takových okénkách." 4.) "Mě se nejvíce líbilo, jak jsme mohli být u králíčků. A my jsme si je mohli hladit a chytat. A Protože oni byli strašně hezcí a roztomilí."
Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Například minulou neděli jsme měli otevřeno jenom tak a přišlo 80 lidí. Jenom tak si nakrmit zvířátka. Prošli jsme s dětmi park, nakrmili jsme zvířátka, nasypali jsme ptáčkům. Paradoxně jsme nakrmili veverky, protože teď mají mladé a jsou velice žravé. Co připravujeme teď v následujících období, tak jsou to Mechuláci, vystoupení pro děti. Budeme mít Psí den, budeme mít dětský den. Budeme tady mít dravce. Takže podívejte se na program. Každou neděli to tady od 16:00 hodin žije programem."

Faunapark aktuálně hledá také pomoc dobrovolníků, kteří by například pomohli nejen s údržbou záhonů a chodníků.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "My už 10 let prakticky fungujeme na dobrovolnické bázi. A vše, co tady vidíte, tak vybudovali dobrovolníci. Je to vždycky o tom, že ten park spíš více dává té energie a chodí tady různí lidé. Někdo přijde třeba jenom na jeden den. Ale někdo tady stráví třeba celé prázdniny. Teď potřebujeme aktuálně trošku pomoct s vypléváním chodníků. A obecně vypléváním naší bylinkové zahrádky. Připravujeme stezku bosou nohou. Tady je stále co dělat. Na léto chceme vybudovat i zvoničku. Takže uvidíme, jestli se nám to povede nebo ne. Je to vždycky o tom, kolik si vyděláme, to do toho parku zase investujeme."

Dobrovolnické brigády se pořádají téměř každou sobotu. Ale není problém přijít po dohodě i v jiný den.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Budeme rádi za každou pomocnou ruku. Ono je to o tom, že tady vy tomu parku dáváte kus sebe, ale ten park vám to vrací. Vrátí vám to třeba na tady těchto dětech. Nebo jenom tou svojí energií."

Kontakty a podrobnosti o akcích najdete na webu zoofm.cz nebo na facebooku Faunapark Frýdek-Místek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000037154/faunapark-ve-frydkumistku-hleda-dobrovolniky-kteri-pomuzou-se-zvelebenim-arealu