Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Prvňáčci na 2. ZŠ ve Frýdku-Místku se zapojí do inovativního projektu Začít spolu

Frýdek-Místek |

Školáci se opět vrátili do lavic. Pro ty nejmenší to byl významný první školní den. Na 2. Základní škole navíc letos rozjíždějí projekt Začít spolu, který cílí hlavně na děti a jejich rozvoj. Nebo podporuje spolupráci mezi dětmi a také mezi školou a rodinou.

23 dětí usedlo do lavice v I. A na 2. Základní škole ve Frýdku-Místku. S dětmi tady začínají tradičně hrou a pohádkovou tematikou.

Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Vzhledem k tomu, že máme tady na škole, všechny třídy na prvním stupni, nějaké celoroční téma, tak my s kolegyněmi to pojmeme rovnou v kostýmech, že nás děti poznají. Takže u nás je viditelné, že máme celoroční projekt na téma Večerníček."

2. Základní škola je po dvou mateřinkách a 1. Základní škole ve městě další v pořadí, která se s dětmi zapojí do projektu inovativního vzdělávání s názvem Začít spolu. V rámci něj se budou moci děti zaměřit jednou týdně pouze na to, co je nejvíce zajímá.

Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Těch center aktivit může být nespočet. Ať už atelier, matematika, český jazyk, pokusy, objevy a různé další."
Anketa děti: 1.) Na co se nejvíc těšíš? – "Až se budu učit." 2.) "Že můžeme dělat zábavu, můžeme se tam smát. Jak se zlobí, tak se to nedělá." 3.) "Na matiku." – Na matematiku? A máš tady nějaké kamarády? – "Ze školky Aničku."
Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Důležitý prvek v tom Začít spolu je, že dítě se učí samostatnosti. Já jsem jenom takový koordinátor v té třídě."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem moc rád, že o tento projekt zájem a další třída se otevírá právě tady na 2. Základní škole. A věřím, že tato nová metoda není jenom v plenkách, ale jednou se stane součástí vzdělávání na všech školách, které ve městě zřizujeme."
Anketa rodiče: 1.) "Je to pro nás velký den, protože první dítě nám jde do školy a vybrali jsme si 2. Základní školu, protože nám to přijde tady velice příjemné. A myslím, že ty pocity budeme teprve zpracovávat. Ale je to zase jeden mezník v životě naší celé rodiny."
Anketa rodiče: 2.) "To je první, první dítě v první třídě. Krásné."
Anketa rodiče: 3.) "My máme první dítě ve škole. Přestěhovali jsme se právě ze Slovenska a vnímáme to pozitivně. Těšíme se, malý se velmi těší." – Co říkáte na ten nový projekt Začít spolu? – "To se nám velmi líbilo. Proto jsme i tuto školu si vybrali, protože tady mají takovou možnost. Takže za mě úplně super."
Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Další důležitý prvek je hodnocení. Děti nehodnotíme známkami, ale slovním hodnocením. Je to takové formativní hodnocení. A my děti budeme učit to, že chyba není špatně, ale naopak se z té chyby poučit a od toho právě je i to slovní hodnocení. Že je povedeme k tomu, proč to bylo špatně a kde ta chyba nastala. Ale naopak to není nic negativního. Povzbuzující je přijít na tu příčinu, proč udělaly tu chybu."

Ve Frýdku-Místku bylo letos do prvních tříd zapsáno 481 dětí, což je o 4 desítky méně než v předchozí rok.

Nahlásit chybu


K tématu

Školáci ve Frýdku-Místku navrhují podobu nové pokladničky pro sbírku Vánoční strom

25. května 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Žáci základních škol ve Frýdku-Místku navrhují novou podobu pokladničky pod vánočním stromem. Ze všech nápadů se vybere jeden, který se nechá následně vyrobit a také pečlivě zabezpečit. V minulosti se totiž stalo, že byla sbírka u stromu terčem zlodějů.

Ostrava dá 10 milionů na podporu výuky cizích jazyků

30. června 2023 19:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Město Ostrava podporuje projekty výuky cizích jazyků na svém území prostřednictvím speciálního programu. Jeho cílem je zvýšit komunikativní dovednosti a jazykové kompetence žáků a pedagogů a také zvýšit kvalitu výuky cizích jazyků na školách.

