Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku už mají desítky výjezdů z nové stanice

Frýdek-Místek |

Dobrovolní hasiči ve Frýdku-Místku už přes dva měsíce využívají novou hasičskou zbrojnici i velkokapacitní zásahový vůz. Díky tomuto zázemí a vybavení splňují jako jedni z mála v kraji standardy podobně profesionálním hasičům.

Město Frýdek-Místek v polovině června oficiálně předalo svým dobrovolným hasičům kompletně zrekonstruovanou zbrojnici ve Střelniční ulici. Ta se výrazně zvětšila a zmodernizovala.

Radim Lojkásek, velitel SDH Frýdek-Místek: "V nové stanici se zabydlujeme pomalu. Využíváme ji asi tak na 80 procent, protože jsou prázdnin, je období dovolených. Takže pomalu ji začínáme využívat."

Větší prostory pro zásahová vozidla, nové místnosti pro denní i noční pohotovosti, školící místnosti nebo také posilovna. Nová stanice má opravdu co nabídnout. Její přestavba stála 74,5 milionu korun. A hasiči navíc dostali také nové velkokapacitní hasicí vozidlo CAS30.

Radim Lojkásek, velitel SDH Frýdek-Místek: "Od předání budovy a nového zásahového vozidla jednotka zasahovala u čtyřiceti událostí. Jednalo se převážně o nějaké technické pomoci, což jsou popadané stromy, likvidace nebezpečného hmyzu, nějaké požáry. A součástí toho byly i pohotovosti na naší stanici."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Něco se nám podařilo ušetřit i na stavbě. Ta stavba byla mimořádně zdařilá i z hlediska termínu i kvality. Tak se nám nakonec podařilo získat prostředky ve výši deseti milionů na novou hasičskou cisternu."
Radim Lojkásek, velitel SDH Frýdek-Místek: "Nové vozidlo mělo zatím dva zásahy. Byly to ale požáry většího rozsahu, kdy byla potřeba větší zásoba vody, na které je primárně toto vozidlo určeno. Byla to, hned v den předání a uvedení do provozu, pila v Chlebovicích a nedávno to byl požár na Frýdecké skládce."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem velmi rád, že jednotka dobrovolných hasičů, takzvaná dvojka, je na úrovni profesionálního sboru Moravskoslezského kraje a v podstatě jediným rozdílem je ten nápis na té cisterně. Nicméně naši dobrovolní hasiči mají vybavení a zázemí, které je naprosto špičkové. A i opravdu vysocí důstojníci hasičského sboru, kteří byli na otevření, kvitovali, jakým způsobem město vybavilo svoji jednotku, protože může být opravdu nasazovaná u profesionálních zásahů pravidelně a na vysoké úrovni."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je třeba zmínit, že z celkových asi, on to říkal pan náměstek ředitele HZS MSK, že minulý rok tam bylo kolem 170 tisíc mimořádných událostí v kraji a dobrovolní hasiči asistovali u 75 tisíc těchto případů."

Původní hasičský vůz z roku 1989, který sloužil dlouhá léta u karvinských profesionálů, poté u dobrovolných hasičů v Jablunkově a nakonec přes 5 let ve Frýdku-Místku, bude následně nabídnut ještě k využití u další dobrovolné jednotky.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová stanice i zásahový vůz. Frýdek-Místek investoval do dobrovolných hasičů 84 milionů

19. června 2023 12:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku dostali profesionální zázemí a nový zásahový vůz. Město nechalo zrekonstruovat jejich původní zbrojnici, která nyní jako jedna z mála v kraji splňuje standardy stanice pro profesionální sbor.

Generální ředitel hasičů ocenil modernizaci zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku

31. srpna 2023 13:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekonstruovaná zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku nadchla generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Osobně si ji totiž přijel prohlédnout. A ocenil, že město do její modernizace investovalo 74,5 milionu korun. A za dalších 10 milionů pořídilo hasičům nový vůz.

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let

4. července 2023 9:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.


Přestavba ostravských jatek se dostal do pětice finalistů soutěže za architekturu

Dnes 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku už mají desítky výjezdů z nové stanice
Vydáno 17. srpna 2023 15:06, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Dobrovolní hasiči ve Frýdku-Místku už přes dva měsíce využívají novou hasičskou zbrojnici i velkokapacitní zásahový vůz. Díky tomuto zázemí a vybavení splňují jako jedni z mála v kraji standardy podobně profesionálním hasičům.

Město Frýdek-Místek v polovině června oficiálně předalo svým dobrovolným hasičům kompletně zrekonstruovanou zbrojnici ve Střelniční ulici. Ta se výrazně zvětšila a zmodernizovala.

Radim Lojkásek, velitel SDH Frýdek-Místek: "V nové stanici se zabydlujeme pomalu. Využíváme ji asi tak na 80 procent, protože jsou prázdnin, je období dovolených. Takže pomalu ji začínáme využívat."

Větší prostory pro zásahová vozidla, nové místnosti pro denní i noční pohotovosti, školící místnosti nebo také posilovna. Nová stanice má opravdu co nabídnout. Její přestavba stála 74,5 milionu korun. A hasiči navíc dostali také nové velkokapacitní hasicí vozidlo CAS30.

Radim Lojkásek, velitel SDH Frýdek-Místek: "Od předání budovy a nového zásahového vozidla jednotka zasahovala u čtyřiceti událostí. Jednalo se převážně o nějaké technické pomoci, což jsou popadané stromy, likvidace nebezpečného hmyzu, nějaké požáry. A součástí toho byly i pohotovosti na naší stanici."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Něco se nám podařilo ušetřit i na stavbě. Ta stavba byla mimořádně zdařilá i z hlediska termínu i kvality. Tak se nám nakonec podařilo získat prostředky ve výši deseti milionů na novou hasičskou cisternu."
Radim Lojkásek, velitel SDH Frýdek-Místek: "Nové vozidlo mělo zatím dva zásahy. Byly to ale požáry většího rozsahu, kdy byla potřeba větší zásoba vody, na které je primárně toto vozidlo určeno. Byla to, hned v den předání a uvedení do provozu, pila v Chlebovicích a nedávno to byl požár na Frýdecké skládce."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem velmi rád, že jednotka dobrovolných hasičů, takzvaná dvojka, je na úrovni profesionálního sboru Moravskoslezského kraje a v podstatě jediným rozdílem je ten nápis na té cisterně. Nicméně naši dobrovolní hasiči mají vybavení a zázemí, které je naprosto špičkové. A i opravdu vysocí důstojníci hasičského sboru, kteří byli na otevření, kvitovali, jakým způsobem město vybavilo svoji jednotku, protože může být opravdu nasazovaná u profesionálních zásahů pravidelně a na vysoké úrovni."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je třeba zmínit, že z celkových asi, on to říkal pan náměstek ředitele HZS MSK, že minulý rok tam bylo kolem 170 tisíc mimořádných událostí v kraji a dobrovolní hasiči asistovali u 75 tisíc těchto případů."

Původní hasičský vůz z roku 1989, který sloužil dlouhá léta u karvinských profesionálů, poté u dobrovolných hasičů v Jablunkově a nakonec přes 5 let ve Frýdku-Místku, bude následně nabídnut ještě k využití u další dobrovolné jednotky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038670/dobrovolni-hasici-z-frydkumistku-uz-maji-desitky-vyjezdu-z-nove-stanice