Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek připravuje revitalizaci prostoru u bývalého válcovenského kulturního domu

Frýdek-Místek |

Prostor kolem Kulturního domu Frýdek čeká výrazná proměna. Po technické ani estetické stránce už plochy kolem nevyhovují a jsou ve velmi špatném stavu. Kompletní revitalizace by měla začít ještě letos hotová bude v průběhu příštího roku.

Zničené staré chodníky a celkově nevzhledný prostor kolem Kulturního domu Frýdek v Heydukově ulici trápí město už dlouhá léta. Nyní se konečně blýská na lepší časy.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je dlouho připravován k celkové rekonstrukci. Ten stav to vyžaduje. My teď dokončujeme projektovou dokumentaci na poslední úpravy. Jedná se o úpravy rozsahu zeleně. O úpravu nové výsadby stromů a poté, když bude dokončen, předpokládáme v průběhu měsíce. Tak bude příprava staveniště. A chceme v tomto roce zahájit první etapu."

Poslední úpravy projednalo město se zdejšími občany formou dotazníku a zapracovalo jejich připomínky.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Týká se to úpravy asfaltu, kde má být vydlážděná plocha. Měly by být upraveny i plochy zeleně. A následně bude upravena zeleň tak, že se některé staré stromy pokácí a bude vysazena nová alej. Zároveň dojde ještě k úpravě chodníku, který bude v diagonále. A zůstane tady stánek, který musíme ještě dořešit majetkově tak, aby byl na ploše, protože dojde k jeho posunutí. Tak, aby potom byl na ploše majitelky, která si v minulosti tu plochu koupila. Takže dojde k nějaké směně 1:1."

Město také dlouhodobě usiluje o úpravu okolních komerčních prostor. Ty jsou ale v rukou soukromých vlastníků.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "My doufáme, že až začneme my tady ten prostor upravovat, tak že to celé prostředí se povýší. A že i ni potom budou dělat úpravy těch svých fasád a tak dále. Ty stánky moc nechceme, protože obecně nechceme ve městě stánky jako takové, protože to je forma podnikání, která není úplně fair play vůči těm, kteří podnikají v těch kamenných obchodech. Chceme to nějakým způsobem tak, ať ta forma prodeje odpovídá 21. století. To znamená, že pěkné obchody kamenné a veřejný prostor by měl být zeleň, mobiliář a všechny věci, které tady chceme doplnit. I tu velkou plochu, chceme také doplnit zelení. Tak, aby tady nedošlo k přehřívání té plochy, aby tady bylo příjemné prostředí pro lidi."

Rozpočet na celkové práce zatím nebyl stanoven, ale odhaduje se zhruba do dvaceti milionů korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Autobusový záliv naproti Ještěra ve Frýdku-Místku prochází opravou

7. srpna 2023 13:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Vyježděné koleje od autobusů a celkově špatný technický stav. To byl důvod, proč Frýdek-Místek přistoupil k opravě autobusového zálivu ve Frýdlantské ulici. Nový povrch je betonový a práce jsou ve druhé polovině. Oprava zastávky vyjde na 770 tisíc korun.

Frýdek-Místek pracuje na další změně územního plánu

6. července 2023 15:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Letošní rok vstoupily v platnost nové změny stavebního zákona. Pro obce to znamená, že budou muset také provést standardizaci územních plánů. Aby byly v rámci celé země jednotné. Ve Frýdku-Místku už na tom začali pracovat. Při té příležitosti územní plán i upraví.

Bývalá záložna ve F-M ožila akcí Art of život, město z ní chce časem udělat galerii

4. května 2023 14:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bývalou záložnu ve Frýdku-Míli zaplnili prodejci a umělci. Město propůjčilo historickou budovu prezentaci moderního umění a specifickému marketu. Třídenní akce Art of Život byla pro budoucí městskou galerii jednou z největších dosavadních akcí. Mezi návštěvníky sklidila velký úspěch.


Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

28. dubna 2024 15:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Frýdek-Místek připravuje revitalizaci prostoru u bývalého válcovenského kulturního domu
Vydáno 6. července 2023 12:23, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Prostor kolem Kulturního domu Frýdek čeká výrazná proměna. Po technické ani estetické stránce už plochy kolem nevyhovují a jsou ve velmi špatném stavu. Kompletní revitalizace by měla začít ještě letos hotová bude v průběhu příštího roku.

Zničené staré chodníky a celkově nevzhledný prostor kolem Kulturního domu Frýdek v Heydukově ulici trápí město už dlouhá léta. Nyní se konečně blýská na lepší časy.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je dlouho připravován k celkové rekonstrukci. Ten stav to vyžaduje. My teď dokončujeme projektovou dokumentaci na poslední úpravy. Jedná se o úpravy rozsahu zeleně. O úpravu nové výsadby stromů a poté, když bude dokončen, předpokládáme v průběhu měsíce. Tak bude příprava staveniště. A chceme v tomto roce zahájit první etapu."

Poslední úpravy projednalo město se zdejšími občany formou dotazníku a zapracovalo jejich připomínky.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Týká se to úpravy asfaltu, kde má být vydlážděná plocha. Měly by být upraveny i plochy zeleně. A následně bude upravena zeleň tak, že se některé staré stromy pokácí a bude vysazena nová alej. Zároveň dojde ještě k úpravě chodníku, který bude v diagonále. A zůstane tady stánek, který musíme ještě dořešit majetkově tak, aby byl na ploše, protože dojde k jeho posunutí. Tak, aby potom byl na ploše majitelky, která si v minulosti tu plochu koupila. Takže dojde k nějaké směně 1:1."

Město také dlouhodobě usiluje o úpravu okolních komerčních prostor. Ty jsou ale v rukou soukromých vlastníků.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "My doufáme, že až začneme my tady ten prostor upravovat, tak že to celé prostředí se povýší. A že i ni potom budou dělat úpravy těch svých fasád a tak dále. Ty stánky moc nechceme, protože obecně nechceme ve městě stánky jako takové, protože to je forma podnikání, která není úplně fair play vůči těm, kteří podnikají v těch kamenných obchodech. Chceme to nějakým způsobem tak, ať ta forma prodeje odpovídá 21. století. To znamená, že pěkné obchody kamenné a veřejný prostor by měl být zeleň, mobiliář a všechny věci, které tady chceme doplnit. I tu velkou plochu, chceme také doplnit zelení. Tak, aby tady nedošlo k přehřívání té plochy, aby tady bylo příjemné prostředí pro lidi."

Rozpočet na celkové práce zatím nebyl stanoven, ale odhaduje se zhruba do dvaceti milionů korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038033/frydekmistek-pripravuje-revitalizaci-prostoru-u-byvaleho-valcovenskeho-kulturniho-domu