Drama dílny si ostravští školáci oblíbili. Pomáhají dětem se čtením knih

9. května 2023 13:08 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V loňském roce začali v ostravských školách fungovat tzv. Drama dílny, které pomáhají školákům kreativním způsobem zpracovávat nejrůznější témata. Nyní lektoři spolku Theatr ludem objíždějí zapojené školy a zaměřují se na čtenářství a lásku ke čtení.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Prvňáčci na 2. ZŠ ve Frýdku-Místku se zapojí do inovativního projektu Začít spolu
Vydáno 4. září 2023 13:35, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Školáci se opět vrátili do lavic. Pro ty nejmenší to byl významný první školní den. Na 2. Základní škole navíc letos rozjíždějí projekt Začít spolu, který cílí hlavně na děti a jejich rozvoj. Nebo podporuje spolupráci mezi dětmi a také mezi školou a rodinou.

23 dětí usedlo do lavice v I. A na 2. Základní škole ve Frýdku-Místku. S dětmi tady začínají tradičně hrou a pohádkovou tematikou.

Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Vzhledem k tomu, že máme tady na škole, všechny třídy na prvním stupni, nějaké celoroční téma, tak my s kolegyněmi to pojmeme rovnou v kostýmech, že nás děti poznají. Takže u nás je viditelné, že máme celoroční projekt na téma Večerníček."

2. Základní škola je po dvou mateřinkách a 1. Základní škole ve městě další v pořadí, která se s dětmi zapojí do projektu inovativního vzdělávání s názvem Začít spolu. V rámci něj se budou moci děti zaměřit jednou týdně pouze na to, co je nejvíce zajímá.

Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Těch center aktivit může být nespočet. Ať už atelier, matematika, český jazyk, pokusy, objevy a různé další."
Anketa děti: 1.) Na co se nejvíc těšíš? – "Až se budu učit." 2.) "Že můžeme dělat zábavu, můžeme se tam smát. Jak se zlobí, tak se to nedělá." 3.) "Na matiku." – Na matematiku? A máš tady nějaké kamarády? – "Ze školky Aničku."
Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Důležitý prvek v tom Začít spolu je, že dítě se učí samostatnosti. Já jsem jenom takový koordinátor v té třídě."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem moc rád, že o tento projekt zájem a další třída se otevírá právě tady na 2. Základní škole. A věřím, že tato nová metoda není jenom v plenkách, ale jednou se stane součástí vzdělávání na všech školách, které ve městě zřizujeme."
Anketa rodiče: 1.) "Je to pro nás velký den, protože první dítě nám jde do školy a vybrali jsme si 2. Základní školu, protože nám to přijde tady velice příjemné. A myslím, že ty pocity budeme teprve zpracovávat. Ale je to zase jeden mezník v životě naší celé rodiny."
Anketa rodiče: 2.) "To je první, první dítě v první třídě. Krásné."
Anketa rodiče: 3.) "My máme první dítě ve škole. Přestěhovali jsme se právě ze Slovenska a vnímáme to pozitivně. Těšíme se, malý se velmi těší." – Co říkáte na ten nový projekt Začít spolu? – "To se nám velmi líbilo. Proto jsme i tuto školu si vybrali, protože tady mají takovou možnost. Takže za mě úplně super."
Lucie Lokajová, třídní učitelka I. A, 2. ZŠ F-M: "Další důležitý prvek je hodnocení. Děti nehodnotíme známkami, ale slovním hodnocením. Je to takové formativní hodnocení. A my děti budeme učit to, že chyba není špatně, ale naopak se z té chyby poučit a od toho právě je i to slovní hodnocení. Že je povedeme k tomu, proč to bylo špatně a kde ta chyba nastala. Ale naopak to není nic negativního. Povzbuzující je přijít na tu příčinu, proč udělaly tu chybu."

Ve Frýdku-Místku bylo letos do prvních tříd zapsáno 481 dětí, což je o 4 desítky méně než v předchozí rok.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038936/prvnacci-na-2-zs-ve-frydkumistku-se-zapoji-do-inovativniho-projektu-zacit-spolu